Epson EH-TW9200 / TW9200W

Re: Epson TW-9200

2. "Μαλακώνει" λίγο την εικόνα, κατά τον browser (βέβαια δε θα είναι και τόσο καλό το υλικό του...)

Επειδή γνωρίζω πολύ καλά το υλικό του σου λέω οτι είναι ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί, μόνο Full BluRay.

Η γνώμη μου είναι ότι αξίζει το "πείραμα" μόνο για 3D (και για καινούρια λάμπα μάλλον φαίνεται...).

Μπορείς να γίνεις λίγο πιο συγκεκριμένος;
Για καινούρια λάμπα το καταλαβαίνω, το "μόνο για 3D" δεν καταλαβαίνω.

Κοίτα babi, το "μαλακώνει" το λέει o browser, δεν το έχω δοκιμάσει εγώ. Ρώτησέ τον τι εννοεί, οι άλλοι δεν το λένε.
Το "μόνο για 3D" επειδή τότε είναι που χρειαζόμαστε τόση φωτεινότητα, αφού χάνουμε τότε τα 2/3 της, και κάνουμε ένα μικρό συμβιβασμό στα χρώματα (κερδίζουμε όμως το 3D!) - δεν αποκλείω βέβαια και το 2D τουλάχιστο για μεγάλες οθόνες. Χαίρω όμως που μου λές με σιγουριά ότι το υλικό του είναι καλό (πώς το ξέρεις;). Νομίζω ότι το φίλτρο αυτό είναι καλή περίπτωση (ο cine4home, ΟΚ!, και το παραπάνω site το εκθειάζουν).

Ο cine4home λέει μάλιστα ότι το καινούριο, δηλ. για τον 9200, είναι ακόμα πιο βελτιωμένο (σε σχέση με το προηγούμενο που δοκιμάστηκε στο πιο πάνω site).

Δεν αμφιβάλω γι´αυτά που λένε... κι αν σκεφτείς οτι δεν το έχω δοκιμάσει πως να έχω άποψη;
Κάποια στιγμή θα το δώ στον Browser, να μου φύγει η περιέργεια.
Όσο για το 3D, σαφώς και θέλουμε φωτεινότητα, αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι προβολείς (δεν ξέρω αν το κάνουν όλοι) γυρίζουν αυτόματα στο High τη λάμπα. Η απορία μου είναι η εξής.
Αφού θέλουμε φώς στο 3D γιατί να βάλουμε ένα φίλτρο που δεν μας δίνει φώς, αντίθετα μας κόβει; Δεν είναι λογικό. Το αντίθετο θα μου φαινόταν πολύ πιο λογικό, στο 3D αυτή τη δουλειά - σχεδόν - την κάνουν τα γυαλιά.
Αν βάλουμε τον προβολέα στο Dynamic mode, που έχει πάρα πολύ φώς, γιατί δεν ρυθμίζουμε χωρίς φίλτρο; Ξέρω οτι δεν ρυθμίζεται καλά σ´αυτό το mode αλλά μήπως με το φίλτρο ρυθμίζεται καλύτερα; Αν είναι αυτός ο λόγος ΟΚ, αν όμως δεν ισχύει αυτό γιατί να βάλω το φίλτρο;
Εγώ αυτό που καταλαβαίνω, κι αυτό που ξέρω, είναι οτι φίλτρο βάζεις για να βοηθήσεις τον προβολέα σε κάποια πράγματα, πχ στο μαύρο του. Αυτό όμως έχει κι ένα αντίτιμο, την πτώση της φωτεινότητας.
Επαναλαμβάνω οτι δεν έχω δεί τίποτε κι ως εκ τούτου δεν αμφισβητώ αυτά που γράφουν, συζήτηση κάνουμε.

Last edited:

Αν βάλουμε τον προβολέα στο Dynamic mode, ΔΕΝ μπορεί να ρυθμιστεί ΚΑΘΟΛΟΥ καλά σκέτο, και γι´αυτό και βάζουμε το φίλτρο που μας δίνει αυτή τη δυνατότητα, ακριβώς ωστε νε φθάσουμε σε πολύ καλά χρώματα, με σφάλμα <5% περίπου π.χ. για το κόκκινο (βλέπε το σχετικό διάγραμμα του cin4home), που είναι μια χαρά αν σκευθεί κανείς οτι ο προβολέας μπορεί να έχει ανομοιγένεια φωτεινότητας πάνω απο 10%. Ουσιαστικά εκμεταλλευόμαστε το Dynamic mode ώστε να έχουμε φωτεινότητα 1600 lumens (σε σχέση με τα 750 του Cinema mode χωρίς φίλτρο). Απορώ γιατί δεν το κάνει η Epson το φίλτρο και το αφήνει στο cine4home (θα είναι μάλλον πατέντα του - η Epson βέζει ένα εσωτερικό φίλτρο στο Cinema και χάνει έστι πολλή φωτεινότητα, αυτή είναι όλη απλή και έξυπνη ιδέα). Χαίρω Μπάμπη για τη χρήσιμη (για όσους ενδιαφέρονται) κουβέντα που κάνουμε.

Μπάμπη, αν πας να δεις το φίλτρο στον Browser, μη ξεχάσεις να μας πεις τις εντυπώσεις σου (για την περίπτωση Dynamic βέβαια μόνο, για τις άλλες δεν με ενδιαφέρει, αφού τρώει και το λίγο φως που μένει).

Μπάμπη, αν πας να δεις το φίλτρο στον Browser, μη ξεχάσεις να μας πεις τις εντυπώσεις σου (για την περίπτωση Dynamic βέβαια μόνο, για τις άλλες δεν με ενδιαφέρει, αφού τρώει και το λίγο φως που μένει).

Σίγουρα θα το κάνω... Το πρόβλημα είναι ο Χρήστος που, αυτό το διάστημα, είναι συνέχεια σε επαγγελματικά ταξίδια εκτός Ελλάδας.

Για λίγο που το είδα στου Χρήστου, φαίνεται όντως να βελτιώνει το punch της εικόνας και να δίνει την εντύπωση πιο βελούδινου μαύρου (με κρασαρισμένο shadow detail βέβαια, στις ρυθμίσεις που τον είδαμε), αλλά χρειάζεται λεπτομερές ψάξιμο για να δούμε ποιό είναι το συνολικό τίμημα για αυτή τη βελτίωση...

Ευχαριστώ, παιδιά, για την άμεση απάντηση και το ενδιαφέρον!

Μπάμπη, ξαναδιαβάζοντας αυτά που γράψαμε πιο πάνω, βλέπω τώρα ότι είχε γίνει παρεξήγηση: όταν σου είπα ότι το "υλικό" δεν θα είναι και τόσο καλό (προσπαθώντας να εξηγήσω γιατί "μαλακώνει την εικόνα") εννοούσα το υλικό του ίδιου φίλτρου (γυαλί ή πλαστικό) και όχι το υλικο του... Browser (blu-ray κλπ.) που βέβαια δεν το αμφισβητώ!... Είναι κρίμα βέβαια αν σοφτάρει την εικόνα, ειδικά με το νέο και βελτιωμένο φακό Fujinon που φοράει τώρα ο 9200.

Last edited:

Ά, λάθος κατάλαβα...
Νομίζω οτι το φίλτρο είναι το ίδιο μ´αυτό που δοκίμασαν στο cine4home.

Έχει συγκρίνει πραγματικά κανείς από σας τον Epson ΕΗ-TW9200 με τον (δυστυχώς αρκετά ακριβότερο στην Ελλάδα, όχι στο εξωτερικό) Sony VPL-HW55ES?
Προς το παρόν, βλέπω τα εξής + του Epson:
- 1200 Ε φθινότερος
- φωτεινότερος στο dynamic, και με το φίλτρο για best mode (χωρίς αυτό, ο Sony έχει μεγαλύτερη φωτεινότητα στο best mode, βλ. projectorreviews και projector central)
- καλύτερο service
- βελτιωμένο φακό
- 400Hz στο 3D (άρα πιο ξεκούραστος)
- 5000 ώρες λάμπα (αλλά και ο Sony το βελτίωσε)
και τα + του Sony:
- αθόρυβος
- λιγότερο screen-door effect (κοτετσόσυρμα)
- κυρίως quality control.
Είμαι όλος αυτιά (δηλ. μάτια) για τις γνώμες σας!

Last edited:

Ξέχασα κα το + των περισσότερων ρυθμίσεων φακού (zoom, lense-shift) για τον Epson.

Last edited:

πολυ δυνατος προτζεκτορας!!ομως πως να καταληξει καποιος μεταξυ epson και jvc.και οι 2 ειναι πολυ δυνατοι κατασκευαστες.

Προσθέστε και το + των RF 3D γυαλιών του Epson, αντί IR του Sony (ο οποίος χρεώνει ακριβά extra τον πομπό και τα γυαλιά RF).
Επιπλέον, δεν έχει καθόλου crosstalk στο 3D (ο Sony έχει πολύ λίγο), βλ. cnet review.

Last edited:

Έχει συγκρίνει πραγματικά κανείς από σας τον Epson ΕΗ-TW9200 με τον (δυστυχώς αρκετά ακριβότερο στην Ελλάδα, όχι στο εξωτερικό) Sony VPL-HW55ES?
Προς το παρόν, βλέπω τα εξής + του Epson:
- 1200 Ε φθινότερος
- φωτεινότερος στο dynamic, και με το φίλτρο για best mode (χωρίς αυτό, ο Sony έχει μεγαλύτερη φωτεινότητα στο best mode, βλ. projectorreviews και projector central)
- καλύτερο service
- βελτιωμένο φακό
- 400Hz στο 3D (άρα πιο ξεκούραστος)
- 5000 ώρες λάμπα (αλλά και ο Sony το βελτίωσε)
και τα + του Sony:
- αθόρυβος
- λιγότερο screen-door effect (κοτετσόσυρμα)
- κυρίως quality control.
Είμαι όλος αυτιά (δηλ. μάτια) για τις γνώμες σας!
Από αυτά που διαβάζω και χωρίς να έχω δει ούτε τον epson 9200 ούτε τον sony 55es νομίζω ότι εκτός από διαφορά στην τιμή βρίσκονται και σε διαφορετική κατηγορία, μάλλον ο sony πρέπει να είναι σε ανώτερη κατηγορία από τον epson. Φαίνεται ότι ο sony στα χρήσιμα για ταινίες mode του και κυρίως καλιμπραρισμένος (και όχι βέβαια στο dynamic που σίγουρα είναι άχρηστο) είναι φωτεινότερος από τον epson, επίσης έχει καλύτερη και πιο αθόρυβη λειτουργία της ίριδας, λίγο καλύτερο μαύρο και κοντράστ αλλά κυρίως φαίνεται ότι είναι plug and play, δηλαδή ακαλιμπράριστος παίζει αρκετά καλά, ενώ αντίθετα ο epson σίγουρα θα θέλει, αν κρίνω και από έναν 7200 που έχω δει από κοντά, γερό καλιμπράρισμα από ειδικό για να έρθει στα ίσια του. Βέβαια ο epson κοστίζει 1.300 ευρώ φθηνότερα αν και νομίζω ότι σε κάνα ενιάμηνο ο σόνυ θα πέσει στα 2.600 (μάλλον είναι η πολιτική της εδώ αντιπροσωπείας τέτοια, δηλαδή να τους λανσάρει πανάκριβα και μετά από κάποιο διάστημα να ριχνει την τιμή τους) αντίθετα ο epson το πολύ να πέσει στα 1.900 ευρώ.

Με συγχωρείς, Manmayer, αλλά δεν με φώτισες καθόλου! Λες ότι είναι σε διαφορετική κατηγορία, τι θα πει κατηγορία;..., Εγώ σου δίνω χειροπιαστά πλεονεκτήματα (εννέα για την ακρίβεια, και ας θαυμάζω πολύ τη Sony, και τον συγκεκ. Sony 55ES που είδα, τον Epson δεν τον είδα). Εννοείς ποιότητα κατασκευής, μίλησα για quality control (κυρίως) που λέει πολλά, αλλά κατά τα άλλα (δυστυχώς) επαναλαμβάνεις αυτά που έγραψα... Το δε καλιμπράρισμα δεν κοστίζει και πολλά, μπορείς να το κάνεις και μόνο σου με τους ειδικούς δίσκους. Χωρίς παρεξήγηση! Απλώς, εγώ ζήτησα χειροπιαστή σύγκριση.

Last edited:

Βρήκα και αυτό το thread στο avsforum:
Epson 5030UB/6030UB vs Sony HW55ES
Εχει και άλλα links εκεί.

Καλησπέρα , επειδή γενικά με τρώει πολύ η φάση προτζέκτορα αλλά κρατιέμαι γιατί έχω μικρό βάθος χώρου περίπου 3 μ με λευκούς τοίχους δυστυχώς αλλά αναρωτιόμουν οκ δίνεις τα 2000-2100 για τον προτζέκτορα , φαντάζομαι όμως δεν λέει να πας σε πανί που έχει 200 ευρώ όπως λέμε του Αγγλου.