Epson: νέοι 3D προβολείς το φθινόπωρο!

Εννοείται να το ανοίξεις!

Τι κάνουμε εδώ; Μπρίκια κολλάμε; :p

Να'σαι καλά φίλε Δημήτρη και Γενικέ Διαχειριστή!

Αυτό ακριβώς ήθελα,λίγη ενθάρυνση!!

Γενικά σκέφτομαι να στήσω home cinema και όπως θα έχεις
δει έχω ανοίξει και σχετικό thread στην κατηγορία home cinema.
Προσπαθώ να πάρω μια πλήρη εικόνα όλων των κρίκων
ενός home cinema,αλλά ειδικά το θέμα του προβολέα βλέπω
πως απαιτεί και κάποιες μηχανικές γνώσεις που έχετε όλοι εσείς!

Πάω λοιπόν να πάρω τις βασικές αποστάσεις για να ανοίξω
το σχετικό thread!!

Να'στε όλοι καλά! Σας ευχαριστώ από τώρα για την υποστήριξη!

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε φτιάξει μια οθόνη 2.35:1 όπως ο φίλος enoxos.
Ας υποθέσουμε επίσης πως προβάλουμε μια ταινία Blu-ray γυρισμένη σε 2.35:1
Αυτό που κάνουμε είναι ότι αυξάνοντας το zoom όσο χρειάζεται "πετάμε" τις μαύρες μπάρες
εκτός της οθόνης μας και έτσι γεμίζει ολόκληρη η 2.35:1 οθόνη μας με την ταινία ??Σωστά?

Σωστά...

Οι μπάρες που θα πετάξουμε έξω κάνοντας χρήση του οπτικού zoom, όπως περιέγραψα παραπάνω
μαύρες είναι ή λευκές τελικά??!!

Γκρι... :p

για το οπτικό ζουμ και εγώ δεν το κατάλαβα τι εννοεί ο γιάννης. από την πηγή κάνουμε άλλο aspect?? (πχ το 2.35:1 σε 16:9 και μεγαλώνουν όλα καθ ύψος) ή από τον φακό του προβολέα.

To δεύτερο... ;)

έτσι όμως θα θα μεγαλώσει κατά υψος άλλα και κατά πλάτος και θα φύγει το κάδρο έξω στα πλάγια?? δεν πρέπει να είναι αυτό εκτός εαν...κάνουμε και κάτι άλλο.

Aν ξεκινάς το ζουμ από προβολή 16:9 μέσα σε κάδρο 2,35:1, δεν θα σου φύγει εικόνα εκτός από τα πλάγια, μόνο πάνω και κάτω (οι μπάρες).

Κάτι τελευταίο πριν πάω να μετρήσω...

Κάτι λέτε διαφορετικό οι φίλοι JL και vas ή εγώ δεν έχω καταλάβει καλά?

Ο vas λέει απλά πως αν προβάλλεις ταινία 2.35:1 σε οθόνη 2.35:1 είσαι ΟΚ και δε χρειάζεται να κάνεις
τίποτα.Ο φίλος JL λέει πως πρέπει με χρήση του οπτικού zoom να "πετάξεις" τις μπάρες έξω και έτσι
να γεμίσεις ολόκληρη την 2.35:1 οθόνη σου!

Το ίδιο πράγμα λένε με διαφορετικό τρόπο.

Βασικά για να δεις 16:9 υλικό θα έχεις μία συγκεκριμένη ρύθμιση zoom στον προβολέα, ώστε να προβάλλει την εικόνα μέσα στο πανί σου. Αναγκαστικά θα έχεις λευκές / γκρίζες / μαύρες / whatever κάθετες μπάρες αριστερά και δεξιά της εικόνας σου.

Όταν γυρίζεις σε 2.35:1 υλικό θα πρέπει να αλλάζεις τη ρύθμιση του zoom ώστε να πλαταίνει η εικόνα σου και να γεμίζει όλο το πλάτος του πανιού. Έτσι οι μαύρες μπάρες της ταινίας θα βγαίνουν εκτός της λευκής επιφανείας του πανιού σου και δεν θα φαίνονται.

Έχεις 16:9 υλικό στην 2,35:1 οθόνη = μπάρες δεξιά αριστερά.
Βάζεις υλικό 2,35:1 = μπάρες γύρω γύρω. Τότε βάζεις zoom και γεμίζεις την οθόνη.

Ο 9K-W παρελήφθη το Σάββατο. Θέλοντας να αποφύγω να τρυπήσω το ταβάνι, κρεμάσθηκε σε DIY υβριδική βάση τοίχου, ψηλά, λίγο χαμηλότερα απ' την οροφή.

Ακολούθησε 3/ήμερο εργασιών κλεισίματος πολλών εκκρεμοτήτων της εγκατάστασης: οριστικοποίηση τελικής θέσης καλωδίων HDMI, component και ρεύματος μέσα στα κανάλια, τερματισμός ενός 20/μετρου component YPbPr, που πρόκειται να τροφοδοτεί τον προβολέα με δεύτερο σήμα (για side-by-side προβολή), κλείσιμο καναλιών και διάφορα άλλα.

Μετά απ' όλα αυτά, μπόρεσα επιτέλους χθες το βράδυ να πατήσω το power on. Σημαντικότερο άγχος μου ήταν αν θα "κλείδωνε" με τον προβολέα το καλώδιο HDMI, δεδομένου ότι είναι 18 μέτρα, διατρέχει το σαλόνι γύρω γύρω κι έχει περάσει (πολλές φορές με αρκετό ζόρισμα!) από κάθε πιθανό κανάλι τοίχου. Η στιβαρή κατασκευή του BJC Series-1, παρόλα αυτά, δικαίωσε με τον καλύτερο τρόπο την επιλογή μου. A real winner! Ακολουθούν οι πρώτες μου (πολύ πρώιμες) εντυπώσεις, out-of-the-box στην κυριολεξία, παίζοντας υλικό HD (blu ray του HiTECH "Νότια Αμερική - Ωκεανία", απ' τη σειρά της UNESCO "Η παγκόσμια φυσική κληρονομιά"). Player το Oppo 83SE, δίνοντας σήμα μέσω HDMI στον Pioneer SC-LX82 κι αυτός με τη σειρά του στον 9000W.

Να πληροφορήσω ότι πρόκειται ουσιαστικά για τον πρώτο μου προβολέα. Ως βάση αναφοράς για σύγκριση έχω (κατά σειρά φθίνουσας κατηγορίας τιμής) τους Optoma HD8600, Panasonic PT-AE4000 και Optoma HD20, τους οποίους έχω δει να παίζουν σε σπίτια φίλων ή/και συγκριτικά side-by-side (στην Ηχοέκφραση).

1. Τοποθέτηση: piece of cake. Έχει σημαντικό εύρος μετατόπισης του φακού και προς τις δύο κατευθύνσεις, γεγονός που με διευκόλυνε πολύ (απόσταση προβολής 3 μέτρα, σε ύψος 20-30 εκ. πάνω απ' το άνω όριο της επιφάνειας προβολής και περίπου μισό μέτρο δεξιά απ' το μέσο της οθόνης). Στην ίδια θέση τοποθέτησης ο Panasonic AE5000 θα είχε θέμα, δεδομένου ότι έχει πιο περιορισμένο lens shift. Για DLP δεν το συζητώ καν. Επιπλέον, το μεγάλο zoom (x2.0+) επέτρεψε να γεμίσουν άνετα και οι 97 ίντσες της οθόνης, παρά τη μικρή απόσταση προβολής (είμαι περίπου στο 95-97% του zoom-in).
  2. Φωτεινότητα: είναι πολύ φωτεινός. Στον non-dedicated χώρο που στήθηκε (σαλόνι), με κέρδος οθόνης 1,1, τα φωτεινά πλάνα κάνουν τη νύχτα μέρα! Βλέποντας αυτή την εικόνα (με ανακλάσεις σε ανοιχτόχρωμους τοίχους και ταβάνι), εκτίμησα πόσο πιο κινηματογραφική αίσθηση θα έχει κανείς σε dedicated χώρους, με σκούρα χρώματα παντού κλπ. Βέβαια, ουδέν κακόν αμιγές καλού: σαν συνέπεια των παραπάνω, στο συγκεκριμένο χώρο και με την τόσο μικρή απόσταση προβολής, η φωτεινότητα του Eco mode σε σχέση με του κανονικού διαφέρουν πολύ λίγο. Αυτό σημαίνει ότι η λάμπα μάλλον θα τρέξει πάρα πολλές ώρες, πριν δώσει ενδείξεις ότι χρειάζεται αντικατάσταση.
  3. Ο μη-ιδανικός χώρος μου και η διαρρύθμιση του, όπως τα περιέγραψα, επιδρούν αναπόφευκτα στο επίπεδο του μαύρου που λαμβάνεται, το οποίο δεν είναι ιδανικό. Σαφώς δεν ευθύνεται ο προβολέας. Όπως επίσης πιστεύω πώς ακόμα κι αν έδινα τα διπλάσια χρήματα για τον reflective EPSON R4000, το λαμβανόμενο αποτέλεσμα δε θα ήταν θεαματικά καλύτερο. Δε θα είχε νόημα το επιπλέον κόστος για το συγκεκριμένο χώρο· αν είχα αίθουσα προβολής, τα δεδομένα θα ήταν διαφορετικά.
  4. Ο προβολέας έχει πολύ καλή οξύτητα, αναλογιζόμενοι ότι είναι τεχνολογίας 3LCD. Μπορεί να μη φθάνει την -κατ' εμένα κορυφαία- οξύτητα του (DLP) HD8600, όμως είναι σίγουρα πιο πάνω απ' τον (επίσης DLP) HD20 και τον (3LCD) AE4000.
  5. Θόρυβος: σε Eco mode είναι πρακτικά αθόρυβος. Η ίριδα, ωστόσο, γίνεται εύκολα αντιληπτή ακόμα και στη χαμηλότερη ταχύτητα, ειδικά σε σημεία της ταινίας χωρίς υψηλής έντασης ήχο. Πιθανολογώ αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι ο προβολέας κρέμεται περίπου 1,3 μέτρα ακριβώς πάνω απ' το κεφάλι μου.
  6. Λόγω του σημαντικού lens shift που χρησιμοποίησα, μπόρεσα σ' ένα pattern που πρόβαλα (το λογότυπο Oppo blu ray με μικρά λευκά στίγματα στο background) να παρατηρήσω το blooming/ghosting, για το οποίο έχει γίνει λόγος στο σχετικό νήμα του AVSF (εδώ). Τα λευκά στίγματα είχαν μια αχνή ουρίτσα, λαμβάνοντας σχήμα σαν κόμμα. Για να το αντιληφθείς, πρέπει να παρατηρήσεις την εικόνα στην οθόνη από πολύ κοντινή απόσταση. Δε μπορώ να πω όμως ότι το όλο ζήτημα επηρρέασε κατά κάποιο αντιληπτό τρόπο τη συνολική ομοιογένεια και ποιότητα της εικόνας στη διάρκεια της κανονικής προβολής. Πιστεύεται ότι το φαινόμενο έχει να κάνει με την οπτική συμπεριφορά κάθε μετακινούμενου φακού σε ακραίες θέσεις (το κάθετο lens shift μου είναι στο μέγιστο, ενώ έχω δώσει και μέτριο οριζόντιο) και δε χαρακτηρίζει αποκλειστικά τους φακούς των EPSON.
  7. 3D: δεν υπάρχει ακόμα τέτοια δυνατότητα στο σύστημά μου, συνεπώς δεν έχω άποψη (ούτε το wireless είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω). Δοκίμασα ωστόσο το 2D-to-3D. Κατά 80-85% το αποτέλεσμα φαίνεται από περίεργο ως διασκεδαστικό και μόνο 15-20% αληθοφανώς τρισδιάστατο. Έχουμε ξαναπεί ότι αυτή η τεχνολογία έχει ακόμα πάρα πολύ δρόμο εξέλιξης. Στη σημερινή της μορφή με αφήνει αδιάφορο. Όσον αφορά στα γυαλιά της EPSON, δεν παρατήρησα ιδιαίτερο flickering. Δεν τα θεωρώ, ωστόσο, κάτι το αξιομνημόνευτο. Όπως τα περισσότερα που έχω δοκιμάσει, ούτε αυτά έχουν ό,τι θα περίμενα από ένα ζευγάρι ιδανικά 3D: πολύ μεγάλους φακούς (να καλύπτουν όσο το δυνατό περισσότερο οπτικό πεδίο), περιβαλλόμενους από ένα πολύ λεπτό, ελάχιστο πλαίσιο.

Αυτά για αρχή. Εκτιμώ ότι, στα χρήματά που ζητάει, το μηχάνημα αποδίδει τα αναμενόμενα και είναι ιδανικό για τον non-dedicated χώρο που τοποθετήθηκε. Ακόμη κι αν κινούμουν σε αρκετά ακριβότερη λύση, δε νομίζω ότι το τελικό αποτέλεσμα θα βελτιωνόταν σε τέτοιο βαθμό, που να αιτιολογεί το επιπλέον κόστος. Απ' την άλλη, πηγαίνοντας σε λύση αρκετά οικονομικότερη (χωρίς lens shift ή μεγάλο zoom) επίσης δεν ήταν εφικτό, λόγω των ιδιαίτερων απαιτήσεων τοποθέτησης που αντιμετώπισα. Για τους ίδιους λόγους είχε αναγκαστικά αποκλειστεί εξαρχής η λύση DLP, δυστυχώς.

Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δω τις δυνατότητες του προβολέα σε dedicated χώρο και μετά από ρύθμιση. Το καλιμπράρισμα αναμένεται να είναι το πρώτο βήμα αναβάθμισης, μιας και δεν εξετάζω (στην παρούσα τουλάχιστον φάση) το ενδεχόμενο αλλαγής χρώματος σε τοίχους, ταβάνι κλπ.

Μια πιο ενδόμυχη σκέψη έχει να κάνει με το τι θα μπορούσε να προσφέρει στην εικόνα μου ένας scaler, συνυπολογίζοντας ότι ένα σημαντικό μέρος του υλικού που θα προβάλλω προέρχεται από μια μεγάλη συλλογή DVD. Πρέπει να δω από κοντά τις δυνατότητες ενός τέτοιου μηχανήματος, ώστε να σχηματίσω άποψη.

Τέλος, θα έχω κατά νου μήπως τελικά η EPSON κυκλοφορήσει στην αγορά ως ξεχωριστό αξεσουάρ το φίλτρο LPE, για το οποίο έχουμε κάνει λόγο, ελπίζοντας ότι θα βελτιώσει κάπως την υπερ-φωτεινή κατάσταση.

Συνολικά, αποκόμισα πολύ καλές εντυπώσεις, που πιστεύω ότι έχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης.

On a side note: απ' τα πρώτα δευτερόλεπτα που αντίκρισα την εικόνα, οι 97 ίντσες μού φάνηκαν πολύ καλές... for what it is! Η γεωμετρία του χώρου δυστυχώς δε μού επέτρεψε να πάω σε μεγαλύτερη οθόνη, μιας και δεν έχει βγει ακόμα προβολέας με zoom 2,5 ή 3,0, για να μπορώ να γεμίσω 120 ίντσες απ' τα 3 μέτρα. Συμπέρασμα και προτροπή προς όσους φίλους είναι σε φάση μελέτης και κατασκευής σχετικού χώρου: αν σάς παίρνει, μη τσιγκουνευτείτε σε καμιά περίπτωση τις ίντσες. Δε θα το μετανιώσετε! :2thumb22sup:

Last edited:
Thanks guys! :ADFADF1:

Γιάννη, η απόσταση θέασης είναι 3 μέτρα, όση και η προβολής.
Πρακτικά τον έχω πάνω απ' το κεφάλι μου (ελπίζω η πατέντα
βάσης που σκάρωσα ν' αντέξει! :rofl: ). Θ' ανέβάσω 1-2 φώτο
σε πρώτη ευκαιρία, πιθανότατα αύριο.

καλορίζικος. και σε μένα ο ιζόλα (σορρυ ο 3200 ήθελα να πω) σε μια αυτοσχέδια βάση στον τοίχο πίσω πάνω από το κεφάλι μου είναι. ράφι και 2 γωνίες από πράκτικερ κόστος 7 ευρούλια. θηρίο ακούνητος 7 μήνες τώρα. τα καλά του lens shift.

Απάντηση: Re: Epson: νέοι 3D προβολείς το φθινόπωρο!

Αυτά για αρχή. Εκτιμώ ότι, στα χρήματά που ζητάει, το μηχάνημα αποδίδει τα αναμενόμενα και είναι ιδανικό για τον non-dedicated χώρο που τοποθετήθηκε. Ακόμη κι αν κινούμουν σε αρκετά ακριβότερη λύση, δε νομίζω ότι το τελικό αποτέλεσμα θα βελτιωνόταν σε τέτοιο βαθμό, που να αιτιολογεί το επιπλέον κόστος. Απ' την άλλη, πηγαίνοντας σε λύση αρκετά οικονομικότερη (χωρίς lens shift ή μεγάλο zoom) επίσης δεν ήταν εφικτό, λόγω των ιδιαίτερων απαιτήσεων τοποθέτησης που αντιμετώπισα. Για τους ίδιους λόγους είχε αναγκαστικά αποκλειστεί εξαρχής η λύση DLP, δυστυχώς.
To εχεις δει παρα πολυ σωστα και νομιζω το σκεπτικό σου πρεπει να γινει οδηγος για πολλους που ετοιμάζονται να μπουν στον χωρο της βιντεοπροβολης..
Με βρισκει απολυτα σύμφωνο το σκεπτικο της μετρημένης επιλογής σύμφωνα με το χωρο που θα τοποθετηθεί ο προβολέας.
Τωρα οσον αφορα τις 97" απο τα τρια μετρα εισαι καλυμμένος και με το παραπανω και αυτο θα το καταλάβεις καλυτερα οταν θα δεις πραγματικό 3D και οχι ψευδο...
Οι 120 ειναι τρελή υπερβολή και μου μοιάζει σαν να βάζεις λαστιχα φόρμουλας 1 σε zastava.
Ψυχραιμία με τις πολλες ίντσες....

Καλοθεατος.

Καλορίζικος και απο εμένα!!
Αρτια και άκρως ενδιαφέρουσα η παρουσίαση σου :SFGSFGSF:
Αχ...τίποτα καλύτερο απο το να ανοίγεις την κούτα και να βγάζεις απο τα νάυλον τον καινούργιο σου προβολέα...μοναδική στιγμή

14cfi88.jpg

δοκιμή του 9000 σε μία φωτεινή φωτογραφία πανόραμικη που εβγαλα με dslr το καλοκαιρι.

ps...αν και γερνει λιγο...δεν μπορώ να κεντραρω με τπτ :D

spytsi μεγειες!!!!!

βρες υλικο sbs απο το ιντερνετ και βαλτο στο oppo να παιξει.δεν χρειαζεσαι 3d πηγη!ετσι θα θα απολαυσεις ανεξοδα πραγματικο 3d καμια σχεση με την μετατροπη.σου στελνω πμ με ενα λινκ που θα σε εντυπωσιασει παρα πολυ το 3d eφε του!

ενοχος βλεπω το 2.35.1 και μου τρεχουν τα σαλια!εχεις κανει τωρα zoom και οι μαυρες μπαρες ειναι στο μαυρο πλαισιο?

καλοριζικος και απο εμενα. Ειναι τρομερο προβολικο.
Η αποσταση σου ειναι μια χαρα για τις ιντσες σου. Και εγω στα 3,05μ ειμαι με 95" και νομιζω το οριο μου θα ηταν οι 100" (Εχει χαρη που δεν βρηκα 100" 16:9 πανι :p )
Προ μηνα ημουν στις 110" απο 4,6μ και ηταν τραγικη η αισθηση.