Εργαλεία από Lidl - Aξιολόγηση, σχόλια, προσφορές

Απο την στιγμή που το δίνει πάνω σε βάση θεωρώ οτι δεν είναι αυτό που ονομάζουμε φορητό.
Και ακριβώς επειδή είναι σε βάση και δεν το θεωρούν φορητό είναι καλό να έχει βάρος για να είναι σταθερό και να μην "παίζει".
Βέβαια αν κάποιος "τα εχει" τα σχεδόν 30 κιλά του μπορεί να το μεταφέρει και να το κάνει φορητό ανα πάσα στιγμή, εννοείται χωρίς τη βάση του.
Η ιδέα για μια ξύλινη βάση με ρόδες ίσως να είναι η ιδανική περίπτωση για όποιον επιθυμεί να το μεταφέρει ή δεν έχει τον απαραίτητο χώρο για την μόνιμη τοποθέτηση του.

Απο οσα έχω δει και διαβάσει ολα τα είδη πριονιών χρειάζονται μιας και το ενα αλληλοσυμπληρώνει το άλλο.
Απο την άλλη ακόμη και με ενα μόνο πριονι ή σέγα μπορεί κάποιος να κάνει σχεδόν τα πάντα.
Αν υπάρχουν τα χρήματα και η διαθεση ολα τα άλλα λύνονται.

Με το παγκοπρίονο κάποιες δουλειές γίνονται παιχνιδάκι.
Είχα κάτι ρετάλια κπ και φτιάξαμε με τα παιδιά ένα σπιτάκι για φωλιά πουλιών.

Απο το μηδέν (χωρίς καν σχέδιο) πιάσαμε τα ρετάλια, βγάλαμε διαστάσεις και τα έκοψα σε 10 λεπτά.
Εκτός απο τις φαλτσοκοπές που δεν βγήκαν 100% γιατί είμαι σε φάση που το μαθαίνω και δεν έχω ένα γωνιόμετρο για να μετράω με ακρίβεια, όλες οι υπόλοιπες κοπές βγήκαν σχεδόν χωρίς απόκλιση (<1χλστ). Είπαμε ακόμα μαθαίνω!

Προσωπικά το πήρα για παιχνίδι-hobby. Άλλος αγοράζει >300 ευρώ κινητό, άλλος παπούτσια με >100 ευρώ. Ε εγώ πήρα για "μία ζωή" ένα "ακριβό" παγκοπρίονο :p

Δε ξέρω τί ρόλο βαράει του λιντλ, αλλά προσωπικά ήθελα να κάτσω να το καλιμπράρω και μετά απλά να παίζω. Νομίζω στις φαλτσοκοπές δεν καλιμπράρεται σωστά αλλά θα το τσεκάρω σωστά όταν πάρω ένα γωνιόμετρο.

Να καταθέσω κι εγώ μια ταπεινή άποψη, για όποιον το σκέφτεται για το παγκοπρίονο:
-Από τα βιντεάκια που βλέπουμε στο youtube με τους διάφορους γκουρού των ξυλοκατασκευών, και από αυτά που γράφονται στα διάφορα σχετικά φόρουμ , το παγκοπρίονο είναι το νο1 εργαλείο του εργαστηρίου. (Για την αξία που έχουν οι πηγές αυτές, βάλτε καθένας το ερωτηματικό του όπως νομίζει).
-Μετά τα διάφορα θεματάκια που είδα να έχει το 5 φορές ακριβότερο dewalt, εγώ προσωπικά θα έδινα σε αυτό του λιντλ μια ευκαιρία, δηλαδή δοκιμή και αν δεν μου έκανε, επιστροφή στο 3μηνο.
-Φαντάζομαι θα έχει και αυτό την μανούρα του μέχρι να το ρυθμίσεις και να το φέρεις εκεί που θες, οπότε ας το λάβει και αυτό υπόψη του όποιος ενδιαφέρεται.

• Like
Reactions: KOSSTV
Βέβαια αν κάποιος "τα εχει" τα σχεδόν 30 κιλά του μπορεί να το μεταφέρει και να το κάνει φορητό ανα πάσα στιγμή, εννοείται χωρίς τη βάση του.

Τι να πω κι εγώ που έχω κάνει φορητό τον τόρνο των 65 κιλών. :rolleyes:
Θέληση να υπάρχει… 😂

Για τις δικες μου αναγκες παντως, η πριονοκορδελα εχει αντικαταστησει πλεον το παγκοπριονο και το φαλτσοπριονο σε ποσοστο που σχεδον αγγιζει το 100%.
Η μονος ουσιαστικος περιορισμος της πριονοκορδελας ειναι ο λαιμος, η αποσταση της λαμας δηλαδη μεχρι το πλαινο μερος.
Καλα εσυ δεν εχεις και χωρο να το βαλεις τετοιο εργαλειο....

• Like
Reactions: mastroxalastis
Πιστεύω πως ο πιο ανασταλτικός παράγοντας για την αγορά του παγκοπριονου είναι ο χώρος που απαιτεί.

Μαζί με τις προεκτάσεις του, φτάνει τα 101x105 ! Μόνο για το εργαλείο. Αν υπολογίσουμε και πόσο χώρο θέλει γύρω - γύρω ... :-/
Και η βάση δυσκολεύει τα πράγματα, γιατί το συνολικό ύψος φτάνει τα 90cm άρα δεν μπορεί να "κρυφτεί" κάτω από έναν πάγκο.

Για το δικό μου μικρό εργαστήριο, μια λύση είναι αυτή που ήδη αναφέρθηκε, να μην χρησιμοποιηθεί η δική του βάση, αλλά να φτιαχτεί μια άλλη (κάτι σαν χαμηλό ντουλάπι) με ρόδες, ώστε να πατάει πάνω εκεί και το συνολικό ύψος να είναι λίγο κάτω από τα 80cm και όταν δεν χρησιμοποιείται, να το τσουλάω κάτω από τον πάγκο εργασίας ώστε να "κρύβεται" (σχετικά).
Βέβαια, και αυτό απαιτεί να μην μπουν όλες οι προεκτάσεις, για να μην αυξηθεί το πολύ πλάτος και το βάθος.

Αν μπει μόνο η μια πλαϊνή προέκταση, η κάτοψή του θα είναι 58cm βάθος επί 80cm περίπου το πλάτος, οπότε κάπως βολεύεται.

Κάτι που δεν πρόσεξα να αναφέρεται αφού αναλύσαμε τόσο πολύ το θέμα παγκοπρίονο, είναι και το θέμα της επικινδυνότητας.
Νομίζω αυτό και ο γωνιακός τροχός απαιτούν τη μεγιστη προσοχή.
ΟΚ, όλα τα εργαλεία θέλουν προσοχή, αλλά στο παγκοπρίονο η απροσεξία στοιχίζει ακριβά.

Το επεξεργάζομαι ... Δεν μπορώ να αποφασίσω αν για τα μικρής κλίμακας προτζεκτάκια μου αξίζει η αγορά του. :unsure: :unsure: :unsure:
Δεν είναι θέμα χρημάτων, φτηνό είναι. Θα με ξεβολέψει όμως αφού θα χρειαστεί να αναδιατάξω πολλά πράγματα στο εργαστηριάκι μου

• Like
Reactions: KOSSTV
Να τα αναδιαταξεις και να το παρεις ... αλλωστε οι σωστου και ξεκουραστοι παγκοι ειναι στα 90 cm και πανω, αρα θα τους προσθεσεις τακους και θα χωνεις το πριονι απο κατω

• Like
Reactions: nikfor
@nikfor Σκέψου και το ενδεχόμενο να το φέρεις πρόσωπο με τον πάγκο σου ώστε να γίνει προέκταση αυτού αλλά και ο πάγκος σου προέκταση του παγκοπρίονου.
Θα συμφωνήσω με τον Θανάση να επενδύσεις στην αγορά του είτε σε αυτό είτε σε κάποιο άλλο.
Η επικινδυνότητα εννοείται ότι υφίσταται με όλα τα εργαλεία και ειδικότερα τα κοπτικά.
Γιαυτό προσοχή μεγάλη!!!

Για τον φράχτη έχει κανείς άποψη εάν είναι ακριβείας ή απαιτεί πατέντες για σωστές κοπές;
Οι δύο ταχύτητες τι χρησιμότητα μπορεί να έχουν σε ένα παγκοπρίονο, ίσως για κοπή διαφορετικών υλικών όπως π.χ. plexiglass, acetal κλπ; Υποθέτω δεν κάνει για μέταλλα.

• Like
Reactions: nikfor
Κάτι που δεν πρόσεξα να αναφέρεται αφού αναλύσαμε τόσο πολύ το θέμα παγκοπρίονο, είναι και το θέμα της επικινδυνότητας.
Νομίζω αυτό και ο γωνιακός τροχός απαιτούν τη μεγιστη προσοχή.
ΟΚ, όλα τα εργαλεία θέλουν προσοχή, αλλά στο παγκοπρίονο η απροσεξία στοιχίζει ακριβά.

Ο μόνος λόγος που με έβαζε σε σκέψεις για ΜΗ αγορά ήταν αυτός.
Είδα βιντεάκια με MUST και DONT και διάβασα με προσοχή το μανουαλ.

Πρίν την κοπή κάνεις μία εικονική με κλειστό το μηχάνημα και όποτε αμφιβάλεις σταματάς και το ξανασκέφτεσαι.

Μέχρι τώρα δεν με έχει τρομάξει. Φταίει ότι ακόμα το φοβάμαι βέβαια και είμαι πολύ σχολαστικός. Ελπίζω να μείνω έτσι!

Ο γωνιακός είναι μακράν το πιο επικίνδυνο εργαλείο ,ακολουθεί το αλυσοπρίονο και μετά το παγκοπρίονο .
Για κοπές μικρών κομματιών θέλει πολύ προσοχή και πάντα με τη χρήση sled.
Κατά τα άλλα το πιο βασικό εργαλείο σε εργαστήριο Ξυλουργικής .
Φόβο δεν θέλει, σεβασμό θέλει ,όπως κάθε εργαλείο.

Επισκέφτηκα σήμερα το Lidl Λ. Αθηνών και πήρα και το φυλλάδιο της επόμενης εβδομάδας, που όπως έχετε ήδη μάθει, έχει αρκετά ενδιαφέροντα εργαλεία (από Δευτέρα 4/10). Πέρα από το επιτραπέζιο δισκοπρίονο PTKS 2000 G5 στα 129 ευρώ, υπάρχει το δισκοπρίονο PHKS 1350 C2 στα 40 ευρώ, σετ δίσκων κοπής 210 χιλ. στα 12 ευρώ, μπαλαντέζα ρεύματος 10 μ. στα 17 ευρώ, πιστόλι θερμού αέρα 2000 βατ στα 13 ευρώ, μια κασετίνα με εργαλεία στα 30 ευρώ, το καρότσι μεταφοράς στα 12 ευρώ, σετ κλειδιών άλεν και τορξ με λαβή Τ 11 τμχ έκαστο στα 5 ευρώ το καθένα, και επιτραπέζια μέγγενη 100 χιλ. στα 23 ευρώ.
Για τη μέγγενη ειδικά ενδιαφέρομαι κι εγώ για να την έχω για δεύτερη (έχω ήδη μια μεγάλη 125 χιλ.). Η συγκεκριμένη που φέρνουν από όσο φαίνεται είναι χυτή. Την έχει δοκιμάσει κάποιος φίλος από προηγούμενες σεζόν που την έφερνε να μας πει συμπεριφορά σε σχετικά σοβαρό σφίξιμο αντικειμένων στις σιαγώνες; Για παράδειγμα το σπείρωμα του ατέρμονα δείχνει να αντέχει; Εμπνέει η συγκεκριμένη σχετικά σοβαρή/σκληρή χρήση; Ρωτώ γιατί και οι απλές 100άρες μέγγενες στα εργαλειομάγαζα σε παρόμοιες τιμές ξεκινούν πάνω κάτω.

Kατα την γνωμη μου το παγκοπριονο ειναι το πιο επικινδυνο εργαλειο, ακολουθουμενο απο το αλυσοπριονο το δισκοπριονο και την πριονοκορδελα.
Ο γωνιακος τροχος, οι πλανες και τα (παγκο)ρουτερ επονται.

Βεβαια ο καθενας εχει διαφορετικη αποψη για την καταταξη επικινδυνοτητας των εργαλειων, βασει της δικης του εμπειριας και αποψης.

• Like
Reactions: teodor_ch
Κιόμως Μιχάλη , ο Κώστας ο Παυλάτος μου έλεγε τις προάλλες ότι θεωρεί τις σβούρες (ρούτερ πάγκου) διιαολομηχανήματα . Τελικά ο καθένας ανάλογα με τις εμπειρίες του , ακόμη θυμάμαι τα δέκα ράμματα που με "στόλισε" το αλυσοπρίονο.

Τα περισσοτερα ατυχηματα στους ξυλουργους εχουν επελθει απο την πριονοκορδελα ... μου το εχουν περιγραψει ως "γλυκο κοψιμο" που το καταλαβαν απο τα αιματα

Σωστό.
Όλοι ο "παλιοι" μαραγκοι την κορδέλα φοβουνται.

Εγώ παλι τον γωνιάκο τροχο.

Στο θέμα μας όμως τώρα, έχουμε κανένα βίντεο στα αγγλικά που να αναλυει και να δοκιμάζει το εν λόγο επιτραπέζιο δισκοπριονο?

Προσωπικα θεωρώ όλα τα εργαλεία κοπης επικυνδινα...!!!
Όλα θέλουν προσοχή και είναι καθαρά θέμα εξοικείωσης που έρχεται με το χρόνο...

Στο συγκεκριμένο παγκοπριονο βλέπω ότι έχει προφυλακτήρα που σημαίνει ότι υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας ,όπως και σε πολλά άλλα,οπότε με σύνεση και υπομονή θα γίνει εξοικείωση...