Εργαλεία από Lidl - Aξιολόγηση, σχόλια, προσφορές

Έχω μια συσκευασία κιλού από αυτό SKF LGEP 2 θα κάνει δουλειά στον τροχό μπαταρίας του lidl ή να τον αφήσω στην ησυχία του ως έχει;

Παρεμπιπτόντως να αναφέρω ότι το είχα αγοράσει πέρσι από μαγαζί στην Σπύρου Πάτση στη μισή τιμή από το φθηνότερο μαγαζί του σκρουτζ.

αν τον αφησεις στην ησυχια του θα σε αφησει στην ησυχια σου σε λιγο καιρο αν τον δουλευεις αρκετα ;)
τωρα αν κανεις κανα μοναχικο κοψιμο αραια και που, δεν αξιζει να βαβουριασεις με ανοιγματα, αλλά αν τον δουλευεις ειτε για λειανσεις-τριψιματα ειτε γενικα αρκετα, εννοειται οτι πρεπει να βαλεις γρασο. και φυσικα βαλε του skf

Θα σου έλεγα να μην το βάλεις στον συγκεκριμένο. Είχα κάνει δοκιμές με διάφορα γράσα όταν έκανα αλλαγή στον δικό μου επαναφορτιζόμενο. Θέλει μαλακό γράσο σαν κι αυτό που πόσταρα πιο πάνω διαφορετικά θα τον ακούς να βγάζει φασαρία και να δουλεύει άγρια. (είναι περίεργη κατάσταση).
Το δικό του εννοείται ότι θέλει πέταμα γιατί είναι της πλάκας.

λιθιου ειναι το συγκεκριμενο. δεν ειναι μαλακο?
τωρα που το λες οταν αλλαξα το γρασο στον δικο μου μπαταριας και εβαλα λιθιου, εγινε πιο τραχυς στη λειτουργεια του και μαλιστα ειχα ρωτησει εδω τα παιδια γιατι εγινε αυτο

εχεις λινκ? δεν το βρισκω στο σκρουτζ

βρηκα δυο αλλα
https://www.skroutz.gr/s/23958772/Oleo-Mac-Γράσο-Γωνιακής-Μετάδοσης-022969-125gr.html

https://www.skroutz.gr/s/23960291/Facom-Γράσο-Λιθίου-για-Μηχανικά-Μέρη-006105-200gr.html

να υποθεσω οτι ειναι παρομοια με το δικο σου?

Last edited:
να σας πω και γω την εμπειρία μου από το usb επαναφορτιζόμενο κολλητήρι του λιδλ που πήρα πρόσφατα:

καταρχάς να πω ότι το χρησιμοποίησα σα λύση ανάγκης που ήμουν σε ταξίδι και δεν ειχα τα εργαλεία μου μαζί, ούτε σολντερίνη για να καθαρίσω τη μύτη στο πρώτο ζέσταμα για να πιάσει καλά το καλάι. στην αρχή λόγω της κλασσικής οξείδωσης από το εργοστάσιο δεν έπιανε καθόλου στη μύτη οπότε την έτριψα πολύ απαλά με λίγη οδοντόκρεμα και ατσαλόμαλλο και συνήλθε. ενώ έκανα μερικές σωστές δοκιμαστικές κολλήσεις, τελικά δεν κρατούσε σταθερή θερμοκρασία, μερικές φορές σα να κρύωνε στη μέση της κόλλησης με αποτέλεσμα να παγώνει το καλάι και να γίνεται ψυχρή κόλληση. μερικές φορές μάλιστα έγιναν όλα ένα σώμα (καλώδιο, σύρμα καλάι και κολλητήρι)!!!

τελικά συνειδητοποίησα ότι δεν άλλαζε ποτέ το led από κόκκινο σε πράσινο, όση ώρα και να κρατούσα πατημένο το κουμπί, οπότε προφανώς δεν έπιανε θερμοκρασία και πάει για αλλαγή

πέρα από το προβληματικό του πράγματος να πω ότι αρνητική εντύπωση μου έκανε πόση δύναμη χρειάζεται για να πατάς το κουμπί που το κάνει αρκετά κουραστικό στη χρήση

• Like
Reactions: Χιωτης
λιθιου ειναι το συγκεκριμενο. δεν ειναι μαλακο?
τωρα που το λες οταν αλλαξα το γρασο στον δικο μου μπαταριας και εβαλα λιθιου, εγινε πιο τραχυς στη λειτουργεια του και μαλιστα ειχα ρωτησει εδω τα παιδια γιατι εγινε αυτο

εχεις λινκ? δεν το βρισκω στο σκρουτζ

βρηκα δυο αλλα
https://www.skroutz.gr/s/23958772/Oleo-Mac-Γράσο-Γωνιακής-Μετάδοσης-022969-125gr.html

https://www.skroutz.gr/s/23960291/Facom-Γράσο-Λιθίου-για-Μηχανικά-Μέρη-006105-200gr.html

να υποθεσω οτι ειναι παρομοια με το δικο σου?
Νίκο το πρώτο να πάρεις για τις γωνιακές κεφαλές. Το δεύτερο είναι λιθίου μην ασχοληθείς με αυτό.

• Like
Reactions: nickolas
το προστυχο! πανακριβο ειναι...
δε βαριεσαι για την ωρα τους αφηνω με το λιθιου. σε τροχο των 30€, δεν λεει να βαλεις (με τα μεταφορικα) κανα δεκαρικο γρασσο. ας ειναι λιγο τραχυς.
αλλά ναι ειχε χασει αυτην την αερινη αισθηση οπως ελεγα τοτε εδω στο φορουμ οταν του συμπληρωσα γρασο λιθιου

Δεν κάνουν όλα τα γράσα εξίσου για όλες τις εφαρμογές. Ένα γράσο που είναι φτιαγμένο για ακραίες συνθήκες λειτουργίας ενός μηχανισμού (πχ μεγάλα φορτία, ταλαντώσεις, υψηλές θερμοκρασίες κλπ) δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι κατάλληλο και για ένα ηλεκτρικό εργαλείο όπως ένα δράπανο ή έναν γωνιακό τροχό. Είναι ευνόητο νομίζω ότι το ίδιο γράσο που χρησιμοποιείται στα ρουλεμάν πχ ενός ταινιόδρομου δεν σημαίνει ότι είναι εξίσου κατάλληλο για τα γραναζάκια ενός γωνιακού τροχού, απλά και μόνο επειδή κατασκευάζεται από ένα κολοσσό όπως η SKF εν προκειμένω.
Με βάση τα τεχνικά στοιχεία του γράσου SKF LGEP 2
προσωπικά εκτιμώ ότι το συγκεκριμένο δεν είναι η καλύτερη λύση για χρήση σε ηλεκτρικό εργαλείο, όπου οι απαιτήσεις λίπανσης είναι εν γένει διαφορετικές. Βασικά από τον κατάλογο της SKF ο τύπος LGMT 2 φαίνεται να είναι κοντά στις απαιτήσεις γρασαρίσματος ηλεκτρικών εργαλείων:
χωρίς κι αυτός να είναι απαραίτητα ιδανικός ωστόσο.
Παρακάτω ένα αρκετά χρήσιμο άρθρο για τα γράσα στα ηλεκτρικά εργαλεία:
Για την ιστορία πάντως, πριν από καμιά 10ετία είχα προμηθευτεί κι εγώ ένα δοχείο του κιλού με γράσο της SKF, που, όντας ανίδεος (τότε), αγόρασα δια πάσα νόσο και πάσα μακακία...Όπως το πήρα, είναι ακόμα σφραγισμένο μέσα στο κουτί του.

Last edited:
  • Like
Reactions: KOSSTV
σιγουρα καποια γρασα οπως ολα τα λιπαντικα, ειναι πιο ειδικευμενα για καποιες δουλιες
ομως ειναι καλυτερα να εχει γρασο απο το να μην εχει
στο μηχανουργειο, το ιδιο γρασσο εβαζαν στα ρουλεμαν, το ιδιο στα μεγαλα κουζινετα των θεριζοαλωνιστικων, το ιδιο στα προιοντα, το ιδιο στα εργαλεια ειτε χειρος ειτε τριφασικα
να εισαι σιγουρος οτι κανενας παλιος μαστορας δεν διαχωριζε να πει: να αυτο ειναι για κουζινετα, αυτο για τη στρατζα κλπ

εγω που τωρα συνειδητοποιω και μου λυθηκε η απορια, να'ναικαλα ο ζινταν, το γιατι ο γωνιακος τροχος μπαταριας του λιντλ εγινε τραχυς οταν του εβαλα λιθιου, αλλά πλεον δουλευει με ασφαλεια και δεν βραζει η κεφαλη, λεω οτι καλυτερα να νιωθω χειροτερη τη λειτουργια του παρα σε λιγο καιρο να μην εχω την λειτουργια του ;)

για μενα ολα τα γρασσα ειναι καταλληλα, απλα καποια ειναι πιο "καταλληλα", πιο εξειδικευμενα.

• Like
Reactions: mastroxalastis
Σίγουρα, είναι άλλο πράγμα το δεν έχει καθόλου γράσο ή έχει κατεστραμμένο γράσο, από το έχει γράσο, αλλά δεν είναι το πλέον κατάλληλο. Και σ' αυτήν την τελευταία περίπτωση ωστόσο, θεωρώ ότι αφού θα μπει που θα μπει κάποιος στη διαδικασία αλλαγής γράσου, δεν είναι δα και τρομερός κόπος το να φροντίσει να βάλει το κατάλληλο σε σχέση με το να βάλει περίπου ότι βρει στο στοκ του εργαστηρίου του.

Και μια που ανοίξαμε την κουβέντα με τα γράσα, βρήκα έναν πίνακα της Milwaukee με τους προτεινόμενους τύπους και ποσότητες γράσου για κάθε ένα από τα ηλεκτρικά εργαλεία της. Το μόνο κακό είναι ότι στον πίνακα εμφανίζεται ο product number για κάθε μοντέλο και πρέπει κανείς να ψάξει περαιτέρω για να καταλάβει τον ακριβή τύπο του μηχανήματος (πχ αν αφορά δράπανο ή γωνιακό τροχό).

• Like
Reactions: nickolas
Και μια που ανοίξαμε την κουβέντα με τα γράσα, βρήκα έναν πίνακα της Milwaukee με τους προτεινόμενους τύπους και ποσότητες γράσου για κάθε ένα από τα ηλεκτρικά εργαλεία της. Το μόνο κακό είναι ότι στον πίνακα εμφανίζεται ο product number για κάθε μοντέλο και πρέπει κανείς να ψάξει περαιτέρω για να καταλάβει τον ακριβή τύπο του μηχανήματος (πχ αν αφορά δράπανο ή γωνιακό τροχό).
Και ποιο συμπερασμα εβγαλες, γιατι εγω γωνιακο τροχο δεν βρηκα στη λιστα

Δεν έκατσα να τσεκάρω έναν προς έναν όλους τους κωδικούς εργαλείων που εμφανίζονται στη λίστα αλλά θεωρώ δύσκολο να μην αντιστοιχεί κανένας σε γωνιακό τροχό μέσα σε μερικές εκατοντάδες εργαλείων.
Αν εσύ έκατσες και τους τσέκαρες έναν προς έναν και δεν βρήκες κάτι, τι να πω, ζητώ συγνώμη για το χρόνο που έχασες άδικα.
Από κει και πέρα και επί της ουσίας του ερωτήματος περί κατάλληλου γράσου για τροχούς, κατά την ταπεινή μου άποψη θα συμφωνήσω με το άρθρο που παρέθεσα πιο πριν, σύμφωνα με το οποίο για ηλεκτρικά εργαλεία προτιμούμε γράσο είτε γραφιτούχο (με γραφίτη) είτε διθειούχου μολυβδαινίου (MoS2).

Από κει και πέρα και επί της ουσίας του ερωτήματος περί κατάλληλου γράσου για τροχούς, κατά την ταπεινή μου άποψη θα συμφωνήσω με το άρθρο που παρέθεσα πιο πριν, σύμφωνα με το οποίο για ηλεκτρικά εργαλεία προτιμούμε γράσο είτε γραφιτούχο (με γραφίτη) είτε διθειούχου μολυβδαινίου (MoS2).
Θα συμφωνησω (περιπου) μαζι σου ... το γρασο θα πρεπει να ειναι γραφιτουχο και να περιεχει MoS2 (διθειουχο μολυβδαινιο).
Επιπλεον θα πρεπει το ευρως θερμοκρασιας να φτανει τουλαχιστον μεχρι τους 120С, ιδανικα μεχρι 150-180C
Το γρασο λιθιου ειναι ακαταλληλο

δηλαδη θαναση, αν ηταν να επιλεξω μεταξυ των δυο, ποιο να επαιρνα για τον γωνιακο τροχο?

https://www.skroutz.gr/s/26409411/Cx80-Smar-Grafitowy-Γράσο-Γραφιτούχο-E02592-500gr.html
https://www.skroutz.gr/s/25612410/Cx80-Γράσο-Μολυβδαινίου-CX80036-500gr.html

Θα συμφωνησω (περιπου) μαζι σου ... το γρασο θα πρεπει να ειναι γραφιτουχο και να περιεχει MoS2 (διθειουχο μολυβδαινιο).
Επιπλεον θα πρεπει το ευρως θερμοκρασιας να φτανει τουλαχιστον μεχρι τους 120С, ιδανικα μεχρι 150-180C
Το γρασο λιθιου ειναι ακαταλληλο
Αν έχω καταλάβει καθόλου την όλη υπόθεση το γράσο είναι μια λιπαρή ουσία δηλαδή η βάση και μέσα εκεί βάζουν γραφίτη ή μολυβδαίνιο ή οτιδήποτε άλλο σε αναλογία και σύνθεση ανάλογα με τον προορισμό.
Τα λιθίου λοιπόν γιατί είναι ακατάλληλα αν περιέχουν μολυβδαίνιο όπως αυτό που έχω το molykote BR2 Plus ??
https://www.theloladia.gr/el/molybdenioy/molykote-br2-plus-1kg.html

Νικολα, την κουρτινα 2
Γενικα να προτιμησεις εταιρεια που παραγει μονο λιπαντικα

Αν έχω καταλάβει καθόλου την όλη υπόθεση το γράσο είναι μια λιπαρή ουσία δηλαδή η βάση και μέσα εκεί βάζουν γραφίτη ή μολυβδαίνιο ή οτιδήποτε άλλο σε αναλογία και σύνθεση ανάλογα με τον προορισμό.
Τα λιθίου λοιπόν γιατί είναι ακατάλληλα αν περιέχουν μολυβδαίνιο όπως αυτό που έχω το molykote BR2 Plus ??
https://www.theloladia.gr/el/molybdenioy/molykote-br2-plus-1kg.html
Νικ, δεν ειμαι χημικος ... η ιστορια με τα γρασα δεν σταματει πουθενα. Η καθε εταιρεια θα βγαλει και καποια διαφορετικη προσμιξη
Αυτα που εγραψα τα εχω πληροφορηθει απο μαστορα που εμπιστευομαι και τα ακολουθω

παιδια εξαιρετικο το χορτοκοπτικο των 550w!
ξεκινησα να κουρευω το αγριοχορτο στο κηπο με το παλιο αδυναμο florabest των μισων βαττ, για να κανω συγκριση.
μετα απο 10 λεπτα αναψε και εβγαζε καπνους απο το ζορι οταν πηγα να κουρεψω το χορταρι γυρω απο τα δεντρα (εκει ειναι πολυ πυκνο και μεγαλο λογω ποτισματος)

συνεχισα με το νεο παρκσαιντ. αλλη αισθηση δυναμης και ταχυτητας, ακολωτο!
κανεις πολυ πιο γρηγορα τη δουλεια σου, δεν φρεναρει πουθενα, δουλευει πιο στρωτα, καμια σχεση. χαιρεσαι να το δουλευεις σε αντιθεση με το παλιο.
αναλογιζομενος οτι κανει μονο 30 ευρω, ειναι ενα απαραιτητο εργαλειο για οποιον εχει κηπο, ειτε μεγαλο ειτε μικρο.
παρτε το αβλεπεί :)

Συνάδελφοι, λένε τίποτα τα αυριανά 12v του Lidl;

Βασικά ρωτάω για το μικρό κρουστικό.
Αφού δεν έχει νόημα να αγοράσω ένα παρόμοιο με το 18v Bosch που έχω ήδη (όπως λέγαμε σε άλλη κουβέντα) και αφού πιο δυνατό δεν μπορώ να αγοράσω γιατί είναι πολύ βαρύ (και πολύ ακριβό), σκεφτόμουν μήπως είναι έξυπνη ιδέα να έχει κανείς ένα μικρό 12v σαν βοηθητικό δράπανο (όπως στις περιπτώσεις που χρειάζονται δυο δράπανα για τις καβίλιες).
(έχω και παλμικό και μπουλονοκλειδο, αλλά όλα μεγάλα, 18v)

Εννοείται πως δεν θα έχω απαιτήσεις από αυτό το μικρο να τρυπάω σίδερα και μπετόν!

Επίσης μου φαίνεται ενδιαφέρων ο μικρός τροχός που βγάζει (είναι και όμορφο σαν εργαλείο), αλλά δεν μπορώ να φανταστώ πότε χρειάζεται κάτι τέτοιο. Η αλήθεια είναι πως σπανιότατα χρησιμοποιώ τροχό (ίσως γιατί μου λείπουν οι γνώσεις για να τον αξιοποιήσω)

Τι λέτε; Αξίζουν ή τα ξεχνάμε;

Σε τετοιες τιμες Νικο, ΟΛΑ τα 12βολτα εργαλεια της σελιδας, οχι μονο αξιζουν αλλα ειναι και VFM.

Ιδιαιτερα το μικρο SDS, το τροχακι και η πλανη ειναι πολυ χρησιμα και αξιολογα αντιγραφα των οποιων τα αυθεντικα κοστιζουν πολλες φορες πανω.

• Like
Reactions: KOSSTV and nikfor