Ανοίξαμε μεγάλο θέμα.........
@cyclades
Η συντήρηση είναι υποχρεωτική κάθε χρόνο με βάση το ΦΕΚ. Τα 10€ είναι η μέση τιμή. Το τι πρέπει να κάνουν στην συντήρηση, είναι μεγάλη κουβέντα.
@enduras1
Κυριάκο, η αναγόμωση γίνεται κάθε 5 χρόνια (εφόσον δεν εχει χρησιμοποιηθεί ή δεν έχει διαπιστωθεί άλλο πρόβλημα).
@Χιωτης
Μιχάλη, μάλλον κάτι άλλο εννοούσες όταν είπες ότι οι αφρού δεν κάνουν για το αυτοκίνητο. Οι αφρού (αφρογόνο AFFF) είναι οι πλέον κατάλληλοι για καύσιμα και όχι μόνο,
ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ σε ηλεκτρικές εγκαταστάσεις.
ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ
Οι πυροσβεστήρες ξηράς κόνεως, είναι 2 τύπων. Αυτοί με εσωτερικό δοχείο υψηλής πίεσης και αυτοί με μόνιμη πίεση. Στους πρώτους το αέριο (συνήθως άζωτο) δεν έρχεται σε επαφή με την σκόνη αν δεν πατήσεις το κλείστρο, ενώ στους δεύτερους είναι μαζί δηλαδή έχουμε σκόνη και αέριο συνεχώς υπό πίεση.
Συντήρηση
Σύμφωνα με την νομοθεσία, κάθε χρόνο. Το βασικότερο πρόβλημα είναι στην σκόνη, που μπορεί να εχουν δημιουργηθεί σβώλοι (όπως οι συσσωματώσεις στα σκάγια Κυριάκο) με αποτέλεσμα να φράξει η έξοδος. Η συνηθέστερη αιτία είναι η υγρασία. Η διαδικασία είναι άδειασμα της σκόνης και μίξερ ώστε να έρθει στην αρχική κατάσταση. Αυτό απαιτεί ειδικές εγκαταστάσεις και μηχανηματα. Όλοι τα έχουν μεν, αλλά πόσοι περιορίζονται σε έναν απλό οπτικό έλεγχο;
Η συντήρηση υποδεικνύεται από δακτύλιο με την ημερ/νια. Ο δακτύλιος τοποθετείται ανάμεσα σε φιάλη και κλείστρο. Πρέπει να βγει το κλείστρο για να αλλαχτεί.
Αναγόμωση
Σύμφωνα με την νομοθεσία, κάθε 5 χρόνια. Εδώ είναι πιο εύκολα τα πράγματα, γιατί αντικαθιστούμε την σκόνη και το αέριο.
Κάθε 10 χρόνια, πρέπει να γίνεται υδροστατικός έλεγχος.
Αν θέλουμε πυροσβεστήρα αφρού, να τονίσω ότι παίρνουμε μόνο πιστοποιημένους αφρού απο γνωστές εταιρείες, γιατί το αφρογόνο αποτελεί ένα μικρό ποσοστό και το υπόλοιπο είναι νερό. Και ναι μεν δεν θα τον χρησιμοποιήσουμε σε ρεύμα, αλλά κανένας δεν θέλει να σβήνει καύσιμα με νερό
Αν χρησιμοποιήσουμε τον πυροσβεστήρα κόνεως έστω και ελάχιστα, πρέπει να πάει για αναγόμωση άμεσα. Αν δεν δέχεται αναγόμωση, τον αντικαθιστούμε.
Ελέγχουμε συχνά την πίεση στο μανόμετρο.
Αυτά τα ολίγα

για τους ABC κόνεως
που έχουμε στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο.
Για την κουζίνα, θα επιμείνω στην πυροκουβέρτα. Αν κάποιος είναι μερακλής, μπορεί να συνδυάσει την πυροκουβέρτα με πυροσβεστήρα τύπoυ F. Για το υπόλοιπο σπίτι, οι κόνεως είναι μια χαρά.
Λόγω θέσης στην δουλειά, έχω εκπαιδευτεί στην Πυροσβεστική Ακαδημία και έχω πιστοποιηθεί στην πυροπροστασία. Θεωρείστε αυτονόητο ότι εκπαίδευση 3-4 ημερών καλύπτει τα ελάχιστα, αλλά απαιτείται σε μεγάλες εταιρείες να υπάρχει εκπαιδευμένος υπεύθυνος πυροπροστασίας.
Προσωπικά, έχω παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια πυρασφάλειας/πυρόσβεσης με παράλληλη πρακτική εκπαίδευση σε όλα τα συνήθη μέσα πυρόσβεσης σε εγκαταστάσεις (εντάξει, δεν έχω ασχοληθεί με φωτιές μετάλλων

).
Φυσικά το θέμα πυρασφάλειας/πυρόσβεσης δεν τελειώνει ποτέ. Για να κατανοήσεις την φωτιά πρέπει να είσαι χημικός. Ελεύθερες ρίζες, αυτανάφλεξη, μονοφωσφορικό αμμώνιο, πως αναφλέγεται το CO2 και πάρα πολλά άλλα που για εμάς τους κοινούς θνητούς είναι κινέζικα......
Υπάρχει το καλσσικό Τρίγωνο της φωτιάς, αλλά βάλτε στην συναρτηση και το τετράεδρο. Περισσότερα από την
WIIPEDIA
Κάτι θα έχω ξεχάσει, οπότε συμπληρώστε.....