Εργαλεία Χειρός

Τάσο @ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΑΣΟΣ, αν είναι εύκολο ποιές διαστάσεις λάμας θα ήταν οι κατάλληλες; Συγκεκριμένα, αν υπάρχει κάποιος περιορισμός στο W. Το μήκος το έχουμε και το S όσο το δυνατόν πιο κοντα στο πάχος του κλειδιού.
View attachment 258378

Μέτρησα με παχύμετρο το κλειδί. Το πλάτος W είναι 1,3 cm οπότε καλό είναι η λάμα να έχει παρόμοιο πλάτος για να γίνει και καλή η κόλληση.
Το πάχος είναι 3 χιλιοστά. Άρα max S = 3 χιλιοστά.
Φανταστειτε το κλειδί θα μπει μέσα σε μια σχισμή ανοίγματος 5-6 χιλιοστά. Γι αυτό μέχρι τώρα έδενα έναν χάρακα 😁

Υποθέτω ότι η κόλληση θα είναι flat. Όχι κάνα χοντρό καρούμπαλο διότι θα πάει άκυρη όλη η φασαρία.

Το συνολικό μήκος μαζί με το κλειδί γύρω στους 40 πόντους οπότε η λάμα καμία 25αριά πόντους χοντρικά.

Last edited:
Με γυρίσατε στα "πέτρινα χρόνια" που φτιάχναμε προεκτάσεις από σωλήνα, αντιγράφοντας προέκταση από κλειδί πίσω τροχού μηχανής.
View attachment 258379 View attachment 258380

Οι τυχεροί είχαν πρόσβαση σε πρέσσα και όλα ηταν εύκολα. Εμείς οι πληβειοι παιδευόμασταν. Ζεσταίναμε τον σωλήνα όσο περισσότερο μπορούσαμε και μετά στην μέγγενη γιατί η βαριοπούλα τον αγρίευε πολύ. Το ζητούμενο ήταν να γίνει όσο πιο λεπτό μπορούσε, εκτός από το σημείο που έμπαινε το κλειδί.
Πιό πολύ θέμα ανταγωνισμού ήταν, παρά χρησιμότητας.

Και αυτό θα ηταν άκυρο για την δική μου περίπτωση. Πολύ χοντρή η σωλήνα.

Μέτρησα με παχύμετρο το κλειδί. Το πλάτος W είναι 1,3 cm οπότε καλό είναι η λάμα να έχει παρόμοιο πλάτος για να γίνει και καλή η κόλληση.
Το πάχος είναι 3 χιλιοστά. Άρα max S = 3 χιλιοστά.
Φανταστειτε το κλειδί θα μπει μέσα σε μια σχισμή ανοίγματος 5-6 χιλιοστά. Γι αυτό μέχρι τώρα έδενα έναν χάρακα

Έχουμε λάμα 3mm και πλάτους 20mm, οπότε το κλειδί θα κολληθεί στην προέκταση της λάμας.
Το ιδανικό θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε λάμα 3mm και πλάτους 40mm, ώστε το κλειδί να κολληθεί μέσα στην λάμα.
1759001844773.png
Ελπίζω στην ηλεκτροκόλληση να είμαι καλύτερος απο το σχέδιο :unsure:

Υποθέτω ότι η κόλληση θα είναι flat. Όχι κάνα χοντρό καρούμπαλο διότι θα πάει άκυρη όλη η φασαρία.

Αυτό ήταν χτύπημα κάτω απο την μέση:ROFLMAO::ROFLMAO::LOL:

ΟΚ, ακόμα όμως και με τους 2 πόντους πλάτος θα μπορεί να γίνει "πηρούνι " style . Χρειάζεται όμως ; Μόνο στην μια πλευρά δεν θα πιάσει η κόλληση; Ή λες ότι θα σπάσει με κάνα γερό σφίξιμο;
Συγνώμη για το "καρούμπαλο" 🙏😁

ΟΚ, ακόμα όμως και με τους 2 πόντους πλάτος θα μπορεί να γίνει "πηρούνι " style . Χρειάζεται όμως ; Μόνο στην μια πλευρά δεν θα πιάσει η κόλληση; Ή λες ότι θα σπάσει με κάνα γερό σφίξιμο;
Στα 20mm πλάτος δεν μπορούμε να έχουμε πηρούνι, Η κόλληση στο πηρούνι είναι και από τις 2 πλευρές και ακολουθεί τρόχισμα.
Γενικότερα, σε αυτά τα πάχη προσπαθούμε να έχουμε την μεγαλύτερη δυνατή διείσδυση (ακούστηκε κάπως; 😇). Το τρόχισμα που ακολουθει, θα αφήσει τις επιφάνεις flat

:ROFLMAO:😅:LOL:
17110.jpeg

• Haha
Reactions: ΝΤΙΝΟΣ
Μπορείς να πεις που και πως θα το χρησιμοποιήσεις...εχει πολύ ενδιαφέρον το γιατι..
Έχεις δίκιο ο Στέλιος για την κόλληση συν ότι σε ενδιαφέρει να γίνει σωστή και δυνατή ώστε να τρώει "κόντρες"..

• Like
Reactions: newbie
@ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΑΣΟΣ

Παμε να δούμε ένα προσχέδιο:
1. Λάμα 3 x 30mm. Όπου Χ θα κοπεί
20250928_182510.jpg

στο άνοιγμα θα τοποθετηθεί το κλειδί και θα κολληθεί.
20250928_182526.jpg

Σε λάμα 3 x 20mm δεν έχουμε ικανό περιθώριο για κάτι αντίστοιχο
20250928_182651.jpg

2. Ή θα πρέπει να κόψουμε το κλειδί και να το κολλήσουμε στην προέκταση της λάμας (θα κοπούν σε V ώστε να έχουμε μεγαλύτερη επιφάνεια κόλλησης)
20250928_182802.jpg

3. ή να τροχίσουμε το στέλεχος του κλειδιού τόσο όσο να πετύχουμε την 1η πρόταση.

Θα πρότεινα την 1η πρόταση, γιατί και πιό δυνατή θα είναι η κόλληση και μεγαλύτερη σταθερότητα θα σου δίνει η λάμα.

Ότι αποφασίσεις....

Αυτό που πρέπει να επιβεβαιώσουμε, είναι το πάχος του κλειδιού.
Οσα είχα και μέτρησα (κινέζικα και επώνυμα), ήταν 5mm και το στέλεχος 3. Αν είσαι οριακά, θα το κατεβάσουμε στα 3.
1759081497353.png

Ελπίζοντας ότι το κράμα του κλειδιού, δέχεται ηλεκτροκόλληση.

Καλή μου φαίνεται η 1η πρόταση. Πρέπει να χωθεί τόσο μέσα; Και το μισό να χωθεί μια χαρά δεν θα είναι;
Σωστα, το κλειδί είναι 3mm πάχος στην λαβή και 5mm μπροστά. Έτσι ακριβώς ειναι και το δικό μου. Δεν υπάρχει πρόβλημα.👍

Καλή μου φαίνεται η 1η πρόταση. Πρέπει να χωθεί τόσο μέσα; Και το μισό να χωθεί μια χαρά δεν θα είναι;
Σωστα, το κλειδί είναι 3mm πάχος στην λαβή και 5mm μπροστά. Έτσι ακριβώς ειναι και το δικό μου. Δεν υπάρχει πρόβλημα.👍

Το θέμα Τάσο είναι να μπορεί να κολληθεί!!! (έχουμε και ένα όνομα στην πιάτσα :LOL::ROFLMAO::LOL: )

Τα λέμε αύριο.

Και να μην κολλάει υπάρχει τρόπος να το φτιάξουμε… ;)
Με κρατάς σε αγωνία!!! Δώσε κάποια παραπάνω πληροφορία...... :unsure:
Κάνει και ρίμα:ROFLMAO::ROFLMAO:

JB weld, με κάθετες τομες και στα δυο τεμάχια για να πιασει καλα η κολλα. Ενα σωμα θα γινει!

Μάλλον δεν το κατάλαβα.
Κάπως έτσι;
1759125368356.png

Τελικά δεν μας έκανε την χάρη ο καιρός. Βρέχει και όσο πάει δυναμώνει

Με κρατάς σε αγωνία!!! Δώσε κάποια παραπάνω πληροφορία...... :unsure:
Κάνει και ρίμα:ROFLMAO::ROFLMAO:

Πουκαμισάκι…. 😉
Λαμαρίνα πουκαμισάκι που ή θα κολληθεί ή θα βιδωθεί με ψιλές βιδούλες.
Εσωτερικά κόλλα για να γίνει ένα σώμα.

Δηλ 3mm λάμα. Αν βάλουμε και λαμαρίνα 1,5mm έχουμε +3mm, άρα 6. Όμως έχουμε οριο τα 5.
Μηπως το σκέφτομαι λάθος;
1,5mm λαμαρίνα δεν είναι για πουκαμισάκι ειπναι για κατάστρωμα 😁