Εργαλεία Χειρός

Re: Tι παραλάβαμε σήμερα..

Καλημέρες και μεγειές σε όλους! :)
Να προσθέσω ένα κατασκευαστή λιμών και ρασπών, που όσοι ασχολούνται με μικροκατασκευές (και όχι μόνον) καλό είναι να τον πάρουν υπόψη, καθώς τα προϊόντα του είναι κορυφαίας ποιότητας :

http://www.vallorbe.com/en-ch/company/about-us

Είναι οι γνωστές σε πολλούς, λίμες με το "ψαράκι" !
Αν ειναι ποιοτικες σε αυτη την τιμη που παιζουν ειναι super. Αλλες μαρκες σε ρασπες η φτηνοτερη ξεκιναει στα 70 ...

Mερικα εργαλεια μετρησης τα οποια κοστιζουν ελαχιστα ευρω αλλα κανουν τη ζωη πολυ ευκολερη.

Εδω βλεπουμε τον μετρητη βαθους της silverline, με την κεφαλη να μετακινειται ευκολα πανω στο χαρακα πιεζοντας την βιδα. Μπορει να εχει και αλλες χρησεις, οπως βολευει τον καθενα. Η μια πλευρα ειναι μετρικη και η αλλη ιντσες.
Απο κατω ειναι ενας οδηγος για τρυπανια και οχι μονο. Μετραει απο 1 χιλιοστο μεχρι 13 χιλιοστα διαμετρο.

28879791601_122448ffed_b.jpg

Εδω ειναι διαφοροι διαβητες/κουμπασα.
Απο αριστερα, outside caliper, inside caliper και διαβητης. Ο διαβητης ειναι χρησιμος για ακριβες σημαδεμα η/και μετρημα μεταξυ σημειων.
Παρεμπιπτοντως στην φωτο ειναι και καποια γαντακια προστασιας απο κοψιματα τα οποια δεν τα εχω δοκιμασει ποτε στην πραξη.

28322937653_004a1d5fd6_b.jpg

Ωραία και χρήσιμα εργαλειακια.
Τον οδηγό για τα τρυπάνια που/πως θα τον χρησιμοποιούσε κάποιος ;
Αντί για ενα παχύμετρο π.χ. ;

Sent from my iPad using Tapatalk

Απάντηση: Re: Εργαλεία Χειρός

Ωραία και χρήσιμα εργαλειακια.
Τον οδηγό για τα τρυπάνια που/πως θα τον χρησιμοποιούσε κάποιος ;
Αντί για ενα παχύμετρο π.χ. ;

ε, ναι, το παχύμετρο αντικαθιστά αυτά τα 2 εργαλεία.

Τι ρωτας τωρα...gadjet ειναι ειναι, απαραιτητο για τυπους σαν το Χιωτη!

:a0210:

Οχι βρε και gadget αυτα τα ταπεινα πλην τιμια οργανα μετρησης!
Αυτα ειναι χρησιμα -περα απο τρυπανια, συρματα και καβιλιες- και σε υλικα που ειναι μαλακα οπως δερματα, σπαγγοι και αλλα soft material οπου το παχυμετρο δεν βολευει τοσο.

Gadget ειναι ισως να ειναι το μικρο ψηφιακο παχυμετρο των 10εκ, η αυτο το κατι αλλο που περιμενω σε λιγες μερες...:))

Re: Απάντηση: Re: Εργαλεία Χειρός

υπαρχει και αλλος τροπος....με το μηκος του τρυπανιου

Οχι βρε και gadget αυτα τα ταπεινα πλην τιμια οργανα μετρησης!
Αυτα ειναι χρησιμα -περα απο τρυπανια, συρματα και καβιλιες- και σε υλικα που ειναι μαλακα οπως δερματα, σπαγγοι και αλλα soft material οπου το παχυμετρο δεν βολευει τοσο.

Gadget ειναι ισως να ειναι το μικρο ψηφιακο παχυμετρο των 10εκ, η αυτο το κατι αλλο που περιμενω σε λιγες μερες...:))

Ποιο από τα παραπάνω βολεύει καλύτερα από το παχύμετρο σε υλικά "που ειναι μαλακά όπως δέρματα, σπάγγοι και άλλα soft material" ?

Re: Απάντηση: Re: Εργαλεία Χειρός

Ποιο από τα παραπάνω βολεύει καλύτερα από το παχύμετρο σε υλικά "που ειναι μαλακά όπως δέρματα, σπάγγοι και άλλα soft material" ?

Σαφως ο διατρητος οδηγος.
Αλλα και στα τρυπανια, ειναι πιο ευκολοχρηστο να τα βυθιζεις στις τρυπες απο το να παιρνεις ακριβη μετρηση με το παχυμετρο και μετα να την διαβαζεις.

όταν πας να περάσεις ένα μαλακό υλικό από μια τρύπα, εάν η τρύπα είναι μικρότερη το υλικό θα συμπιεστεί και θα έχεις λάθος μέτρηση.
στα τρυπάνια πρέπει πάλι να κάνεις 1-2 δοκιμές για να καταλήξεις στη σωστή μέτρηση.
με το παχύμετρο (ηλεκτρονικό που έχουμε σχεδόν όλοι) απλά το ακουμπάς απαλά, είτε σε μαλακό υλικό είτε όχι, και με μία μέτρηση (με ακρίβεια δέκατο του χιλιοστού) έχεις το αποτέλεσμα άμεσα και γρήγορα.

από κει και πέρα ότι βολεύει τον καθένα.

Αν το δοκιμασεις Σωτηρη στην πραξη, οπως το εχω δοκιμασει εγω και το εχω βολευτει πλεον, θα με καταλαβεις καλυτερα.
Επισης δεν χρειαζεσαι ακριβεια δεκατου του χιλιοστου οταν μετρας τρυπανια η καλωδια η σπαγγους. Αυτα βγαινουν σε καθορισμενα μεγεθη. Ο οδηγος σε βοηθαει να τα καταταξεις γρηγορα.

εξακολουθώ και εμμένω στην άποψη μου, χωρίς να έχω εμπειρία της εναλλακτικής που αναφέρεις, αναλύοντας μια τυπική διαδικασία με τρυπάνια για παράδειγμα....

έχεις ένα κουτί γεμάτο τρυπάνια και θες να τα βάλεις σε σειρά μεγέθους
1./. εάν ήξερες με το μάτι ποιο είναι τι θα θα τα ταξινομούσες άμεσα, αυτός είναι ο γρηγορότερος τρόπος
2./. παίρνεις ένα παχύμετρο και με μία μέτρηση ανά τρυπάνι τα ταξινομείς
3./. παίρνεις το εργαλείο με τις βαθμολογημένες τρύπες και αρχίζεις και δοκιμάζεις τρυπάνια....το μόνο σίγουρο είναι ότι θα κάνεις τουλάχιστον ένα λάθος (εάν δεν έκανες κανένα λάθος θα ανήκες στην περίπτωση 1./. οπότε και δεν θα χρειαζόσουν τον μετρητή) και θα χρειαστεί να ξαναδοκιμάσεις και μάλιστα αρκετές φορές.
από προσωπική εμπειρία προσπάθησα να βάλω στις τρύπες τους 12 τρυπάνια σιδήρου, έκανα τουλάχιστον 2 λάθη.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Εργαλεία Χειρός

Σαφως ο διατρητος οδηγος.
Αλλα και στα τρυπανια, ειναι πιο ευκολοχρηστο να τα βυθιζεις στις τρυπες απο το να παιρνεις ακριβη μετρηση με το παχυμετρο και μετα να την διαβαζεις.

Με τον διάτρητο οδηγό μπορείς να συγκρίνεις/μετρήσεις διαμέτρους όχι όμως το πάχος ενός μαλακού δέρματος και μάλιστα συγκεκριμένες διαμέτρους π.χ. έχω αρκετά τρυπάνια που είναι σε ενδιάμεσα νούμερα μεταξύ 3,0:3,5/4,5:5,0 κ.λπ αυτά δεν τα μετράει.

Γιαννη, τα ενδιαμεσα που δεν μετραει ειναι προφανως τα αμερικανικα που βγαινουν σε ιντσες. Αρα δεν υπαρχει σε ακεραιο μετρικο. Εχω και γω αρκετα αμερικανικα τρυπανια αλλα και bits για τα dremel.
Το 1/8" στελεχος -δηλαδη 3.2μμ σε μετρικο- δεν χωραει στο 3μμ και πλεει στο 3.5μμ. Αμεσα καταλαβαινεις τι ειναι, αν γνωριζεις ολιγα πραματα..

Οσο για τα μαλακα δερματα, σπαγγους, κορδονια κλπ, ανετα και αβασανιστα μετρας τις συγκεκριμενες διαμετρους που θες για να υπολογισεις σε τι ματι η τρυπα χρειαζεται να το περασεις -η το αντιστροφο.
Δεν χρειαζεται ακριβεια δεκατου του χιλιοστου στα συμπιεσιμα υλικα. Αν δεν το δοκιμασετε στην πραξη, δεν θα κατανοησετε τι εννοω.

28717704860_e48bea0e58_c.jpg

Αν ηταν να ειχα ενα και μονο οργανο μετρησης, αυτο θα ηταν το ψηφιακο παχυμετρο, δεν το συζηταμε. Αλλα μην παραβλεπουμε την χρησιμοτητα και πρακτικοτητα του αλλου.

Δοκιμασα το μηχανικο μολυβι ξυλουργου της Striker το οποιο παρελαβα προσφατα μαζι με τις εξτρα μυτες απο το αμαζον. 4Euro.

28607289764_47c36a6f23_b.jpg

To γκατζετακι μου αρεσει και σαν ιδεα και στην χρηση. Η μυτη 'dura lead' περιεχει γραφιτη που την καθιστα πυκνοτερη και πιο δυνατη απο τις κοινες αρα διαρκει και περισσοτερο.
Το αποτυπωμα (η μολυβιά στο ξυλο) ειναι λιγο πιο αχνη απο τα συνηθισμενα μολυβια μαραγκου επειδη ειναι σκληροτερη.

Η διαγωνια κομμενη μυτη χαραζει με ακριβεια την μολυβια διπλα στον χαρακα. Αν χρειαστει ακονισμα, αυτο γινεται πανω σε γυαλοχαρτο η αλλο υλικο, πολυ ευκολα, και ξανααποκτα την κοφτερη γωνια.
Οταν απο την χρηση κονταινει η μυτη, πιεζεις το κουμπακι στην κορυφη και προχωρα το επομενο κομματι το οποιο πιανεται με δαγκανες και δεν γλυστρα πισω.

Το πιαστρακι που εχει το μολυβι για το παντελονι/πουκαμισο δεν μου φαινεται γερο. Ανταλλακτικες μυτες υπαρχουν σε μαυρο, κοκκινο και ασπρο.

Αυτο ειναι καλύτερο/χρησιμότερο γκατζετακι απο το "φωτιστικό"
Μεγειά.
Το κλασικό μολύβι ξυλουργού με την δίκη του οβάλ ξύστρα που ειχε φέρει το Lidl, το έξυσα μια φορα και το παράτησα.
Αυτο με βλέπω να το παραγγέλνω.

Αυτο ειναι καλύτερο/χρησιμότερο γκατζετακι απο το "φωτιστικό"
Μεγειά.
Το κλασικό μολύβι ξυλουργού με την δίκη του οβάλ ξύστρα που ειχε φέρει το Lidl, το έξυσα μια φορα και το παράτησα.
Αυτο με βλέπω να το παραγγέλνω.

Πετας τη ξυστρα και το ξυνεις με φαλτσετα.
Αλλα και γω αβολο το βλεπω το φαρδυ αυτο μολυβι. Χρησιμοποιω μολυβακια που εχω απο παλιοτερα χρονια...και φυσικα του ΙΚΕΑ!

Το θέμα με τα κοινά μολύβια είναι ότι λόγω του πάχους της μύτης κατά την χάραξη υπάρχει απόκλιση μερικών χιλιοστών στο σημάδεμα (πολύ σημαντικό ακόμα και στις απλές ενώσεις).
Η λύση είναι είτε η πολύ μυτερή μύτη που όμως είναι πολύ πιο ευαίσθητη ή η χάραξη με κοπίδι (με λίγο καλό φωτισμό φαίνεται καλά).
Το δεύτερο είναι και το πλέον κατάλληλο για τους γνώστες.