Εργαλεία Χειρός

Καμία ιδέα που μπορώ να βρω μετρικό speed square? Από Ελλάδα μόνο, καθώς το χρειάζομαι σύντομα. Βρήκα ένα, αλλά είναι με ίντσες.

Συνηθως δεν μετρανε με το speed square, τουλαχιστον εγω δεν μετραω, δεν ειναι και το ιδανικο εργαλειο μετρησης.
Αν βρηκες το αλλο σε καλη τιμη, αγορασε το.

Eνα γκατζετακι εργαλειο που μετρα την ενταση του αερα σε μιλια.
Το απαλλοτριωσα πριν λιγο καιρο απο το εργαστηριο του πατερα μου :))

35548434110_0c656ffd02_z.jpg

Αριστερα μετραει μεχρι 10 μιλια την ωρα και δεξια απο 10 μεχρι 65 μιλια.
Αν ο αερας ειναι μεγαλυτερος των 10 μιλιων τοτε φραζεις με το δακτυλο το κοκκινο σωληνακι στην κορυφη και αλλαζει κλιμακα.

Στην φωτογραφια, η ενταση του αερα στην χαμηλη κλιμακα του ανεμιστηρα ειναι 7 μιλακια!

To ειχα παρουσιασει πριν αρκετα χρονια αλλα νομιζω οτι ειναι επικαιρο αυτη την εποχη!

Δαγκανες που προσαρμοζονται σε παγκους εργασιας για κοπη ξυλων και κορμων.
Υπαρχει στα amazon και σε ebay https://www.amazon.co.uk/Forest-Mas...=UTF8&qid=1505314037&sr=8-1&keywords=log+jaws

36808786430_2ac1ba2fdf_c.jpg

Απλα βιδωνονται με μια πεταλουδα το καθενα στον παγκο, σε οποια αποσταση θες αναλογα με τους κορμους.
Κανουν το κοψιμο παιχνιδακι. Δεν χρειαζεται να το ρυθμιζεις καθε φορα, το κουτσουρο μαγκωνει μια χαρα.

37064657571_17b93ac394_c.jpg

Στην βαση εχω σφιξει ενα κουτσουρακι για να προστατευεται ο παγκος εργασιας.

Μιχάλη, το κόψιμο των ξύλων στο σημείο που δείχνει η δεύτερη φωτογραφία νομίζω είναι λάθος, και λίγο επικίνδυνο.

Οι παγκοι εργασιας ειναι πολυ ελαφροι για αυτη την δουλεια. Το κουτσουρο δεν ειναι κατι ισοπαχες ωστε να ειμαστε σιγουροι οτι οι δαγκανες θα σφιξουν (και θα συνεχιζουν να σφιγουν μετα το περας της κοπης) το κουτσουρο το ιδιο καλα και στα δυο σημεια, χωρις να μετατοπιστει κατα την κοπη.
Αν το βαρος των κομματιων στη δευτερη φωτο εχουν την ταση να κλεισουν την αποσταση του κοψιματος στην πανω μερια, ειναι επικυδυνο να "μαγκωσει" η λαμα.

Παιδες οι παγκοι εργασιας ειναι ιδανικοι για αυτηι τη δουλεια. Οι δαγκανες δεν χρειαζεται να σφιγγουν καθε φορα, το ξυλο μαγκωνει στο αναγλυφο πολυ καλα.
Οταν πρωτοβαζεις το κουτσουρο απλα βλεπεις να μαγκωνει, απο κει και περα η κοπη ειναι σταθεροτατη. Δουλευω τις συγκεκριμενες σιαγωνες χρονια τωρα.
Τις συνιστω ανεπιφυλακτα!

Απάντηση: Re: Εργαλεία Χειρός

Παιδες οι παγκοι εργασιας ειναι ιδανικοι για αυτηι τη δουλεια. Οι δαγκανες δεν χρειαζεται να σφιγγουν καθε φορα, το ξυλο μαγκωνει στο αναγλυφο πολυ καλα.
Οταν πρωτοβαζεις το κουτσουρο απλα βλεπεις να μαγκωνει, απο κει και περα η κοπη ειναι σταθεροτατη. Δουλευω τις συγκεκριμενες σιαγωνες χρονια τωρα.
Τις συνιστω ανεπιφυλακτα!

Δεν ξερω τι μαγκωμα κανουν οι δαγκανες, ουτε με τι συχνοτητα και ποσοτητα κοβεις.
Αλλα στο κοψιμο κουτσουρων, αναλογα τη θεση του και το μεγεθος κοβουμε μερικες φορες απο κατω και μετα το τελειωνουμε απο πανω για θεμα ασφαλειας μας απο το μαγκωμα.
Οι προλαλλησαντες εχουν δικιο σε οτι λενε, και απο τι βλεπω υπαρχει ενα κενο ασφαλειας εδω.

Απάντηση: Re: Εργαλεία Χειρός

Για πες, πως θα εκοβες 40 ποντους καυσοξυλο στη μεση με μεγαλυτερη ασφαλεια? :)

Συνηθως δεν κοβω τοσο μικρα ξυλα με αλυσοπριονο, δεν ειναι η χρηση του αλυσοπριονου καταλληλη γιαυτη τη κοπη.
Η ασφαλης λυση ειναι η πριονοκορδελα σε αυτη την απαιτηση.
Τωρα οι δαγκανες αυτες το πιανουν καλα το ξυλο. Οταν ξεκινησει η κοπη και τελειωσεις το ξυλο εχει τη ταση να πεσει προς τα μεσα, αρα να μαγκωσει η αλυσιδα. Δεν σου εχει τυχει ποτε?

Όταν ρίχνουμε δέντρο κάτω και το ξεκλαριζουμε με το αλυσοπρίονο,υπάρχουν οι επιθυμητές γωνιές και οι συγκρατήσεις;;;

Ετσι, η πιο ασφαλης λυση με αλυσπριονο ειναι αυτη με τις δαγκανες για αυτα τα μικρα τεμαχια, κατα τη γνωμη μου.

Φυσικα και μου εχει τυχει το μαγκωμα αλλα συνηθως σε μεγαλυτερη διαμετρο ξυλα.
Σε αυτα τα μικρα, οταν τυχει και μαγκωνει, το μαγκωμα ειναι εντελως στιγμιαιο και συνηθως στο τελος της μπαταριας.

Παντως εκει που ηθελα να καταληξω με το αρχικο ποστ, ηταν η ευκολια και ευχρηστια των δαγκανων σε κοπες κουτσουρων.

Ασφαλης κοπη με αλυσοπριονο πρακτικα δεν υπαρχει. Ειναι ενα επικινδυνο εργαλειο οπου ολο και κατι μπορει να παει στραβα.
Ιδιως οι κοπες απο κατω προς τα πανω..:))

Εγώ τα ακουμπάω ανάμεσα σε δύο μεγαλύτερους κορμούς τοποθετημένους παράλληλα και κολλητά. Στο αυλάκι που σχηματίζεται ανάμεσά τους κατά μήκος στερεώνονται επαρκώς τα πιο μικρά ώστε να τα τεμαχίζω με το αλυσοπρίονο χωρίς να έχουν την τάση να πέσουν κάπου ανάμεσα και να μαγκώσουν την αλυσίδα.

Όταν ρίχνουμε δέντρο κάτω και το ξεκλαριζουμε με το αλυσοπρίονο,υπάρχουν οι επιθυμητές γωνιές και οι συγκρατήσεις;;;

Τις γωνιές τις διαλέγεις εσύ, πρέπει να ξέρεις που θα κόψεις το ξύλο, δεν κόβεις όπου σε βολεύει.
Είναι επικίνδυνα πράγματα αυτά.
Στην περίπτωση των stand δεν κόβεις ποτέ ανάμεσα, θα μπλοκάρει η λάμα, κόβεις το κομμάτι που είναι απ´ την έξω πλευρά ώστε να κοπεί και να πέσει στο έδαφος.

Εγώ τα ακουμπάω ανάμεσα σε δύο μεγαλύτερους κορμούς τοποθετημένους παράλληλα και κολλητά. Στο αυλάκι που σχηματίζεται ανάμεσά τους κατά μήκος στερεώνονται επαρκώς τα πιο μικρά ώστε να τα τεμαχίζω με το αλυσοπρίονο χωρίς να έχουν την τάση να πέσουν κάπου ανάμεσα και να μαγκώσουν την αλυσίδα.

Και πως ασφαλιζεις ετσι τα παραλληλογραμα κουτσουρα που συνηθως αγοραζουμε για καυσοξυλα?

Τις γωνιές τις διαλέγεις εσύ, πρέπει να ξέρεις που θα κόψεις το ξύλο, δεν κόβεις όπου σε βολεύει.
Είναι επικίνδυνα πράγματα αυτά.
Στην περίπτωση των stand δεν κόβεις ποτέ ανάμεσα, θα μπλοκάρει η λάμα, κόβεις το κομμάτι που είναι απ´ την έξω πλευρά ώστε να κοπεί και να πέσει στο έδαφος.

Αναλογα τη διαμετρο Μπαμπη.
Στο stand αυτο υποτιθεται οτι η μεγιστη διαμετρος ειναι 15 εκ. οποτε η λαμα ουσιαστικα δεν προλαβαινει να μαγκωσει.

Last edited:
Και πως ασφαλιζεις ετσι τα παραλληλογραμα κουτσουρα που συνηθως αγοραζουμε για καυσοξυλα?

Διαλέγω τα πιο μεγάλα και βαριά και βάζω και πέτρες γύρω τους ωστε να μην τσουλάνε. Προτιμώ για τον λόγο αυτό να δουλεύω πάνω σε χώμα, οπότε συνήθως δεν αντιμετωπίζω τέτοιο πρόβλημα. Την τελευταία φορά πέρσι τον Μάιο είχα τεμαχίσει ένα ολόκληρο δέντρο που κόψαμε από τον κήπο του πατρικού μου έτσι, είχα πάρει δύο τμήματα του κορμού που ήταν θεόβαρια.
Επίσης όταν έχω την άνεση του μεγάλου μήκους, κάτω αυτό που γράφει ο Μπάμπης, αφήνω το τμήμα που θα κόψω εκτός των δύο κορμών, ώστε αυτό να πέσει κάτω.:afro:

Η λάμα Μιχάλη προλαβαίνει να μαγκώσει, αν δεν ήταν μικρό μέγεθος των ξύλων, άρα και πολύ λίγο βάρος, θα είχες πρόβλημα.
Ακόμα κι ελτσι όμως, εγώ πιστεύω οτι, είναι επικίνδυνο.