Εργαλεία Χειρός

Re: Απάντηση: Εργαλεία Χειρός

Τις γωνιές τις διαλέγεις εσύ, πρέπει να ξέρεις που θα κόψεις το ξύλο, δεν κόβεις όπου σε βολεύει.
Είναι επικίνδυνα πράγματα αυτά.
Στην περίπτωση των stand δεν κόβεις ποτέ ανάμεσα, θα μπλοκάρει η λάμα, κόβεις το κομμάτι που είναι απ´ την έξω πλευρά ώστε να κοπεί και να πέσει στο έδαφος.
Εχεις δικιο και σωστα τα λες.Οταν όμως ξυλευεις στο δασος για θερμανση κανα 5αρη κυβικα κάθε χρονο,τοτε δεν εχεις πολλες δυνατότητες επιλογων.
Ειδικα σε πλαγιά...
Μια που ειπες και σωστα για το σφηνωμα της λαμας,προσωπικα με τρομαζει περισσοτερο το να πεταχτει προς το προσωπο ο κορμος ή η λαμα...:slapface:

Επικινδυνα εργαλεία,που χρηζουν σεβασμου!-bye-

Η λάμα Μιχάλη προλαβαίνει να μαγκώσει, αν δεν ήταν μικρό μέγεθος των ξύλων, άρα και πολύ λίγο βάρος, θα είχες πρόβλημα.
Ακόμα κι ελτσι όμως, εγώ πιστεύω οτι, είναι επικίνδυνο.

Αρα σε τετοια μεγεθη και διαφορων διαστασεων καυσοξυλα τι ασφαλεστερη μεθοδο προτεινεις για κοπη με αλυσοπριονο?

Δύσκολα κόβονται με το αλυσοπρίονο τα μικρά κομμάτια, η αλυσσίδα ελχει την τάση να τα πετάξει.
Χίλιες φορές όμως είναι προτιμότερο να το ακουμπίσεις σ´ ένα άλλο ξύλο, κάποιο τάκο πχ.

Επικινδυνα εργαλεία,που χρηζουν σεβασμου!-bye-

Σχετικά πρόσφατα αποκεφαλίστηκε, κυριολεκτικά όμως, συμμαθητής μου με τροχό.
Προσπαθούσε να κόψει, ακριβώς όπως έχει τοποθετήσει τα ξύλα ο Μιχάλης, αγωγό νερού. Όταν έφτανε προς το τέλος, ο σωλήνας τσάκισε πρός τα κάτω απ´ το βάρος και μάγκωσε τον τροχό.
Τα υπόλοιπα τα φαντάζεσαι νομίζω.

Last edited by a moderator:

Δύσκολα κόβονται με το αλυσοπρίονο τα μικρά κομμάτια, η αλυσσίδα ελχει την τάση να τα πετάξει.
Χίλιες φορές όμως είναι προτιμότερο να το ακουμπίσεις σ´ ένα άλλο ξύλο, κάποιο τάκο πχ.

Επειδη φαινεται οτι δεν μπορω να σε πεισω, σε προσκαλω σε μια δοκιμη επι τοπου:)
Η διαφορα με αυτο που λες ειναι πραγματικα χαωδης ως προς την στηριξη και σταθεροτητα!

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Εργαλεία Χειρός

Σχετικά πρόσφατα αποκεφαλίστηκε, κυριολεκτικά όμως, συμμαθητής μου με τροχό.
Προσπαθούσε να κόψει, ακριβώς όπως έχει τοποθετήσει τα ξύλα ο Μιχάλης, αγωγό νερού. Όταν έφτανε προς το τέλος, ο σωλήνας τσάκισε πρός τα κάτω απ´ το βάρος και μάγκωσε τον τροχό.
Τα υπόλοιπα τα φαντάζεσαι νομίζω.
Δυστυχως εχω ζησει και αρκετα τετοια(με αποκορύφωμα το να σβηνω φλεγομενο ανθρωπο με πυροσβεστηρα!)
Και ξανα δυστυχως,εχω κουβαλησει κομμενο δαχτυλο στο ΚΑΤ...
Μακρια απ ολους τετοια πραγματα.

Ο τροχος είναι χειρότερος,για μενα.

Στο αλυσοπριονο η κατασταση δυσκολευει περισσοτερο όταν δεν κοβει η αλυσιδα,γινεται πιο επικινδυνο.
Και οσο για τις γωνιες που λεγαμε και τις δυσκολειες κοπης,ας σκεφτουμε πως κλαδεύουμε με αλυσοπριονο,πανω στο δεντρο...

ο καλύτερος τρόπος κοπής ξύλων με αλυσοπρίονο, είναι το κομμάτι που θα κοπεί να πέσει στο έδαφος ελεύθερο...έχουμε ένα κορμό/κλαδί πχ 1μ και το θέλουμε 30εκ να χωράει στην σόμπα...μαγκώνουμε κάπου σταθερά την μία άκρη και κάνουμε 2 κοπές από την άλλη άκρη κάθε 30 εκ, κόβουμε από πάνω προς τα κάτω....αυτά τα λέει ο ξυλάς όχι εγώ...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Εργαλεία Χειρός

Ο τροχος είναι χειρότερος,για μενα.

Δεν το συζητάω... Πολύ χειρότερος, για μένα το πιο επικίνδυνο εργαλείο.
Όταν μάλιστα βλέπω μάστορες, κυρίως μαρμαράδες, να τον κρατάνε ανάποδα, με τη λαβή πρός τα πίσω, ανατριχιάζω. Έτσι και σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και λασκάρει ο δίσκος θα φύγει πρός το μέρος του και θα τον σκίσει σα γαλέο.

Δεν το συζητάω... Πολύ χειρότερος, για μένα το πιο επικίνδυνο εργαλείο.
Όταν μάλιστα βλέπω μάστορες, κυρίως μαρμαράδες, να τον κρατάνε ανάποδα, με τη λαβή πρός τα πίσω, ανατριχιάζω. Έτσι και σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και λασκάρει ο δίσκος θα φύγει πρός το μέρος του και θα τον σκίσει σα γαλέο.
Σιγουρα,αλλα πολλες φορες,πανω στο μεροκαματο,πολλο μαστορες κανουν τα ιδια.Λαθος μεν,πραγματικοτητα δε...

ο καλύτερος τρόπος κοπής ξύλων με αλυσοπρίονο, είναι το κομμάτι που θα κοπεί να πέσει στο έδαφος ελεύθερο...έχουμε ένα κορμό/κλαδί πχ 1μ και το θέλουμε 30εκ να χωράει στην σόμπα...μαγκώνουμε κάπου σταθερά την μία άκρη και κάνουμε 2 κοπές από την άλλη άκρη κάθε 30 εκ, κόβουμε από πάνω προς τα κάτω....αυτά τα λέει ο ξυλάς όχι εγώ...
Σωτηρη,νομιζω σωστα τα λεει,αρκει να εχεις την δυνατοτητα και το χωρο...

+1 Aυτό είναι τό σωστό καί αυτό εφαρμόζω.

Το νά κοπεί τό ξύλο στήν μέση στηριζόμενο σέ δυό άκρα θέλει πείρα καί εμπειρία,γίνεται μέν αλλά θέλει τέχνη,κόβοντας από επάνω θά μαγκώσει η λάμα στό κλείσιμο τού κορμού,εκτός αν στό 1/2 κοπής σταματήσουμε τήν από πάνω πρός τά κάτω κοπή,καί πάμε από κάτω τήν λάμα πρός τα πάνω καί τό αποτελειώσουμε,τραβώντας φυσικά γρήγορα τήν λάμα επάνω μήν τήν μαγκώσουν τα ξύλα πού θά πέφτουν,πάντος γενικά δέν ενδεικνίεται σέ αρχάριους αυτή η μέθοδος κοπής.

Σωτηρη,νομιζω σωστα τα λεει,αρκει να εχεις την δυνατοτητα και το χωρο...
Πάνο άμα δεν έχεις 1-2τμ ελεύθερα τριγύρω σου δεν ξεκινάς να κόψεις τίποτα....κινδυνεύεις...
Τώρα για κοπές πάνω σε δέντρα ή ακόμη χειρότερα με σκάλα που στηρίζεται στο δέντρο ή ακόμη χειρότερα με σκάλα πάνω στο δέντρο.....θέλει τέχνη και εμπειρία για να την βγάλεις καθαρή....ο θείος μου στην Ήπειρο, 75 φεύγα, ανεβαίνει σε κάτι θεόρατα πουρνάρια και αρχίζει το κόψιμο από πάνω προς τα κάτω....αλλά κόβει ξύλα 50 χρόνια...ξέρει και που να πατήσει και που να κόψει και πως να κόψει...οι υπόλοιποι ας προσέχουμε πολύ και να σκεφτόμαστε 2 και 3 φορές που θα πέσει το ξύλο που θα κόψουμε πριν το κόψουμε...

Μιχάλη τα μικρά κομμάτια ξύλων που έχεις και θες να τα κόψεις, καλύτερα πάτα τα κάπου σταθερά και σχετικά υπερυψωμένα για να μην βρει η αλυσίδα κάτω, και κόβε από την άλλη άκρη.

Το ξύλο που κόβεται πάνω σε αυτές τις δαγκάνες,έχει το απαιτούμενο βάρος για να φρακαρει τη λάμα;;;

σε ένα βενζινοκίνητο απλά θα το τινάξει η λάμα...τώρα στο μπαταρίας είναι πιθανόν, ειδικά στα τελειώματά της....

To ειχα παρουσιασει πριν αρκετα χρονια αλλα νομιζω οτι ειναι επικαιρο αυτη την εποχη!

Δαγκανες που προσαρμοζονται σε παγκους εργασιας για κοπη ξυλων και κορμων.
Υπαρχει στα amazon και σε ebay https://www.amazon.co.uk/Forest-Mas...=UTF8&qid=1505314037&sr=8-1&keywords=log+jaws

36808786430_2ac1ba2fdf_c.jpg

Απλα βιδωνονται με μια πεταλουδα το καθενα στον παγκο, σε οποια αποσταση θες αναλογα με τους κορμους.
Κανουν το κοψιμο παιχνιδακι. Δεν χρειαζεται να το ρυθμιζεις καθε φορα, το κουτσουρο μαγκωνει μια χαρα.

37064657571_17b93ac394_c.jpg

Στην βαση εχω σφιξει ενα κουτσουρακι για να προστατευεται ο παγκος εργασιας.

Εκτός από τό θέμα τεχνικής κοπής.

Εμένα μιχάλη δέν μέ βολεύει αυτή η βάση πού χρησιμοποιείς θά προτιμούσα αυτήν γιάτί είναι κουραστικό νά έχεις τόν νού σου όταν κατεβάζεις τό αλυσοπρίονο 10-20 cm κάτω από το ξύλο να σταματάς μήν κόψεις τό προστατευτικό ξύλο και τόν πάγκο,ενώ μέ αυτό πού σού δείχνω είναι πιό ξεκούραστο.

Η "τεχνική" στο κόψιμο με αλυσοπριονο ειναι μια . Να έχεις την αντίληψη 100% για το πως θα "κινηθούν" τα 2 κομμένα μέρη ΜΕΤΑ την κοπη (προς τα πανω , προς τα κάτω , προς εσένα , αντιθετα απο εσενα , θα ρολαρουν κλπ) . Στην καθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζεις αν θα κοψεις απο πανω ή απο κάτω ή συνδυασμό και των 2 .
Δημιουργούμε σταθερη στάση σώματος , ποτε δεν ασκούμε μεγάλες δυνάμεις κατα την κοπη και ποτέ δεν τραβάμε ή σπρωχνουμε γρήγορα ή απότομα την λαμα κατα το τέλος της κοπής . Έχω δει ατυχήματα (ελαφρια αλλα ατυχήματα... ) και με 12-13 πόντους διαμέτρου κορμού απο λάθος στάση σώματος ή κακο χειρισμο .
Επίσης το χέρι σε "επιφυλακή" στο φρένο-συμπλεκτη .
Καλο ειναι η εξοικείωση με το φρένο (παιξτε μαζι του και χωρίς να χρειάζεται) και στα βενζινοκινητα όσο δεν κόβετε και δουλεύει το αλυσοπριονο το φρένο να ειναι ενεργό (να σας γίνει συνήθεια) ακόμα και αν ειναι να κόψετε μετα απο 10" .

Εκτός από τό θέμα τεχνικής κοπής.

Εμένα μιχάλη δέν μέ βολεύει αυτή η βάση πού χρησιμοποιείς θά προτιμούσα αυτήν γιάτί είναι κουραστικό νά έχεις τόν νού σου όταν κατεβάζεις τό αλυσοπρίονο 10-20 cm κάτω από το ξύλο να σταματάς μήν κόψεις τό προστατευτικό ξύλο και τόν πάγκο,ενώ μέ αυτό πού σού δείχνω είναι πιό ξεκούραστο.

Αυτο ομως μπορει να μην κανει για κοπη μικρων κουτσουρων (35-40εκ) στα δυο.

Μιχαλη οντως ειναι εν δυναμη ρισκο ασφαλειας μια στο τοσο να γινει η στραβη δυστυχως με αυτο το συστημα.

Η ιδανικη για εμενα λυση για κοπη στο μηκη που θελεις ειναι αυτη.
Και ειναι εξαιρετικα οικονομικη
https://www.toolplanet.gr/index.php?route=product/product&product_id=4968

images

AGRITEC%20PN0333-0-1-2-600x600.jpg

Κυριακο, το μια στο τοσο να γινει κατι ισχυει για τα παντα.
Το αντιδοτο σε αυτο, ειναι να γνωριζεις καλα το εργαλειο και να κατανοεις τα ρισκα που υπαρχουν.

Εδω μιλαμε για κοπη 35-40εκ. ακανονιστου σχηματος καυσοξυλων, στη μεση. Δεν μιλαμε γενικοτερα για κοπη κορμου.
Για αυτου του ειδους τις κοπες λοιπον, θεωρω οτι οι δαγκανες αποτελουν μια πολυ καλη λυση, ισως την καλυτερη.
Εαν καποιος δεν εχει δουλεψει το συγκεκριμενο setup ειναι δυσκολο να εχει την πρακτικη αισθηση.

Να πω επισης οτι, οπως και εσυ, εχω δουλεψει παρα πολυ το αλυσοπριονο σαν εργαλειο, εχω 6-7 αυτη την στιγμη στην κατοχη μου, και δεν θα συστηνα ποτε κατι που δεν θα το εκρινα σωστο και βολικο σε σχεση με αλλες μεθοδους κοπης μικρων κουτσουρων.

Αντε να κοψεις με δαυτο μια ριζα ελιας η κανα ασυμμετρα κομμενο κουτσουρο 40εκ...
Επισης δεν κανει για αλυσοπριονα με λαμες κατω των 35εκ.

Με τις ανοιγοκλειομενες δαγκανες πανω στον παγκο εργασιας, μπορεις να σφιξεις -εαν χρειαστει-και ασυμμετρα.
Μπορεις και να τις φερεις και οσο κοντα χρειαζεται, για οποιοδηποτε μηκος κουτσουρου.

Αμα δεις δεις το συστημα απο κοντα και το δουλεψεις, θα αλλαξοπιστισεις :))

Μιχάλη, μπορεί να ισχύει αυτό που λές αλλά όχι στη συγκεκριμένη φωτογραφία. Αυτό που βλέπω εγώ είναι επικίνδυνο.
Αν περιόριζες το άνοιγμα (απόσταση) της μιας δαγκάνας απ´ την άλλη, πχ στους 15-20 πόντους, ώστε τα κομένα κομάτια να πέσουν προς τα έξω θα συμφωνούσα μαζί σου.
Σ´ αυτό που βλέπω όμως, μέχρι τη Δευτέρα παρουσία να μιλάμε, δεν μου αλλάζεις άποψη.

37064657571_17b93ac394_c.jpg