Εργαλεία μιας άλλης Εποχής...

Διαβαζω οτι εβγαιναν απο το 1910 εως αρχες της δεκαετίας του 1960 οπου βγηκαν πλεον και τα πρώτα digital κoμπιουτερακια.

Mηχανικο αριθμητηρι του παππου μου, του καπεταν Μιχαλη!
Το συγκεκριμενο μοντελο ηταν για εφαρμογες με το αμερικανικο συστημα (ποδια,ιντσες).

Μπορουσε ομως να χρησιμοποιηθει και για το μετρικο συστημα, αγνοωντας τα δυο τελευταια ρολογια και αρχιζοντας απο τα δυο κοκκινα (εκατοστιαιες υποδιαιρεσεις του μετρου).
40152473782_b4c43f8b77_b.jpg

Κατω δεξια ειναι ο μοχλος μηδενισματος και κατω απο αυτον η θεση για την γραφιδα.
40185484951_4b92a2fef5_b.jpg

Το συγκεκριμενο αριθμητηρι το χρησιμοποιουσε κυριως για την μισθοδοσια του πληρωματος.
Υπεροχο σε ευχαριστουμε που το μοιραστηκες μαζι μας...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Εργαλεία μιας άλλης Εποχής...

Nαι, εκανε προσθεσεις, αφαιρεσεις, πολλαπλασιασμους και διαιρεσεις!!
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Δεν καταλαβα χριστο πως δουλευει, δεν μιλαει ο παραπας!

Εύκολο είναι ρε Νεκτ.
Κοίτα πάνω αριστερά τις πράξεις με την άσπρη γραμματοσειρά. Τι άλλο να σου πει.

Εύκολο είναι ρε Νεκτ.
Κοίτα πάνω αριστερά τις πράξεις με την άσπρη γραμματοσειρά. Τι άλλο να σου πει.

Παλι δε καταλαβαινω.
Ποιοι ειναι οι αριθμοι που προσθετει, που δειχνει το αποτελεσμα.

Τηλεγραφος, με πλαγιο διακοπτη, εκπομπης σηματων μορς. Ο προγονος των τηλεπικοινωνιων!

Σκαλιζα στο υπογειο του πατερα μου και το βρηκα...
Τεσταρω την συνδεσμολογια του για να φτιαξω αργοτερα ενα περιποιημενο σετακι με λαμπακι και buzzer για τον ηχο.

39846261734_46f5b4a7fd_c.jpg

Το συγκεκριμενο μοντελο ειναι Γιαπωνεζικο, μεταπολεμικο και απο τα πρωτα με πλαγιο διακοπτη.

Για την ιστορια, ο τηλεγραφος ηταν το ασυρματο μεσο επικοινωνιας των καραβιων (και οχι μονο) για ~150 χρονια. Στην δεκαετια του 80 τα σηματα μορς αντικατασταθηκαν (καταργηθηκε και το επαγγελμα των ασυρματιστων) στην εμπορικη ναυτιλια απο αλλα μεσα επικοινωνιας. Σημερα χρησιμοποιειται κυριως απο ραδιοερασιτεχνες.

Κωδικας Μορς
image_1.png

Μία παύλα (dash) χρονικά διαρκεί όσο τρείς τελείες (dots)
Το κενό μεταξύ των ήχων του ίδιου γράμματος διαρκεί χρόνο ίσο με το χρόνο μιας τελείας
Το κενό μεταξύ των γραμμάτων είναι ίσο με τρείς τελείες
Το κενό μεταξύ των λέξεων διαρκεί χρόνο ίσο με επτά τελείες

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Σκεφτομαι καποια ραφια στο υπογειο να τα χρησιμοποιησω για τετοια παλαια εργαλεια και συσκευες που υπαρχουν.
Ειναι ομορφα στο ματι, εχουν και την ενδιαφερουσα ιστορια τους.

Σκεφτομαι καποια ραφια στο υπογειο να τα χρησιμοποιησω για τετοια παλαια εργαλεια και συσκευες που υπαρχουν.
Ειναι ομορφα στο ματι, εχουν και την ενδιαφερουσα ιστορια τους.

Αξίζει και κορνίζα για αυτά Μιχάλη!

Αν άκουγες, δεκάδες χειριστές στο Ελλάς Ράδιο,στη Λούτσα,να επικοινωνούν με τα καράβια,θα νόμιζες ότι έπαιζε ορχήστρα...!

Τώρα βέβαια μετακόμισαν στην Αγία Παρασκευή και χωρίς μορσικά.

Ομορφα πράγματα Μιχάλη,γεμάτα αναμνήσεις,ο πρόδρομος τών τηλεπικοινωνιών ήταν ο κώδικας μόρς.
Οι "μαρκόνηδες" στά πλοία καί δή στά ποντοπόρα,ήταν τά αγαπημένα παιδιά όλων,γιατί μέσω αυτών είχαν όλοι επικοινωνία μέ τά αγαπημένα τούς πρόσωπα στήν πατρίδα.

Αξίζει και κορνίζα για αυτά Μιχάλη!

Αν άκουγες, δεκάδες χειριστές στο Ελλάς Ράδιο,στη Λούτσα,να επικοινωνούν με τα καράβια,θα νόμιζες ότι έπαιζε ορχήστρα...!

Τώρα βέβαια μετακόμισαν στην Αγία Παρασκευή και χωρίς μορσικά.

+1

Μιάς πού τό έφερε η κουβέντα
Είχα κάνει μιά συνομιλία τόν Δεκέμβρη τού 1993 (πιτσιρικάς τότε αυτά ήταν τά ίντερνετ τής εποχής γιά τά ανήσυχα πνεύματα) στούς 28 Mhz είχε τύχει καί υπήρχε "πέρασμα" εκείνη τήν μέρα καί ώρα στήν συχνότητα,μέ μηχάνημα CB που είχε διαμόρφωση ssb-lsb πού είχε καί δύο 40άδες επάνω καί δύο 40 άδες κάτω,σέ διαμόρφωση SSB μέ linear zetagi (μέ 4 ΕL 519 έξοδο),καί με κεραία 5/8 μέ ένα Ελληνικό καράβι στήν Ινδονησία ,τόν άκουγα σφαίρα 9 - 9 καί κάτι στό max τής διάληψης,καί εκείνος μέ άκουγε καλά,αλλά είχε κάτι τοπικούς Ινδονήσιους εκεί καί γινόταν παρεμβολές,σκέψου έβγαινα μέ 800 watt peak ssb καί ίσα πού μέ άκουγε λόγο παρεμβολών,καί εγώ τόν άκουγα σφαίρα εδώ,αρε λέω κιλοβατόρια πού έχουν τά καράβια επάνω.

Last edited:
Τότε που στο 13 ήταν φορτηγατζηδες αν θυμάμαι καλά;
Και τα ταξί,δυο μπάντες κάτω;;;

Έχω ένα stalker από τότε...Κάποια στιγμή θα το στήσω.Για το γαμωτο...

Τότε που στο 13 ήταν φορτηγατζηδες αν θυμάμαι καλά;
Και τα ταξί,δυο μπάντες κάτω;;;

Έχω ένα stalker από τότε...Κάποια στιγμή θα το στήσω.Για το γαμωτο...

Γειά σου Πάνο γίγαντα μέσα σέ όλα ήσουν καί εσύ,τί μού θύμισες τώρα,ναί στό 13 ήταν οι φορτηγαντζήδες,χαμός στό ίσωμα γινόταν εκεί,καί οι ταξιντζήδες ήταν καί μία καί δυό μπαντες κάτω.

Εγώ δέν έχω τίποτα από όλα αυτά τού τότε δυστυχώς,τό μόνο πού μού έχει μείνει καί αναπολώ είναι οι φωτογραφίες,έψαξα καί σκανάρισα μια φωτό τής εποχής,μέ τόν εξοπλισμό,πού είχα μιλήσει μέχρι Βραζιλία καί Ινδονησία (τό καράβι) τά πιό μακρυνά χωρίς κατευθυντικές κεραίες.Ευρώπη μιλάγαμε πολύ εύκολα.

Είχα τό πομποδέκτη τόν Allan 87,δεξιά linear ZETAGI BV2001,επάνω στό linear τό cb matchbox γιά καλύτερο συντονισμό σέ όλες τίς σαραντάδες (λιγότερα στάσιμα κύματα,καλύτερη ισχύς) καί επάνω από τό matchbox η γέφυρα ισχυός καί στασίμων,διακρίνεται καί η Γαιδουρο-κάθοδος RG213,προενισχυμένο μικρόφωνο ZETAGI καί αυτό,γραντζάρισμα κάργα. :flipout:
Μέ αυτό τό σύνολο ήταν τό ίντερνετ μιάς άλλης εποχής,μέ συνομιλίες σχεδόν από όλο τόν κόσμο.

transm10.jpg

Last edited:
Re: Απάντηση: Εργαλεία μιας άλλης Εποχής...

Δημήτρη σαν Proxxon μοιάζουν...-bye-

Με κυνηγάνε τά πρασινίζων μέχρι σήμερα. :grandpa:
Αστα Μπάμπη φίλε πάντα ήμουν ανήσυχο πνεύμα,ποτέ δέν καθόμουν στά αυγά μου,ήθελα νά εξερευνώ πάντα κάτι,μόλις τό μάθαινα-εμπέδωνα γιά τά καλά τό βαριόμουνα,καί πήγαινα σέ άλλα μονοπάτια ανεξερεύνητα.