Εργαλεία μιας άλλης Εποχής...

Απάντηση: Re: Εργαλεία μιας άλλης Εποχής...

Ψαχνοντας στο εργαστηριο του πατερα μου να βρω μια πριζα επεσα πανω σε αυτο το συμπαθες εργαλειακι!

Αυτα τα τρυπανια εμφανιστηκαν στις πρωτες δεκατιες του 1900 και προσεφεραν τις υπηρεσιες τους μεχρι τα late 60s ισως και παραπανω.
43260544521_a2f533337a_b.jpg

Του εριξα λιγο αντισκωριακο αν και ηταν σε αρκετα καλη κατασταση. Εντυπωση μου εκαναν τα γραναζια που γυριζαν τοσο ομαλα σαν να ηταν καινουρια!!
Η λαβη ειναι ξυλινη, πολυ εργονομικη και περασμενη με βερνικι. Το τσοκ αν και δεν το δοκιμασα σε μεγαλα μεγεθη, φαινεται οτι παιρνει τρυπανια εως 8μμ.

Εδω η πισω πλευρα
43260541161_fa5604ed0d_b.jpg

Σκεφτομαι να του κανω αναλυτικο review και συγκριτικο :)

Ένα καλό καθάρισμα θέλει να φύγει η σκουριά και να μείνει η πατίνα του για να δείξει το εργαλείο και μετά στόλισμα σε περίοπτη θέση.....

Αυτό χρησιμοποιείτο κατά κόρον, για τρυπήματα ακριβείας. Συγκεκριμένα το έχω δει σε οργανοποιούς. Προσφέρει απόλυτη ακρίβεια στο τρύπημα σε σημεία που ένα συμβατικό τρυπάνι δεν φτάνει.

Στάλθηκε από το SM-A520F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Εντυπωση μου εκαναν τα γραναζια που γυριζαν τοσο ομαλα σαν να ηταν καινουρια!!

Με 50-100 σ.α.λ που να φθαρούν τα γρανάζια!
Τα οποία γρανάζια παρεμπιπτόντως είχαν καλύτερο ''βάψιμο'' από των σημερινών δραπανοκατσάβιδων τουλάχιστον των φθηνών.

Να το κάνεις συγκριτικό με το δικό μου κληροδότημα, κάπου θα το βρω.

Last edited:
Έχω κι εγώ ένα αντίστοιχο αν και μάλλον κατά τι νεότερο (δείτε το ΕΔΩ πριν το κατεβάσουν).

Ψαχνοντας στο εργαστηριο του πατερα μου να βρω μια πριζα επεσα πανω σε αυτο το συμπαθες εργαλειακι!

Αυτα τα τρυπανια εμφανιστηκαν στις πρωτες δεκατιες του 1900 και προσεφεραν τις υπηρεσιες τους μεχρι τα late 60s ισως και παραπανω.

Του εριξα λιγο αντισκωριακο αν και ηταν σε αρκετα καλη κατασταση. Εντυπωση μου εκαναν τα γραναζια που γυριζαν τοσο ομαλα σαν να ηταν καινουρια!!
Η λαβη ειναι ξυλινη, πολυ εργονομικη και περασμενη με βερνικι. Το τσοκ αν και δεν το δοκιμασα σε μεγαλα μεγεθη, φαινεται οτι παιρνει τρυπανια εως 8μμ.

Εδω η πισω πλευρα

Μιχάλη περιποιήσου το καταλλήλως,καί πραγματικά είναι ένα κειμήλιο ανεκτίμητο,εγώ τά θυμάμαι καί στά μέσα τίς 10 ετίας τό 1980 νά έχουν πέρασει,γιά μικρές οπές σέ ξύλο,αλουμίνιο,λεπτή λαμαρίνα από ερασιτέχνες.

Αυτό ρε Μιχάλη παραείναι παλιό... :a0210:
Έχω κι εγώ ένα σχεδόν σε άψογη λειτουργική κατάσταση αλλά πιο σύγχρονο.

Attachments

• DC328606-BFCB-42F1-9825-EBEC96F0A1F8.jpg
    DC328606-BFCB-42F1-9825-EBEC96F0A1F8.jpg
    277.5 KB · Views: 397
Κοιτάξτε τι βρήκα σε μια ξεχασμένη εργαλειοθήκη στην αποθήκη
SKA9Gctl.jpg
και εδώ
mYhublUl.jpg
. Πρέπει να είναι πάνω από τριάντα χρόνια . Η dowidat έχει κλείσει εδώ και πολλά χρόνια , η Ανατολική Γερμανία επίσης , η Stahlwille υπάρχει ακόμα . Περιττό να πω ότι όλα δουλεύουν μια χαρά .

Ωραια εργαλεια Βαγγελη, μεγαλη δουλεια να μπορεις να κλωτσας η να χτυπας με σφυρι τον καβουρα για να φερει βολτα τον κολλημενο σωληνα και να ξερεις οτι δεν θα σπασει.

κοιταξτε τι βρηκα !
κατω απο κατι παλια πραγματα που ειχε ο μακαριτης ο πατερας, βρηκα τουτο εδω και θυμηθηκα οτι το ειχε στο αμαξι του παλια.
δεν ξερω τι μαρκα ειναι, δεν εχει κανενα ταμπελακι πια απο τη πολυχρησια. ειναι σβησμενα ολα. εχει σπασμενα και δυο δοντια στο τσοκ
βγαζω απο το b&d kr 703 που εχω, ενα μεσαιο δραπανο, καλο και ευθυβολο, το τρυπανι φ6 που ειχε πανω και το βαζω σε αυτο.
ειχα ανοιξει πριν δυο τρυπες για ουπες στην αποθηκη και μαλλον σε συναζι, το B&D λιγη ωρα πριν την ειχε ακουσει.
στο ιδιο σημειο, περασε το τοιχο σαν βούτυρο!
καμια σχεση με το black & decker που ειναι δραπανο των 80-90 ευρω, το οποιο πηγαινε νορμαλ με το συγκεκριμενο πολυδουλεμενο τρυπανακι της πλακας που του ειχα.

του φορεσα κι εγω το χερουλι του B&D και θα ψαξω για τσοκ στη πρωτη ευκαιρια.
το kr 703 λεει οτι ειναι 710 βατ. του εβαλα μετρητη και τραβαγε 350 βατ
ετουτο τραβηξε 460 ! αναλογικα πρεπει να ειναι 900-950 βατ
εχει και δυο ταχυτητες (με γραναζια). δεν θελω να το ανοιξω μη του κανω καμια ζημια, δεν ξερω και τι μαρκα ειναι.
αλλά μιλαμε στο κρουστικο του ειναι η μερα με τη νυχτα σε σχεση με το b&d
του εβαλα και τρυπανι για σιδερα, καπως μακρυ, δειχνει απολυτα ευθυβολο. και αρκετα βαρυ!

σιγουρα το εργαλειο αυτο πρεπει να ειναι τουλαχιστον 25 ετων ισως να ειναι και 35 !
εχει δει κανεις κατι τετοιο?
να ειναι παλιο πρασινο μπος? καποιο παλιο hitachi ή κατι αλλο?
σε πολλα σημεια εχει κοκκινα στιγματα σαν να ειχε κατι κοκκινο και να εχει ξεβαψει
παντως χαιρεσαι να το δουλευεις, και σιγουρα εχει πολυ περισσοτερες στροφες απο το b&D

ειναι απιστευτη η διαφορα στο κρουστικο του παντως με το kr703

βρηκα και ενα δραπανο χειρος που θυμαμαι το δουλευε σε κατι ταξιδια, οταν εγω πηγαινα δημοτικο. αρα 40χρονια πισω, πιθανα και 60 χρονια πριν, αλλά θελω πρωτα να το περασω ξυδι να φυγουν οι σκουριες

Attachments

• DSC_0606.jpg
    DSC_0606.jpg
    119.9 KB · Views: 275
  • DSC_0607.jpg
    DSC_0607.jpg
    94.8 KB · Views: 274
  • DSC_0608.jpg
    DSC_0608.jpg
    93.3 KB · Views: 273
Εάν είναι κάτι επώνυμο τα χρώματα υποδεικνύουν metabo ή hitachi, θα έλεγα εγώ...

το πιο πιθανο να ειναι hitachi, ο εμπορος απο τον οποιο ψωνιζε ο γερακος μου συνηθως, εφερνε και αυτα.
ειχα κι ενα πιο βαρυ μεσα στο μαγαζι και το χρωμα του μου το θυμιζει.
πιθανα το κοκκινο χρωμα να ειναι απο καποια μπογια, πειραζει να του βαλω διαλυτικο?