Εργαλεία Μπαταρίας

Γιωργο εφευγε λιγο απο εδω και απο εκει...δοκιμασα γενικοτερα μονο να κοψω οχι να κεντραρω κατα το κοψιμο...φαινεται και στις φωτο...
Τετοιες κοπες εχω συνηθησει να τις κανω με γωνιακο τροχο...αλλα που θα παει θα μαθω και με την σπαθοσεγα...

Στα πολυ συν ειναι οτι κατα την κοπη δεν εχουμε καθολου σπιθες και ισως ειναι πιο safe το κοψιμο συνολικα απο οτι ο γωνιακος τροχος....
 
Πολυ καλοι οι χρονοι που αναφερεις Κωστη και ιδιως στην κοιλοδοκο που ειναι και σαφως πιο ενισχυμενη απο τα στραντζαριστα! Καλο το εργαλειακι :)

Παντως αναφορικα για το ποιο ειναι το πιο 'χρησιμο' εργαλειο, ολα εξαρτωνται απο τις αναγκες του καθενος. Το 'χρησιμο' για τον καθενα ειναι διαφορετικο, οπως και οι αναγκες. Πχ. εγω χρησιμοποιω την 12βολτη σπαθοσεγα για το 80%+ των περιπτωσεων και την 18βολτη για τις υπολοιπες.

Με την σπαθοσεγα κανεις πιο ακριβη κοπη απο οτι με τον γωνιακο τροχο καθως εχεις καλυτερο ελεγχο του εργαλειου.
 
Το καλο Μιχαλη με την 12v οτι μπαινει πιο ευκολα παντου και κουμανταρεται πιο ευκολα...υπαρχει ομως καθυστερηση στην κοπη..
Π.χ. σε ενα δυσπροσιτο σημειο η 12v θα κανει πιο ευκολη την ζωη σου....εαν εχεις ποσοτητα και ειναι σε ανετο σημειο η 18v...για αυτο και εχω και τις 2 και οποια βολευει καθε φορα....

Ενδεχομενως να κανεις καλυτερη κοπη απο οτι με εναν γωνιακο....θα το μαθουμε εν καιρω οπως ειπα....
 
Ναι ετσι ειναι, στο 12βολτο υπαρχει καθυστερηση στην κοπη λογω μικροτερης ισχυος/βολταζ. Και τα δυο εργαλεια χρειαζονται, οποιο βολευει καλυτερα καθε φορα:)
 
Έτσι Κυριάκο....Την 4αρα την είχα...Αλλά μάλλον με 3 εργονοβορα μπαταρίας θα χρειαστώ και άλλη.
 
Καλησπέρα μετά από πολύ καιρό (κατά τον οποίο δυστυχώς δεν πρόκαμα να περάσω ούτε ένα απόγευμα στο εργαστήριο...)
Προσαρμογή της 20v μπαταρίας του lidl στο παλιό μου makita:
https://www.youtube.com/watch?v=rmOLRWbS5Hk&t=114s
Η μετατροπή έγινε πρόσφατα (πριν λίγες μέρες που είχε την προσφορά το lidl) οπότε δεν έχει δοκιμαστεί αρκετά ακόμη. Γι αυτό τον λόγο δεν είχα και σκοπό να ανεβάσω το βίντεο τόσο σύντομα. Παρόλα αυτά επειδή προχθές είδα ότι υπήρχαν ακόμη μπαταρίες σε προσφορά στο lidl (θέρμη) σκέφτηκα ότι ίσως και να ενδιέφερε κάποιον που ξέμεινε όπως εγώ, με χαλασμένες Ni-cad.

!Προσοχή στο εξής:
Από τα πολύ ολίγα ηλεκτρονικά που καταλαβαίνω, δεν είδα προστασία από υπερεκφόρτιση πάνω στην μπαταρία. Υποθέτω ότι το κύκλωμα αυτό προστασίας της μπαταρίας βρίσκεται πάνω στα εργαλεία (τα parkside).
Προσοχή, οι μπαταρίες Λιθίου παθαίνουν ζημιά από υπερβολική εκφόρτιση και γίνονται ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ!
 
Τα θερμα μου συγχαρητηρια για την εξυπνη ιδεα, για την καταπληκτικη υλοποιηση και για το αψογα τραβηγμενο βιντεο!! Χιλια μπραβο!!! :grinning-smiley-043

Tο κυκλωμα προστασιας PCB (οvercharge/overdischarge/overheat/shortcircuit) θυμαμαι οτι ειναι πανω στα battery packs λιθιου της Makita. Στο δικο σου Makita που βρισκοταν? Δεν θυμαμαι αν τα NiCd εργαλεια ειχαν τετοιο κυκλωμα προστασιας.
 
φιλε πολυ καλη η μοντα σου, πολυ καλο και το video :a0210:
ολα τα pack με τις λιθιου εχουν μεσα ενα κυκλωματακι BMS που κανει ολη τη δουλεια, για να γινει ζημια ειτε απο υπερφορτιση ειτε απο υπεραποφορτιση θα πρεπει να υπαρχει τρελη αστοχια στα εξαρτηματα του BMS!!!!
η μονη προστασια που εχουν οι NiCd ειναι μια θερμικη αντισταση, και αυτην οχι ολα τα pack !!!
 
Καποια εργαλεια και συσκευες εχουν το κυκλωμα προστασιας μεσα στο εργαλειο και οχι πανω στην μπαταρια.

Ο φιλος λεει οτι δεν ειδε καποιο κυκλωμα προστασιας στο battery pack του parkside, αρα το battery pack λειτουργει ουσιαστικα χωρις κυκλωμα προστασιας στο μακιτα.
Μικρο το κακο καθως οταν η μπαταρια εξασθενει, θα το καταλαβαινει καθως το εργαλειο δεν θα τραβαει. Απο την αλλη οταν η μπαταρια φορτιζει, ο φορτιστης αναλαμβανει την προστασια της απο το overcharging.
 
Μιχαλη δεν υπαρχει περιπτωση, ουτε μια στο εκατομμυριο, να μην εχει BMS η μπαταρια

τα εργαλεια δεν εχουν καποια ουσιαστικη προστασια ή δεν εχουν και τιποτα ... τα παλαιοτερα τουλαχιστον
 
Υπαρχει κυκλωμα προστασιας, δεν το συζηταμε αυτο. Το εαν εδρευει πανω στην μπαταρια η πανω στο εργαλειο, δεν κανει καμμια διαφορα στην λειτουργια του. Τα battery packs των λαπτοπ που εχουν το κυκλωμα προστασιας τους?
 
Οι μπαταρίες των parkside μάλλον δεν έχουν επάνω τους το κύκλωμα προστασίας, άρα το ίδιο το εργαλείο πρέπει να έχει. Τουλάχιστον αυτό λέει στο βιντεάκι https://www.youtube.com/watch?v=CN0q4wZBnBo .
Αν κατέβει αρκετά χαμηλά η μπαταρία κάποια στιγμή θα κόψει, μου έχει τύχει στον τροχό, αλλά και το ίδιο το εργαλείο θα έχει νωρίτερα χάσει αισθητά σε δύναμη, όπως λέει και ο Μιχαλης, όποτε μάλλον θα έχει μπει ήδη σε φόρτιση.
Όμως μετατροπή από NiCD σε λιθίου θέλει λίγη προσοχή μιας και δεν θα υπάρχει το κύκλωμα να προστατέψει τις μπαταρίες.
 
δεν έχουν οι μπαταρίες ,και δεν μπορεί να έχουν , με κόστος 25 ευρώ η μια . Το εργαλείο έχει , μέσω του συστήματος αμφίδρομης επικοινωνίας και ελέγχου με την μπαταρία . Τώρα πόσο αξιόπιστο είναι , αυτό είναι άλλο θέμα , αλλά όπως λέει και ο Μιχάλης ,θα το καταλάβεις από την πτώση απόδοσης . Είπαμε φτηνά , αλλά για να είναι φτηνά από κάπου κόβουν . Σε ένα ξένο φόρουμ , ένας διαμαρτύρονταν ότι οι μπαταρίες του lidl δεν είχαν και activ balancing , εμ βέβαια με 25 ευρώ τι να λέμε τώρα , απαράδεκτοι . Άρες μάρες ..κουκουνάρες.
 
κατι λεει στο 4.50 για τσιπακια και balancing...τωρα αυτο ειναι προστασια απο υπερ/υποεφορτιση ή κυκλωμα φορτισης καθε μπαταριας σε balancing..
θα βοηθουσε να βλεπαμε το απο κατω της πλακετας
 
"θα βοηθουσε να βλεπαμε το απο κατω της πλακετας"

Kospap, ναι την άνοιξα, αλλά από ηλεκτρονικά είμαι μάλλον κουμπούρας μεταξύ μας. Θα ανεβάσω φωτογραφία με την πρώτη ευκαιρία από το κάτω μέρος της πλακέτας.

Χιώτης, ευχαριστώ. Το βίντεο είναι όλο τραβηγμένο με το κινητό μου (samsung A3) χωρίς καμμιά επεξεργασία -πλην της fast motion Γ—1.5 σε κάποια κομμάτια. Η συρραφή επίσης στο κινητό με το "youcut", η πρώτη εφαρμογή που μου έβγαλε το play store. Η ακολουθία με τα στάδια της κατασκευής είναι ίσως λίγο χαοτική, θεώρησα σωστό να κρατήσω ακριβώς την ροή της δουλειάς. Ισως τελικά αυτό έδωσε μια ζωντάνια, δεν ξέρω, εις βάρος της σαφήνειας, αλλά είχα πολύ λίγο χρόνο ούτως ή άλλως και όλα, ειδικά το μοντάζ, έγιναν πολύ γρήγορα.
 
Last edited by a moderator:
επειδη ειδα ενα βιντεο και η παλκετα κρατιεται με πλαστικα κλιπσακια, αν ειναι να σου σπασυν αστο....

επισης, καλα ειναι να βοηθησει καποιος με γνωσεις ηλεκτρονικων. για το θεμα το πως ελεγχεται η φορτιση/εκφορτιση

κοιταξτε και τι βρηκα! τεστ των στοιχειων των μπαταριων λιντλ

https://lygte-info.dk/review/batteries2012/Parkside INR18650E 2000mAh (Blue) UK.html
 
Απάντηση: Re: Εργαλεία Μπαταρίας

επειδη ειδα ενα βιντεο και η παλκετα κρατιεται με πλαστικα κλιπσακια, αν ειναι να σου σπασυν αστο....
Θα το δω, ίσως αύριο μπορέσω να πάω εργαστήριο.

Συγνώμη για το 2πλό πόστ παραπάνω, γράφω από το κινητό.
Χιώτης,
Η μαμά μπαταρία του Makita δεν έχει τπτ πάνω της, μόνο τα στοιχεία.
Το δράπανο αν κόβει την λειτουργία, την κόβει πολύ χαμηλά, εκεί που ήδη εχει ψοφήσει η NiCad. Δεν μέτρησα τάση, αλλά σίγουρα είναι χαμηλότερα από την τάση που δεν πρπει να πέσει η li-ion, οπότε θέλει προσοχή. Επίσης δεν έχω τσεκάρει την αξιοπιστία της ένδειξης τάσης με τα 3 led (πράσινο, κόκκινο, κίτρινο) που έχει η μπαταρία του λιντλ
 
Επίσης μια ένδειξη ότι η προσία low voltage είναι μάλλον στο έργαλείο και όχι στην μπαταρία είναι ίσως η εξής:
Η μπαταρία του λιντλ εχει 4 επαφές, οι δύο σκραίες είναι η τάση λειτουργίας. Από τις δύο μεσαίες, η μία δίνει στον φορτιστή, ή άλλη στο εργαλείο.