Εργαλεία Μπαταρίας

Re: Απάντηση: Re: Εργαλεία Μπαταρίας

Θα το δω, ίσως αύριο μπορέσω να πάω εργαστήριο.

Συγνώμη για το 2πλό πόστ παραπάνω, γράφω από το κινητό.
Χιώτης,
Η μαμά μπαταρία του Makita δεν έχει τπτ πάνω της, μόνο τα στοιχεία.
Το δράπανο αν κόβει την λειτουργία, την κόβει πολύ χαμηλά, εκεί που ήδη εχει ψοφήσει η NiCad. Δεν μέτρησα τάση, αλλά σίγουρα είναι χαμηλότερα από την τάση που δεν πρπει να πέσει η li-ion, οπότε θέλει προσοχή. Επίσης δεν έχω τσεκάρει την αξιοπιστία της ένδειξης τάσης με τα 3 led (πράσινο, κόκκινο, κίτρινο) που έχει η μπαταρία του λιντλ

Για μενα πρωτιστως εχει αξια η πολυ καλη ιδεα και κυριως η πατεντα, δηλαδη η επιτυχημενη υλοποιηση της μετατροπη που εκανες.
Eντυπωσιακα καλο επισης και το βιντεο που οπως λες τραβηχτηκε και μονταριστηκε στο κινητο! :)

Κατα τα αλλα, ευτυχως που οι μπαταριες λιθιου μπορουν να φορτιζονται χωρις περιορισμο, ακομα και μετα απο μια χρηση του εργαλειου. Οποτε μικρο το κακο της ελλειψης PCB.

Λοιπον, παμε λιγο

BMS = battery management system: βρισκεται αποκλειστικα στην μπαταρια και ειναι ενα ηλεκτρονικο κυκλωματακι που διαχειριζεται την μπαταρια. Το ιδανικο bms φορτιζει το καθε στοιχειο ξεχωριστα οσο χρειαζεται, και επιπλεον προστατευει την μπαταρια απο αποφορτιση και την υπερφορτιση, ελεγχει και τη θερμοκρασια.
Το ιδανικο ειναι να εχει Active Balancing (δεν το εχουν ολα τα bms) που μειωνει τον κινδυνο αστοχιας των στοιχειων, καθως διαχειριζεται αναλογως τα πιο αδυναμα στοιχεια της μπαταριας με τα ισχυροτερα, τοσο κατα τη φορτιση οσο και κατα την αποφορτιση. Αυτο βοηθαει στη διαρκεια ζωης μιας μπαταριας.

Oρισμενα εργαλεια, για προστασια εχουν ενα mosfet που ελεγχει ταση και ρευμα προς το μοτερ.

Oι φορτιστες ειναι απλα τροφοδοτικα, με την επιπλεον λειτουργια να κοβουν τη ταση οταν λαβουν εντολη απο το bms.

Oι μπαταριες των laptops εχουν μεσα στο πλαστικο κουτι ενα μικρο bms (με ελεγχο θερμοκρασιας), ομως οχι καλο.

Το καλυτερο BMS εχει αγορα απο Κινα περιπου 8 ευρω, δηλαδη το κοστος παραγωγης για μια εταιρεια μπορει να ειναι και το 20%. Οι μεγαλες εταιρειες αποκομιζουν τεραστια κερδη απο τις πωλησεις pack μπαταριων !

μη ζητατε φωτο απο την πλακετα ενος bms, τα υλικα ειναι smd και με το ματι ακομα και καλυτερος ηλεκτρονικος που δεν ειναι εξειδικευμενος στα bms δεν θα καταλαβει τιποτα, εαν δεν εχει στα χερια του το σχηματικο του κυκλωματος!!!!!

Re: Απάντηση: Εργαλεία Μπαταρίας

Το ιδανικο ειναι να εχει Active Balancing

Το καλυτερο BMS εχει αγορα απο Κινα περιπου 8 ευρω
Υπάρχει κάποιο ενδεικτικό Link να προτείνεις?

Στάλθηκε από το SM-A520F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Απάντηση: Re: Απάντηση: Εργαλεία Μπαταρίας

Υπάρχει κάποιο ενδεικτικό Link να προτείνεις?

Στάλθηκε από το SM-A520F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

πρεπει να γινεις πιο συγκεκριμενος, δηλαδη ποσα στοιχεια θα εχει το pack? θα εχει και αλλα παραλληλα ? ποια η διασταση του? αντικατασταση ή ιδιοκατασκευη? πως θα συνδεσεις τις μπαταριες? κλπ.

δεν ειναι απλο το θεμα, θα πρεπει να εχεις καποιες γνωσεις για το εγχειρημα! ... το μπαμ των μπαταριων καραδοκει!

Η σοφη SONY στις φωτογραφικες μηχανες εχει το συστημα σταθεροποιησης εικονας πανω στην μηχανη και οχι πανω στους φακους. Ετσι δεν επιβαρυνει τους φακους της με παραπανω εξοδα και βαρος.

Ετσι πρεπει και οι εταιρειες εργαλειων να εχουν το κυκλωμα προστασιας πανω στα εργαλεια και να μην επιβαρυνουν oυτε τον ογκο αλλα ουτε και την τιμη των μπαταριων τους που ειναι και αναλωσιμες:)

Ειμαι σιγουρος οτι ειχα διαβασει παλαιοτερα για καποια μαρκα/μαρκες που ειχαν το συστημα προστασιας (PCB-Protection Circuit Βoard) πανω στην συσκευη και οχι στο battery pack.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Εργαλεία Μπαταρίας

πρεπει να γινεις πιο συγκεκριμενος
Θα ειναι ιδιοκατασκευη με 4 μπαταριες 3.7v (non protected) σε σειρά που θα μπουν σε ένα παλιο τρυπάνι. Φορτιστης υπάρχει στα 16.8v

Στάλθηκε από το FIG-LX1 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Εργαλεία Μπαταρίας

Η σοφη SONY στις φωτογραφικες μηχανες εχει το συστημα σταθεροποιησης εικονας πανω στην μηχανη και οχι πανω στους φακους. Ετσι δεν επιβαρυνει τους φακους της με παραπανω εξοδα και βαρος.

Ετσι πρεπει και οι εταιρειες εργαλειων να εχουν το κυκλωμα προστασιας πανω στα εργαλεια και να μην επιβαρυνουν oυτε τον ογκο αλλα ουτε και την τιμη των μπαταριων τους που ειναι και αναλωσιμες:)

Ειμαι σιγουρος οτι ειχα διαβασει παλαιοτερα για καποια μαρκα/μαρκες που ειχαν το συστημα προστασιας (PCB-Protection Circuit Βoard) πανω στην συσκευη και οχι στο battery pack.

και να βαλουν οι εταιρειες το bms πανω στο εργαλειο, να γινει τι??? το θεμα ειναι οτι το bms τσεκαρει ξεχωριστα την καθε μπαταρια, και απο 2 αακιδες δινει ρευμα στο μοτερ
ετσι οπως τοσκεφτηκες, φαντασου ποσες ακιδες θα εχει η συνδεση εργαλειου - pack ... τοτε ειναι που θα χαθει η μπαλα!!

μια λυση ειναι η εξης : το pack να αποτελειται απο μεμονωμενες protected lion battery, τις οποιες θα τι βγαζεις και θα τις φορτιζεις ξεχωριστα σε εναν κοινο φορτιστη για lion. Aλλα αυτο δεν τις συμφερει καθολου τις εταιρειες εργαλειων!!!!!

Θα ειναι ιδιοκατασκευη με 4 μπαταριες 3.7v (non protected) σε σειρά που θα μπουν σε ένα παλιο τρυπάνι. Φορτιστης υπάρχει στα 16.8v

το σιγουρο ειναι πως οι μπαταριες θα ειναι unprotected και το bms 4S
δεν μπορω να σου προτεινω κατι συγκεκριμενο γιατι πολυ απλα δεν ξερω τις γνωσεις σου για το αντικειμενο
ψαξε στα κινεζομαγαζα και διαβασε στις προδιαγραφες τι ακριβως κανει το καθε bms
λογω κινδυνου το ρισκο δικο σου

Ηλεκτρονικός τα τελευταια 30 χρονια. Αλλα με το active balancing με έπιασες αδιαβαστο
Μηπως καλυτερα να ανοιξω ενα θεμα στο hlektronika.gr?

active balacing δεν έχουν ούτε οι μπαταρίες της Bosch και θα έχουν του lidl. Νομίζω οτι μόνο Milwaukee και Dewalt έχουν δεν ξέρω για Hilti.Το AcBal είναι πολύ σημαντικό γιατί η αστοχία μιας κυψέλης ή η καταστροφή της δεν αχρηστεύει όλη τη μπαταρία .Δεν είμαι ηλεκτρονικός αλλά ένας γνωστός μου έτσι μου το εξήγησε.

Απάντηση: Re: Εργαλεία Μπαταρίας

Ηλεκτρονικός τα τελευταια 30 χρονια. Αλλα με το active balancing με έπιασες αδιαβαστο
Μηπως καλυτερα να ανοιξω ενα θεμα στο hlektronika.gr?

κοιταξε να δεις πως εχει το θεμα
πρωταρχικο ρολο σε ενα pack παιζει η ποιοτητα των στοιχειων και μετα η σωστη χρηση του pack (φορτοεκφορτισεις) σε συνδυασμο με τον φορτιστη, ποσα αμπερ κλπ.
αποψη μου ειναι οτι το active balancing ειναι τεταρτο πεμπτο στην ολη κατασκευη, γιατι πολυ απλα δεν κανει και θαυματα! εαν σκασει ενα στοιχειο τελος!

Παρέλαβα την τρόμπα της dewalt.

IMG_20200513_100908.jpg

Επειδή έχω και την αντίστοιχη της black & decker να πω τις παρατηρήσεις μου.

H dewalt δείχνει ένα κλίκ ποιο ποιοτική σαν συσκευή. Έχει 2 οθόνες, στη μια βλέπεις την υπάρχουσα πίεση των ελαστικών και στην άλλη ορίζεις την επιθυμητή. Αντίθετα η black & decker έχει μία. Ρυθμίζεις την επιθυμητή και ξεκινά να φουσκώνει.

Και οι δυο τρόμπες τροφοδοτούνται από μπαταρία 18 V (πωλείται ξεχωριστά) και έχουν καλώδιο για σύνδεση με τον αναπτήρα του αυτοκινήτου. Η διαφορά είναι ότι η black & decker έχει και καλώδιο ac για σύνδεση με μπρίζα, ενώ για την dewalt πρέπει να αγοράσεις ξεχωριστό εξωτερικό φορτιστή που στοιχίζει περίπου 50 ευρώ.

Φούσκωσα το ελαστικό στα 2.4 bar με την black & decker και μετά σύνδεσα την dewalt. Η ένδειξη που πήρα ήταν 2.4 οπότε θεωρώ ότι στο θέμα της ακρίβειας είναι ίδιες.

https://www.skroutz.gr/s/17605547/Black-Decker-BDCINF18N-QS.html#reviews

Καλοριζικο το εργαλειο!

Ωραια και η συντομη συγκριση οπου φαινεται οτι υπερτερει στην χρηστικοτητα η Black and Decker :))

Η αλήθεια είναι ότι το σημαντικό που είναι η ακρίβεια είναι ακριβώς η ίδια. Τώρα για λειτουργία με καλώδιο ac, είναι λίγο περίεργα τα πράγματα. Υποτίθεται παίρνουμε εργαλεία μπαταρίας για να μη έχουμε καλώδια :) Βέβαια αν συνυπολογίσουμε το κόστος αγοράς για το dewalt χαλάει πολύ το value του.

Eχεις δικιο για την επιπλεον υποδοχη ρευματος επανω σε εργαλεια μπαταριας, ειναι λιγο οξυμωρο!

Απο την αλλη ομως, καποια εργαλεια μπαταριας οπως ανεμιστηρες, φωτιστικα, προβολεις, ραδιοφωνα, εργαλεια κηπου κλπ, χαιρομαι που εχουν αυτη την επιπλεον εναλλακτικη αν και δεν την εχω χρησιμοποιησει ποτε. Ειναι τα λεγομενα υβριδικα, hybrid εργαλεια.

Παρελαβα μια σανιδα οξιας 1,2 μετρα μηκος χ 20εκατοστα πλατος και 18 χιλιοστα παχος. Επρεπε να κοπει σε συγκεκριμενη διασταση.

Υπηρχαν αρκετες εναλλακτικες κοπης οπως σεγα (μπαταριας/ηλεκτρικη), δισκοπριονο (μπαταριας/ηλεκτρικο), πριονοκορδελα, παγκοπριονο, αλεποουρα και γιαπωνεζικο πριονι χειρος :)

Απο ολες αυτες τις εναλλακτικες, και λογω διαστασεων της αρχικης σανιδας, προτιμηθηκε το αγαπημενο μου γκατζετ εργαλειο, το 12βολτο δισκοπριονακι της Bosch.

Eδω το set up με μια σιδερενια γωνια να παιζει τον ρολο του οδηγου για την βαση του δισκοπριονου για την ευθεια κοπη.
49915163513_8cd9a04e8b_b.jpg

Η χαρτοταινια ειναι για να βγει πιο καθαρη η πλευρα του ξυλου οπου εξερχονται τα δοντια του δισκου. (δηλαδη η πανω πλευρα του ξυλου στη φωτο παραπανω).

Εδω η κατω πλευρα του ξυλου μετα την κοπη που ειναι σχεδον τελεια.
Η κατω πλευρα ειναι η πιο καθαρη πλευρα οταν κοβεις με δισκοπριονο χειρος καθως ειναι η πλευρα που βυθιζονται τα δοντια.
49915163318_1bbff6634b_c.jpg

Εδω ειναι η πανω πλευρα του ξυλου, η πλευρα οπου εξερχονται τα δοντια του δισκου κατα την κοπη με δισκοπριονο χειρος.
Η κοπη βλεπουμε οτι ειναι αρκετα καθαρη λογω ταινιας. Το ξυλο ειναι πριν το τριψιμο με γυαλοχαρτο στις ακμες.
49915975712_3f1d1524ed_c.jpg

Και εδω φαινεται η τομη, πεντακαθαρη, χωρις καψιματα που δηλωνει οτι το δισκοπριονακι δεν ειχε κανενα προβλημα να κοψει σωστα και γρηγορα την ξερη και σκληρη οξια των 18μμ.
49915975507_779536ece9_b.jpg

Oπως λεει η Bosch ειναι το μικροτερο επαγγελματικο πριονι γενικης χρησης. Δισκος των 85μμ. Μια απολαυση να το βλεπεις και να το δουλευεις οπως λεω εγω.
https://www.bosch-professional.com/gr/el/products/gks-12v-26-06016A1000

Ιδανικο μικρο και παναλαφρο εργαλειο για ευθειες κοπες εως 26μμ παχος, ιδιως σε μαλακο ξυλο και κοντρα πλακε. Σε σκληρα ξυλα οπως δρυς και οξια, μετα τα 22 χιλιοστα τα καταφερνει αλλα ζοριζεται. Απο τα καλυτερα και πιο ξεχωριστα εργαλεια γενικοτερα, αλλα και απο αυτα που εχει βγαλει η 12βολτη σειρα της Βοsch, ισως το καλυτερο μαζι με το 12βολτο τροχακι.

Last edited by a moderator:
Ωραιες και καθαρες κοπες απο το μικρο 12v Boschακι...!!!
Ότι και να πει κανείς για αυτό τι εργαλείο είναι λιγο..!!!

Αυτό που έχω παρατηρήσει Μιχάλη είναι ότι όσο πιο πολύ μόνο του πάει το δισκοπριονακι,δηλαδη να σπρωχνεται ελάχιστα και όχι βίαια,τόσο πιο καθαρή κοπη βγαίνει...
Π.χ. Εάν ξύλο μήκους καψίματος 30 ποντων γίνει αντι 5δευτ και γίνει στα 10δευτ η διαφορά ειναι πολυ μεγαλη για την ποιοτητα και καθαροτητα κοψίματος.

Πολυ ωραια και καθαρη κοπη.
Γιατι δεν εβαλες το ξυλο αναποδα, να βγει εξαρχης πιο καθαρη η πανω πλευρα;

Merci συναδελφοι!

Κωστη καπως ετσι ειναι τα πραγματα.
Αν το πας γρηγορα ζοριζεις το μηχανημα, αν το πας αργα ισως καψεις το ξυλο και η κοπη δεν θα βγει καθαρη στις ακμες θα ειναι σαν γρατζουνισμενη.

Το ξυλο Αγγελε ειναι το ιδιο και απο τις δυο πλευρες οποτε δεν εχει σημασια απο ποια πλευρα θα κοπει απο πανω η απο κατω, if you know what i mean.

Αυτο που λες ειναι σωστο και θα ειχε σημασια αν οι δυο πλευρες ΔΕΝ ηταν οι ιδιες, ειτε ειχαν καποια διαφορα μεταξυ τους και επρεπε καποια συγκεκριμενη πλευρα να βγει πιο καθαρη. Οποτε αυτη την πλευρα που θες να φαινεται καλη, την βαζεις με προσωπο κατω. Αυτα για το δισκοπριονο χειρος, στο δισκοπριονο παγκου ειναι το αντιθετο.