Εργαλεία Μπαταρίας

Μπορεις να ανοιξεις μια τρυπα 4μμ (3μμ) στη σουβλα και να ανοιξεις βολτες με κολαουζο 5μμ (4μμ).
Επειτα βιδωνεις ενα εξαγωνο μπουλονακι 5μμ (4μμ)το οποιο το πιανεις με το αντιστοιχο καρυδακι με δραπανο και ετσι γυριζεις τη σουβλα.

• Like
Reactions: rafm and panoss1
ο τορνος ειναι η μονη σωστη λυση. γιατι λιγο μποσικο να ειναι, παλι θα παιζει το καρυδακι καθως θα γυρναει. απο οτι καταλαβαινω η διαμετρος της σουβλας δεν ειναι ακριβειας.
τορνος και ξεμπερδεψες.
Και άμα έχει τζόγο Νικόλα δεν θα τυλιχθει καλά το κοκορέτσι?:cool:

• Like
Reactions: rafm
χαχα μιλας σε χορτοφαγο :) με συμφερει να μη γινει καλη δουλεια, αλλά θα παιδευτει ο φιλος αν δεν το παει τορνο.
επιπλεον η εκκεντρη κινηση με το βαρος ισως και ολοκληρου αρνιου πανω σε καποια στιγμη, θα δημιουργησει ισχυρες δυναμεις και κραδασμους
αλλο να σου κανει εκκεντρο με 3-4 κιλα σιδερο και αλλο με 15...

• Like
Reactions: rafm and altctrldel
επισης :)
μα δεν θα βαλει και αρνι καποια στιγμη στη σουβλα?
ναι η αληθεια ειναι οτι πολλα τα εχω ξεχασει. εχουν περασει 35 χρονια απο τοτε που ετρωγα κρεατα...

Συμπληρωσα τον αερα στα λαστιχα ενος αυτοκινητου που το αφεντικο του λειπει καποιους μηνες.

Ωρα για παιχνιδι δηλαδη με τα εργαλειακια μπαταριας και ειδικα με το μικρο κομπρεσσερακι της Ryobi που συνηθως το χρησιμοποιω για ολα τα αλλα εκτος απο αυτοκινητα, επειδη δεν εχει αυτοματη ρυθμιση για να σταματαει στα PSI/Βar που θα του ορισεις.

Εδω το μικρο Ryobi R18PI. Διαστασεις ~20εκ. υψος και ~16εκ. πλατος
chRV9Qqh.jpg

Διαπιστωσα οτι φουσκωνει με σχεδον την ιδια δυναμη και ταχυτητα που φουσκωνει το μεγαλυτερο και πληρεστερο κομπρεσερ της Ryobi (Ryobi R18I)
Eδω το μεγαλο κομπρεσερ που ρυθμιζεις ηλεκτρονικα την πιεση (πχ. στα 30psi) και σταματαει αυτοματα.
AWpkPuzh.jpg

Το αναλογικο ρολογακι του μικρου κομπρεσερ.
7zxhpmJh.jpg

H ετικετα με τα βασικα specs
QWPjMDYh.jpg

και ο βολικοτατος αποθηκευτικος χωρος στη βαση του οπου υπαρχουν 3 ειδη υποδοχων για διαφορους τυπους βαλβιδων.
4rN8tXdh.jpg
Επαναφορτιζόμενο αυτό;
Αν ναι για δώσε μου πληροφορίες.
Αντέχει η μπαταρία;

Πήγαινε σε τορναδόρο την μανιβέλα να σου κάνει έναν αντάπτορα (δεν χρειάζεται πάνω από 5 εκ. μήκος) με το πάσο σαν αυτής , να βιδώνει στην σούβλα και τελείωμα σε ότι καρυδάκι θέλεις . Φθηνό, εύκολο και καλαίσθητο .

• Like
Ωραίες όλες οι ιδέες !!
@Χιώτης το σκέφτηκα κι αυτό αλλά φοβάμαι μην μπλέξω με τα εργαλεία που έχω μεν αλλά δεν το έχω επιχειρήσει ποτέ δε....και τραβιέμαι o_O
Εάν καταλαβαίνω από τις παρενθέσεις σωστά, βάζω τρυπανάκι 3mm που θα ανοίξει τρύπα 4mm, και χρησιμοποιώ κολαούζο των 5mm ;

Και η ιδέα του panoss1 ! Ένα μόνιμο σίδερο στην μία πλευρά του εξαρτήματος και στην άλλη η σούβλα .Και γλυτώνεις

nickolas ο άξονας της σούβλας είναι ακριβείας γιατί είναι μέρος του εξαρτήματος του γραναζιού.
granazoxero-soyvlas-atermona282_L.jpg
Κι η σκέψη για τζόγο είναι σωστή εάν βάλω πύρρο περαστό....:rolleyes:
Οπότε σε αυτήν την περίπτωση θα ήθελε βόλτες η τρύπα στο καρυδάκι για σφίξιμο πάνω στην σούβλα....φασαρίες

@Χιώτης θα πρέπει να γίνει τέλεια στο κέντρο η τρύπα για να αποφύγω τον τζόγο που λέει κι ο nickolas, άρα χρειάζομαι πάλι τόρνο ;
Θα χρειαστεί λάδι στην τρύπα για να δουλέψει το κολαούζο ή μπορεί να γίνει και σιγά σιγά στεγνά ;

Last edited:
Κοκορετσι θελεις να τυλιξεις αν καταλαβα καλα, δεν νομιζω οτι υπαρχει μεγαλο θεμα με τον τζογο σε τοσο μικρη ταχυτητα.
Δεν εχω βαλει ποτε λαδι σε κολαουζο ακομα και σε μεγαλυτερη διαμετρο σπειρωματος. Δεν ειναι ομως κακη ιδεα, καθε αλλο μαλιστα.
Σιγα σιγα ουτως η αλλως γινεται η δημιουργια σπειρωματος.

Οι παρενθεσεις ειναι η εναλλακτικη διαμετρος τρυπανιου και κολαουζου. Ειτε θα χρησιμοποιησεις τα νουμερα εκτος παρενθεσης, ειτε τα εντος παρενθεσης.
Θα ελεγα να ακολουθησεις τον τροπο που αισθανεσαι πιο ανετα. Οντως ωραιες ιδεες παρουσιαστηκαν!

• Like
επισης :)
μα δεν θα βαλει και αρνι καποια στιγμη στη σουβλα?
ναι η αληθεια ειναι οτι πολλα τα εχω ξεχασει. εχουν περασει 35 χρονια απο τοτε που ετρωγα κρεατα...
Όχι.Ειναι άλλη για αρνί και άλλη για κοκορέτσι.

Σαν να λέμε bosch σκαπτικο μπαταρίας και dewalt κατσαβιδάκι με εσωτερική μπαταρία... :ROFLMAO:

Τώρα αν έχεις ξεχάσει πως είναι το κοκορέτσι, δεν θα συνεχίσω γιατί η χοληστερίνη μου είναι οριακή. :D;)

• Like
Και γτ να μην βάλεις το δραπανο να γυρνάει την μυτη της σουβλας?
10mm καρε δεν ειναι?
Μια χαρα θα το πιασει ενα 13αρι τσοκ και τελειωσες.

Το ιδιο εκανα και εγω σε μια χειροκινητη κοκορετσιου 6μμ.

• Like
Reactions: rafm and teodor_ch
10mm καρε δεν ειναι?
Μια χαρα θα το πιασει ενα 13αρι τσοκ και τελειωσες.

Το ιδιο εκανα και εγω σε μια χειροκινητη κοκορετσιου 6μμ.

Αυτό ακριβώς ήθελα να γράψω.
Περνάς τα κρέατα, καθαρίζει λίγο τη μύτη, βάζεις το δράπανο και γυρνάς σιγά σιγά στην αργή ταχύτητα.

Ζαλίστηκα με όλες τις ιδέες που έπεσαν!

• Like
Χα χα έχει πέραση το …κοκορέτσι …. Βλέπω μια ομαδική ..γευσιγνωσίας σύντομα !!!

Κυριάκο η μύτη δυστυχώς τερματίζει στον τοίχο και σε τυφλό άκρο της ψησταριάς . Και η σούβλα του κοκορετσιού ανεβαίνει στην θέση της για να γυρίζει πάνω στον οδηγό της.
Αυτο θα ήταν ευχής έργο…

Με τις έως τώρα λύσεις προτιμότερες είναι του nickolas ,τόρνος με φάγωμα του Φ20 mm >10 mm και του Χιώτη για σπείρωμα στην κορυφή της σούβλας με μια εξάγωνη βίδα .

Παράλληλα απο μια γρήγορη ερευνα στο ΝΕΤ αλλά και στην τοπική αγορά του Πύργου που βρίσκομαι τώρα δεν βρήκα τέτοιο βαρελάκι με βίδες για μια γρήγορη κι εύκολη δοκιμή.
Το συγκεκριμμένο εξάρτημα ούτε ξέρω καν πως να το ψάξω .

Σε βιοτεχνία εδώ που έφτιαχνε φορητές ψησταριές πριν το Πάσχα , μου είπε πως αυτοί που κατασκευάζουν τα μοτέρ ψησταριάς κατασκευάζουν μόνοι τους ή προμηθεύονται τέτοια βαρελάκια από μικροβιοτεχνίες.

Περνάς ένα λάστιχο Φ20 και το πιάνεις με σφιγκτήρα ή σύρμα και το άλλο άκρο
είτε το κόβεις κατα μήκος 1-2 εκατοστά ώστε να συμπιέσεις τις πλευρές και να το περάσεις στο τσοκ
είτε βάζεις καμία συστολή για να μπεί στο τσοκ.

Έχει και την ελαστικότητα να είσαι έκκεντρος στο δράπανο.

• Like
Απ΄ ότι κατάλαβα πας να χαλάσεις όλη την χαρά του τυλίγματος του κοκορετσίου ανακατεύοντας μηχανικά μέσα :ROFLMAO: :ROFLMAO:
Εμείς το κοκορέτσι το τυλίγουμε όρθιο με την μύτη να ακουμπάει στο ταψί και τα υγρά να τρέχουν μέσα και δίπλα το δοχείο με τα έντερα.
Το τύλιγμα γίνεται με ρυθμιζόμενη μεταβλητή ταχύτητα από τον σεφ ...:ROFLMAO::ROFLMAO:

Απ΄ ότι κατάλαβα πας να χαλάσεις όλη την χαρά του τυλίγματος του κοκορετσίου ανακατεύοντας μηχανικά μέσα :ROFLMAO: :ROFLMAO:
Εμείς το κοκορέτσι το τυλίγουμε όρθιο με την μύτη να ακουμπάει στο ταψί και τα υγρά να τρέχουν μέσα και δίπλα το δοχείο με τα έντερα.
Το τύλιγμα γίνεται με ρυθμιζόμενη μεταβλητή ταχύτητα από τον σεφ ...:ROFLMAO::ROFLMAO:
Άει γεια σου Νικόλα!!! 👍 Μιλήσες ορθά και σαφέστατα!!!

Μια χαρά τίμησα το έθιμο σωστά για πάνω από 3 δεκαετίες :)

Και με τον ίδιο τρόπο που λες χα χα…

Επειδή όμως μας αρέσει κι ο μεζές αυτός -τον τιμάμε συχνά εναλλακτικά με άλλα εκλεκτά γαστρονομικά σούβλο-εδέσματα.
Γίνεται όμως για αρκετά άτομα και σηκώνει βάρος οπότε κόβει τα χέρια του «ειδικευόμενου» γυριστή.

Στην βεράντα λόγω διαμερίσματος ο άμαχος πληθυσμός πάντα έχει να γκρινιάξει για τα υγρά «απόβλητα» και τα έντομο-καταδιωκτικά που τα λιγουρεύουν.

Έτσι καταλήξαμε τα τελευταία χρόνια μετά το πέρασμα των μεζέδων να ανεβαίνει στην ψησταριά κι ένας γυρίζει με το χέρι την σούβλα για τα έντερα.

Μπορεί να χάνει την μαγεία, αλλά η ευκολία και η πρακτικότητα είναι αναντικατάστατη …

• Like
Reactions: osatosa