Εργαστηριακες μετρήσεις συσκευών-Ηχητικο αποτέλεσμα

εγω παλη βγαζω 1*0.008/340 = 23.5msec
και 1*0.022/340 = 64.7 msec

που ειναι κοντα σε αυτα που μετραω με το μικροφωνο 20 και 60.

αν εσυ προτιμας να τα στρογγυλευης εχει καλως.

Δεν είναι 23.5 και 64,7....είναι 2,35 και 6,47 microseconds
για την ακρίβεια 0.0000235 και 0.0000647 seconds δηλ. πρακτικά μηδέν(0)...
το microsecond είναι to 5_o ψηφίο δεξιά της υποδιαστολής δες το εδώ...
http://www.sengpielaudio.com/calculator-millisecond.htm

Αν εσύ ή οποιοσδήποτε μπορεί ν' ακούσει καθυστέρηση ήχου της τάξης των 2 και των 6 microseconds...απλά ας το αποδείξει πρακτικά και επιστημονικά κι εγώ υποκλίνομαι.....
Αυτά τα γράφω και επιμένω γιατί έγινε πρόσφατα και μια αναφορά για τις 'χρονικές διαφορές' των πολύδρομων ηχείων από τον Πάρι Κωτσή (που εκτιμώ βαθύτατα και διαβάζω ανελιπώς αλλά στο συγκεκριμένο θέμα διαφωνώ ριζικά...)
Ούτε βιονικός άνθρωπος δεν μπορεί να αντιληφθεί τέτοιες διαφορές... Και ακόμα μη ξεχνάμε πως το ενισχυμένο σήμα υπόκειται σε μικροκαθυστερήσεις ανάλογες της συχνότητας όταν διέρχεται μέσα από τα καλώδια γι αυτό και πολλοί κατασκευαστές 'παίζουν' με διατομές, υλικά, διενισχύσεις κλπ... Απλά όλα αυτά δεν είναι ακουστά...

Απάντηση: Re: Εργαστηριακες μετρήσεις συσκευών-Ηχητικο αποτέλεσμα

Δεν είναι 23.5 και 64,7....είναι 2,35 και 6,47 microseconds
για την ακρίβεια 0.0000235 και 0.0000647 seconds δηλ. πρακτικά μηδέν(0)...
το microsecond είναι to 5_o ψηφίο δεξιά της υποδιαστολής δες το εδώ...
http://www.sengpielaudio.com/calculator-millisecond.htm

Αν εσύ ή οποιοσδήποτε μπορεί ν' ακούσει καθυστέρηση ήχου της τάξης των 2 και των 6 microseconds...απλά ας το αποδείξει πρακτικά και επιστημονικά κι εγώ υποκλίνομαι.....
Αυτά τα γράφω και επιμένω γιατί έγινε πρόσφατα και μια αναφορά για τις 'χρονικές διαφορές' των πολύδρομων ηχείων από τον Πάρι Κωτσή (που εκτιμώ βαθύτατα και διαβάζω ανελιπώς αλλά στο συγκεκριμένο θέμα διαφωνώ ριζικά...)
Ούτε βιονικός άνθρωπος δεν μπορεί να αντιληφθεί τέτοιες διαφορές... Και ακόμα μη ξεχνάμε πως το ενισχυμένο σήμα υπόκειται σε μικροκαθυστερήσεις ανάλογες της συχνότητας όταν διέρχεται μέσα από τα καλώδια γι αυτό και πολλοί κατασκευαστές 'παίζουν' με διατομές, υλικά, διενισχύσεις κλπ... Απλά όλα αυτά δεν είναι ακουστά...

Εμένα πάντως μου τα έβγαλε 23,5 και 64,7μsec. Δεν ξέρω φυσικά αν αυτά ακούγονται αλλά σε λίγο καιρό ελπίζω να είμαι έτοιμος να κάνω κι εγώ τις παρατηρήσεις μου.

Re: Απάντηση: Re: Εργαστηριακες μετρήσεις συσκευών-Ηχητικο αποτέλεσμα

Εμένα πάντως μου τα έβγαλε 23,5 και 64,7μsec. Δεν ξέρω φυσικά αν αυτά ακούγονται αλλά σε λίγο καιρό ελπίζω να είμαι έτοιμος να κάνω κι εγώ τις παρατηρήσεις μου.
Μάλλον θα πρέπει να έχεις κάνει λάθος στις αποστάσεις... Θα πρέπει να είναι 8cm και 22cm οπότε βγαίνουν τα 23,5 και 64,7 msec...Αλλά και έτσι μιλάμε για μεγέθη μη αντιληπτά από το ανθρώπινο όργανο(αυτί)...
Και πάλι όμως σου λέω πως είμαι 'ανοιχτός' σε οποιαδήποτε επιστημονική τεκμηρίωση επί του αντιθέτου...

Για να μην αναφέρουμε τις καθυστερήσεις από τις αντανακλάσεις του ήχου στο χώρο ακρόασης που ποτέ δεν είναι πλήρως μονωμένος...

εγω παντως βγαζω 23.5 και 64.7 και μιλαω για microsecond.

λοιπον αυτα που εχω να παρατηρησω ειναι.

η καθυστερηση καθεαυτη δεν ακουγεται.

μεταξυ μιντ και γουφερ δεν υαπρχουν προβληματα αλλα μεταξυ μιντ και τουιτερ το πραγμα αλλαζη.

το μηκος κυματος στις συχνοτητες που το μιντ με το τουιτερ παιζουν συγχρονως ειναι συγκρισιμο με τις διαφορες που οι δυο μοναδες παρουσιαζουν απο τον ακροατη δημιουργωντας συμβολες και ακυρωσεις αναλογα με τη συχνοτητα.

εαν εχεις ορεξη για διαβασμα εδω θα βρης τα παντα.

http://sound.westhost.com/pcmm.htm

εγω παντως βγαζω 23.5 και 64.7 και μιλαω για microsecond.
...............................
μεταξυ μιντ και γουφερ δεν υαπρχουν προβληματα αλλα μεταξυ μιντ και τουιτερ το πραγμα αλλαζη.
1) Είπαμε αυτές οι τιμές είναι για αποστάσεις 8 και 22 cm
2) Γι αυτό πάρε ομοαξονικά(kef,tannoy)

Αυτά ακούγονται ως κακή ροή και ανομοιογένεια.
Δηλαδή η μουσική δεν ρέει (καλά/φυσικά) αλλά ακούγεται "σπασμένη", κάτι σαν το τεχνούργημα της εικόνας...

Επειδή σωστά αναφέρθηκαν χίλια δυό άλλα προβλήματα, καλό είναι τουλάχιστον η βάση, δηλαδή τα ηχεία, να μην ξεκινάνε εξ' αρχής με λάθη...

TA ΜΟΝΟΔΡΟΜΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ !!!!!! (ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ BASS REFLEX ΚΑΜΠΙΝΑ) :grinning-smiley-043

Βασιλη, για να το φερεις τονικα το μονοδρομο σ αυτην την καμπινα, θα πρεπει να του ψοφισεις την μεσαια περιοχη τοσο πολυ, που στο τελος δεν θα εχει κανενα νοημα. Βαζεις και γουφερακι-τουητερακι το ιδιο πραμα θα ειναι. (Για να μην πω καλυτερο).
Παντως αμα τα καταφερεις, πραγμα που σου ευχωμαι ολοψυχα, θα ηθελα να το ακουσω...

1) Είπαμε αυτές οι τιμές είναι για αποστάσεις 8 και 22 cm
2) Γι αυτό πάρε ομοαξονικά(kef,tannoy)

δε χρειαζεται το εχω λυση.

ψηφιακο ενεργο κρος με ρυθμιση καθυστερησης ανα κλαδο σε βηματα των 2 χιλιοστων.

δε χρειαζεται το εχω λυση.

ψηφιακο ενεργο κρος με ρυθμιση καθυστερησης ανα κλαδο σε βηματα των 2 χιλιοστων.
!!!!!!!
1_ο κακό...περιττά καλώδια στη διαδρομή και πέρασμα από ’διάφορα’ μαγειρέματα
2_ο πολύ κακό... μιλάμε για microseconds δηλ. εκατοντάκις χιλιοστά...Τι μου λες εσύ για ρύθμιση ανά 2 χιλιοστά !!!!!

Για να το ξεκαθαρίσουμε:

microseconds είναι τα εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου (και οτιδήποτε micro ή μ είναι εκατομμυριοστό ή 10 εις την -6 οπότε το 0,0000235 seconds είναι 23,5 microseconds)

Επίσης τα 0,008 μέτρα είναι 8 χιλιοστά του μέτρου.

Οπότε οι υπολογσμοί των backousis & fuse είναι σωστοί

Re: Απάντηση: Εργαστηριακες μετρήσεις συσκευών-Ηχητικο αποτέλεσμα

Για να το ξεκαθαρίσουμε:

microseconds είναι τα εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου (και οτιδήποτε micro ή μ είναι εκατομμυριοστό ή 10 εις την -6 οπότε το 0,0000235 seconds είναι 23,5 microseconds)

Επίσης τα 0,008 μέτρα είναι 8 χιλιοστά του μέτρου.

Οπότε οι υπολογσμοί των backousis & fuse είναι σωστοί

Μπερδέψαμε ένα μηδενικό...έχεις δίκιο...το μίκρο είναι εκατομμυριοστό...
Όμως!!!
1) Δεν μπορώ να καταλάβω διαφορά ακουστικών κέντρων 8 χιλ και 22 χιλ μάλλον μιλάμε για 8 και 22 εκατοστά οπότε το αποτέλεσμα αλλάζει
2) η διαφορά (που είναι και το θέμα μας) παραμένει αμελητέα και μη ακουστή
3) Μιλάμε για διαφορά σε εκατομμυριοστά και ρύθμιση σε χιλιοστά...Μέγα λάθος...

Απάντηση: Re: Εργαστηριακες μετρήσεις συσκευών-Ηχητικο αποτέλεσμα

!!!!!!!
1_ο κακό...περιττά καλώδια στη διαδρομή και πέρασμα από ’διάφορα’ μαγειρέματα
2_ο πολύ κακό... μιλάμε για microseconds δηλ. εκατοντάκις χιλιοστά...Τι μου λες εσύ για ρύθμιση ανά 2 χιλιοστά !!!!!

1. υπάρχει, σε συστήματα παρόμοιου κόστους, τόση βελτίωση λόγω ενεργής πολυενίσχυσης που δεν σε νοιάζουν οι επιπλέον διαδρομές.

2. εννοεί 2 χιλιοστά του μέτρου μήκους και όχι του χρόνου

Μπερδέψαμε ένα μηδενικό...έχεις δίκιο...το μίκρο είναι εκατομμυριοστό...
Όμως!!!
1) Δεν μπορώ να καταλάβω διαφορά ακουστικών κέντρων 8 χιλ και 22 χιλ μάλλον μιλάμε για 8 και 22 εκατοστά οπότε το αποτέλεσμα αλλάζει
2) η διαφορά (που είναι και το θέμα μας) παραμένει αμελητέα και μη ακουστή
3) Μιλάμε για διαφορά σε εκατομμυριοστά και ρύθμιση σε χιλιοστά...Μέγα λάθος...

1)οταν πας να κοιταξης τα ηχεια σου απο το πλαι φαντασου που ειναι περιπου ειναι το πηνιο του καθε μεγαφωνου.

ποση διαφορα να εχουν μεταξυ τους ;

εαν το τουιτερ απο το μιντ ειχαν 22 εκατοστα τοτε το μιντ θα ηταν σχεδον στην πλατη του ηχειου

2)σου ξαναλεω οτι η καθυστερηση καθεαυτη δεν ειναι ακουστη.
τα προβληματα ομως που δημιουργη ειναι και παραειναι.

3)σου απαντησε ηδη ο φουσε.
εννουσα χιλ. του μετρου η διαφορετικα βηματα των 10microsecond.

ολα τα μαγειρεματα γινονται σε ψηφιακο επιπεδο και δεν χαλανε κατι.

τα πολλα καλωδια σε πειραξαν;

εδω γλιτωνω ολοκληρο προενισχυτη και παθητικο κροσοβερ.

ασε που και τα καλωδια στο τελος μπορη να ειναι περισσοτερα ειναι και πιο κοντα αφου οι τελικοι ειναι διπλα στα ηχεια με εξαιρεση των τουιτερ.

στα καινουργια μου ηχεια ομως που ειναι τετραδρομα θα μπουν δυο τελικοι και ενα κρος πισω απο καθε ηχειο οποτε θα λυθη και αυτο.

-bye-

1)οταν πας να κοιταξης τα ηχεια σου απο το πλαι φαντασου που ειναι περιπου ειναι το πηνιο του καθε μεγαφωνου.
ποση διαφορα να εχουν μεταξυ τους ;
Η διαφορά μπορεί να προέλθει και από την κάθετη τοποθέτηση των μεγαφώνων(πυθαγόρειο θεώρημα)...Ακόμα μη ξεχνάς πως υπάρχουν ηχεία που έχουν μπρος, πάνω, πίσω μεγάφωνα...

;
στα καινουργια μου ηχεια ομως που ειναι τετραδρομα θα μπουν δυο τελικοι και ενα κρος πισω απο καθε ηχειο οποτε θα λυθη και αυτο.
Τετράδρομα έχω κι εγώ...και δεν ακούω ούτε καθυστερήσεις ούτε τίποτα...Ακούω μουσική πολλές πολλές ώρες....

νομιζα οτι μιλαμε για συμβατικα ηχεια.

αν ειναι να παμε την κουβεντα στα δικα σου να σου πω τις παρατηρησεις μου.

τα kef reference 205 δεν εχεις;

τα οχταιντσα με την ομοκεντρικη μοναδα πρεπη να εχουν μια διαφορα
στα ακουστικα τους κεντρα περιπου 4-5 χιλ η οποια ειναι αμελητεα στην συχνοτητα 400hz που ειναι κροσαρισμενα.

η ομοκεντρικη μοναδα ετσι κι αλλιως ειναι χρονικα ευθυγραμισμενη εκ κατασκευης αφου το τουιτερ ειναι ακριβως μεσα στο πηνιο του μιτρειντζ.

το σουπερ τουιτερ ειναι τοποθετημενο 2 εως 3 εκατοστα πιο πισω (οσο μπορω να δω απο τη φωτο) απο τα υπολοιπα οποτε το πηνιο του ερχεται σε ευθεια με τα πηνια της ομοκεντρικης μοναδας.

αφου λοιπον τα ηχεια σου ειναι χρονικα ευθυγραμμισμενα τι καθυστερησεις περιμενης να ακουσης;

επισης λυσε μου σε παρακαλω μια απορια.

αφου εδω και τοσα μηνυματα μας λες οτι οι καθυστερησεις που συζηταμε δεν ειναι ακουστες ουτε απο βιονικο ανθρωπο θεωρης οτι η kef εκατσε και εκανε ολο αυτο τον κοπο για το τιποτα;

η μηπως τελικα ολα αυτα ακουγονται;

τι θεωρης πιο πιθανο;

νομιζα οτι μιλαμε για συμβατικα ηχεια.

αφου εδω και τοσα μηνυματα μας λες οτι οι καθυστερησεις που συζηταμε δεν ειναι ακουστες ουτε απο βιονικο ανθρωπο θεωρης οτι η kef εκατσε και εκανε ολο αυτο τον κοπο για το τιποτα;

η μηπως τελικα ολα αυτα ακουγονται;

τι θεωρης πιο πιθανο;

Δεν είμαι ο Ongaku, αλλά πιο πιθανό θεωρώ να τα έβαλε έτσι για να βγαίνει σωστή η στάθμη από το άθροισμα των δυο μεγαφώνων γύρω από τη συχνότητα αποκοπής. Αν υπάρχει εκεί διαφορά φάσης, υπάρχει και διαφορά στη στάθμη.

Αυτό που ακούς π.χ στους 500 από ένα ηχείο που έχει συχνότητα κρος εκεί, προέρχεται το μισό από το ένα μεγάφωνο και το μισό από το άλλο (χάριν απλότητας υποθέτω κρος 1ης τάξης). Αν υπάρχει διαφορά φάσης, η στάθμη του ήχου θα είναι χαμηλότερη κατά τι από τους π.χ 2000 κύκλους. Είναι διανυσματικό μέγεθος, 1+1 κάνει 2 μόνο αν η διαφιρά φάσης είναι μηδέν. Αλλιώς κάνει 2 παρά κάτι.

Με λίγα λόγια: Προσέχουμε τη φάση, για να είναι η απόκριση συχνότητας ευθεία και γύρω από τα σημεία αποκοπής.

Χαιρετισμούς
Κωνσταντίνος

Υ.Γ. Και εγώ ακούω με ευρείας περιοχής μεγάφωνα. Γιατί μου αρέσει. Οι θεωρίες όμως του τύπου "χρονικά σφάλματα" στερούνται λογικής αιτιολόγησης, όσο ευλογοφανείς και αν ακούγονται.

Όποιος έχει καμμιά τεκμηριωμένη (δηλ. από δημοσίευση σε επιστημονκό περιοδικό) αναφορά περί του αντιθέτου, ας βάλει ένα λίνκ. Χάρη μεγάλη θα μου κάνει κι εμένα και άλλων, που μας αρέσουν π.χ. κάποια πράγματα στα fostex, αλλά δεν ξέρουμε γιατί!!

μετρημενα απο τα δικα μου ηχεια απο εμενα με το ETF5 acoustic measurement software.

υψος τουιτερ απο το πατωμα 106εκ.
υψος αυτιου του ακροατη απο το πατωμα. 98εκ.
αποσταση ακροασης 4.00μετρα.

διαφορα γουφερ-μιντ=8χιλ η 20msec.

διαφορα μιντ-τουιτερ=22χιλ η 60msec.

δυατυχως το μετρητικο δεν σωζη φωτογραφιες για να ανεβαζα να δης.

υγ.δεν προσβαλε κανεις τα τριδρομα.

τα οποια μηχανικα λαθη λαμαβνονται υποψη και διορθωνονται ηλεκτρικα οταν ο σχεδιαστης ειναι σοβαρος.

Η διορθωση θα ισχυει για τα 4 μετρα μονο. Σε αλλη περιπτωση θα υπαρχει παλι διαφορα. Το (4) ειναι υποθετικο θα μπορουσαμε να εχουμε 2 ή 5 κλπ.
Διοτι, ενα τουητερ και ενα μιντ τα οποια ειναι ευθυγραμισμενα μηχανικα, θα εχουν , θεωριτικα , μηδεν διαφορα σε οποιαδηποτε αποσταση .
Διαφορετικα το τουητερ θα προπορευεται του γουφερ μεχρι τα 4 (ας πουμε μετρα) οπου εκει θα εχουμε μηδεν διαφορα και μετα την αποσταση αυτη θα προπορευεται το γουφερ. Ο χρονος δηλαδη καθυστερισης της μοναδας που προπορευεται θα ειναι συγκεκριμενος για συγκεκριμενη αποσταση (προφανως η θεση ακροασης)
Σωστο ή λαθος ?

Η διορθωση θα ισχυει για τα 4 μετρα μονο. Σε αλλη περιπτωση θα υπαρχει παλι διαφορα. Το (4) ειναι υποθετικο θα μπορουσαμε να εχουμε 2 ή 5 κλπ.
Διοτι, ενα τουητερ και ενα μιντ τα οποια ειναι ευθυγραμισμενα μηχανικα, θα εχουν , θεωριτικα , μηδεν διαφορα σε οποιαδηποτε αποσταση .
Διαφορετικα το τουητερ θα προπορευεται του γουφερ μεχρι τα 4 (ας πουμε μετρα) οπου εκει θα εχουμε μηδεν διαφορα και μετα την αποσταση αυτη θα προπορευεται το γουφερ. Ο χρονος δηλαδη καθυστερισης της μοναδας που προπορευεται θα ειναι συγκεκριμενος για συγκεκριμενη αποσταση (προφανως η θεση ακροασης)
Σωστο ή λαθος ?

και βεβαια ειναι σωστο.

για αυτο και ανεφερα την αποσταση.

η μετρηση ισχυη για συγκεκριμενη θεση ακροασης συν πλην μισο μετρο.

Δεν είμαι ο Ongaku, αλλά πιο πιθανό θεωρώ να τα έβαλε έτσι για να βγαίνει σωστή η στάθμη από το άθροισμα των δυο μεγαφώνων γύρω από τη συχνότητα αποκοπής. Αν υπάρχει εκεί διαφορά φάσης, υπάρχει και διαφορά στη στάθμη.

Αυτό που ακούς π.χ στους 500 από ένα ηχείο που έχει συχνότητα κρος εκεί, προέρχεται το μισό από το ένα μεγάφωνο και το μισό από το άλλο (χάριν απλότητας υποθέτω κρος 1ης τάξης). Αν υπάρχει διαφορά φάσης, η στάθμη του ήχου θα είναι χαμηλότερη κατά τι από τους π.χ 2000 κύκλους. Είναι διανυσματικό μέγεθος, 1+1 κάνει 2 μόνο αν η διαφιρά φάσης είναι μηδέν. Αλλιώς κάνει 2 παρά κάτι.

Με λίγα λόγια: Προσέχουμε τη φάση, για να είναι η απόκριση συχνότητας ευθεία και γύρω από τα σημεία αποκοπής.

Χαιρετισμούς
Κωνσταντίνος

Υ.Γ. Και εγώ ακούω με ευρείας περιοχής μεγάφωνα. Γιατί μου αρέσει. Οι θεωρίες όμως του τύπου "χρονικά σφάλματα" στερούνται λογικής αιτιολόγησης, όσο ευλογοφανείς και αν ακούγονται.

Όποιος έχει καμμιά τεκμηριωμένη (δηλ. από δημοσίευση σε επιστημονκό περιοδικό) αναφορά περί του αντιθέτου, ας βάλει ένα λίνκ. Χάρη μεγάλη θα μου κάνει κι εμένα και άλλων, που μας αρέσουν π.χ. κάποια πράγματα στα fostex, αλλά δεν ξέρουμε γιατί!!

και μαζι σου συμφωνω κωνσταντινε.

επειδη εχω μετρηση impulse response απο τουιτερ και απο γουφερ στην ιδια συχνοτητα π.χ. 3khz αναπαραγουν τοσο διαφορετικα την ιδια συχνοτητα στη μοναδα του χρονου που αν τα ευθυγραμισουμε χρονικα δεν καναμε και τιποτα.

ολη η ιστορια βασιζεται στη φαση που ναι μεν μπορη να ληφθη υποψην στο σχεδιασμο του κροσοβερ αλλα το αποτελεσμα ισχυη μονο επι του αξονα ενω οταν ειναι μηχανικα ευθυγραμισμενα τοτε ειναι παντου και παντα.