Ερωτήσεις/Απαντήσεις για Mac γενικά...

Μπορεί να γίνει και απο τον σκληρό, αλλά το verify disk απαραίτητα απο το cd (απο τον δίσκο δεν μπορεί να γίνει έτσι και αλλιώς).
Τώρα για το αν είναι καλύτερο απο το cd δεν είμαι σίγουρος καθώς δεν είσαι λογκαρισμένος σαν user για να διορθωθούν τα περμίτιονς μεσα από τον χρήστη..

Τι είναι τα permissions στο Mac OS X:

Permissions

Every file on the system has associated with it a set of permissions. Permissions, in conjunction with owner and group information, tell the operating system what can be done with that file and by whom. There are three things you can (or can't) do with a given file:

read it,
write (modify) it and
execute it.
Permissions specify what the owner, the group, and others can do with the file. For any given entity ('owner', 'group' and 'other'), we need three bits to specify access permissions: the first to denote read (r) access, the second to denote write (w) access and the third to denote execute (x) access. Each entity ('owner', 'group' and 'other') has its own permission triplet. Each bit can be set or clear (not set). We mark a set bit by its corresponding operation letter (r, w, or x) and a clear bit by a dash (-) and put them all on a row. An example might be rwxr-xr-x, where the first three (the first triplet, rwx) indicates the owner can do anything with the file, and the second and third triplets (r-x) indicate the group and the rest of the world (the others) can only read and execute it.
So if you try ls -l (lowercase ell) from a Terminal command prompt you will get something like the following:

[zorlarf:guns] djclark% ls -l
-rwxrwxrwx 1 djclark staff 8449880 Mar 21 2000 November Rain.mp3
drwxrwxrwx 16 djclark staff 500 Jun 21 2001 Illustrations
-rwxrwxrwx 1 djclark staff 3832685 Apr 22 1999 Welcome to the Jungle.mp3
The first column here shows the permission bit pattern for two files and one directory (directories have permissions too, as we'll discuss in a moment). The third column shows the owner to which the file (or directory) belongs, and the fourth column shows the group to which the file (or directory) belongs. By this time, the information provided by ls -l should be enough for you to figure out what each user of the system can do with any of the items shown.

Και όποιο θέλει να εμβαθύνει ας διαβάσει και αυτό.

Last edited:
Thnx Μιχάλη. Κατατοπιστικότατο το link.
Παρόλα αυτά η απορία μου παραμένει: πως μπορεί να αλλάξει κάτι σε αρχεία που μπορεί να χρησιμοποιούνται εκείνη την στιγμή από τον χρήστη?
Άλλωστε, αυτός είναι ο λόγος που κάνουμε reboot μετά από κάθε εγκατάσταση, για να μπορέσει το λειτουργικό να αποδεσμεύσει κάποια αρχεία που πρέπει να αντικατασταθούν.
Γι'αυτό μου φαίνεται λογικότερο να τρέχει σωστότερα από το cd.

Anyway, το θέμα χρειάζεται μελέτη απ'ότι φαίνεται:chinscratch: .

Mac OS X incorporates a subsystem based on a UNIX-style operating system that uses permissions in the file system. Every file and folder on your hard disk has an associated set of permissions that determines who can read, write to, or execute it.

Που σημαίνει ότι δεν έχει σημασία εάν χρησιμοποιείς κάποια αρχεία την στιγμή που κάνεις repair permissions αφού το υποσύστημα στο UNIX είναι ανεξάρτητο. Ισως για να το κάνω πιο κατανοητό, να δώσω ένα χοντροκομμένο παράδειγμα, φαντάσου ότι λειτουργεί όπως η registry των windows.

Last edited:
Ανοιξε Disk Utility και κάνε Repair Permitions..
To Documents είναι μέσα στο Ηome σου όπου αποθηκεύονται by default από πολλά προγράμματα.
logo.jpg

Μιχάλη, έκανα και Repair Permitios αλλά τζίφος.
Σώζω φωτογραφία στο Photoshop με επιλογή Desktop αλλά... το Γιούτσο κλαίγανε.
Κάνω screen capture τα ίδια... Δεν ξέρω... :nounder:
Έφτασε η ώρα του νομίζω, θα το σπάσω.....:violent-smiley-030:

Μιχάλη, έκανα και Repair Permitios αλλά τζίφος.
Σώζω φωτογραφία στο Photoshop με επιλογή Desktop αλλά... το Γιούτσο κλαίγανε.
Κάνω screen capture τα ίδια... Δεν ξέρω... :nounder:
Έφτασε η ώρα του νομίζω, θα το σπάσω.....:violent-smiley-030:

Θανάση σου εμφανίζεται το αρχείο πάντα και στο Documents και στο desktop?

Θανάση σου εμφανίζεται το αρχείο πάντα και στο Documents και στο desktop?

Ποιός Θανάσης; :flipout: :flipout:

Καλά, μ' εμένα που μπλέξατε τα έχετε παίξει εντελώς μου φαίνεται...-bye-

Λοιπόν, επειδή όπως γνωρίζεται ε'ιμαι πλέον ένα πολύ έμπειρος χρήστης Mac :Banane0: (δεν θέλω γελάκια...) θα σας δώσω τη λύση.
Απεγκατέστησα τη μ..κία το firefox κι όλα μέλι-γάλα...
Ότι άλλο θέλετε εδώ είμαι... Ρωτήστε άφοβα... :flipout:

Ποιός Θανάσης; :flipout: :flipout:

Καλά, μ' εμένα που μπλέξατε τα έχετε παίξει εντελώς μου φαίνεται...-bye-

Βρε και εμένα δεν με λένε Μιχάλη όπως με λές αλλά δεν το έκανα θέμα.. :flipout:

Λοιπόν, επειδή όπως γνωρίζεται ε'ιμαι πλέον ένα πολύ έμπειρος χρήστης Mac :Banane0: (δεν θέλω γελάκια...) θα σας δώσω τη λύση.
Απεγκατέστησα τη μ..κία το firefox κι όλα μέλι-γάλα...
Ότι άλλο θέλετε εδώ είμαι... Ρωτήστε άφοβα... :flipout:

Τελικά Mac-Guru φίλε γίνεις έχεις Μπάμπη.

yoda.gif

Η εκπαίδευση σου ολοκληρώθηκε.. May the X be with you!

Νίκο, τσάμπα πτυχίο μου έδωσες... :o
Άκυρον.... :tdown:
Πάλι τα ίδια..... Τι γίνεται ρε γαμώτη μου; Έχω εκνευριστεί αφάνταστα.... :twoguns:
Κάνω capture, η εικόνα πουθενά, την βρίσκω με το spotlight κι αν την κάνω Reveal εμφανίζεται κανονικά στο Desktop. Επίσης αν την πιάσω και τη σύρω, με το που θα βρεθεί εκτός της καρτέλας του spotlight καί ακουμπήσει στην επιφάνεια του Desktop πάλι εμφανίζεται κανονικά. :eek:
Τι διάολο, στοιχειμένο είναι; Τι έχω κάνει ο $@%%!% τι αμαρτίες πληρώνω; :icon15:

Ά, και κάτι άλλο... Πως σώζω σε .jpeg τις φωτογραφίες που κάνω capture κι όχι σε .png;
(Μπορεί και να το ξαναρώτησα αλλά με τόσα που τραβάω θόλωσα....)

Mετά από συνεχείς προσπάθειες και χωρίς να κάνω κάποια ιδιαίτερη ενέργεια, ξαφνικά μου εμφάνισε όλες μου τις φωτογραφίες που είχα κάνει capture και πλέον δουλεύει κανονικά.
Μην με ρωτήσετε για πόσο ακόμα... Δεν ξέρω...

Last edited:
Ά, και κάτι άλλο... Πως σώζω σε .jpeg τις φωτογραφίες που κάνω capture κι όχι σε .png;
(Μπορεί και να το ξαναρώτησα αλλά με τόσα που τραβάω θόλωσα....)

H λύση έχει δωθεί στο φόρουμ μας.

Να ρωτήσω κάτι άλλο.. στο ντεσκτοπ σου έχει πολλά ή λίγα πράγματα? αν είναι πολλά και τα έχεις με κάποιο είδος arangement τότε τα τελευταία πέφτουν το ένα πάνω στο άλλο (ειδικά αν έχεις επιλέξει μεγάλο μεγεθος).

Re: Απάντηση: Re: Ερωτήσεις/Απαντήσεις για Mac γενικά...

Λοιπόν:
1. με command + space αλλάζεις η γλώσσα. αν δεν δουλεύει τότε κάνει conflict με το spotlight οπότε αλλάζεις τα πλήκτρα από τα system preferences.
2. δεν θυμάμαι, θα δω το βράδυ κ θα σου πω.
3. με το Azureus που παίζω με torrents κ κάνε limit up & down.
:music-smiley-005:

Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. :firstprize:

1) Το πληκτρολόγιο, ΟΚ :-)

2) – Δεν το βρήκαμε :rolleyes:

3) Για τον περιορισμό του upload, είχα πρόβλημα με το shakesPeer, οπότε μια λύση που βρήκα είναι το Throttled Pro . Έκοψα την ταχύτητα ελάχιστα (κατά 2k) έτσι ώστε να μην μπουκώνει η γραμμή.
Το πρόγραμμα δεν είναι free, αλλά από ότι βλέπω δουλεύει κανονικά νομίζω. (απλώς βγάζει ένα παράθυρο για register)