Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

Δυστυχως λογω 15αυγουστου, δεν μπορεσα να αγορασω τιποτα απο ολα αυτα.
Αλλα η συζυγος γκρινιαζε και επρεπε οπωσδηποτε να τελειωσω με τα ντουλαπια
μιας και υποχρεωτικα εμεινα σπιτι λογω βλαβης του αυτοκινητου.

Δοκιμασα λοιπον με απροσμενη επιτυχια ενα 8αρι τρυπανι δομικων υλικων,
που δουλεψε στο mdf ανετα, γρηγορα και καθαρα, χωρις κανενα ρισκο καταστροφης της τρυπας.
(Ηταν και το ντεμπουτο του καινουργιου 12βολτου δρ/βιδου της einhell)
Μια χαρά το έκανες...
Έχω φρεζαρει πολλές φορές με τέτοια τρυπανια...κυριος με CYL-9...Η δουλειά γίνεται σωστά και γρηγορα...

• Like
Reactions: skysound
Ποιο εξειδικευμενο εργαλειο χρησιμοποιουμε για να ανοιξουμε
φωλια ωστε το κεφαλι της νοβοπανοβιδας να μην προεξεχει απο την επιφανεια του ξυλου?
Έχουμε ξανασυζητήσει στο φόρουμ ότι για ξύλο και αλουμίνιο, προτιμάμε τα φρεζάκια με ένα δόντι, όπως πχ. Κάνουν πιο καθαρό τρύπημα.

• Like
Reactions: newbie and skysound
Παιδια, επιτρεψτε μου να συνεχισω να σας παιδευω λιγο με τα βιδωματα μου.
Οχι τιποτ' αλλο αλλα να γινεται και κουβεντα.:)

Θελω λιγες κοντες μυτες philips και pozi μεμονωμενες γιατι σημερα
που δουλεψα πρωτη φορα με δρ/βιδο ειδα οτι αυτες που εχω ειναι για τα σκουπιδια.

Μεγαλη ποκιλια σε μεμονωμενες κοντες μυτες ειδα οτι εχουν η witte, η wera και η wiha.
Ειναι καποια απο αυτες τις εταιριες πιο αξιοπιστη ή ολες ειναι περιπου το ιδιο?

Πάνω κάτω ίδιες είναι. Όλες τους είναι σε υψηλή κλάση ποιότητας. Όποια βρεις πιο εύκολα την επιλέγεις.

• Like
Reactions: skysound
Συμφωνώ κι εγώ για Milwaukee
Πολύ καλές και πωλούνται μεμονωμένες και σε διάφορα μήκη.
Επιπλέον, είναι πιστοποιημενες για παλμικό.
Επίσης, καλές και οι wera, bosch και dewalt αλλά συνήθως κυκλοφορούν σε κασετίνα και δύσκολα να βρεις μεμονωμένες.

1/2 συλογή έχω τώρα. ΑΝ έβρισκα συλογή με 1.2 και 1/4 δεν θα με χαλούσε. Σκέφοτμαι για 150€ εκτός και αν αξίζει να δώσω κάτι παραπάνω. Η χρήση θα είναι περιστασιακή. Με ενδιαφέρει να έχει και διάφορα καρυδάκια μέσα. όπως allen, torx κτλπ

Έπεσα τυχαία πάνω σε αυτή την συλλογή της bahco η οποία περιλαμβάνει πέρα από τα καρυδάκια και κλειδιά Άλεν και γερμανοπολύγωνα.
Για κοίταξε το

• Like
Reactions: lazarefa
Εξαιρετική πρόταση η παραπάνω Bahco για το φίλο που ψάχνει. Πιστεύω ανεπιφύλακτα ότι αξίζει την επένδυση αν κάποιος ψάχνει κάτι ποιοτικά σαφώς άνω του μέσου όρου αλλά και υπερπλήρες ως σετ.

Αυτή η κασετίνα τι σας λέει ?
Καλύτερη υποθέτω από τις φτηνιάρικες made in china.
Είναι δώρο για έναν φίλο. Με 5-6€ παραπάνω παίρνεις bahco αλλά πλέον έχει πέσει η ποιότητα.

Είναι δώρο για έναν φίλο. Με 5-6€ παραπάνω παίρνεις bahco αλλά πλέον έχει πέσει η ποιότητα.
Εντελώς απλό σετ...
Εάν ο φιλος κάνει χρήση αρκετή η μυτεε θσ φαγωθούν γρήγορα καθώς δεν είναι ποιοτικές..
Παιδια αυτες οι μυτες τιτανιου ειναι μονο για παλμικο ή κανουν και για δρ/βιδο?
Είναι για όλες τις χρήσεις...δηλ και για τα δυο..απλώς είναι πιο ποιοτηκες και αντεχουν καταπόνησης...

Παιδια αυτες οι μυτες τιτανιου ειναι μονο για παλμικο ή κανουν και για δρ/βιδο?

Για να χρησιμοποιηθούν σε παλμικό θα πρέπει να έχουν τις αντίστοιχες προδιαγραφές.
Επιπλέον οι συγκεκριμένες θα χρειαστούν την προέκταση γιατί έχουν κοντό σώμα, οπότε θα πρέπει και η προέκταση να έχει προδιαγραφές για την δύναμη ενός παλμικού.

Λεπτομέρειες αλλά πολλές φορές αυτές κάνουν την διαφορά τελικά.

Χωρίς παρεξήγηση αλλά προσωπικά η συγκεκριμένη μου κάνει για κλασική made in China αλλά με ευρωπαϊκή τιμή.
Το ότι τις πουλάει το praktiker δεν σημαίνει κάτι για την ποιότητα της.
Αν έχεις βρει bahco με €5 παραπάνω πάρε εκείνη διαφορετικά βρες μια φτηνότερη μέχρι €10
Επίσης, κατά καιρούς φέρνει το lidl μια με πολλά παραπάνω εξαρτήματα γύρω στα €20-25 η οποία αξίζει.

Για να χρησιμοποιηθούν σε παλμικό θα πρέπει να έχουν τις αντίστοιχες προδιαγραφές.
Επιπλέον οι συγκεκριμένες θα χρειαστούν την προέκταση γιατί έχουν κοντό σώμα, οπότε θα πρέπει και η προέκταση να έχει προδιαγραφές για την δύναμη ενός παλμικού.

Λεπτομέρειες αλλά πολλές φορές αυτές κάνουν την διαφορά τελικά.
Γιώργο ποιες είναι προδιαγραφές και για τις μυτες και για την προέκταση για χρησιμοποιηθούν σε παλμικο...;
Ποιος τις ορίζει...
Εγώ ξέρω ότι για παλμικο είναι οι impact και οι απλές μπαίνουν με προέκταση και οποία αντεξει ανάλογα την ποιότητα...
Οι μυτες τιτανιου θεωρούνται από τις πιο καλές τόσο σε ποιότητα όσο και αντοχη...
Αυτές οι Bosch ειναι κορυφή.

Last edited:

Μακριά κι αγαπημένοι από τη συγκεκριμένη. Αποτελεί τον ορισμό της φτηνιάρικης (που θέλεις να αποφύγεις) σε τιμή premium.
Στα 10 ευρώ θα έπρεπε να πωλείται η εν λόγω, και πάλι δε θα πρότεινα σε κανέναν την αγορά της.
Η παρακάτω Bahco είναι Rolls-Royce μπροστά της και με απόλυτα κριτήρια μια πάρα πολύ καλή συλλογή σε 1/4''. Στην τιμή που πωλούνταν πριν από 1,5-2 χρόνια (20-22 ευρώ) ήταν "κλέψιμο" αλλά και κοντά στο 30άρι που την πωλούν σήμερα είναι εξαιρετική περίπτωση με απόλυτα (ξαναλέω) κριτήρια.
Αν δεν πας στην εν λόγω, πας σε ότι βγάλει το Lidl γύρω στα 20 ευρώ που είναι πανομοιότυπη με πολλές του εμπορίου (μια που λογικά παράγονται όλες στο ίδιο εργοστάσιο και απλά πωλούνται με διάφορα ονόματα), πχ η παρακάτω (προσοχή αν πάρεις τη συγκεκριμένη από skroutz, τα 2 φτηνότερα καταστήματα που εμφανίζει δεν φαίνονται αξιόπιστα):
Γενικότερα σε εργαλεία της φίρμας Lux, η καλή σειρά της είναι η Comfort η οποία περιλαμβάνει rebranded εργαλεία κορυφαίων εταιρειών (Knipex, Wiha κλπ) αλλά σε τιμές ανάλογες των αντίστοιχων, οπότε μόνο με έκπτωση από το Praktiker έχει νόημα η αγορά τους συνήθως.
Η στάνταρ σειρά της είναι η Lux Classic που είναι σχετικά αξιοπρεπούς ποιότητας, αλλά και πάλι σε τιμές ανάλογες των αξιοπρεπών εταιρειών της αγοράς.
Η συγκεκριμένη κασετίνα δεν αναφέρει κάποια σειρά, οπότε έμμεσα εξηγεί και την άθλια ποιότητα, πλην όμως σε αναντίστοιχη τιμή, οπότε μακριά...

Γιώργο ποιες είναι προδιαγραφές και για τις μυτες και για την προέκταση για χρησιμοποιηθούν σε παλμικο...;
Ποιος τις ορίζει...
Εγώ ξέρω ότι για παλμικο είναι οι impact και οι απλές μπαίνουν με προέκταση και οποία αντεξει ανάλογα την ποιότητα...
Οι μυτες τιτανιου θεωρούνται από τις πιο καλές τόσο σε ποιότητα όσο και αντοχη...
Αυτές οι Bosch ειναι κορυφή.
Όπως ακριβώς τα γράφεις Κωστή, τα bits που αντέχουν σε χρήση με παλμικό έχουν την ένδειξη impact
Προφανώς ο εκάστοτε κατασκευαστής ορίζει την προδιαγραφή impact ή μη για τα bits που κατασκευάζει.
Τα τελευταία χρόνια οι μεγάλες εταιρείες (bosch, milwaukee, dewalt κλπ) έχουν καθιερώσει μια "ελαστική ζώνη" (torsion zone κλπ) στα bits που προορίζονται για παλμικό η οποία ζώνη απορροφά την έξτρα δύναμη του παλμικού ωστε να μην καταστρέφεται το κεφάλι της βίδας. Το ίδιο ισχύει και για τους αντάπτορες αν και θεωρώ οτι για παλμικό το καλύτερο είναι να χρησιμοποιείς τις λίγο πιο μακριές μύτες οι οποίες δεν χρειάζονται αντάπτορα και κλειδώνουν στο παλμικό.

Για τις μύτες τιτανίου δεν έχω άποψη αφού δεν έχει τύχει να τις χρησιμοποιήσω.
Το οτι είναι σκληρές και δεν έχουν ελαστικότητα δεν μου ακούγεται καλό για χρήση σε παλμικό, όταν θα "ζοριστεί" το παλμικό και θα μπεί η κρούση τότε ολη η δύναμη θα μεταφερθεί στο κεφάλι της βίδας που ενδέχεται να φθαρεί ή και να σπάσει. Οπότε θεωρώ οτι οι συγκεκριμένες καλό θα ήταν να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά με προέκταση που έχει ελαστική ζώνη που θα απορροφά την περίσσια δύναμη και θα προστατεύσει την βίδα.

Μιας και τις έχεις και τις χρησιμοποιείς αν θέλεις μοιράσου την εμπειρία σου για να μαθουμε και όσοι δεν γνωρίζουμε

• Like
Reactions: vespas
Το οτι είναι σκληρές και δεν έχουν ελαστικότητα δεν μου ακούγεται καλό για χρήση σε παλμικό, όταν θα "ζοριστεί" το παλμικό και θα μπεί η κρούση τότε ολη η δύναμη θα μεταφερθεί στο κεφάλι της βίδας που ενδέχεται να φθαρεί ή και να σπάσει.
Νομιζω οτι η στενη ζωνη στον κορμο της μυτης αυτο τον ρολο παιζει,
δλδ προσδιδει ευκαμψια στην μυτη, γι αυτο λεγονται bitflex.
Αλλες υλοποιησεις προσδιδουν ευκαμψια στη μυτη
χρησιμοποιωντας ζωνες μαλακοτερου μεταλου.

Όπως ακριβώς τα γράφεις Κωστή, τα bits που αντέχουν σε χρήση με παλμικό έχουν την ένδειξη impact
Προφανώς ο εκάστοτε κατασκευαστής ορίζει την προδιαγραφή impact ή μη για τα bits που κατασκευάζει.
Τα τελευταία χρόνια οι μεγάλες εταιρείες (bosch, milwaukee, dewalt κλπ) έχουν καθιερώσει μια "ελαστική ζώνη" (torsion zone κλπ) στα bits που προορίζονται για παλμικό η οποία ζώνη απορροφά την έξτρα δύναμη του παλμικού ωστε να μην καταστρέφεται το κεφάλι της βίδας. Το ίδιο ισχύει και για τους αντάπτορες αν και θεωρώ οτι για παλμικό το καλύτερο είναι να χρησιμοποιείς τις λίγο πιο μακριές μύτες οι οποίες δεν χρειάζονται αντάπτορα και κλειδώνουν στο παλμικό.

Το οτι είναι σκληρές και δεν έχουν ελαστικότητα δεν μου ακούγεται καλό για χρήση σε παλμικό, όταν θα "ζοριστεί" το παλμικό και θα μπεί η κρούση τότε ολη η δύναμη θα μεταφερθεί στο κεφάλι της βίδας που ενδέχεται να φθαρεί ή και να σπάσει. Οπότε θεωρώ οτι οι συγκεκριμένες καλό θα ήταν να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά με προέκταση που έχει ελαστική ζώνη που θα απορροφά την περίσσια δύναμη και θα προστατεύσει την βίδα.

Μιας και τις έχεις και τις χρησιμοποιείς αν θέλεις μοιράσου την εμπειρία σου για να μαθουμε και όσοι δεν γνωρίζουμε
Οι καλυτερες μυτες είναι αυτές των 5εκ..
Αυτές λέγονται κατσαβιδολαμες...
xlarge_20201030134236_bosch_mytes_ph2_50mm_2608522330_x_8tmch.jpeg

Είναι τέτοια η κατασκευή του όπου αντέχουν τεράστιες καταπόνησεις...

Όταν δεν υπάρχουν αυτές οι τιτανίου είναι ότι καλύτερο έχω χρησιμοποιήσει...
Σε μια κατασκευή γυψοσανιδας με στηριγματα στρατζαριστα οι μόνες από τις απλές που έβαζαν κατευθείαν και δεν κοβοντουσαν ήταν αυτές...
Οι τρυπανοβιδες που χρησιμοποιηθηκαν ήταν αυτές και χωρίς προτρυπημα έλεου χρόνου...
truss.jpg.webp

Μιλάμε για πάνω από 250-300 βίδες σε αυτήν την δουλειά οι οποίες μπήκαν συνδιαστηκα με τις κατσαβιδωλαμες της Bosch και δεν έσπασαν 2 μύτες που πήρα...

20221116_150215.jpg
20221121_150841.jpg

Μιλάμε λοιπόν για πολυ μεγάλη και απαιτητική εργασία όπου οι συγκεκριμένες μύτες έβγαλαν εις πέρας την δουλειά...

Αυτά από την δική μου εμπειρία.