Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

Re: Mάστορες τα φώτα σας ! - Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

Oχι, γιατι δεν θα εχει νομιζω καποιο ιδιαιτερο η ουσιαστικο νοημα.
Αυτο που εχει νοημα για να συγκρινεις εργαλεια με παρομοιες μπαταριες ειναι πχ. ποσες βιδες 50χ30μμ βιδωνονται πανω σε κοντρα πλακε. Η ποσα μετρα πχ. πευκο 21μμ παχους κοβει ενα δισκοπριονο με μια συγκεκριμενη μπαταρια.

Για τον φυσητηρα, εαν η μπαταρια ειναι καποιας ηλικιας, μπορει να ειναι λογικο. Εμενα ο 18βολτος φυσητηρας διαρκει περιπου 15+ λεπτα με 4αρα μπαταρια.
Επισης μαρκα με μαρκα, μπορει να εχει μεγαλη διαφορα, ακομα και δυο διαφορετικα μοντελα στην ιδια μαρκα. Η Ryobi πχ. στο νεο μοντελο φυσητηρα σου εγγυαται 50% παραπανω χρονο λειτουργιας με την ιδια μπαταρια σε σχεση με το προηγουμενο μοντελο.

Γενικα μιλωντας νομιζω οτι δυο πραγματα παιζουν ρολο στην διαρκεια λειτουργιας ενος εργαλειου. Πρωτον η ποιοτητα της μπαταριας (δηλαδη η ποιοτητα των στοιχειων που αποτελουν την μπαταρια) και δευτερον και πιο σημαντικο, η επαρκεια και ποιοτητα του μοτερ του εργαλειου.

Πιστευω απολυτα οτι αγοραζοντας ενα Bosch/Makita/Milwaukee/Dewalt, καποιος θα παρει περισσοτερο χρονο λειτουργιας απο το να αγορασει ενα Parkside/B&D/Einhell/Ryobi. To εχω δει αλλωστε πολλες φορες στην πραξη.
Όχι επάρκεια αλλα καταναλωση.
Ετσι λοιπον μοτερ μεγαλυτερης αποδοσης των μεγαλω εταιρειων ειναι περισσότερο ενεργοβόρα αλλα και αποδοτικά απο αλλα οικονομικοτερων και ετσι μπορει και βα διαρκουν λιγότερο.

Efficiency ειναι η καταλληλη επιλογη λεξης στα αγγλικα που στα Ελληνικα μεταφραζεται μαλλον σε αποδοτικοτητα και οχι επαρκεια.
Η αποδοτικοτητα του μοτερ ειναι που οδηγει στην μειωση της καταναλωσης ενεργειας.

Re: Απάντηση: Mάστορες τα φώτα σας ! - Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

Κάθε Χριστούγεννα κάνω ένα δώρο στον εαυτό μου και φέτος λέω να πάρω ένα δισκοπρίονο χειρός.Η ερώτηση που με βασανίζει εδώ και πολύ καιρό είναι μπαταρίας ή ρεύματος...?

Είμαι ανάμεσα σε δύο,σε αυτό το B&D για το οποίο έχω ήδη δύο μπαταρίες 1.5Α και σε αυτό το Bosch που το θεωρώ πολύ καλό για την τιμή του.

Η χρήση τους δεν θα είναι πολύ συχνή,ούτε πολύ μεγάλη χρονικα,απλά με βασανίζει το αν θα πρέπει να πάρω το ρεύματος σαν πρώτο εργαλείο λόγω του ότι είναι πιο δυνατό και ποιοτικότερο .

Από την άλλη βέβαια η ευκολία της μπαταρίας είναι δεδομένη,αλλά με τις 1.5Α μπαταρίες και ένα καλύτερο δίσκο θα καταφέρω να κάνω δουλειά?

Βοήθεια μαστόρια.... :hmmmm:

Οπως περιγραφεις αυτα που θελεις να κανεις φαινεται πως απο αποψη ισχυος το μπαταριας θα σε καλυψει ακομα και στην περιπτωση που θα χρειαστει να κοψεις και πιο χοντρα κομματια απλα φορτιζοντας αλλη μια φορα τη μπαταρια αν αδειασει.
ΑΛΛΑ.
Μην ξεχνας πως σε ~5 χρονια και αναλογα με τις συνθηκες που θα δουλεψεις ισως λιγο λιγοτερο το δισκοπριονο θα θελει 100% νεα μπαταρια γιατι σε αντιθεση με ενα δραπανο η ισχυς που τραβαει ειναι πολυ εντονοτερη με αποτελεσμα η ιδια μπαταρια να λειτουργει ικανοποιητικα ενα δραπανο αλλα οχι ενα δισκοπριονο.

Αυτος ειναι και ο λογος που εγω δεν προτιμω τα εργαλεια μπαταριας παρ' ολο που πληρωνω τα μπλε Bosch. Γιατι αν δουλευεις 4-5 εργαλεια με μπαταριες καθε 5-6 χρονια θελεις 200-300 ευρω για να συνεχισεις να τα δουλευεις (τα bosch). Και δεν ειναι καθολου ευκολο να το κανεις με 1 μπαταρια για ολα τα εργαλεια και γιατι δεν φτανει αλλα και γιατι δεν μπορεις να αλλαζεις ολη την ωρα. Οποτε τα παντα ρευματος αν κατα 99% εχεις ρευμα εκει που θελεις να τα χρησιμοποιησεις.

Οι κοινες μπαταριες λιθιου εχουν οντως μια διαρκεια ζωης 5-6 χρονια. Οπως η μπαταρια ενος δραπανου parkside που εκλεισε την πενταετια πριν λιγο καιρο με νορμαλ χρηση.
Οι μπαταριες ομως των επωνυμων επαγγελματικων εργαλειων διαρκουν σημαντικα περισσοτερο, επειδη εχουν καλυτερα στοιχεια (panasonic, lg, samsung,toshiba..) και δεν θα με εκπληξει εαν αγγιξουν την δεκαετια με νορμαλ χρηση.

Εχω αναφερει παλαιοτερα οτι οι επαναφορτιζομενες μπαταριες καδμιου του πρωτου δραπανου μπαταριας που εβγαλε η Μακιτα (το ειχε αγορασει ο πατερας μου) αντεξαν για πανω απο 15 χρονια.

Re: Απάντηση: Mάστορες τα φώτα σας ! - Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

Οπως περιγραφεις αυτα που θελεις να κανεις φαινεται πως απο αποψη ισχυος το μπαταριας θα σε καλυψει ακομα και στην περιπτωση που θα χρειαστει να κοψεις και πιο χοντρα κομματια απλα φορτιζοντας αλλη μια φορα τη μπαταρια αν αδειασει.
ΑΛΛΑ.
Μην ξεχνας πως σε ~5 χρονια και αναλογα με τις συνθηκες που θα δουλεψεις ισως λιγο λιγοτερο το δισκοπριονο θα θελει 100% νεα μπαταρια γιατι σε αντιθεση με ενα δραπανο η ισχυς που τραβαει ειναι πολυ εντονοτερη με αποτελεσμα η ιδια μπαταρια να λειτουργει ικανοποιητικα ενα δραπανο αλλα οχι ενα δισκοπριονο.

Αυτος ειναι και ο λογος που εγω δεν προτιμω τα εργαλεια μπαταριας παρ' ολο που πληρωνω τα μπλε Bosch. Γιατι αν δουλευεις 4-5 εργαλεια με μπαταριες καθε 5-6 χρονια θελεις 200-300 ευρω για να συνεχισεις να τα δουλευεις (τα bosch). Και δεν ειναι καθολου ευκολο να το κανεις με 1 μπαταρια για ολα τα εργαλεια και γιατι δεν φτανει αλλα και γιατι δεν μπορεις να αλλαζεις ολη την ωρα. Οποτε τα παντα ρευματος αν κατα 99% εχεις ρευμα εκει που θελεις να τα χρησιμοποιησεις.
Ήμουν και εγώ πολύ υπέρμαχος όσων υποστηρίζεις! Την ίδια κουβέντα κάναμε στο παρελθόν με τον Μιχάλη. Με έπεισε κ πήρα το πρώτο μου δεκαβολτο bosch. Από τότε, δεν φαντάζεσαι πόσο τα έχω δουλέψει, πόσο τα έχω ευχαριστηθεί και πόσο ξεχασμένα έχω τα ρεύματος. Ίσως το δισκοπριονο δεν θα το προτιμούσα με μπαταρία αφού δε κάθε project δουλεύει υπερωρίες, όμως πραγματικά η ευκολία είναι απίστευτη.

Στάλθηκε από το VTR-L09 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Απάντηση: Mάστορες τα φώτα σας ! - Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

Ολο λεω να αγορασω ενα τριβειο και ολο το αναβαλω. Ολο λεω να αγορασω ενα που να εχει ρυθμιζομενες στροφες αλλα το μονο που που κανει ειναι το makita και δεν εχω ορεξη να φτασω το 100αρικο ποσο μαλλον να το ξεπερασω.
Σημερα επεσα στο praktiker πανω σε μια προωθητικη της B&D https://www.praktiker.gr/p/set-polytriveio-black-decker-ka280lka-qs-98509 . Το εργαλειο κανει στο skroutz 20 πιο πανω και επιπλεον εχει μεσα και καποια δωροεπιταγη για αγορα προιοντων B&D μεχρι 7-1-2019 αν ειδα καλα. Η επιταγη μεσα ειναι "λαχειο". Μπορει να ειναι 10 -30 -50 στην τυχη. Αξιζει; Μου λυνει το να σκεφτομαι να αγοραζω τριβειο για καθε δουλεια , orbit, παλμικο κλπ.
Πηγα για να δω το μικρο https://www.skroutz.gr/s/8953319/Black-Decker-KA199.html που ειναι τελειο στο χερι. Το μαυρο πανω μερος ειναι ολο διακοπτης και στην αισθηση και τον ογκο μοιαζει σαν να ειναι αερος. Δεν εχει ρυθμιζομενες στροφες κανενα βεβαια, αλλα ειναι υποχωρηση σε αυτη την τιμη.
Υπαρχει και η επιλογη https://www.skroutz.gr/s/15216946/Black-Decker-18V-Lithium-ion-BDCROS18N.html μπαταριας μιας και εχω μια, αλλα δεν ξερω αν τετοια εργαλεια ειναι για μπαταριας. Μου φαινεται ενεργοβορο. Και σε ογκο μου φανηκε μεγαλο. (Η αισθηση του μικρου B&D δεν ξεχνιεται και ας επιασα και το DeWalt παραδιπλα).

Το ΚΑ280 ειναι πολυεργαλειο.
Εχω τον προπαππου του και με το εξαρτημα για γριλιες ετριβα τα ξυλινα πατζουρια που ειχαμε στο πατρικο μου.
Τωρα την ιδια σκεψη ειχε ο φιλος μου ο Giannisx4 και μολις επιασε στα χερια του το κιτρινακι δε το αφησε και δε το μετάνιωσε.
Σκεψου το.

Συμφωνω με τον κυριακο το εκκεντρο dewalt ειναι ολα τα λεφτα!!!

Μπαταριας δεν θα στο συνιστουσα γιατι οντως ειναι ενεργοβορο και με μια μπαταρια δεν θα κανεις δουλεια. Το τριβειο επισης ειναι το πλεον ανεκτο εργαλειο με καλωδιο, δεν σε ενοχλει τοσο. Ειναι μαλλον στατικο εργαλειο στην χρηση και τα καλωδια δεν πολυμπλεκονται στα ποδια σου.

Αναφορικα με την προσφορα, εαν το πολυτριβειο γινεται πραγματικα και εκκεντρο, τοτε αξιζει να το δεις.
Απο την αλλη, ειναι πολυ σημαντικο να σου καθεται το τριβειο καλα στο χερι γιατι ειναι μια κουραστικη εργασια, ιδιως αν τραβαει χρονικα, οποτε η εργονομια ειναι το Α και το Ω.

Το πολυεργαλειο γινεται και εκκεντρο. Μου αρεσε το ολα σε ενα και νοικοκυρεμενα. Ειναι μικροτερο απο αλλα αντιστοιχα με χερουλι , αλλα δεν θελω τον ογκο. Λογο τιμης, προσφορας και πολυλειτουργικοτητας επεσε το ματι μου εκει. Δεν ειναι οτι με τρελαινει ως εμφανιση και αισθηση εργαλειου και δεν εχει ρυθμιστη στροφων.
Απο spec το ιδανικότερο ειναι το Makita που εχει και τις ελαχιστες στροφες που θελω καθως θα χρησιμοποιηθει και για φινίρισμα οχι μονο αφαιρεση υλικου. Αλλα ξεφευγει σε τιμη και θα το ηθελα λιγο πιο χαμηλο σε υψος.
Το κοιτουσα το Dewalt μου αρεσει η εργονομια του, μικρο, ειναι ενα κλικ χειροτερο στο χερι μου απο το B&D ρευματος, εχει και ρυθμιση στροφων, αλλα για φινιρισμα δεν νομιζω οτι κανει διαφορα το 8.000 με τις 12.000. Αν ηταν 4.000 κατι θα γινοταν. Αν ηταν να δωσω ομως 100+ παιρνω και το Makita.
Αν ειχε το εκκεντρο BD ρυθμιση στροφων τωρα θα ημασταν στο "τι παραλαβαμε σημερα".

Απο την εξισωση βγαζω το μπλε Bosch . Πραγματικα δεν βρηκα ανετο τροπο να το κρατησω.

Οσο για το μπαταριας , ειδα test με το Dewalt μπαταριας με 6Ah και αντεξε 1 ωρα. Οποτε το B&D με την 1.5 με το ζορι να βγαλει 15 λεπτα.

Θα το σκεφτω. Θα παω να πιασω απο βδομαδα στο Praktiker τα τριβεια παλι. Το καλυτερο βεβαια ξερω ποιο ειναι αλλα ποιος τρελος ερασιτεχνης δινει 400 και 500 για ενα τριβειο περιστασιακης χρησης;;

Αν εννοείς τα Rupes δυστυχώς δεν είναι πλέον όπως τα ήξερες.
Να πω κι εγώ την παπαριά μου...
Το καλό εργαλείο φαίνεται μόνο στη χρήση του. Καλές οι προδιαγραφές, καλό και το πιάσιμο στο κατάστημα αλλά τι να το κάνω αν στο πρώτο τέταρτο έχει μουδιάσει όλο το χέρι μου;
Έχω δύο γωνιακούς τροχούς, έναν Stayer κι έναν Metabo, ίδιους κι απαράλλαχτους και οπτικά και στο πιάσιμο. Μόλις όμως πατήσεις το Start καταλαβαίνεις οτι ο ένας είναι "εργαλείο" κι ο άλλος είναι τροχάκι για ψιλοδουλειές των 2-3 λεπτών.

Αν εννοείς τα Rupes δυστυχώς δεν είναι πλέον όπως τα ήξερες.
Να πω κι εγώ την παπαριά μου...
Το καλό εργαλείο φαίνεται μόνο στη χρήση του. Καλές οι προδιαγραφές, καλό και το πιάσιμο στο κατάστημα αλλά τι να το κάνω αν στο πρώτο τέταρτο έχει μουδιάσει όλο το χέρι μου;
Έχω δύο γωνιακούς τροχούς, έναν Stayer κι έναν Metabo, ίδιους κι απαράλλαχτους και οπτικά και στο πιάσιμο. Μόλις όμως πατήσεις το Start καταλαβαίνεις οτι ο ένας είναι "εργαλείο" κι ο άλλος είναι τροχάκι για ψιλοδουλειές των 2-3 λεπτών.

Οταν σκεφτομαι τριβειο το μυαλο μου παει στην Mirka...
https://www.mirka.com/

Δεν τα ξέρω, πρώτη φορά τα ακούω.... :nounder:

Δεν τα ξέρω, πρώτη φορά τα ακούω.... :nounder:
Και εγω τα εμαθα πριν 4 χρονια οταν αρχισα να ασχολουμαι με κατασκευη κιθαρας. Το Deros το ειχα πετυχει στην Ελλαδα σε ενα καταστημα στα 480 το Basic πακετο. Ηταν απο τα προτεινομενα στο axminster ως τριβειο οργανοποιιας λογο των χαμηλων στροφων και του βαρους . Το τροφοδοτικο σε καποια μοντελα δεν ειναι πανω στην συσκευη. Μαλιστα ενα μοντελο αλλαζει και πελμα απο 125 σε 150 σαν να αλλαζεις δισκο σε τροχο. Τα συγκρινουν σε εργονομια με τα festool.

https://www.youtube.com/watch?v=sVJ_F-XfQrM

Αλλα δεν προκειται να αγορασω κατι τετοιο :p

Μέγα λαθος να συγκρινεις τριβεια στο χερι οταν δεν δουλευουν.

Ειναι τοσο καλο το αντιδονητικο του κιτρινου που θα το δουλευεις ωρες.
Επίσης γτ θεωρεις πως για φινιρισμα θελεις 4000 παλμους???

Απάντηση: Re: Mάστορες τα φώτα σας ! - Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

Μέγα λαθος να συγκρινεις τριβεια στο χερι οταν δεν δουλευουν.

Ειναι τοσο καλο το αντιδονητικο του κιτρινου που θα το δουλευεις ωρες.
Επίσης γτ θεωρεις πως για φινιρισμα θελεις 4000 παλμους???
Τοσες δουλευει ο Greenfield οταν λειαινει το λουστρο στις 30.000 κιθαρες του... Παραπανω στροφες αντι να λειαινουν "λιωνουν" το βερνικι.

Σωστο, αλλα δεν μπορω να το πιασω σωστα στο χερι μου δεν εχει νοημα να εχει και 0 δονησεις. Το Bosh πχ ηταν το πιο αγαρμπο απο τα 4 orbital. Το B&D πιθανον να μου ξερανει το χερι ασχετα ομως ειχε το καλυτερο πιασιμο..

Δε λεω πως δε το ξερεις αλλα δεν ειναι στροφες περιστροφης αλλα δονησεις.
Δλδ ο δισκος μπορει να μην περιστρεφεται καθολου κιολας αλλα δονείται εκκεντρα.
Τι εργασιες σκέφτεσαι να κανεις?
Αν εχεις σκοπο να γυαλιζεις βερνικι ισως πρεπει να δεις κατι διαφορετικο απο εκκεντρο τριβειο.

Για γυάλισμα Βερνικιου δεν είναι καλύτερο κάτι σαν αλοιφαδορος?

Στάλθηκε από το AGS-W09 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Απάντηση: Re: Mάστορες τα φώτα σας ! - Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

Δε λεω πως δε το ξερεις αλλα δεν ειναι στροφες περιστροφης αλλα δονησεις.
Δλδ ο δισκος μπορει να μην περιστρεφεται καθολου κιολας αλλα δονείται εκκεντρα.
Τι εργασιες σκέφτεσαι να κανεις?
Αν εχεις σκοπο να γυαλιζεις βερνικι ισως πρεπει να δεις κατι διαφορετικο απο εκκεντρο τριβειο.
Οχι δεν θελω αλοιφαδορο. Σε καποιες περιπτωσεις περναμε καποιο βερνικι στο ξυλο, οπως πολυουρεθανης για να κλεισει τους πορους γρηγορα. Με γομαλακα θελεις μερες και ελαφροπετρα.. Θελω αφου σκληρυνει το βερνικι να το τρωω τοσο ωστε να να μενει στους πορους χωρις να φαω παραπανω απο το 3mm σε παχος ξυλο. Γενικα για να αφαιρω βερνικι με την λιγοτερη απωλεια σε ξυλο κλεινοντας πορους . Σε γρηγορους παλμους καποια βερνικια και λαδια "λιωνουν " και καιγονται . Αντι να τα αφαιρεις τα απλωνεις και χαλας και το γυαλοχαρτο γρηγορα. Και φυσικα οταν το χρειαστω να κανει και την δουλεια αφαιρεσης ξυλου σε γενικες εργασιες. Τα 8000 με 12000 δεν μου φαινονται ιδιαιτερη διαφορα για να πω οτι θα με καλυψει στο πρωτο σκελος εργασιων. Δηλαδη αν ειναι να δωσω 100+ για κατι που εχει ρυθμιζομενες στροφες αλλα δνε με βολευουν , ας παρω με τα μισα λεφτα το Makita MT για γρηγορες δουλειες και να συνεχισω να τριβω τα βερνικια με το χερι.