Καλησπερα σε ολους.
Πηρα ενα λαδακι απο τα lidl. Νομιζω λεει "silicon-based" και το ειδα λιγο αλλιωτικο απο το κλασικο wd40 που χρησιμοποιω συνηθως.
Μου ηρθαν πολλες αποριες σχετικα, τι ειδους λαδι χρησιμοποιουμε για καθε χρηση κ.τ.λ.
Υπαρχει μηπως καποιο thread εδω που να συζητιουνται σχετικα ή εχει καποιος καποιο link να διαβασω ή κατι τετοιο;
Ευχαριστω.
(Επομενο post θα ειναι αντιστοιχο για τα διαφορετικα βερνικια φινιρισματος ξυλου. Σαν παιδακι κανω).
Αν δε το δοκιμασει καποιος δεν μπορει να βγει ασφαλες συμπερασμα.
Εχω την εντυπωση πως και με 2000 στροφες θα γινεται δουλεια.
Μην ξεχνατε πως καποτε οι δικοι μας ειχαν μονο ενα δραπανο που με διαφορα προσαρτηματα γινοταν σεγα δισκοπριονο τριβειο κλπ κλπ.
Κι εγώ το πήρα αλλά ακόμη δεν το έχω τεστάρει
Στάλθηκε από το Mi A1 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Καλησπερα σε ολους.
Πηρα ενα λαδακι απο τα lidl. Νομιζω λεει "silicon-based" και το ειδα λιγο αλλιωτικο απο το κλασικο wd40 που χρησιμοποιω συνηθως.
Μου ηρθαν πολλες αποριες σχετικα, τι ειδους λαδι χρησιμοποιουμε για καθε χρηση κ.τ.λ.
Υπαρχει μηπως καποιο thread εδω που να συζητιουνται σχετικα ή εχει καποιος καποιο link να διαβασω ή κατι τετοιο;
Ευχαριστω.
(Επομενο post θα ειναι αντιστοιχο για τα διαφορετικα βερνικια φινιρισματος ξυλου. Σαν παιδακι κανω οο).
Καλησπερα Αγγελε,
Το WD40 δεν ειναι λιπαντικο οπως το silicon based oil, ειναι αντισκωριακο. Αν ειναι κατι σκουριασμενο, το WD40 το μαλακωνει και το καθαριζει.
Προσωπικα το WD40 και ολα τα αντισκωριακα σπρευ τα χρησιμοποιω για καθαρισμα απο τη σκουρια, οπως εκανα με το πετρελαιο παλαιοτερα. Οταν στεγνωσει, χρησιμοποιω λιπαντικο (σπρευ σιλικονης, αλλο λαδι κλπ.) εαν χρειαζεται.
Δηλαδη αν πχ. θελεις να λαδωσεις μια κλειδαρια η εναν μεντεσε που τριζει δεν βαζεις WD40, βαζεις καλυτερα αλλο λιπαντικο καθως το WD40 εξατμιζεται ευκολα.
Το σπρευ σιλικονης ειναι καλο για σχεδον ολα τα υλικα απο μεταλλο μεχρι πλαστικο, ξυλο και λαστιχο. Διατηρει το λαστιχο/καουτσουκ μαλακο και δεν σχιζει. Eιναι το πιο 'καθαρο' απο ολα τα λιπαντικα.
Επισης παρα πολυ χρησιμο ειναι το γρασσο (αλοιφη σε σωληναριο/μεταλλικο κουτι) εαν θελεις να λιπανεις βιδες/παξιμαδια η οτιδηποτε συνδεση που θα ειναι εκτεθειμενη, η που δεν θες να οξειδωθει γενικοτερα.
Παντως ακρη δεν θα βρεις με τα απειρα ειδη που κυκλοφορουν, ουτε αν διαβασεις τις οδηγιες τους!!
Το ιδιο ισχυει με τα βερνικια, κερια και λαδια φινιρισματος ξυλου. Τεραστιο θεμα χωρις ακριβεις απαντησεις και θεσφατα. Εχω σχετικα βιβλια αν θες να σου δανεισω ομως για να δημιουργησεις μια καλη βαση στο μυαλο σου)
Επι τη ευκαιρια, εβγαλα και μια φωτο με τα λιπαντικα που εχω στο υπογειο εργαστηριο.
![]()
Νομιζω οτι φαινεται ξεκαθαρα πια χρησιμοποιω πιο συχνα. Αυτα ειναι τα αντισκωριακα τυπου WD40 που ειναι στα αριστερα. Διπλα το πανχρησιμο γρασσο σε σωληναριο. Διπλα τα σπρευ σιλικονης.
Δεξια ειναι διαφορα σπρευ, οπως σπρευ γραφιτη, και ενα λιπαντικο γενικης χρησης χωρις σιλικονη. Το τελευταιο δεν στεγνωνει τοσο γρηγορα οσο το σιλικονης, αλλα εχει και αυτο την χρηση του.
Το σπρευ γραφιτη το χρησιμοποιω για λιπαντικο οταν κανω τρυπες σε μεταλλα και γενικοτερα οπου υπαρχει εντονη τριβη μεταλλων. Λενε οτι ειναι καλυτερο απο το σιλικονης για τετοιους σκοπους.
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.