Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

Ευχαριστώ Μιχάλη - τώρα που είπες για τη λίμα μαχαιριών σκέφτηκα ότι θυμίζει λίγο αυτό που κρατάνε οι χασάπηδες...

μασάτι λεγεται...το μεσαίο...ιδιαιτέρως χρήσιμο για την κουζίνα....

το αριστερό μου θυμίζει την λίμα που χρησιμοποιούσαμε για διαμόρφωση και όχι μόνο, κοσμημάτων όταν πριν πολλάααα χρόνια δουλευα σε εργαστήριο χρυσοχοϊας. η βάση κινούταν για να μπορείς να δουλέψεις υπό γωνία το αντικείμενο χωρίς να γλυστράει.

το μεσαιο εργαλειο εαν εχει "ψιλες εγκοπες κατα μηκος του σωματος" δεν εχει καμια σχεση με το μασατι που ακονιζουν (και καλα) τα μαχαιρια στην κουζινα.
το μασατι τρωει ανομοιομορφα την κοψη του μαχαιριου και σε βαθος χρονου καταστρεφει το μαχαιρι

στην αριστερη λιμα, προφανως η λαμα προσαρμοζει σε καποιο άλλο συστημα και χρησιμοποιειται ως οδηγος

Μασάτι είναι....ίσως έχει άλλη ονομασία αυτό με τις εγκοπές και αυτό που είναι λείο, αλλά και τα 2 προορίζονται για την ίδια δουλεια, ακόνισμα μεγάλων μαχαιριών κρεοπωλείου. Τόσο αυτό με τις γραμμές όμως όσο και αυτό χωρίς, δεν τρώνε την κόψη του μαχαιριού αν ξέρεις να τα χρησιμοποιήσεις. Επειδή ασχολούμαι με την κουζίνα χρόνια τώρα, χρησιμοποιώ και των 2 ειδών μασάτια πάνω από 30 χρόνια ανάλογα με το πάχος κόψης κάθε μαχαιριού. Είναι σαν να λέμε άλλο grit λίμας/γυαλόχαρτου.

Κυρ, τα μασατια εχουν επιστρωση διαμαντιου και δεν εχουν εγκοπες κατα μηκος ... τα υπολοιπα ειναι "λιμες"

http://ecofrost.gr/masatia-maxairiwn/ Χωρίς να είναι κανόνας. Έχω πει και στο παρελθόν ότι κάθε εργαλείο, παρά την κοινή για λόγους ευκολίας κατανόησης ονομασία του, έχει και συγκεκριμένο όνομά. Είτε ριγέ, είτε διαμαντέ, είτε χωρίς καν επιφανειακή ανάγλυφη επιφάνεια, παρ'όλα αυτά, αυτό που έδειξε ο άνθρωπος είναι για ακόνισμα μεγάλων μαχαιριών κουζίνας. Μπορεί ειδικά να μην λέγεται μασάτι ή και μπορεί αυτό να είναι το μασάτι αλλά η χρήση του είναι αυτή η ίδια. Και αυτό ρώτησε ο Δημήτρης (dk31) "τι κάνει αυτό το εργαλείο".

http://ecofrost.gr/masatia-maxairiwn/ Χωρίς να είναι κανόνας. Έχω πει και στο παρελθόν ότι κάθε εργαλείο, παρά την κοινή για λόγους ευκολίας κατανόησης ονομασία του, έχει και συγκεκριμένο όνομά. Είτε ριγέ, είτε διαμαντέ, είτε χωρίς καν επιφανειακή ανάγλυφη επιφάνεια, παρ'όλα αυτά, αυτό που έδειξε ο άνθρωπος είναι για ακόνισμα μεγάλων μαχαιριών κουζίνας. Μπορεί ειδικά να μην λέγεται μασάτι ή και μπορεί αυτό να είναι το μασάτι αλλά η χρήση του είναι αυτή η ίδια. Και αυτό ρώτησε ο Δημήτρης (dk31) "τι κάνει αυτό το εργαλείο".

και επειδή την πετριά με τα μαχαίρια την είχα από την δεκαετία του 80, εκεί σε ένα μαγαζί στην Λυκούργου (που πούλαγε και ακόνιζε μαχαίρια) είχα μάθει και είχα πάρει το πρώτο μου "μασάτι" το οποίο ήταν ραβδωτό και το οποίο χρόνια μετά, το είδα σε μία γλάστρα ως στήριγμα σε φυτό ("γεια σου μάνα με τα ωραία σου κόλπα" χαχαχαχ)

Last edited by a moderator:
αμσεν. ενα μασατι που εχω απο τον αππου μου και ειναι σαν στρογγυλη ριγα μεταλλου με μικρα ακανονιστα "κτυπηματακια" πανω, τι ειναι?

αμσεν. ενα μασατι που εχω απο τον αππου μου και ειναι σαν στρογγυλη ριγα μεταλλου με μικρα ακανονιστα "κτυπηματακια" πανω, τι ειναι?

μήπως τα μικρά ακανόνιστα "κτυπηματάκια" έγιναν στην πορεία από κακή χρήση ή από χρήση σαν κάτι άλλο αντί για ακόνισμα???

Μασάτι είναι....ίσως έχει άλλη ονομασία αυτό με τις εγκοπές και αυτό που είναι λείο, αλλά και τα 2 προορίζονται για την ίδια δουλεια, ακόνισμα μεγάλων μαχαιριών κρεοπωλείου. Τόσο αυτό με τις γραμμές όμως όσο και αυτό χωρίς, δεν τρώνε την κόψη του μαχαιριού αν ξέρεις να τα χρησιμοποιήσεις. Επειδή ασχολούμαι με την κουζίνα χρόνια τώρα, χρησιμοποιώ και των 2 ειδών μασάτια πάνω από 30 χρόνια ανάλογα με το πάχος κόψης κάθε μαχαιριού. Είναι σαν να λέμε άλλο grit λίμας/γυαλόχαρτου.

και επειδή την πετριά με τα μαχαίρια την είχα από την δεκαετία του 80, εκεί σε ένα μαγαζί στην Λυκούργου (που πούλαγε και ακόνιζε μαχαίρια) είχα μάθει και είχα πάρει το πρώτο μου "μασάτι" το οποίο ήταν ραβδωτό και το οποίο χρόνια μετά, το είδα σε μία γλάστρα ως στήριγμα σε φυτό ("γεια σου μάνα με τα ωραία σου κόλπα" χαχαχαχ)

Φιλε amsen το μασατι παιρνει στιγμιαια τον αιθερα με αποτελεσμα να εχεις περιπου 20 (λεμε τωρα) καλες κοπες, αλλά με την παρατεταμενη χρηση χαλας την κοψη του μαχαιριου (εχουν αλλαξει οι μοιρες της κοψης), ποσο μαλλον εαν χρησιμοποιεις συνεχως μασατι με αποτελεσμα να χαλασεις και την ισια κοπη του μαχαιριου.
Πολλοι ειναι αυτοι που εχουν κοιλα μαχαιρια και νομιζουν οτι εχουν ενα σωστο μαχαιρι.

Για εμενα η χρηση μασατιου ειναι απαγορευτικη, τον χασαπης που θα χοντροκοψει ενα μεγαλο κομματι δεν τον ενδιαφερει η καμπυλοτητα, ο σεφ ομως δεν μπορει να κοψει τιποτα!

Δες κι εδω τι εχουμε γραψει με τον Tsimisce για το ακονισμα

Εαν το εργαλειο χειρος του Δημητρη (dk31) εχει εγκοπες κατα μηκος, δεν μπορει να το χρησιμοποιησει σε μαχαιρια ... ισως σε καποιο γεωργικο εργαλειο

(εαν μπορει καποιος διαχειριστης ας μεταφερει να σχολια μας στο θεμα για το ακονισμα)

Ευχαριστώ όλον τον κόσμο για τις απαντήσεις. Μάθαμε και μια καινούργια λέξη (Μασάτι). Λίμες δουλεύω πολύ αλλά ακονιστήρια καθόλου, οπότε και τα 3 εργαλεία μπήκαν στο κουτί με τα αχρείαστα εργαλεία.

Εδω και 4 χρονια ακονιζω ενα σετ μαχαιρια και μπαλτα της κουζινας στο νεο σπιτι με ενα αντιστοιχο μασατι.
Το μαχαιρι κοβει αψογα μετα και μεχρι τωρα δεν εχει χασει χιλιοστο.
Μάλιστα θελω να αγορασω ενα καλυτερο μασατι απο αυτο του σετ.

Νικ αν εχεις κάποια προταση σε ψιλο λογικη τιμη πες μου!

Απάντηση: Re: Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

Εδω και 4 χρονια ακονιζω ενα σετ μαχαιρια και μπαλτα της κουζινας στο νεο σπιτι με ενα αντιστοιχο μασατι.
Το μαχαιρι κοβει αψογα μετα και μεχρι τωρα δεν εχει χασει χιλιοστο.
Μάλιστα θελω να αγορασω ενα καλυτερο μασατι απο αυτο του σετ.

Νικ αν εχεις κάποια προταση σε ψιλο λογικη τιμη πες μου!

ολα ΟΚ ... συνεχισε, δικα σου ειναι οτι θες τα κανεις

για πες μου ακριβως και ποιο ειναι το σετ μαχαιριων

(ρε μπαγασα δεν καταλαβες τιποτα απο αυτα που γραφαμε με τον Tsimisce)

Κανείς που να έχει γνώση/γνώμη επί του θέματος??? Κοινώς αξίζει???

20170503130215_stanley_megeni_pagou_me_sfigtira_0_83_179_80mm.jpeg

Κανείς που να έχει γνώση/γνώμη επί του θέματος??? Κοινώς αξίζει???

20170503130215_stanley_megeni_pagou_me_sfigtira_0_83_179_80mm.jpeg

Την έχω δει από κοντά...
https://www.stanleycenter.gr/ergale...MEGGENI-GRIGORIS-SYGKRATISIS-STANLEY-0-83-179
Όπως λέει και ο Νίκος είναι μικρη μέγγενη συγκράτησης και δεν νομίζω ότι μπορεί να κάνεις βαριές εργασίες.

Το θετικό,που μου κέντρισε το ενδιαφέρον εκτός από αυτό που αναφέρει ο Κυριακος, είναι το τεχνικο του ζητηματος..οτι ειναι ελαφριά και μεταφερομενη...

Με λίγα λόγια μπορεί να την πάρεις μαζί σου και να την χρησιμοποιήσεις επί τόπου στην δουλειά σου.....

Θενκς γκάις!!! Ο μοχλός με ενδιαφέρει...αν σφίγγει ικανά. Δεν την περιμένω για πολλά-πολλά. Με ιντριγκάρει αλλά ίδωμεν γιατί δεν έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στα πενσικά και στους σφικτήρες της Stanley.

Η μεγγενη σφιγγει μια χαρα (clamping force: 180kg) και η ουσιαστικη διαφοροποιηση της απο τις υπολοιπες ειναι το γρηγορο κλεισιμο, οπως λεει και το ονομα της 'quick vice'.
Το θεμα για μενα ειναι ο προβληματικος τροπος που σφιγγει στον παγκο με τα σφιγκτηρακια απο την μια πλευρα. Εκτος και εαν βιδωθει οποτε γινεται μια θαυμασια σταθερη και γερη μεγγενη.