Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

Πράγματι αγαπητέ Χιώτη, η τοπ φίρμα στην οποία και το πιο πιθανό είναι να καταλήξω είναι η Dremel. Ο λόγος όμως που τα PG μου τράβηξαν την προσοχή είναι ότι είχα αγοράσει παλιότερα σφικτηράκια της που γράφαν made in Italy και είναι πολύ ποιοτικά, οπότε ψάχνω (και γι' αυτό ρωτάω και την εδώ κοινότητα) να διαπιστώσω, από όσους φυσικά κατέχουν κάποιο από τα ηλεκτρικά της εργαλεία, αν είναι και αυτά το ίδιο προσεγμένα και ποιοτικά και όχι εισαγόμενες κινεζιές που απλά κολλάνε οι Ιταλοί τη φίρμα τους και τα πουλάνε σαν δικά τους.

Και να πω και την αλήθεια, καθότι το εργαλείο το θέλω για ερασιτεχνική και diy χρήση, δεν σκέφτομαι τόσο το κόστος του ίδιου εργαλείου όσο των αναλωσίμων που για την περίπτωση των Dremel είναι αρκετά υψηλό...

Απάντηση: Re: Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

Πράγματι αγαπητέ Χιώτη, η τοπ φίρμα στην οποία και το πιο πιθανό είναι να καταλήξω είναι η Dremel. Ο λόγος όμως που τα PG μου τράβηξαν την προσοχή είναι ότι είχα αγοράσει παλιότερα σφικτηράκια της που γράφαν made in Italy και είναι πολύ ποιοτικά, οπότε ψάχνω (και γι' αυτό ρωτάω και την εδώ κοινότητα) να διαπιστώσω, από όσους φυσικά κατέχουν κάποιο από τα ηλεκτρικά της εργαλεία, αν είναι και αυτά το ίδιο προσεγμένα και ποιοτικά και όχι εισαγόμενες κινεζιές που απλά κολλάνε οι Ιταλοί τη φίρμα τους και τα πουλάνε σαν δικά τους.

Και να πω και την αλήθεια, καθότι το εργαλείο το θέλω για ερασιτεχνική και diy χρήση, δεν σκέφτομαι τόσο το κόστος του ίδιου εργαλείου όσο των αναλωσίμων που για την περίπτωση των Dremel είναι αρκετά υψηλό...

Μα...οποιο εργαλειο να παρεις, dremel αναλωσιμα θα χρησιμοποιεις! :grandpa:

Απάντηση: Re: Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

Καλησπέρα.

Μια και ψάχνομαι για ηλεκτρικό πολυεργαλείο, πέρα από τα Dremel και τα Proxxon που κυριαρχούν σ' αυτό τον τομέα, προσπαθώ να δω και τι άλλες επιλογές υπάρχουν. Έτσι, κάνοντας έρευνα αγοράς έπεσα πάνω στα εργαλεία της ιταλικής PG (pgprofessional.it & pgtools.it) και συγκεκριμένα στο PG138W το οποίο έρχεται με πλήρη γκάμα από αξεσουάρ στην ίδια περίπου τιμή που ένα Dremel 3000 κοστίζει σχεδόν "γυμνό".

Από όσους γνωρίζουν ή/και έχουν στην κατοχή τους κάποιο/α εργαλείο/α από την εταιρεία αυτή, θα ήθελα να μοιραστούν την άποψη/εμπειρία τους σχετικά με την ποιότητά τους, την αξιοπιστία τους, τις επιδόσεις που έχουν, την διαθεσιμότητα και ποιότητα αναλωσίμων κλπ. Ευπρόσδεκτη φυσικά και οποιαδήποτε εμπειρία και άποψη, όχι μόνο για τα περιστροφικά πολυεργαλεία της PG, αλλά και για οποιοδήποτε άλλο εργαλειάκι της (αφού καλοβλέπω και τον πυρογράφο/κολλητήρι που διαθέτει).

Ευχαριστώ... :smile:

Kαλως τον!

Δεν εχω ακουσει την μαρκα που αναφερεις αρα δυστυχως δεν μπορω να γνωριζω εαν η τιμη του πληρους πακετου ειναι συγκρισιμη με το Dremel 3000 χωρις εξαρτηματα.

Αυτο που μπορω να πω ειναι οτι:

-πρωτον, το Dremel ειναι απο τα κορυφαια και πιο αξιοπιστα rotary, αν οχι το καλυτερο μαζι με τα Proxxon και
-δευτερον, μην επηρρεαζεσαι απο το 'πληρες' πακετο καθως δεν γνωριζεις την ποιοτητα των αναλωσιμων της PG.
Τα αναλωσιμα dremel/proxxon δεν εχουν καμμια ποιοτικη σχεση και αντοχη με οτιδηποτε κινεζικο, καποια απο τα οποια μπορει να ειναι και (πολυ) επικινδυνα στις 30,000 στροφες...

Παντως η διαφορα τιμης δεν ειναι ουσιωδης αν αναλογιστεις την ποιοτητα, την αξιοπιστια και την ασφαλεια που σου παρεχει μια καταξιωμενη μαρκα, ειτε αυτη ειναι η Dremel ειτε η Proxxon.

Καλημέρα. Έχω και δύο εταιριών πολυ-εργαλεία στην κατοχή μου. Καλό το PG ποιοτικά όμως απέχει αρκετά από το dremel..... Αυτό που έχει σημασία και πρέπει να προσέξεις είναι η διάμετρος της φωλιά που έχει το ένα εργαλείο και το άλλο. Βέβαια κυκλοφορούν στην αγορά έχτρα φωλιές ή μπορείς να πάρεις και ένα αυτόματο τσοκ και να καθαρίσεις μια και έξω, πρέπει όμως να το λάβεις σοβαρά υπόψιν σου γιατί μπορεί να έχεις εξαρτήματα ακόμα και αυτά της κασετίνας που να μην κουμπώνουν πάνω στο εργαλείο και να μείνεις σύξυλος όταν πας να κάνεις δουλειά..... (......παθών και μαθών, the hard way... :bigcry: )

Εχεις δικιο για το κοστος των αναλωσιμων και αναλογα την χρηση που κανεις, ειναι βεβαιο οτι αργα η γρηγορα θα ξεπερασουν το κοστος του εργαλειου.

Παντως επειδη εχω παιξει πααααρα πολυ με τα Dremel και τα αναλωσιμα τους, ειτε κινεζικα ειτε Dremel, θα σου προτεινα τα δευτερα σε ολες τις κατηγοριες αναλωσιμων εκτος απο τα bits που σχετιζονται με το τριψιμο/sanding. Eκει μπορεις να πας σε κινεζικο καθως η μονη παρενεργεια ειναι να φθαρουν πιο γρηγορα.

Ολες οι υπολοιπες κατηγοριες εξαρτηματων δεν ειναι τοσο ασφαλεις (grinding, carving, cutting, cleaning) για συγκεκριμενους λογους η καθε μια που τους εχω δει στην πραξη.

Οι 30,000 στροφες του εργαλειου ειναι παρα πολλες και δεν μας παιρνει να βαζουμε επανω σκαρτο η αγνωστου αξιοπιστιας αναλωσιμο.

Καλημέρα. Έχω και δύο εταιριών πολυ-εργαλεία στην κατοχή μου. Καλό το PG ποιοτικά όμως απέχει αρκετά από το dremel..... Αυτό που έχει σημασία και πρέπει να προσέξεις είναι η διάμετρος της φωλιά που έχει το ένα εργαλείο και το άλλο. Βέβαια κυκλοφορούν στην αγορά έχτρα φωλιές ή μπορείς να πάρεις και ένα αυτόματο τσοκ και να καθαρίσεις μια και έξω, πρέπει όμως να το λάβεις σοβαρά υπόψιν σου γιατί μπορεί να έχεις εξαρτήματα ακόμα και αυτά της κασετίνας που να μην κουμπώνουν πάνω στο εργαλείο και να μείνεις σύξυλος όταν πας να κάνεις δουλειά..... (......παθών και μαθών, the hard way... :bigcry: )

Σ'ευχαριστώ για τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες KTM950. Έχεις δει μήπως πάνω στο εργαλείο ή τη συσκευασία ποια είναι η χώρα προέλευσης/κατασκευής?

Εχεις δικιο για το κοστος των αναλωσιμων και αναλογα την χρηση που κανεις, ειναι βεβαιο οτι αργα η γρηγορα θα ξεπερασουν το κοστος του εργαλειου.

Παντως επειδη εχω παιξει πααααρα πολυ με τα Dremel και τα αναλωσιμα τους, ειτε κινεζικα ειτε Dremel, θα σου προτεινα τα δευτερα σε ολες τις κατηγοριες αναλωσιμων εκτος απο τα bits που σχετιζονται με το τριψιμο/sanding. Eκει μπορεις να πας σε κινεζικο καθως η μονη παρενεργεια ειναι να φθαρουν πιο γρηγορα.

Ολες οι υπολοιπες κατηγοριες εξαρτηματων δεν ειναι τοσο ασφαλεις (grinding, carving, cutting, cleaning) για συγκεκριμενους λογους η καθε μια που τους εχω δει στην πραξη.

Οι 30,000 στροφες του εργαλειου ειναι παρα πολλες και δεν μας παιρνει να βαζουμε επανω σκαρτο η αγνωστου αξιοπιστιας αναλωσιμο.

Σωστό αυτό που λες Χιώτη· η ασφάλειά μας πρέπει να είναι πάντα η ύψιστη προτεραιότητα, ιδίως με τα υψίστροφα εργαλεία. Και το λέω αυτό μια και έχω την τύχη να έχω παππού ξυλουργό που δούλευε από τα 15 μέχρι και μετά τα 70 του χωρίς να πάθει ιδιαίτερα σοβαρά ατυχήματα, διατηρώντας ακέραια όλα του τα δάκτυλα και ο οποίος πάντα το πρώτο πράγμα που κοίταγε όταν αγόραζε κοπτικά για σβούρες, πλάνες, κορδέλες, αλλά ακόμα και τα απλά εργαλεία χειρός, ήταν η ποιότητά τους. :proud:

Έχεις άποψη για την συγκεκριμενη γωνια της wolfcraft..;
https://www.vardakas-tools.gr/gonies-zygia/Wolfcraft-5206000-gonia-maragkou-280-500-mm

Έχω γωνίες μαραγκου αλλά όχι με τις ευκολίες που δίνει η παραπάνω...
Βλέποντας το βιντεάκι αλλά και στο youtube παρατηρώ ότι μπορείς να κάνεις παπάδες...
Εάν την έχει κάποιος ας πει 2 λόγια...

Re: Απάντηση: Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

Έχεις άποψη για την συγκεκριμενη γωνια της wolfcraft..;
https://www.vardakas-tools.gr/gonies-zygia/Wolfcraft-5206000-gonia-maragkou-280-500-mm

Έχω γωνίες μαραγκου αλλά όχι με τις ευκολίες που δίνει η παραπάνω...
Βλέποντας το βιντεάκι αλλά και στο youtube παρατηρώ ότι μπορείς να κάνεις παπάδες...
Εάν την έχει κάποιος ας πει 2 λόγια...

Έχω και την 50αρα και την 30αρα. Αν μάθεις όλες της τις λειτουργείες είναι πραγματικά εργαλείο, αλλιώς είναι μια μεγάλη γωνία. Το κακό είναι ότι δεν έχει οδηγίες μαζί της (δεν δίνει έναν οδηγό η Wolfcraft). Κάπου είχα βρει έναν οδηγό (νομίζω στο youtube) από κάποιον που το κάτεχε το επάγγελμα καλά και ανέφερε όλα της τα "κομφόρ' αλλά και αυτός είχε βρει ζόρια σε μία λειτουργία της (δεν μπορούσε να την εξηγήσει).

Τώρα το τι λένε στο Σκρουτζ είναι λίγο σχετικό και δεν δίνω ιδιαίτερη σημασία σε κριτικές, αν και πάντα τις διαβάζω (ιδιαίτερα τις αρνητικές). Όπως πχ. ότι δεν είναι ορθή η γωνία (!!!)

ΕΔΩ είναι ένα ιδιαίτερα κατατοπιστικό βιντεάκι (αυτό που λέω παραπάνω αν θυμάμαι καλά) αν και υπάρχουν πολλά ακόμα από χρήστες της γωνίας. Το κακό είναι ότι είναι στα Ισπανικά αλλά μπορείς να το "χαζο"μεταφράσεις στα αγγλικά από τους υπότιτλους και μαζί με την εικόνα να καταλάβεις πολλά.

Kανει 40 πραματα αλλα για καποιο λογο παραμενει το λιγοτερο χρησιμοποιημενο ξυλουργικο εργαλειο/χαρακας που εχω.

Και γω τσιμπησα απο τα βιντεο και το αγορασα :)

Ισως αξιζει να γινουν καποιες παρουσιασεις απο ολα τα χρησιμα οργανα μετρησεις/χαρακες/γωνιες/βοηθηματα που χρησιμοποιουνται για την ερασιτεχνικη ξυλουργικη.

Σημερα πχ. εφτιαξα μια μεγαλη σιτα για τα κουνουπια και χρησιμοποιησα 2-3 πολυ χρησιμα τετοια βοηθηματα. Οταν παρουσιασω την κατασκευη θα πω και δυο λογια παραπανω για τους ξυλουργικα αυτα οργανα.

Γιώργο τις κριτικές τι είδα...Αλλά θα συμφωνήσω με τον Νίκο ότι δεν πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη σημασία...

Νίκο αυτό που με ενδιαφέρει κύριος είναι η ποιότητα του εργαλείου...εμενα μου φενεται για μεταλλική είναι.. ;
Εάν υποθέσω από το βάρος των 600 γραμμαρίων μου φενεται λογικό...
Πραγματική οι λειτουργίες που προκύπτουν είναι πολλαπλες και φαντάζομαι δουλεύοντας το ανακαλύπτεις περισσότερα...

Στο παρακάτω βίντεο δίνει και αυτο πολλές από αυτές..
https://m.youtube.com/watch?v=l_eAYO-3wOA&t=2s

Τέτοια γωνια εγώ δεν έχω δει σε άλλη εταιρία...Σκοπός της αγοράς είναι πανω στην δουλειά να κανω όσα θα ήθελα με αλλά 2 σύγχρονος...π.χ. Αυτό που τραβάς επί τόπου την γραμμή από τις τρύπες χωρίς να ψάχνεις το σημάδι ξανά μου αρέσει...
Ρωτάω γιατί έχω μια απλή της Stanley 40cm που πλήρωσα κάνα 15αρη ευρω και λειτουργικά τα 19 ευρώ που έχει η συγκεκριμένη μου φενονται λογικά.

Γιώργο τις κριτικές τι είδα...Αλλά θα συμφωνήσω με τον Νίκο ότι δεν πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη σημασία...

Νίκο αυτό που με ενδιαφέρει κύριος είναι η ποιότητα του εργαλείου...εμενα μου φενεται για μεταλλική είναι.. ;
Εάν υποθέσω από το βάρος των 600 γραμμαρίων μου φενεται λογικό...
Πραγματική οι λειτουργίες που προκύπτουν είναι πολλαπλες και φαντάζομαι δουλεύοντας το ανακαλύπτεις περισσότερα...

Τέτοια γωνια εγώ δεν έχω δει σε άλλη εταιρία...Σκοπός της αγοράς είναι πανω στην δουλειά να κανω όσα θα ήθελα με αλλά 2 σύγχρονος...π.χ. Αυτό που τραβάς επί τόπου την γραμμή από τις τρύπες χωρίς να ψάχνεις το σημάδι ξανά μου αρέσει...
Ρωτάω γιατί έχω μια απλή της Stanley 40cm που πλήρωσα κάνα 15αρη ευρω και λειτουργικά τα 19 ευρώ που έχει η συγκεκριμένη μου φενονται λογικά.

Μεταλλική είναι (χάλυβας???), βαμμένη γκρι (το γνωστό χρώμα της Wolfcraft) και βαριά. Εγώ την χρησιμοποιώ συχνα, θα έλεγα ότι μαζί με μια μικρή (10cm) γωνία σιδερά, είναι η γωνιά που χρησιμοποιώ πιο πολύ για εσωτερικά γωνιάσματα μια και δεν βολεύει για εξωτερικά λόγω του μοιρογνωμόνιου που έχει. Από εκεί και πέρα είναι αν είσαι διατεθιμένος να μάθεις όλες της τις ευκολίες και να τις χρησιμοποιήσεις. Εγώ την έχω και για μαρκαρίσματα πόντου, μεντεσέδες και παραλληλίες. Όλες τις λειτουργίες δεν τις θυμάμαι. Θα μπορούσες να πάρεις την 30αρα (κουμαντάρεται και πιο εύκολα), που είναι αρκετά πιο φτηνή (-5Ευρ περίπου) και αν σε βολέψει πας και στην 50αρα. Νομίζω ότι έχει λόγω ύπαρξης σε μία "εργαλειοθήκη".

Κοίτα και αυτήν. Ίσως σε βολέψει μια και έχει αρκετές ευκολίες και είναι οικονομική.

Για να τραβας γραμμη απο την τρυπα, αυτο ειναι το εργαλειο που με βολευει πολυ περισσοτερο απο το wolfcraft. Φτηνο, χρησιμοτατο και παρα πολυ βολικο.
https://www.banggood.com/Plastic-3D...52.html?rmmds=myorder&ID=224&cur_warehouse=CN

5d0b0252379f5f756db0a127-large.jpg

Ευχαριστω Νίκο...το ότι τις αισθάνεσαι βαριές δείχνει ποιοτητα...Η Stanley μπορεί να μην έχει όλα τα παραπάνω αλλά την αισθάνεσαι σαν εργαλείο..
Προσωπικά σκέφτομαι να την πάρω για όλα αυτά που προσφέρει...
Μάλλον την 50αρα θα πάρω γιατί θα βολέψει σε μακρύτερα μαρκαρισμένα ευθειων και γλυτώνεις τα έξτρα χρήματα ..και τους 50 πόντους κάπως και κάπου θα βολευτούν..!!!

Μιχάλη νομιζω ότι αξίζει η αγορά άμα χρησιμοποιηθεί το ευρος των δυνατοτήτων του...ώστε να μην προβαινουμε σε ξεχωριστές αγορές αργότερα...
Προφανώς εσυ έχεις πολλά ξεχωριστά τέτοια εργαλεία και είναι φυσικο να μην μπορείς να το αξιοποιήσεις...

Καλο το παραπάνω αλλά είναι για μικρές διαστάσεις...π.χ.οταν θέλεις μαρκάρισμα στους 35 πόντους σε ευθεια το πας κατευθιαν με της wolfcraft ...Αυτό εννοούσα πριν..

Εξαιρετικη γωνια.
Εχω και τις δυο μικρη μεγαλη και βοηθουν πολυ.
Το εργαλειακι αυτο Μιχαλη οπως το πηραμε ετσι το εχω, δυο μαλιστα, στην συσκευασια του επειδη η γωνια αυτη το υπερκαλύπτει.

Παχυμετρο θελω να παρω ,τι να διαλεξω; εχω ενα κινεζικο με ηλεκτρονικη μετρηση αλλα δεν ειναι αξιοπιστο

Δεν είναι εξειδικευμένη, μια απλή light πένσα είναι αλλά.
Είναι λίγο πιο ευέλικτη από μια κλασσική πένσα λόγω μεγάλου ανοίγματος και πιο λεπτών σιαγώνων και συνήθως τη βάζουν σε σετ εργαλείων μηχανών.

Παχυμετρο θελω να παρω ,τι να διαλεξω; εχω ενα κινεζικο με ηλεκτρονικη μετρηση αλλα δεν ειναι αξιοπιστο

Τα μεταλλικα παχυμετρα τα εχω βρει λιγο πιο ακριβη απο τα πλαστικα (με τις πλαστικες σιαγωνες). Ειναι και τι θα σου κατσει βεβαια.

Παντως προσωπικα, βρισκω τα πλαστικα πιο βολικα απο τα μεταλλικα καθως ειναι πολυ πιο ελαφρια και πολυ πιο ευκολοχειριστα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

ναι ομως φιλε δεν ειναι τοσο αξιοπιστα τα πλαστικα, οταν μιλαμε και για μετρησεις χιλιοστων αντιλαμβανεσαι ποση ακριβεια χρειαζομαστε

Παιδιά, το παχύμετρο πρέπει να είναι απαραίτητα μεταλλικό. Τα πλαστικά απλά δε κάνουν για τη χρήση που προορίζονται. Τώρα για το βάρος, δε γίνεται θέμα, κάτι γραμμάρια ζυγίζει.