Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

Πάρε ό,τι βίδα θέλεις, αρκεί να είναι torx . Σταυρό έχω σταματησει εδω και πολυ καιρο να δουλεύω .

Ειναι αληθεια οτι οι βιδες με κεφαλη torx που εχουν 6 σημεια επαφης, αντι 4 της Philips, εχουν ασυγκριτα καλυτερο κρατημα, αρα και μεγαλυτερη αντοχη στη φθορα.

Zημια επισης κανουν οι τσιπικες και εκτος διεθνων προδιαγραφων μυτες βιδωματος. Εαν η μυτη (bit) δεν εχει τελεια εφαρμογη, τοτε υπαρχει θεμα.

Το ιδιο ισχυει και για τις τσιπικες βιδες των οποιων οι κεφαλες πιθανον να μην αντιστοιχουν στις σωστες προδιαγραφες μιας μυτης πχ. PZ2.

Το ιδιο ισχυει για τις μυτες που εχουν φθαρει απο την πολυ χρηση και δεν εχουν αντικατασταθει.

Re: Απάντηση: Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

Συνήθως οι βίδες χαλάνε απο λάθος επιλογή μύτης.
Πεστα Χρυσόστομε!!!

Έχω βαρεθεί να βλέπω να βιδωνουν pozi βίδες με Philips μύτη και ανάποδα.

Στάλθηκε από το COR-L29 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Re: Απάντηση: Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

Επειδή είναι μια απορία που έχω πολύ καιρό, μήπως υπάρχει κάποιος οδηγός πάνω σε αυτό το θέμα; Πως επιλέγουμε σωστή μύτη για την κάθε βιδα;

Sent from my SM-A415F using Tapatalk

Με πρόλαβες. Είμαι μεγαλος καταστροφέας. Μια εικόνα να την τυπώσουμε θα έκανε καλό.

Νομιζω αυτα τα 2 σας καλυπτουν..
Οσον αφορα τις ξυλοβιδες, ειναι ολες με κεφαλι PZ, οι 3mm παχος θελουν μυτη pz1,απο 3,5 εως 5mm θελουν pz2 και οι 6mm+ θελουν pz3. Κοινως με μυτες pz2 ειστε καλυμμενοι στο 90% των περιπτώσεων.
3d0c6ec93c5ed1f4b91caf1921939582.jpg
8ffb35cf2c14296c6cc8ecc7e9a2bf21.jpg

Στάλθηκε από το JNY-LX1 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Σωστος, τα λεει ολα αυτο :)
Παντως, 9 στις 10 φορες το λαθος ειναι αυτο που αναφερθηκε, μυτη pozi σε philips ή το αναποδο, ή χρηση μικροτερης μυτης απο την σωστη.
Βεβαιως και οι ποιοτητες παιζουν ρολο, αλλα και η υπερβολικη δυναμη, καποιες φορες, ειδικα χωρις αντιστοιχη καθετη πιεση του κατσαβιδιου ή του δραπανου, ειδικα αν δεν ειναι παλμικο.

Απάντηση: Re: Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

Νομιζω αυτα τα 2 σας καλυπτουν..
Οσον αφορα τις ξυλοβιδες, ειναι ολες με κεφαλι PZ, οι 3mm παχος θελουν μυτη pz1,απο 3,5 εως 5mm θελουν pz2 και οι 6mm+ θελουν pz3. Κοινως με μυτες pz2 ειστε καλυμμενοι στο 90% των περιπτώσεων.

Στάλθηκε από το JNY-LX1 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Σωστος ο Μπαμπης....συμπληρωσε ευστοχα με φωτο ο ψηλος...!!!

Last edited by a moderator:
Θα συμφωνήσω οτι δεν δίνω και μεγάλη βάση στο μέγεθος του bit αλλά βρε παιδιά...
Προχθές πήγα και πήρα ούπατ και στριφώνια με εξάγωνη κεφαλή και εκεί που είχα το 11αρι καρυδάκι κάποια δεν γύριζαν γιατί το κεφάλι ήταν μικρότερο και ήθελαν 10αρι

Όσον αφορά το μέγεθος έχουμε κάποια συμβουλή;;

Edit: πολύ καλό το σχεδιάγραμμα και διαφωτιστικό.

Το απλο WD40 θα το χρησιμοποιησεις μονο για να αφαιρεσεις την σκουρια απο τις ραγες, εαν εχουν πιασει, γιατι τα απλα λιπαντικα τεινουν να μαζευουν σκονες και πριονιδι.

Για την λιπανση παρομοιων περιπτωσεων προτιμω να χρησιμοποιω ξηρο λιπαντικο σπρευ οπως το τεφλον που μαζευει πολυ λιγοτερες σκονες. https://www.kentrovidas.gr/showprod.php?id=13197#perigrafi

Κανονικα η διαδικασια συντηρησης πρεπει να αναγραφεται στο μανουαλ. Αν θες ριξε μια ματια και πες μας τι γραφει, εαν γραφει κατι.

μερσι για το ινφο! το συγκεκριμενο φαινεται οτι πρεπει για αυτη τη δουλεια.
στο μανιουαλ δεν ειδα κατι περα απο τη συσταση να λαδωνουμε τα περιστρεφομενα μερη μια φορα το μηνα

απορια: το σπρεη γραφιτη κανει παρομοια δουλεια? ειχα παρει ενα απο το λιντλ καποια στιγμη και δεν το εχω δοκιμασει

Απάντηση: Re: Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

απορια: το σπρεη γραφιτη κανει παρομοια δουλεια? ειχα παρει ενα απο το λιντλ καποια στιγμη και δεν το εχω δοκιμασει

πολυ καλο

να ψεκασεις με εγκρατεια και να το απλωσεις με πανακι

Nαι κανει παρομοια δουλεια, θεωρειται και αυτο dry lubricant. Οπως ειπε και ο Θανασης μπορεις να το βαλεις, να το απλωσεις και να σκουπισεις το πλεονασμα.
Σε λιγη ωρα θα εξατμιστει το υγρο μερος και θα παραμεινει ενα λεπτο στρωμα το οποιο δεν προσελκυει σκονες και βρωμια.

Το spray γραφίτη είναι για συγκεκριμένες δουλειές, και συνήθως πιο «βρώμικες».
Συνήθως το χρησιμοποιείς σε μέρη που χρειάζεται αγωγιμότητα και σε μέρη που αναπτύσονται τριβές.
Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις κυρίως σε ανοιχτές επιφάνειες, πχ γρανάζια, σούστες, αρθρώσεις κλπ.
Για κλειστού τύπου εφαρμογές, πχ ρουλεμάν, δεν κάνει.

καλημερα παιδια!
μπαμπη σε ευχαριστω.
οπότε δεν το γλυτωνω το δεκαρικακι του wd40 ;)

θα μπορουσα να βαλω το σπρεη γραφιτη μεσα στο κιβωτιο ενος δραπανου ή γωνιακου τροχου περα απο το γρασο που εχουν? σαν συμπληρωμα δηλαδη?
ή και να το ψεκασω μεσα στον μηχανισμο του αξονα μιας σεγας?

Καπου ειχα διαβασει οτι δεν κανει να ανακατευεις διαφορετικα λαδια, γρασα κτλ. Αλλα, δεν παιρνω ορκο.
Btw, και τα σπρει γρασα λιθιου για αλυσιδες μηχανων, μπορει να ειναι χρησιμα σε καποιες αλλες περιπτωσεις. Στην αρχη που ψεκαζεις ειναι σχεδον σαν wd40 (λιγο πιο παχυ), αλλα μετα μενει ενα στρωμα αρκετα παχυρευστου γρασου, που εχει, ωστοσο, εισχωρησει αρκετα βαθια.

λες να μην τα ανακατωσω ε? τουλαχιστον μεσα στο κλειστο χωρο ενος κιβωτιου ταχυτητων, ναι ισως δεν ειναι καλο.
δεν ξερω.