Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

Απάντηση: Re: Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

Έχω την εντύπωση ότι τα δόντια στο σιδεροπρίονο προεξέχουν στο πλάϊ και θα γρατσουνίσουν το ξύλο γύρω από την καβίλια.

Το γιαπωνέζικο πριονι και δη με ευέλικτη λαμα όπως το λιντλ υπερεχει ξεκάθαρα δε δέχομαι κουβέντα.

Ειμαστε στην ιδια θεση...ο καθενας δεν εχει δοκιμασει του αλλου εαν καταλαβαινω καλα απο τα λεγομενα σας...οποτε καποια στιγμη στο μελλον εφοσον γινουν οι δοκιμες θα ξερουμε τι κανει τι...εγω προσωπικα θα το κανω..εξαλλου και τα 2 χρησιμευουν...!!!!
Νικο δεν εχω παρατηρησει να γρατζουνιεται το ξυλο αν κοπει με προσοχη...

Για να κόβεις καβίλιες (και άλλα περίεργα) εμένα με έχουν βολέψει τα τύπου razor saw που είναι πολύ εύκαμπτα, σαν αυτό.
Ειδικά για τις καβίλιες, υπάρχει και η εξής πατέντα: σε μια παλιά πιστωτική κάρτα/τηλεκάρτα ανοίγεις τρύπα λίγο μεγαλύτερη από την διάμετρο της καβίλιας, περνάς την καβίλια που εξέχει μέσα στην τρύπα και πριονίζεις σύριζα με την κάρτα. Έτσι όποια στραβοπριονιά χαράζει την κάρτα και όχι το ξύλο.

To *γιαπωνέζικο έχει μεγάλη ακρίβεια γιατί κόβεις τραβώντας το και επίσης δεν προεξέχουν στο πλάι τα δόντια και δεν θα χαράξει την επιφάνεια.

Χρειάζεσαι το Kugihiki (flash cutting saw): https://www.fine-tools.com/kugihiki.html

Aν και το απλό Ryoba νομίζω θα σου κάνει.

με τοσα λεφτα, συμφερει να παρει ενα ηλεκτρικο πολυμηχανημα και να κοβει με τις λεπιδες του ;)

Την ακρίβεια κοπής (ακόμη και σχετικά μεγάλης) που πετυχένεις με το Ryoba δεν την φτάνεις με το πολυμηχάνημα.

ναι αλλά το παχος της καρτας, δεν θα εξεχει και η καβιλια τοσο?

Ναι, σόρυ. Ξέχασα να γράψω ότι μετά, το υπόλοιπο που θα εξέχει το φέρνεις στα ίσια με τρίψιμο (με τριβείο).

δημητρη το τριβειο ομως θα τριψει και το ξυλο γυρω απο τη καβιλια ή το οποιοδηποτε εξογκωμα. εκτος και αν εχει κανεις θεικο χερι
δεν ξερω, εγω χρησιμοποιω αυτο που εβαλα το φτηνουλι, ή μια λεπιδα λεπτη στο πολυμηχανημα ή ακομα και σε μια σπαθοσεγα μια σιδηρολαμα με χαμηλους εμβολισμους. αναλογα το τι με βολευει
ο κωστης εχει ενα δικιο οταν λεει οτι σε λεπτομεριες βαζουμε σιδηρολαμες.
αλλά δεν εχω δοκιμασει τα εξεζητημενα ξυλοπριονα, ετσι δεν ειμαι σιγουρος
το σιγουρο ειναι οτι θα παρω το του λιντλ οταν το ξαναφερει αφου εχει βγει τοσο καλο

Νικολα φυσικα και Θα το παρουμε να το δοκιμασουμε...
Προφανως καποιοι κοβουμε με σιδεροπριονο,και δεν ειναι λιγοι, καποιοι κοβουν με ειδικα πριονια....το θεμα ειναι να γινεται δουλεια σωστη....

δημητρη το τριβειο ομως θα τριψει και το ξυλο γυρω απο τη καβιλια ή το οποιοδηποτε εξογκωμα

Εννοείται. Τρίβεις τοπικά την καβίλια με P80 - P150 και αφήνεις το τελικό τρίψιμο για το τέλος, αφού βάλεις στόκο, στρογγυλέψεις τις ακμές κλπ.

Παιδιά μια ερώτηση λίγο άσχετη ίσως με το θέμα.
Πέρασα από τοπικό μαγαζί για να πάρω ένα βύσμα αρσενικό για το καλώδιο της ηλεκτροκόλλησης και λέω δεν παίρνω και μια λίμα από το να παραγγέλνω από το ίντερνετ.
Συγκεκριμένα είχε τις γνωστές https://www.skroutz.gr/s/20971859/Tome-Feteira-Λίμα-Πλακέ-Πορτογαλίας-001-200mm.html Και για τα δύο με χρέωσε 17 ευρώ, 3 για το βύσμα και 14 για τη λίμα. Λόγω ηλιθιότητας της στιγμής, αν και μου φάνηκαν πολλά, τα έδωσα. Φυσικά τώρα νιώθω ολίγον τι μαλ......
Δικαιούμαι σαν καταναλωτής να περάσω αύριο και να του τα επιστρέψω, ζητώντας πίσω τα λεφτά μου;