Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

Αν δεν ειναι μπετο, αλλα απλος τοιχος (τουβλο, σοβας κτλ), σιγουρα δεν ειναι απαραιτητο το sds (βολευει, βεβαια). Ουτε καν η κρουση δεν ειναι απαραιτητη. Εχω ανοιξει περιπου 90 τρυπες σε απλο τοιχο σχετικα προσφατα, και στο λεω με απολυτη σιγουρια, αφου τις εχω δοκιμασει ολες τις εναλλακτικες. Με καλα τρυπανια θα πας σφαιρα.
Σε μπετο καλο ειναι το sds, αλλα και ενα απλο κρουστικο κανει δουλεια.
Απο εκει και περα, σιγουρα ειναι καλο να εχεις ενα sds, αλλα οπωσδηποτε οχι για πρωτο/μοναδικο.
Παρε π.χ. το ρευματος sds που βγαζει μεθαυριο το lidl, για οταν τυχον χρειαστεις κατι δυνατο, και για τα πολλα παρε ενα απλο 20v (με ή χωρις κρουση), οσο καλυτερο αντεχει η τσεπη σου.

• Like
Reactions: nickolas
Φίλε Γιάννη σε βρίσκω λίγο μπερδεμένο/πελαγομένο μέσα στα τόσα πολλά εργαλεία και χαρακτηριστικά τους το οποίο είναι λογικό.
Ξεκίνησες για ένα δραπανοκατσαβιδο για τρύπες σε τοίχο & ξύλο και έφτασες σε 8αρα τρύπα σε μπετόν πακέτο με το παλμικό αλλά το Budget παρέμεινε €150
Ξεκαθαρισε στο μυαλό σου τι ακριβώς χρειάζεσαι για να βρεις το καλύτερο δυνατόν εργαλείο για τις ανάγκες σου.

Απλά να αναφέρω ότι το επωνυμο σετακι με brushless δραπανοκατσάβιδο και παλμικό στα €150 σε 18ν είναι μάλλον απίθανο να το βρεις.
Όταν γράφεις ότι θα κάνεις τρύπες 8 άρες σε μπετόν εννοείς τοίχο ή όντως θα κάνεις τρύπες σε μπετόν;
Το παλμικό το χρειάζεσαι; Αν το χρειάζεσαι μήπως να αυξήσεις λιγάκι τον προϋπολογισμό σου για να πάρεις πακέτο με καλά εργαλεία;

Πάντως το σετακι της makita που έβαλες δεν είναι άσχημο!

Γιαννη, παρε το σετ της B&D στα 125 ευρω αλλά με μια μπαταρια, δεν ειναι brushless αλλά για ερασιτεχνικη χρηση δεν σε απασχολει.

Το κρουστικο δοκιμασμενο σε 8αρες τρυπες μπετο ανετοτατα, ειναι και πολυ ελαφρυ σε σχεση με αλλα 20v και καλοζυγισμενο, θελει καλο σφιξιμο το τσοκ
Το παλμικο δειχνει να εχει δυναμη (210Nm) δεν το εχω χρησιμοποιησει

Το κρουστικο του lidl ειναι φτηνο αλλα ειναι βαρυ

• Like
Φιλε Γιαννη εγω δεν εχω να προτεινω κατι παραπανω απο οσα ειπαν τα παιδια,ενδεχομενος το Bosch 12v και το σετ Makita 12v να σου κανουν,αλλα θα σου δωσω μια συμβουλη....
Πριν αγορασεις ενα προιον,το οποιο πρωτη φορα βαζεις στην φαρετρα σου, να σκεφτεις ολες τις πιθανες απαιτησεις που μπορει να εχεις στο μελλον...το μια στο τοσο σε μπετο δεν λεει κατι...
Ενα 18v ειναι πιο βαρυ,μιλαμε για 500-600γρ μονο σε καποιες περιπτωσεις,αλλα θα σου κανει ολες τις δουλειες με δυσκολια μεν αλλα θα στις κανει ειδικα στο μπετο...
Το αναφερω γιατι πολλες φορες στην δουλεια εχει τυχη να παρω μονο τα 12v και ερχεται η ρημαδα η στιγμη που δεν σε αφηνει να προχωρησεις και αναζητας το 18ν η και το sds(θεωρω λιγο τραβηγμενο για σενα) για να τελειωσεις...
Οποτε σκεψουν καλα πριν προβεις στην αγορα του τι θες να παρεις...

• Like
Γιάννη η δική μου γνώμη για ξεκίνημα σε βασικά εργαλεία μπαταρίας είναι:
Για βιδώματα καθημερινής χρήσης θέλεις οπωσδήποτε ένα μικρό και ελαφρύ 12V που θα το έχεις συνέχεια μπροστά σου για οποιαδήποτε ελαφριά δουλειά και πίστεψε με θα είναι αυτό που θα δουλεύεις περισσότερο.
Μετά ένα 20V δραπανοκατσάβιδο κατά προτίμηση και κρουστικό για πιο δύσκολα τρυπήματα και βιδώματα.
Για δύσκολα τρυπήματα σε τοίχο θέλεις ένα κρουστικό ρεύματος.
Μετά έρχεται το SDS και το Παλμικό.
Ξεκίνα με τα δύο πρώτα ... τώρα σε μάρκα δεν θα προτείνω... οι προτάσεις θα είναι για αυτά που ο καθένας κατά την γνώμη του θεωρεί καλύτερα και σχεδόν πάντα είναι διαφορετικές.
Διαλέγεις ανάλογα πόσα θέλεις να δώσεις .... ένα είναι σίγουρο ότι την ερασιτεχνική σου δουλειά θα την κάνεις με ότι και να διαλέξεις φτηνό ή ακριβό. :)

Απ΄ότι είδα 12V έχεις οπότε θέλεις ενα 20V κρουστικό και αν θέλεις να καλύψεις και δύσκολο τρύπημα σε μπετό ή σκάψιμο πάρε από εβδομάδα το SDS το 1050 από το Lidl που είναι σίγουρο και δοκιμασμένο εργαλείο μόνο που γίνεται ανάρπαστο.

Last edited:
ναι εχω ενα Parkside 10.8v που το ειχα ξεχασει!
Απλα θα χρειαστω μια νεα μπαταρια γιατι αυτη που εχω τα εχει παιξει λιγο.

Εχω κι ενα πολυ μικρο bosch 3.6V αλλα ειναι λιγο μερικες φορες.

Τελικα εκανα μια βολτα απο τα μαγαζια (μολις επεστρεψα) και βρηκα μια καλη προσφορα σε ενα brushless 18V κρουστικο που χρειαζομουν και το χτυπησα.
Στιβαρο φαινεται, διπλα διπλα με bosh , makita , B&D κλπ που το ειδα, δεν υπολειπεται σε κατι (εξωτερικα, κατασκευαστικα).
Εχει μαλιστα 13mm τσοκ και αρκετη ροπη για τη τιμη του.

Το βρηκα μαζι με 2 μπαταριες 2.5 Ah και φορτιστη στα 110 ευρω με λιγα παζαρια .

• Like
Ωραιότατος ...χτύπα και το SDS που σου είπα από εβδομάδα ...και πάρε φόρα στους τσιμεντότοιχους. :D :D
Θα φτιάξουμε στην πορεία και το 10,8V και είσαι ΟΚ.

Το βρηκα μαζι με 2 μπαταριες 2.5 Ah και φορτιστη στα 110 ευρω με λιγα παζαρια .

Τζάμι!!
ενα παλιοτερο κρουστικο δραπανοκατσαβιδο εινχελ 18βολτο με καρβουνακια και μπαταρια nicd δεκαετιας που εχω , μου εχει βγει πολυ καλο παρα την δουλεια που εχει πατησει
τουτο που ειναι brushless ειναι και λιθιου και πιο εξελιγμενο θα το χαιρεσαι για πολλα-πολλα χρονια! καλοδουλευτο.

Last edited:
αυτο που ειναι για τα παντα
και με περισσοτερα τεμαχια το ιδιο

αν θες αποκλειστικα για σιδηρο αυτο

για τοιχοποιια αυτο
https://www.skroutz.gr/s/18671012/Bosch-Σετ-Τρυπάνια-Μπετού-CYL-5-Robust-Line-2608588165-5τμχ.html?from=catspan
και με περισσοτερα τεμαχια το ιδιο
https://www.skroutz.gr/s/18792600/Bosch-Σετ-Τρυπανιών-CYL-5-2608588167-7τμχ.html?from=catspan

για μυτες εξαιρετικα τεμαχια αυτο
και αυτο
και πιο φτηνα αυτο

ολα αυτα ειναι κορυφαια κομματια. υπαρχουν και άλλα καλα και φτηνοτερα
και απο αλλες μαρκες ή απο τις ιδιες. παραδειγμα αυτο που το βγαζει κατα καιρους προσφορα στη μιση τιμη

μπορει ολα αυτα τα σετ να φαινονται ακριβα, ομως ειναι τα κορυφαια

μπορεις ακομα να παρεις και του λιντλ τα διαφορα σετ που φερνει κατα καιρους, σαν φτηνη αλλά καλη εναλλακτικη (ιδιαιτερα αυτα που εχουν την ενδειξη προφεσιοναλ)

κατα την γνωμη μου παρε ενα σετ με τρυπανια cyl9 να τα εχεις για το οτιδηποτε και απο μυτες βλεπεις στη πορεια
εχω διαφορα σετ. μαλιστα μια κασετινα φτηνη του λιντλ με κανα δεκαρικο εχει μεσα καμια κατοστη μυτες, μια χαρα μου εχουν βγει ολες
για μυτες , με ενα σετ του δεκαρικου, μια χαρα δουλεια θα κανεις
οι ακριβες μυτες προοριζονται περισσοτερο για παλμικα (οι impact) ή για επαγγελματιες

Πληρεστερη απαντηση σε ερωτημα συναδελφου, δεν μπορουσα να φανταστω!!

Τα σεβη μου Νικο, και για τον χρονο σου και για την γενικοτερη διαθεση σου να βοηθησεις, μπραβο!! (y)

χαχα μερσι! μα ετσι δεν εμαθα κι εγω? απο την εμπειρια αλλων συναδελφων.
χρονο εχουμε, χρημα δεν εχουμε :)
τελευταια ουτε και πολυ υγεια εχουμε αλλά 40 χρονια βαρυς καπνιστης καπου θα ξεσπαγε...
στα προβληματα υγειας ομως, τον πρωτιστο ρολο εχει η καλη ψυχολογια.
ετσι οτι κι αν συμβαινει, εγω εξακολουθω και προγραμματιζω αγορες, φτιαχνω διαφορα, σκεφτομαι, βρισκω λυσεις, μαθαινω απο την εμπειρια αλλων και λεω: θα ειμαι και του χρονου εδω να φτιαχνω... ;)

Ωραιος Νικολα.
Τα τρυπανια τα απλα του lidl δεν ειναι καλα, παντως. Ειδικα σε τοιχο, σου βγαζουν την πιστη λιγουλακι. Αξιζει να παρει τα cyl9 ή cyl5.
Τα professional (ακουω οτι) ειναι πολυ καλυτερα.

• Like
Reactions: zerlan and nickolas
Και εγω ειμαι στην λογικη του νικολα....
ενα βασικο σετ για τα αναπαντεχα και ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ μυτες για τα δυσκολα.
πχ βιδωματα μεγαλων βιδων. Δεν θα χρησιμοποιησεις κατι παραπανω απο μια PZ2 ή καμμια Τ15. Αντε καμμια PZ3.
Δηλαδη ειναι απιθανο να χρειστεις δυναμη για μια philips 0 ή 1

Καμμιας μαρκας τα απλα τρυπανια δεν ειναι σοϊ.. ειτε επωνυμης ειτε budget ειτε no name.

Τα καλα τρυπανια πληρωνονται παραπανω.

Η σειρα professional της Parkside ειναι αρκετα ακριβοτερη της απλης αλλα αξιζει τα λεφτα της, τουλαχιστον τα τρυπανια ξυλου που εχω δοκιμασει.
Για τα τρυπανια μεταλλου η πετρας της σειρας δεν εχω αποψη, ημουν δυσπιστος και ετσι πηρα μονο τα τρυπανια ξυλου για δοκιμη, τα οποια αποδειχτηκαν ειναι αστερια.

• Like
Reactions: mastroxalastis
Οι οικονομικες διαφορες με τα τρυπανια του Lidl σε σχεση με του εμποριου δεν ειναι τοσο τρελες ωστε να σε αποθαρρυνουν να τα παρεις....
Απλως Bosch και Dewalt εχουν και διαρκεια στο χρονο που τα κανει ακομη πιο συνφερουσα αγορα...

εχω παρει τα τρυπανια sds προφεσιοναλ της παρκσαιντ και ειναι εξαιρετικα!
τρελη ευκαιρια δεδομενης της τιμης τους. στην πραξη (αλλά με λιγη χρηση), δεν εχω δει διαφορα απο τα αντιστοιχα της bosch και της dewalt!
τρυπαω και η ουπα μπαινει το ιδιο σφικτα (αρχικα, μετα με σφυρι) και με τα μεν και με τα δε, οσο μεγαλη και μακρυα και αν ειναι.
ουτε εκκεντροτητες, ουτε τιποτα

υποθετω οτι και με τα υπολοιπα προφεσιοναλ το ιδιο πανω κατω θα ειναι

• Like
Reactions: mastroxalastis
Κουβεντα να γινεται αλλα το θεμα μας δεν ειναι να ανοιξεις 3-4 τρυπες σε ξυλο τοιχο που και φολα να ειναι το τρυπανι καποια στιγμη θα ανοιξουν, το θεμα ειναι να ανοιξεις τρυπες σε σιδερο, που εαν δεν ειναι καλο το τρυπανι δεν θα ανοιξεις ποτε ουτε την πρωτη τρυπα.

Τα καλα τρυπανια τα βλεπεις στο σιδερο, πως αφαιρουν το υλικο σαν σερπαντινα

Εγω παντως, πλεον, δεν βλεπω το λογο γιατι να επιλεξω τα τρυπανια (απο 5αρι και πανω) που πουλανε οι κοινες εταιρειες εργαλειων και οχι των κορυφαιων izar, irwin, alpen κ.α.