Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

Νίκο, εάν θέλεις ατσάλι νομίζω ότι η kanca είναι μονόδρομος.
Εάν όμως ο χυτοσίδηρος δεν σε περιορίζει τότε ρίξε μια ματιά στην περιστρεφόμενη της yato που προσφέρει λύσεις https://www.skroutz.gr/s/11825818/Yato-Μέγγενη-Πολλαπλών-Γωνιών-YT-6505-100mm.html

Επίσης, κάνε μια βόλτα και στον Σπύρο ο οποίος σίγουρα έχει γνώση και μπορεί να σε κατευθύνει

• Like
Reactions: nikfor
η λογικη λεει ατσαλινη τουλαχιστον 120 μμ. εχω την 150 αρα bulle και ειμαι ικανοποιημενος σε ελαφρα χρηση. στραβωνε αν της πιασεις κατι δυνατα στη μια της ακρη και οχι στο κεντρο.
αλλά δεν εχει σχεση με βαριες επαγγελματικες.
και απο μενα kanca , μονο αν μπορεις πηγαινε στα 120 μμ τουλαχιστον
Νικόλα απλά για την ιστορία...
Συνάδελφος είχε αγοράσει για το γιο του που είναι μηχανικός αυτοκινήτων, μια "άθραυστη" μέγγενη Bulle industrial 175mm, την παρακάτω:
https://www.kentrovidas.gr/showprod....nRhZ3MiOiIifV0
Προχθές μου λέει τσαντισμένος, ότι έχει φορτώσει στο αυτοκίνητο τη μέγγενη για να πάει μετά την δουλειά να την επιστρέψει στο κατάστημα αγοράς, ζητώντας αντικατάσταση... Αιτία; Σε μια χρήση της από το γιο του τις προάλλες, χωρίς να σφίξει υπερβολικά (έτσι τουλάχιστον μου δήλωσε ο άνθρωπος) το αντικείμενο που είχε πιάσει στη μέγγενη, "άνοιξε"/έσπασε το μέταλλο στο σημείο που συνεργάζεται με τον ατέρμονα κοχλία (περιγραφή δική του, δεν το είδα με τα μάτια μου).
Τον ρωτάω αν είναι σίγουρος ότι ο γιος του δεν εφάρμοσε υπερβολική ροπή με καμία σωλήνα (προέκταση) και μου λέει κατηγορηματικά όχι.
Η μέγγενη φυσικά αχρηστεύτηκε.
Την πήγε χθες στο κατάστημα για να ζητήσει αντικατάσταση λόγω εγγύησης, ή έστω επιστροφή και αγορά άλλης ανάλογης μέγγενης με κάποια γενναία έκπτωση . Απόδειξη δεν είχε μαζί του, αλλά επειδή η αγορά έγινε ηλεκτρονικά, μπορούσαν να βρεθούν τα σχετικά παραστατικά (email κλπ).
Απάντηση του καταστήματος: Η συγκεκριμένη μέγγενη, έχει εγγύηση 12 μήνες, και βάσει ημερομηνίας αγοράς (που βρέθηκε από το κατάστημα) η αγορά έγινε πριν από 14 μήνες, άρα είναι 2 μήνες εκτός εγγύησης.
Με λίγα λόγια, πάπαλα. Επιστροφή κλπ επίσης δεν έκανε το κατάστημα.
Η μέγγενη είχε αγοραστεί προς τα τέλη του 2021 γύρω στα 150 ευρώ, δεν τα λες και λίγα.
Μπορεί να ήταν τυχαίο το περιστατικό, δεν λέω, απλά το αναφέρω.

• Like
Reactions: nickolas and nikfor
Νίκο, εάν θέλεις ατσάλι νομίζω ότι η kanca είναι μονόδρομος.
Εάν όμως ο χυτοσίδηρος δεν σε περιορίζει τότε ρίξε μια ματιά στην περιστρεφόμενη της yato που προσφέρει λύσεις https://www.skroutz.gr/s/11825818/Yato-Μέγγενη-Πολλαπλών-Γωνιών-YT-6505-100mm.html

Επίσης, κάνε μια βόλτα και στον Σπύρο ο οποίος σίγουρα έχει γνώση και μπορεί να σε κατευθύνει
Η συγκεκριμένη Kanca Που ανέβασε ο Νίκος, πρέπει να είναι κι αυτή χυτοσιδηρή αν θυμάμαι σωστά.
Αν εννοείς τον άνθρωπο που άνοιξε κατάστημα αφού έγινε γνωστός από το youtube, σίγουρα έχει διάθεση να βοηθήσει ο άνθρωπος, πλην όμως φέρνει πολύ συγκεκριμένες εταιρείες στο μαγαζί του (σε εργαλεία χειρός πχ Yato) οπότε μοιραία υποθέτω οι όποιες προτάσεις του θα είναι πολύ συγκεκριμένες...

• Like
Reactions: anastasg and nikfor
Οι Τούρκοι βγάζουν καλά εργαλεία τελικά… Kanca.
Μπάμπη εξ όσων θυμάμαι να έχω διαβάσει για την ιστορία της Kanca, η συγκεκριμένη εταιρεία εκτός από μέγγενες/αμόνια κλπ, εδώ και πολλά χρόνια παράγει διάφορα μεταλλικά/χυτά εξαρτήματα για ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, οπότε σίγουρα δεν είναι μια τυχαία τουρκική εταιρεία (μπορεί να μην μας πολυαρέσει ως Έλληνες, αλλά οφείλουμε να βλέπουμε την πραγματικότητα, φυσικά δεν το λέω για σένα προσωπικά).

το καλο λαζαρε ειναι οτι ισως και να παιρνει μια ηλεκτροκολληση εκει
αλλά ναι η bulle τουλαχιστον η δικη μου δεν δειχνει οτι μπορει να αντεξει πολλα. βεβαια του φιλου σου κοστιζει οσο 5 δικες μου οποτε επρεπε να αντεχει
για να πας σε καλη μεγγενη πας για κανα διακοσαρι + . ολα τα αλλα καπου θα κανεις συμβιβασμους
εγω θα πηγαινα απο την εμπειρια μου στα εργαλεια τους, περα απο κανκα, σε irwin, benmann, force

ειναι ποιοτικες εταιριες
δυστυχως εδω στην ελλαδα, δυσκολα να βρεις τα θερια του εξωτερικου αλλά τουλαχιστον αυτες οι μαρκες θεωρουνται αριστες

υγ
νικ, παρε την καστιλο της κανκα που ειναι μεσα στο φασμα που θελεις και πιστευω θα εισαι πολυ ευχαριστημενος
παρτην ομως στα 125, μικρη διαφορα εχει στην τιμη, μεγαλη στην χρηση

Αν κάποιος ψάχνει το απολύτως καλύτερο σε μέγγενη, θα πρέπει να κοιτάξει τις γερμανικές Matador/Ridgid/Peddinghaus (ίδια εταιρεία είναι σε ότι αφορά μέγγενες):

και φυσικά και τις επίσης γερμανικές Brockhaus/Heur:

Αμέσως μετά κοιτάει σε ατσάλινες Kanca, οποίες ωστόσο πρακτικά δεν υπολείπονται των προηγούμενων, και τις χρησιμοποιούν πολλοί επαγγελματίες. Μετά όλες οι υπόλοιπες εταιρείες (αναφέρομαι σε εταιρείες που βρίσκεις στην Ελλάδα, γιατί υπάρχουν και αρκετές σοβαρές εταιρείες που είναι δυσεύρετες Ελλάδα).

Σε διαστάσεις τυπικά η διάσταση των 120-125 χιλ. (πλάτος μάγουλων είναι, όχι άνοιγμα σιαγόνων) θεωρείται η mainstream διάσταση για ποικιλία εργασιών χρήσης της μέγγενης. Ωστόσο από τη δική μου προσωπική εμπειρία, εκτιμώ ότι και σε 100 χιλ. πλάτους σε μάγουλα είναι μια χαρά διάσταση για συνήθεις εργασίες ερασιτέχνη χρήστη (οικιακό εργαστήριο), ειδικά όπου ο χώρος του εργαστηρίου/πάγκου είναι σχετικά περιορισμένος. Τώρα αν κάποιος έχει κατά νου συγκεκριμένες εργασίες μέγγενης, όπου τα 100 χιλ. δεν είναι αρκετά, αυτός ας επιλέξει μεγαλύτερο μέγεθος.

• Like
Reactions: mixalio and nikfor
οι heuer ειναι εξαιρετικες! δεν ηξερα οτι οι ridgid ησαν τοσο καλες. αλλά φευγουμε πολυ πανω απο το φασμα του νικ
ετσι ενημερωτικα δυο τεστακια

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Like
Reactions: nikfor and lazarefa
Κατ'αρχην, δεν εχει νοημα να παρει κανεις μια μεγγενη που δεν την υποστηριζει ο παγκος η το σημειο που θα βιδωθει.
Eννοω την δυναμη που μπορει να ασκειται πανω στη μεγγενη. Δεν ειναι λογικο δηλαδη να μπει γομαρομεγγενη σε ενα ασταθες παγκακι παχους 2-2.5εκ. πχ.

Θεωρω οτι η περιστρεφομενη μεγγενη (10εκ.)που φερνει το λιντλ ~25 ευρω ειναι καλη, ιδανικη για ερασιτεχνικη χρηση και VFM. Χρησιμο και το αμονι που εχει, 8χ8εκ.
Το μονο της μειονεκτημα ειναι οτι δεν ειναι ακριβης στο χιλιοστο, στο σφιξιμο, πραγμα ομως που ποτε δεν με εχει ενοχλησει τοσο, οσο να σκεφτω μια ακριβοτερη μεγγενη.

• Like
Reactions: nickolas and nikfor
Μπάμπη εξ όσων θυμάμαι να έχω διαβάσει για την ιστορία της Kanca, η συγκεκριμένη εταιρεία εκτός από μέγγενες/αμόνια κλπ, εδώ και πολλά χρόνια παράγει διάφορα μεταλλικά/χυτά εξαρτήματα για ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, οπότε σίγουρα δεν είναι μια τυχαία τουρκική εταιρεία (μπορεί να μην μας πολυαρέσει ως Έλληνες, αλλά οφείλουμε να βλέπουμε την πραγματικότητα, φυσικά δεν το λέω για σένα προσωπικά).

Αν δείς τι εργαλεία παράγουν οι Τούρκοι σε σχέση με το σίδερο, από ποιότητα εννοώ, θα βάλεις τα κλάματα.
Κι έχουν και την ανάλογη τιμή βέβαια.

Καμία αντίρρηση Μπάμπη, δεν υπερασπίζομαι συλλήβδην τα τουρκικά εργαλεία, αλλά τουλάχιστον η Kanca (για την οποία συγκεκριμένα αναφέρθηκα) θεωρώ ότι έχει γενικά πολύ καλή ποιότητα κατασκευής, και επιπρόσθετα θα τολμούσα να πω ότι οι μέγγενες που παράγει είναι σε καλή σχέση ποιότητας-τιμής.

Για αυτό το είδος καρουλι μπαλαντεζα τι γνώμη εχετε...;

View attachment 209002

Το λέω σε σχέση με το στρογγυλά ανοικτα καρούλια όπου το εκνευριστικό καμία φορα είναι ότι στο μάζεμα όταν γίνεται γρήγορα καμία φορά το καλώδιο περνει στροφές εκτός του θύλακα περιτυλίγματος και θέλει πάλι από την αρχή..
Κάνουν τα ίδια και αυτές.. ;
Γιατί με ενδιαφέρει η αγορά μιας ακόμη μπαλαντεζας καθώς είναι στα πρόθυρα πεταγματος αυτή του lidl που έχω..
Ιδανική για τη δουλειά που τη θες.
2.5 δεν θα χρειασθείς.Ειναι πασπαρτού αυτές.
Σε 5 χρόνια θα τη λύσεις ,βάψεις τα πλαστικά και θα βάλεις γράσο στα ανάποδα πλαστικά ποτήρια που κάνουν την περιστροφή.
Κρατάς ένα πανί στο καλώδιο κατά το τύλιγμα για να την καθαρίσεις κάποιες φορές στο μάζεμα.
Το θερμικό κάνει δουλειά και θέλει λίγο προσοχή όταν βάζεις το φις να μη σπάσουν οι προστατευτικές τάπες που έχει.
Θα τη βολευτεις... και να ψάχνεις την ελαφρύτερη...

Καμία αντίρρηση Μπάμπη, δεν υπερασπίζομαι συλλήβδην τα τουρκικά εργαλεία, αλλά τουλάχιστον η Kanca (για την οποία συγκεκριμένα αναφέρθηκα) θεωρώ ότι έχει γενικά πολύ καλή ποιότητα κατασκευής, και επιπρόσθετα θα τολμούσα να πω ότι οι μέγγενες που παράγει είναι σε καλή σχέση ποιότητας-τιμής.

Έψαχνα πρίν ένα χρόνο περίπου να βρώ ένα καλό σετ κολαούζα και φιλιέρες.
Ήθελα VÖLKEL κι αν έβρισκα ακόμα καλύτερα.
Μου λένε στο μαγαζί οτι έχουνε κάποια τα οποία είναι κορυφαία αλλά σχεδόν διπλή τιμή.
Ρωτάω ποιά είναι αυτά και μου λένε τα Τούρκικα τα τάδε… Δεν θυμάμαι καν τη μάρκα.
Λέω, πλάκα μου κάνετε.

• Wow
Reactions: lazarefa
Αφού ασχολείσαι και με σίδερα τα υπόλοιπα αν θες δώστα να πάρεις μαγνητικές σιαγόνες γωνιάσματος σαν αυτές που είχα πάρει παλιά από Axminster.
Πολύ χρήσιμες!

View attachment 209355View attachment 209354View attachment 209356View attachment 209357
Το axminster δυστυχώς έχει ξεφύγει στις τιμές. Τα συγκεκριμένα μάγουλα από τους άγγλους:
και από Ελλάδα:

• Like
Reactions: nickolas
Πολύ ωραίες φαίνονται και χρήσιμες. Και η τιμή από Ελλάδα είναι υποφερτή, αλλά αναρωτιέμαι, μπορεί να στραβώσει και πιο χοντρή λάμα; 4-5mm ή είναι μόνο για πιο λεπτά μέταλλα;
Προσπαθώ να σκεφτώ πρακτικά, σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται ένα τέτοιο εξάρτημα.
Κρίμα που το axminster ακρίβυνε τόσο. Ήταν μια βολική λύση για εξειδικευμένα εξαρτήματα και εργαλεία.

Ιδανική για τη δουλειά που τη θες.
2.5 δεν θα χρειασθείς.Ειναι πασπαρτού αυτές.
Σε 5 χρόνια θα τη λύσεις ,βάψεις τα πλαστικά και θα βάλεις γράσο στα ανάποδα πλαστικά ποτήρια που κάνουν την περιστροφή.
Κρατάς ένα πανί στο καλώδιο κατά το τύλιγμα για να την καθαρίσεις κάποιες φορές στο μάζεμα.
Το θερμικό κάνει δουλειά και θέλει λίγο προσοχή όταν βάζεις το φις να μη σπάσουν οι προστατευτικές τάπες που έχει.
Θα τη βολευτεις... και να ψάχνεις την ελαφρύτερη...
Πανο ευχαριστω για τις πληροφοριες...
Θα την αγορασω καποια στιγμη στις επομενες μερες...

• Like
Reactions: panoss1
Πολύ ωραίες φαίνονται και χρήσιμες. Και η τιμή από Ελλάδα είναι υποφερτή, αλλά αναρωτιέμαι, μπορεί να στραβώσει και πιο χοντρή λάμα; 4-5mm ή είναι μόνο για πιο λεπτά μέταλλα;
Προσπαθώ να σκεφτώ πρακτικά, σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται ένα τέτοιο εξάρτημα.

Σε περιπτωσεις πχ. που το λυγισμα λαμας με σφυρι πανω στη μεγγενη, που σκεφτεσαι να αγορασεις, δεν ειναι βολικο η εφικτο.

• Like
Reactions: nikfor
Κρίμα που το axminster ακρίβυνε τόσο. Ήταν μια βολική λύση για εξειδικευμένα εξαρτήματα και εργαλεία.

Τα 4 και 5 χιλιοστά απλά τα ξεχνάς.
Αυτό και σε επαγγελματική στράτζα να το ζητήσεις θα σε στραβοκοιτάξουν.
Υπολόγιζε max 2 mm σε μεγάλη μέγγενη.

• Like
Reactions: lazarefa and nikfor
έκανα κάτι δοκιμές με την καινούργια κορδέλα (8mm στα 6tpi) που έβαλα στη μικρή Boston και κόλλησα σχεδόν τον φράχτη πάνω της και έκοψα κάτι πηχάκια οξιάς σε πολύ λεπτές λωρίδες (σχεδόν φλοίδες) με πάχος μόλις μισού χιλιοστού! Εντυπωσιάστηκα! :D

Και άρχισα να ονειρεύομαι διάφορες κατασκευές με αυτές τις λεπτές λωρίδες .... :cool: :p :LOL:

Βέβαια, όπως βλέπετε, η κορδέλα δεν κόβει την επιφάνεια λεία, αλλά αρκετά άγρια, και άντε να τρίψεις (αν χρειαστεί) μια τόσο λεπτή φλοίδα.

Image7477072012501582755.jpg

Ερωτήσεις λοιπόν:
  1. Αν βάλω μια με πυκνή οδόντωση θα έχω καλύτερα αποτελέσματα στο θέμα αυτό; (να είναι πιο λεία η επιφάνεια)

2. Και αν ναι, είναι καλύτερα να βάλω μια πιο πλατιά; στα 10mm
    (νομίζω κάπου είχε γράψει ο songless πως αυτά τα μικρά μηχανάκια σαν την Boston που έχω, δεν αντέχουν πυκνή οδόντωση, αλλά δεν ξέρω αν μιλούσε για πλατιά ή στενή κορδέλα.

3. Και - άσχετο - για να κόβω εύκολα έντονες καμπύλες, χρειάζομαι την πιο λεπτή κορδέλα (ας πούμε 6mm). Σε αυτήν την περίπτωση παίζουν ρόλο τα tpi ;(δηλαδή επηρεάζουν το πόσο εύκολα κάνεις καμπύλες);

• Like
Reactions: nickolas
1. Ναι, θα κόβεις πιο αργά αλλά με καθαρότερο αποτέλεσμα.

2. Ναι, η πλατειά κορδέλα βοηθάει για πιο ευθείες κοπές.
Η οδόντωση με το πλάτος είναι άσχετα, πολλά tpi σημαίνει καθαρότερη κοπή αλλά και πιο αργή κοπή.
Φαντάσου κάτι αντίστοιχο με τα δόντια στους τροχούς των δισκοπρίονων.
Πλατιά κορδέλα σημαίνει πιο ευθείες κοπές.

3. Ναι, όσο πιο στενή είναι η κορδέλα τόσο πιο εύκολα στρίβει. Τα πολλά tpi δεν βοηθάνε εδώ, καλύτερα λίγο πιο αραιό δόντι για να δουλεύει σαν τσαπράζι.

Last edited: