Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

Κοίταξε στην περίπτωση μας που μιλάμε για χτένισμα βιδων που έχουμε κόψει άνετα τις πιάνουμε στη μέγγενη και η δουλειά έγινε.
Όντως εξυπηρετούν και αυτά αλλά το βλέπω πολύ δύσκολο να υπάρχουν στο οπλοστάσιο κάποιου εδώ.
Αντίθετα ένα σετ φιλιερες κολαουζα το έχουν σχεδόν όλοι.

Φιλιερα εχω του Lidl αλλα δεν ξερω κατα ποσο εχει την δυναμη να φρεζαρει σε μεγαλα νουμερα...
Μεχρι 7-8mm οκ απο εκει και πανω...;
Αυτο μπαινει σε δραπανο και υπαρχει περιπτωσει να κολλησει...το θεμα ειναι η αξιοπιστια του οπως λεει και ο Δημητρης σε βαθος χρονου....

Ρε παιδιά πείτε μου τι δεν καταλαβαίνω.

Μιλήσαμε για χτένισμα σπειρώματος μετά από κοπή σωστά?

Πόση δύναμη να χρειαστεί εκεί πια όταν με το χέρι ανοίγεις νέο σπείρωμα σε βέργα?
Να είμαστε ρεαλιστές.

• Like
Reactions: SokoNik and mikemtb

Πόση δύναμη να χρειαστεί εκεί πια όταν με το χέρι ανοίγεις νέο σπείρωμα σε βέργα?
Να είμαστε ρεαλιστές.
Αμα εχεις 100 βιδες με το χερι εσυ θα τις κανεις...;
Δεν μιλαω για 3-4...
Δεν θα σε διευκοληνει το εξαρτημα αυτο να τελειωσεις πιο γρηγορα....;
Εγω ετσι το παω το σκεπτικο μου.....

• Like
Reactions: nickmanak
Φιλιερα εχω του Lidl αλλα δεν ξερω κατα ποσο εχει την δυναμη να φρεζαρει σε μεγαλα νουμερα...
Μεχρι 7-8mm οκ απο εκει και πανω...;
Αυτο μπαινει σε δραπανο και υπαρχει περιπτωσει να κολλησει...το θεμα ειναι η αξιοπιστια του οπως λεει και ο Δημητρης σε βαθος χρονου....
Κωστή, όπως λέει ο Κυριάκος. Για "χτένισμα" χρειάζεται ελάχιστη δύναμη, γίνεται και χωρίς μανέλα που λέει ο λόγος.

Συμπτωματικά, έκανα χτες δοκιμή για άνοιγμα σπειρώματος Μ12 με την φιλιέρα του λιντλ σε μασίφ σίδερο (άξονας καλιμπρέ που είχα γράψει σε άλλο ποστ). Το έβγαλε, αν και με πολύ κόπο επειδή είναι μικρή η μανέλα.

• Like
Reactions: enduras1
Κωστή, όπως λέει ο Κυριάκος. Για "χτένισμα" χρειάζεται ελάχιστη δύναμη, γίνεται και χωρίς μανέλα που λέει ο λόγος.
Στα μεγαλα νουμερα θα υπαρχει οπωσδηποτε κολλημα/δυσκολια στο ανοιγμα με μικρη/απλη μανελα οπως του Lidl...με το συγκεκριμενο εξαρτημα δεν θα δυσκολευτεις καθολου...αμα εχεις και ποσοτητα οπως εγραψα και πιο πανω θα σου λυσει τα χερια...

Να είμαστε ρεαλιστές.

Το εξάρτημα που λέει ο Κωστής είναι για πολύ πιο χοντρές δουλειές από ένα απλό χτένισμα σπειρώματος.
Έχεις δίκιο σ’αυτό που λες αλλά μιλάς για διαφορετικό πράγμα. Για να κάνεις χτένισμα σπειρώματος με φιλιέρα θα πρέπει αρχικά να μπορεί να «κουμπώσει» η φιλιέρα, άρα μιλάμε για πολύ μικρή παραμόρφωση της βίδας.
Το συγκεκριμένο μηχάνημα όμως είναι για πολύ πιο δύσκολες περιπτώσεις, εκεί που δεν μπαίνει φιλιέρα εκτός αν προηγηθεί αυτό και δημιουργήσει κώνο στην αρχή της βίδας ώστε να μπεί είτε φιλιέρα είτε παξιμάδι.

• Like
Reactions: nickolas and KOSSTV
Έχω βρει το παρακάτω εξαρτηματακι για φρεζαρισμα σπειρωματος βίδας εποιτα απο κοψιμο...και η τιμη μου φενεται πολύ καλή..

099-16769.jpg

Έχει κανεις εμπειρία...;δείχνει πολύ χρήσιμο...
Πόσες φορες έχουμε κόψει βιδα και μας σπάνε τα νεύρα να περάσει σωστα μετεποιτα το παξιμαδι...
Εγώ ως τώρα το έκανα με δίδυμο τροχό..αλλα ετρωγε ωρα...στην δουλειά πανω όμως οταν θα χρειαστει δεν μπορω να εχω διδυμο παρα κανω γωνιακο τροχο να το "φαω" μονο...αλλά αυτό μου φενεται καλύτερα,ασφαλέστερο και σωστότερο...

Εάν υπάρχει κάτι άλλο σε παραπλησια τιμή δώστε link...

Eχω ενα ακριβως το ιδιο και το εχω παρουσιασει μαλιστα πριν αρκετα χρονια.

Θυμαμαι οτι εκανε δουλεια, αλλα το γεγονος οτι ΔΕΝ το εχω χρησμοποιησει ξανα απο τοτε (χωρις να εχω ξεχασει οτι το εχω).. κατι μου λεει.

Την αλλη βδομαδα που θα ερθεις για τα φρεζακια, θα το ξαναδουμε, μπορει να το εχω παρεξηγησει :)

Αυτοι οι κωνοι ειναι για μεγαλες βιδες Μ8 και πανω πιστευω, οπως δειχνει & στη φωτο. Τις δουλευουν και για καθαρισμα στα μπουλονια των τροχων στα αυτοκινητα. Για ερασιτεχνη δυσκολα θα χρειαστει αυτος ο κωνος, εκτος αν εχει μοντελο για βιδες Μ3-Μ6.

• Like
Reactions: KOSSTV and nikfor
Αυτοι οι κωνοι ειναι για μεγαλες βιδες Μ8 και πανω πιστευω, οπως δειχνει & στη φωτο. Τις δουλευουν και για καθαρισμα στα μπουλονια των τροχων στα αυτοκινητα. Για ερασιτεχνη δυσκολα θα χρειαστει αυτος ο κωνος, εκτος αν εχει μοντελο για βιδες Μ3-Μ6.
Αν και καλό θα ήταν να ξεκίναγε από Μ6 εγώ το θέλω για Μ8,Μ10 και M12, γιατί αυτά κυριως δουλεύω...

• Like
Reactions: nickmanak
Ναι Μπάμπη ....μπερδεύτηκα .... αλλά και οι φιλιέρες κάθονται σχετικά εύκολα γιατί είναι σχετικά κωνικές αν δεν κάνω λάθος. :cool:

• Like
Reactions: enduras1
Εδώ είμαστε αλλά τσούζει η τιμή (απορώ γιατί αυτή η κοστολόγηση).
Volkel Hexagon set

Βλεπω απο κατω οτι το amazon βγαζει φθηνοτερες παρομοιες προτασεις για εξαγωνες φιλιερες απο αλλες μαρκες (ελπιδοφόρο)!

Last edited:
Εδώ είμαστε αλλά τσούζει η τιμή (απορώ γιατί αυτή η κοστολόγηση).

Volkel γαρ

Νικόλα, οι φιλιέρες έχουν μια κουρμπίτσα στην είσοδο αλλά αν κόψεις πχ μια 10-άρα ντίζα με τροχό δεν υπάρχει περίπτωση να μπεί χωρίς καθάρισμα.

• Like
Reactions: KOSSTV and mixalio
Κωστή, το να περάσεις ένα παξιμάδι, όπως είπαν τα παιδιά παραπάνω, ή ακόμη καλύτερα μούφα δεν σε βολεύει;
Νομίζω ότι είναι το πιο εύκολο και γρήγορο.
Προσωπικά έχω κάπου το συγκεκριμένο εξάρτημα αλλά αν δεν κάνω λάθος δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ.
Πάνω σε κάθε ντίζα έχω περασμένη μια μπύρα και όταν κόβω με τον τροχό περνάω τη μούφα και φτιάχνει το σπείρωμα αμέσως.
Σε βίδες όταν χρειαστεί χρησιμοποιώ κατά βάση το αντίστοιχο παξιμάδι.

Πάνω σε κάθε ντίζα έχω περασμένη μια μπύρα και όταν κόβω με τον τροχό περνάω τη μούφα και φτιάχνει το σπείρωμα αμέσως.
Σε βίδες όταν χρειαστεί χρησιμοποιώ κατά βάση το αντίστοιχο παξιμάδι.

• Haha
Reactions: anastasg
Παιδες, δεν εχει καμμια σχεση ο κοπος, το εστω λιγο ζορι και ο χρονος του παξιμαδιου, με τα 3 δευτερολεπτα που κανει το μαραφετι πανω στο δραπανο για να λειανει το σπειρωμα. Εαν μιλαμε δε για αρκετες βιδες, τοτε δεν το συζηταμε καθολου.

Βρηκα καποιες παλιες φωτο απο το Flickr αλλα δεν βρηκα τις αντιστοιχες αναρτησεις.
Το Hex αξονακι που λειανθηκε ειναι 6μμ, το ιδιο και η βιδα.

49029106346_cb325dd9cd_c.jpg

49028594373_456120ee38_c.jpg

να προσθεσω οτι ετσι και λυγισει η βιδα κατα το κοψιμο, θα εχουμε γρεζι, που θελει λιμαρισμα.
κακως που αυτο το μαραφετι δεν παει στα 3-4