Ερωτήσεις για φακούς zoom για pentax k20d

lazgr

Senior Member
28 March 2008
313
Έχω την pentax k20d με το φακό 18-55 AL ΙΙ του kit.

Θέλω να αγοράσω καλύτερο φακό zoom ~18-55. Υπάρχει ο pentax DA 16-50mm F/2.8 SDM που κοστίζει ~1000 ευρώ. Η sigma έχει τον AF 24-70mm f/2.8 EX DG HSM που κοστίζει ~900 ευρώ και τον AF 24-70mm f/2.8 EX DG που κοστίζει ~500 ευρώ.
- Για το HSM, αξίζει να δώσεις ~400 ευρώ παραπάνω?
- Οι ανωτέρω sigma είναι καλύτεροι από τον pentax?

Η tamron έχει τον AF SP 17-50mm f/2.8 DI XR II LD που κοστίζει ~350 ευρώ και τον AF XR 28-75mm f/2.8 που κοστίζει ~360 ευρώ. Υπoθέτω ότι οι tamron είναι χειρότεροι από τους sigma και pentax, επειδή είναι πιο φθηνοί.

- Οι tamron έχουν μεγαλύτερο λόγο απόδοσης/τιμή?

- Προτείνετε κάποιους άλλους φακούς?

Last edited:
Kατα τη γνωμη μου ποτε οι φακοι 3ων κατασκευαστων δεν ειναι καλυτεροι απο τη μαμα εταιρια (Pentax, Canon, Nikon, Mamiya, Hasselblad) σε ομοσταυλους φακους βεβαια κ πλην ελαχιστων εξαιρεσεων.

Τωρα αν αρχισει να μπαινει στο παιχνιδι το οικονομικο κ οι συμβιβασμοι, πρεπει να σκεφτεις ποια ειναι η βελτιστη λυση.

HSM δεν σου χρειάζεται γιατί αν δεν κάνω λάθος η pentax έχει στο σώμα.

Επίσης αν δεν κάνω λάθος η pentax έχει και crop factor οπότε αν ξεκινάς από τα 24mm μόνο equal με το 18 δεν είναι...

Μάλλον η καλύτερη λύση είναι ο 17-50 tamron.

Ο 16-50 ειναι ακριβος και πολλοι κατοχοι κλαιγονται για ελλατωματικα κομματια και ελλιπη ποιοτικο ελεγχο ,θα τον κοιταγα μονο αν ηθελα την αδιαβροχοποιηση που με αυτην της Κ20 θα κανανε καλο πακετο ,προσωπικα θα προτιμουσα τον 16-45/4 απο Πενταξ ,που οπτικα μοιαζει πολυ καλος και κανει 349 αντι τα 815 του 16-50/2.8.

Αλλα θα συμφωνησω με τον Jim σε ολα.

Ο Ταμρον ειναι φανταστικος οπτικα και ειναι 2.8 , με μειον απο αυτα που εχω δει , το εντονο Cas στα 17mm ανοιχτος(διορθωνεται με PP).
Οπτικα ειναι ισως ο καλυτερος στανταρ ζουμ αρκει να βρεις καλο κομματι , αν και εγω που αγορασα 1 για Σονυ 350 και που φορεσα ενα στην Κ200 για δοκιμη , ηταν πολυ καλοι και οι 2.

Αυτο που θα εκανα τωρα πλεον ( το εκανα και με τον samyang 14mm) , θα ηταν να παω με την μηχανη σε ενα γνωστο καταστημα που εχει αυτους που με ενδιαφερουν , να τραβηξω 5-6 φωτογραφιες και να παρω αυτον που μου αρεσει.Ο Ταμρον 17-50 και ο Πενταξ 16-45 κοστιζουν 349 ευρω ,O πολυ καλος οπως φαινεται Πενταξ 17-70/4 στα 565 ευρω και Σιγμα 17-70/2.8-4 στα 410.

Ισως θα αξιζε να περιμενες λιγο να βγει ο νεος αδιαβροχος 18-135 ( για all around) με προτεινομενη τιμη τα 530 δολαρια , ισως να ειναι καλος αν και προοριζεται σαν κιτ στο πακετο της Κ5 (των 16 Mp ομως).

http://www.pentaxforums.com/lensreviews/SMC-Pentax-DA-18-135mm-F3.5-5.6-ED-AL-IF-DC-WR.html

Last edited:
Εχω και εγω μια Pentax (k-M) και ψάχνομαι για αλλο φακο εκτός του κιτ!
Ειχα στα υπ οψιν τον 17-50 tamron αλλα βλεπω και τον Sigma 17-70!
Δείχνει ok!

Είχα καταλήξει στον Τamron αλλά τελευταία διάβασα παράπονα για το κάτω άκρο του. Διλείμματα...
Posted via Mobile Device

Είχα καταλήξει στον Τamron αλλά τελευταία διάβασα παράπονα για το κάτω άκρο του. Διλείμματα...
Posted via Mobile Device

Δυσκολο νομιζω να βρεις κατι καλυτερο σε sz απο τον 17-50 Jim.
O μονος τροπος ομως να κανεις σιγουρα την σωστη επιλογη ειναι να κουμπωσεις αυτους που σκεφτεσαι στην μηχανη και να δεις με τα ματακια σου ποιο αποτελεσμα σου αρεσει , γιατι καλα τα τεστ κι'οι αριθμοι , αλλα το μια εικονα = 1000 λεξεις παιζει 100% εδω.
Ο μονος στανταρ ζουμ που εχω ειναι του κιτ (δεν μου αρεσει στο 18 καθολου) ,σκεφτηκα λοιπον να παρω τον Ταμρον , κυριως για το ευρυγωνιο ακρο , αφου εχω σταθερους που με καλυπτουν μεχρι τα 135mm.
Τον φακο τον ξερω απο την α350 αλλα δεν τον εχω δουλεψει ο ιδιος απλα εβλεπα τις φωτο και μου αρεσε πολυ.
Τον τσεκαρα στον Γαλαιο πανω στην Κ200 ..και παλι εξαιρετικος (εχω τα δειγματα σε RAW) αλλα αν και μερα με την νυχτα απο τον κιτ , με χαλασε στο 17/2.8 και το αφησα να το σκεφτω καλυτερα.
Τοτε διαβασα για τον 14mm της Samyang στα 320 ευρω που υποτιθεται πως στα 14mm ηταν καλυτερος και απο τον σχεδον τελειο Nikon 14-24 !!
Δεν τον ξερω τον Νικον για να συγκρινω αλλα με το που ειδα τις φωτο που τραβηξα στο Λαπτοπ του photozone , εφυγα με τον φακο κουμπωμενο στην μηχανη.
Μην το σκεφτεστε πολυ , αν μπορειτε να δοκιμασετε καντε το και τα περιθωρια λαθος επιλογης μηδενιζονται.

Δυσκολο νομιζω να βρεις κατι καλυτερο σε sz απο τον 17-50 Jim.
O μονος τροπος ομως να κανεις σιγουρα την σωστη επιλογη ειναι να κουμπωσεις αυτους που σκεφτεσαι στην μηχανη και να δεις με τα ματακια σου ποιο αποτελεσμα σου αρεσει , γιατι καλα τα τεστ κι'οι αριθμοι , αλλα το μια εικονα = 1000 λεξεις παιζει 100% εδω.
Ο μονος στανταρ ζουμ που εχω ειναι του κιτ (δεν μου αρεσει στο 18 καθολου) ,σκεφτηκα λοιπον να παρω τον Ταμρον , κυριως για το ευρυγωνιο ακρο , αφου εχω σταθερους που με καλυπτουν μεχρι τα 135mm.
Τον φακο τον ξερω απο την α350 αλλα δεν τον εχω δουλεψει ο ιδιος απλα εβλεπα τις φωτο και μου αρεσε πολυ.
Τον τσεκαρα στον Γαλαιο πανω στην Κ200 ..και παλι εξαιρετικος (εχω τα δειγματα σε RAW) αλλα αν και μερα με την νυχτα απο τον κιτ , με χαλασε στο 17/2.8 και το αφησα να το σκεφτω καλυτερα.
Τοτε διαβασα για τον 14mm της Samyang στα 320 ευρω που υποτιθεται πως στα 14mm ηταν καλυτερος και απο τον σχεδον τελειο Nikon 14-24 !!
Δεν τον ξερω τον Νικον για να συγκρινω αλλα με το που ειδα τις φωτο που τραβηξα στο Λαπτοπ του photozone , εφυγα με τον φακο κουμπωμενο στην μηχανη.
Μην το σκεφτεστε πολυ , αν μπορειτε να δοκιμασετε καντε το και τα περιθωρια λαθος επιλογης μηδενιζονται.

Τα παράπονα δεν αφορούσαν ποιότητα η οποία είναι δεδομένη. Αφορούσαν δυσκολίες εστίασης σε χαμηλό φωτισμό...

Για πες αφού τον έχεις δοκιμάσει? Έχεις παρατηρήσει τίποτα τέτοιο?

Δεν τον δοκιμασα σε πολυ χαμηλο φωτισμο στην Κ200 οποτε δεν μπορω να πω για τον συγκεκριμενο.
Αυτος που βαλαμε στην α350 ειναι απλα φανταστικος για στανταρ ζουμ , νεταρει γρηγορα και σωστα , σε χαμηλο φωτισμο .
Τι να πω , ισως τα λεμονια ( μαλλον υπαρχουν αρκετα) να εχουν τα προβληματα του ειδους.
Αλλα γιατι δεν ρωτας τον Βασιλη που ειναι επαγγελματιας να σου πει , δεν μπορω να φανταστω πιο εγκυρη αποψη.

Δεν τον δοκιμασα σε πολυ χαμηλο φωτισμο στην Κ200 οποτε δεν μπορω να πω για τον συγκεκριμενο.
Αυτος που βαλαμε στην α350 ειναι απλα φανταστικος για στανταρ ζουμ , νεταρει γρηγορα και σωστα , σε χαμηλο φωτισμο .
Τι να πω , ισως τα λεμονια ( μαλλον υπαρχουν αρκετα) να εχουν τα προβληματα του ειδους.
Αλλα γιατι δεν ρωτας τον Βασιλη που ειναι επαγγελματιας να σου πει , δεν μπορω να φανταστω πιο εγκυρη αποψη.

Έχω μιλήσει με το Βασίλη εκτεταμένα για το θέμα!

Είναι και χρήστης του συγκεκριμένου...:a0210:

To ξερω οτι τον εχει , αλλα μπορει να μην τον θελει για βραδυνες ληψεις.
Να υποθεσω οτι εχει δυσκολιες σε χαμηλο φωτισμο με τον φακο ο Βασιλης ;
Γιατι , αν και αυτος δεν εχει πρεπει να τον δοκιμασεις τον φακο , αφου οπτικα ειναι παρα πολυ καλος και σε καλη τιμη.
Δεν σου λεω οτι νεταρει σαν τον 70-200 USM πανω στην 40d αλλα προβληματα δεν ειδαμε .

Η αλήθεια είναι οτι δυσκολεύεται σε αρκετές περιπτώσεις να εστιάσει με πολύ χαμηλό φωτισμό, παραθέτω μία φώτο που μετά από αρκετές προσπάθειες το γύρισα στο manual για να βγεί. Δυστυχώς όταν δεν μπορεί να εστιάσει κάνει και τον περισσότερο θόρυβο.

http://img135.imagevenue.com/img.php?image=49919__mg_6392_122_575lo.jpeg

Μη κρίνετε την ποιότητα του φακού από αυτή τη φώτο.. είναι στα 3200, hand held, απλά την παραθέτω σαν ένα παράδειγμα φωτογραφίας που δε μπορούσε να εστιάσει ο φακός..(αν και αμβιβάλλω αν θα εστίαζε και ο 50mm f/1.8 )

File name: _mg_6392.jpg (Standard EXIF Tags)

>>> Image Information <<<

Model : Canon EOS 500D
Manufacturer : Canon
Date and Time : 2010:08:15 00:03:03

White Balance : Manual
Shutter speed : 1/12 s
Metering Mode : Multi-segment
ISO Speed Ratings : 3200
Focal Length : 17.0 mm
Flash : No, compulsory
FNumber : F2.8
Exposure Time : 1/13 s
Exposure Program : Aperture priority
Exposure Mode : Auto
Exposure Bias : -1/3 EV
Aperture : F2.8

Last edited:
Και για να είμαστε δίκαιοι, ακολουθούν 2 δείγματα σε μέρα με δυνατό φως..

(οι φωτογραφίες είναι resized στο 80% του μεγέθους επειδή το imagevenue δεν δέχεται αρχεία πάνω απο 6MB :( )

http://img278.imagevenue.com/img.php?image=48906__mg_6816_122_596lo.jpeg

Date and Time : 2010:08:19 16:31:13

>>> Photograph Information <<<

White Balance : Auto
Shutter speed : 1/197 s
ISO Speed Ratings : 100
Focal Length : 30.0 mm
Flash : Yes, compulsory
FNumber : F5.6
Exposure Time : 1/200 s
Exposure Bias : 0 EV
Aperture : F5.7

http://img137.imagevenue.com/img.php?image=48907__mg_7233_122_550lo.jpeg

Date and Time : 2010:08:23 14:11:55

>>> Photograph Information <<<

White Balance : Auto
Shutter speed : 1/790 s
ISO Speed Ratings : 100
Focal Length : 22.0 mm
Flash : No, compulsory
FNumber : F7.1
Exposure Time : 1/800 s
Exposure Bias : 0 EV
Aperture : F7

Τι να πω ρε παιδιά, τρεις 17-50 δοκίμασα στο γνωστό μαγαζί στο κέντρο και οι τρεις ήταν out of focus, πάνω σε χάρακα, σε κείμενα, κοντινά, μακρινά, αλλού εστίαζες, αλλού νετάριζε πάντα σε AF... Απογοητεύτηκα με τον συγκεκριμένο φακό... Ζαχαρώνω τον sigma 17-70, ελπίζοντας σε κάτι καλύτερο...

Τι να πω ρε παιδιά, τρεις 17-50 δοκίμασα στο γνωστό μαγαζί στο κέντρο και οι τρεις ήταν out of focus, πάνω σε χάρακα, σε κείμενα, κοντινά, μακρινά, αλλού εστίαζες, αλλού νετάριζε πάντα σε AF... Απογοητεύτηκα με τον συγκεκριμένο φακό... Ζαχαρώνω τον sigma 17-70, ελπίζοντας σε κάτι καλύτερο...

μα το τεστ δεν γίνεται με AF αλλά με MF. Διότι πρόκειται για εικόνα με πολύ χαμηλό κοντράστ, επομένως είναι απολύτως φυσικό να μην μπορεί να εστιάσει το μοτέρ σε τέτοιες συνθήκες (και συνήθως ε´ναι εσωτερική λήψη και ο φωτισμός είναι και χαμηλός). Γι αυτό σε τέτοια τεστ γυρνούμε σε MF, σε live view και μετά εστιάζουμε με μεγέθυνση 5Χ ή μεγαλύτερη. Τραβούμε τη φωτογραφία. Επαναλαμβάνουμε με εστιάση πιο κοντά, κι επαναλαμβάνουμε με εστίαση από απόσταση. Φυσικά η μηχανή σε τρίποδο.

Για να μην πω για κάποιο (νέο) μέλος του φόρουμ στη Θεσσαλονίκη, που έκανε αυτό το τεστ και κατηγορούσε όλους τους φακούς του καταστήματος και ταυτόχρονα δεν έδινε σημασία στο μαγαζάτορα που του έλεγε ότι εστιάζει σε μικρότερη απόσταση από το ελάχιστο που δίνει ο κατασκευαστής για τον κάθε φακό, άρα νετ γιοκ!!!!

Καλημέρα... Το ζήτημα δεν ήταν τόσο ο χαμηλός φωτισμός γιατι κάναμε και εξωτερικές λήψεις με αρκετο φωτισμό, ακόμα και με τον υπάλληλο του μαγαζιού διαπιστώσαμε ότι και οι τρεις ήταν εκτός εστίασης (νετάρανε πιο κάτω από το σωστό) επίσης άρχισα να ψιλιάζομαι μήπως φταίει η μηχανή, δοκιμάσαμε τον tamron 70-300 (με τις ίδιες συνθήκες) και όλα μια χαρά...
Αφού έφτασε σε σημείο ο αντιπρόσωπος να μου προτείνει να καλιμπράρει τον φακό στη μηχανή μου...