Ερώτηση (άλλη μία) για ρυθμίσεις subwoofer

avpap

Μέλος Σωματείου
30 September 2011
10,235
Αθηνα
Μολις παρελαβα το magnat 302 και ειμαι ενθουσιασμενος περιμενοντας να γυρισω το βραδυ σπιτι να το δοκιμασω. Εχω διαβασει κατεβατά απο τοτε που τον παρηγγειλα, εχω παρει καλωδιο 10μετρο για να κανω το crawl και εχω διαβασει για ρυθμισεις (στο φορουμ και αλλου).

Ενα θεματακι που εχω ειναι οτι ο ενισχυτης μου δεν εχει αυτοματη ισοσταθμιση. Στα 5.0 ηχεια μου, χρησιμοποιησα εφαρμογη spl meter για το κινητο (ξερω οτι δεν ειναι το ιδανικο, αλλα αυτο διαθετουμε :D) και το εκανα "χειροκινητα" απο το μενου του ενισχυτη. Με το sub ομως, νομιζω οτι αυτος ο τροπος δεν γινεται.. ετσι δεν ειναι; Θα πρεπει ρυθμισω την ενταση του με το αυτι. Υπαρχουν καποια αντικειμενικα κριτηρια που γινεται η διαδικασια ή ειναι απλα θεμα αισθητικης και οπως αρεσει στον καθενα;

Re: (αλλη μια) ερωτηση για ρυθμισεις subwoofer

Η ένταση είναι υποκειμενική. Όπως αρέσει στον καθένα. Υπάρχει όμως ένα όριο. Θα πρέπει να προσέξεις να μην υπερκαλύπτει το μπάσο τα υπόλοιπα ηχεία. Δεν είναι δύσκολο θα το καταλάβεις.

Καλορίζικο το sub!

Αν ο ενισχυτής σου έχει test tone για το sub, συνήθως είναι ζυγισμένος –μετρημένος έτσι ώστε να δείχνει την σωστή ένταση σε A weighting.

Γίνεται και εξίσου καλά μπορείς να το κάνεις και με το spl meter από την γεννήτρια θορύβου του ενισχυτή, φτάνει η μέτρηση να είναι A-weighting. Πάντα με τους τόνους του ενισχυτή.
Με εξωτερική γεννήτρια θορύβου τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα και πιθανότατα να επιβάλλεται A και C weighting.
Αν ακολουθήσεις σωστά τις οδηγίες θα έχεις ένα μέσα στα σωστά πλαίσια σωστό αποτέλεσμα.

Δες και εδώ φίλε:
http://forum.blu-ray.com/showthread.php?t=38765

Οπς, άκυρο...

Το ειχα υποψιν μου και το εχω διαβασει αυτο το λινκ, αλλα ευχαριστω παρα πολυ για την απαντηση! Ο ενισχυτης μου εχει test tone, αλλα ειναι παρα πολυ χαμηλος σε ενταση σε σχεση με το tone που βγαζει στα υπολοιπα ηχεια. Μηπως με τα A & C weighting που γραφετε θα "μεταφραστουν" αυτα η χαμηλη ενταση σε πιο υψηλη, ωστε να το φερω στα 75db που λενε γενικα οτι θελουν την ισοσταθμιση; Το app που ειχα δεν ειχε weighting και κατεβασα ενα αλλο που εχει. Οταν παω σπιτι θα το δοκιμασω και αυτο.

Το volume πανω στο sub το εχω στη μεση και το crossover το εχω στο max, οπως συμβουλευουν ολοι, μιας και το σημειο crossover το αναλαμβανει ο ενισχυτης. Η αληθεια ειναι οτι περιμενα να ακουσω μεγαλυτερη διαφορα. Δοκιμασα το pacific rim που ξερω οτι προτεινεται για δοκιμη sub και οντως "γεμιζει" ο ηχος και αυτο το καταλαβαινω οταν τον κλεισω και ακουω τον ηχο πιο "κουφιο". Αν τα spl meters αποτυχουν θα δοκιμασω πιο πολλες δοκιμες, σε μεγαλυτερα volumes του sub να δω πως ακουγεται σε διαφορες περιστασεις (μουσικη, διαλογοι, χαμηλα εφφε).

Στα 5.0 ηχεια μου, χρησιμοποιησα εφαρμογη spl meter για το κινητο (ξερω οτι δεν ειναι το ιδανικο, αλλα αυτο διαθετουμε :D)

Έχω το γνωστό SPL meter της Radio Shack (αυτό).
Αν θες, ευχαρίστως να στο δανείσω για να κάνεις τη δουλειά σου και μου το ξαναφέρνεις...

Εννοείται ότι θα πάρεις πολύ πιο ακριβή αποτελέσματα με αυτό, απ' ότι με την εφαρμογή.
Γενικά όλες οι μετρήσεις και τα σχετικά λινκς (όπως αυτό που βάλαμε) αναφέρονται σε αυτό το ντεσιμπελόμετρο...

Έχω το γνωστό SPL meter της Radio Shack (αυτό).
Αν θες, ευχαρίστως να στο δανείσω για να κάνεις τη δουλειά σου και μου το ξαναφέρνεις...

Εννοείται ότι θα πάρεις πολύ πιο ακριβή αποτελέσματα με αυτό, απ' ότι με την εφαρμογή.
Γενικά όλες οι μετρήσεις και τα σχετικά λινκς (όπως αυτό που βάλαμε) αναφέρονται σε αυτό το ντεσιμπελόμετρο...

Ματς μουτς! εισαι ο ηρωας μου!! ρωτουσα φιλους techies αν εχουν τετοιο εργαλειο και επρεπε σε ολους να καθησω να εξηγησω τι εννοοω :D

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.keuwl.splmeter

Με αυτό θα κάνεις την δουλεία. Η αδυναμία αυτών των εφαρμογών είναι κυρίως η πραγματική ένδειξη σε decibel. Στην περίπτωση όμως που τα πραγματικά decibel δεν είναι το ζητούμενο αλλά η διαφορά σε db ανάμεσα στα ηχεία μια χαρά θα το κάνεις και με την εφαρμογή.

Τα 75db που αναφέρουν είναι σχετικό βαλε το volume στο σημείο εκείνο που συνήθως ακούς ταινίες και κάνε το calibration εκεί.
Μέτρησε πρώτα την ένταση κεντρικού –main και περιφερικών σε A weighting και ακολούθως μέτρησε μόνο τοπιο κοντινό κυριως εμπρός ηχείο με το sub από την θέση ακρόασης με το μικρόφωνο να βλέπει απείθειας το ταβάνι.

Το σημείο εκείνο που πιστεύω θα συναντήσεις ένα θέμα είναι το σημείο cross στο sub για αρχή ξεκινά όπως το έχεις στο max και αν δεις ότι είναι φλύαρο και επισκιάζει τα ανώτερα μπάσα τότε χαμήλωσε το και επανάλαβε την μέτρηση. Όσο χαμηλώνει το σημείο cross τόσο μειώνετε η ένταση. Το cross στο sub είναι σχετικό με το μέγεθος των ηχείων σου και το πως διαχειρίζεται την αποκοπή ο ενισχυτής. Οι νέοι είναι στο max οι παλιοί παίζεται.

Με εφαρμογή η το Radio Shack το αποτέλεσμα θα κριθεί κυρίως στο ποσό καλά εσύ θα κάνεις την δουλεία.

Ωραία όλα αυτά τα τεχνικά και τα θεωρητικά. Να κάνω όμως μια ερώτηση....

Δεν εμπιστεύεσαι τα αυτάκια σου ?

Πρέπει να κάνεις όλα αυτά για να ρυθμίσεις την ένταση στο sub ? Είναι υποκειμενικό. Σε μερικούς αρέσουν οι χαμηλές ίσα ίσα να ακούγονται και σε άλλους να ταρακουνιούνται από την θέση τους. Βάλτο εκεί που σου αρέσει.

Ωραία όλα αυτά τα τεχνικά και τα θεωρητικά. Να κάνω όμως μια ερώτηση....

Πρέπει να κάνεις όλα αυτά για να ρυθμίσεις την ένταση στο sub ? Είναι υποκειμενικό. Σε μερικούς αρέσουν οι χαμηλές ίσα ίσα να ακούγονται και σε άλλους να ταρακουνιούνται από την θέση τους. Βάλτο εκεί που σου αρέσει.

Καταλαβαινω τι λες και εν τελει δεν εχεις αδικο. Αλλα ομως, επειδη ειναι η πρωτη μου επαφη με sub "κανονικο" και οχι πακετου home cinema, θα ηθελα να ξερω "θεωρητικα" πως θα επρεπε να ακουγεται και επειτα να "παιξω" ωστε να ακουγεται στα αυτια μου καλυτερα. Αντιστοιχη ιστορια με τα picture options και το motion flow στις τηλεορασεις.... παω σε σπιτια φιλων και βλεπω vivid και true motion (ή οπως αλλως το λεει καθε κατασκευαστης) και θελω να πηδηξω απο το μπαλκονι (μεχρι εχω δει να εχουν κανει ζουμ για να μην βλεπουν τις μαυρες μπαρες)... και εκεινοι μου λενε "εμενα ετσι μου αρεσει"... :rifle:

Το έτσι μου αρέσει είναι πρόσκαιρο και εντυπωσιακό, που συνήθως εξαντλείται σε μια ταινία. Όποιος πραγματικά θέλει να απολαμβάνει τις ταινίες του όλα πρέπει να είναι ρυθμισμένα και κουρδισμένα στην εντέλεια.

Πρέπει να κάνεις όλα αυτά για να ρυθμίσεις την ένταση στο sub ?

Από τη στιγμή που ο AV του φίλου δεν έχει μικροφωνάκι αυτόματης ισοστάθμισης τότε θα χρειαστεί οπωσδήποτε ένα ντεσιμπελόμετρο για φέρει στα ίσα τους τις στάθμες των 5 καναλιών. Οπότε, αφού ούτως ή άλλως θα το χρησιμοποιήσει για τα 5.0, ας μετρήσει και το .1
Βέβαια συμφωνώ ότι ειδικά στο sub έχει μεγαλύτερο περιθώριο να 'παίξει' με την έντασή του, σύμφωνα με τα γούστα του στις χαμηλές...

Το θέμα είναι τί θα δηλώσει στην χρονοκαθυστέρηση! Ενώ στο delay των 5.0 καναλιών μπορεί να βάλει τις πραγματικές αποστάσεις των ηχείων, νομίζω ότι αυτός ο κανόνας δεν ισχύει για το subwoofer (λόγω του μεγάλου μήκους κύματος των χαμηλών συχνοτήτων). Σωστά;
Πχ σε μένα το Audyssey βγάζει τις σωστές (πραγματικές) αποστάσεις για όλα τα ηχεία, εκτός του sub που το βγάζει περίπου 2 μέτρα περισσότερο απ' όπου πραγματικά βρίσκεται...
Άρα, χωρίς μικρόφωνο ισοστάθμισης πώς θα βρει την σωστή απόσταση που θα πρέπει να δηλώσει στον ενισχυτή για το sub;;

Last edited:
Καλά είναι δύο μέτρα επιπλέον για Audyssey. Μην το πεις ούτε του παπά!

Θεωρητικά, ορίζοντας της απόσταση ορίζεται και το delay.

Στα θέματα των σωστών εντάσεων χωρίς μικρόφωνο, τα αποτελέσματα με το test tone και ένα ντεσιμπελόμετρο είναι πολύ καλά. Δεν υπάρχει ισοστάθμιση βέβαια αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.

Καλά είναι δύο μέτρα επιπλέον για Audyssey. Μην το πεις ούτε του παπά!

Θεωρητικά, ορίζοντας της απόσταση ορίζεται και το delay.

Στα θέματα των σωστών εντάσεων χωρίς μικρόφωνο, τα αποτελέσματα με το test tone και ένα ντεσιμπελόμετρο είναι πολύ καλά. Δεν υπάρχει ισοστάθμιση βέβαια αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.

Και στο sub τί απόσταση θα βάλει o φίλος; Υπάρχει τρόπος να υπολογίσει αυτή την απόσταση (delay) χωρίς μικρόφωνο;

mezoura.jpg

Εντάξει προσωπικά δεν κόβω φλέβες ότι η απόσταση που βρίσκει το Audyssey τα κλπ συστήματα είναι και η σωστή. Η default απόσταση για προηγούμενης γενιάς ενισχυτές είναι η ίδια απόσταση με τα main τοποθετημένο μπροστά. Oπου και αν υπάρχει τέτοια ρύθμιση.

Βρε Λεωνίδα δεν το κατάλαβα αυτό με τη μεζούρα.
Θες να πεις ότι η πραγματική απόσταση είναι και η σωστή;
Για το delay του subwoofer μιλάμε πάντα...