Ερώτηση για Leasing

dinos

Moderator
Staff member
17 June 2006
931
Πάτρα
Πρόσφατα εξόφλησα και την τελευταία δόση του Leasing στην Πειραιώς (ευτυχώς). Έχω πληρώσει και ένα μικρό ποσό στο τέλος (περίπου 25 ευρώ) για την ολοκλήρωση και τη μεταβίβαση. Ποιες είναι οι ενέργειες ε που θα πρέπει να κάνω ώστε και τυπικά να έρθουν στη κυριότητα ο εξοπλισμός που αγοράστηκε με το leasing; Δεν θα έπρεπε να μου στείλουν κάποιο χαρτί (μέχρι τώρα δεν έχω πάρει κάτι στα χέρια μου). Γνωρίζει κάποιος την διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί; Μήπως όλα είναι εντάξει με τρόπο αυτόματο (δηλαδή με τη εξόφληση τα μηχανήματα περιέρχονται αμέσως στη κυριότητά μου);

Πρόσφατα εξόφλησα και την τελευταία δόση του Leasing στην Πειραιώς (ευτυχώς). Έχω πληρώσει και ένα μικρό ποσό στο τέλος (περίπου 25 ευρώ) για την ολοκλήρωση και τη μεταβίβαση. Ποιες είναι οι ενέργειες ε που θα πρέπει να κάνω ώστε και τυπικά να έρθουν στη κυριότητα ο εξοπλισμός που αγοράστηκε με το leasing; Δεν θα έπρεπε να μου στείλουν κάποιο χαρτί (μέχρι τώρα δεν έχω πάρει κάτι στα χέρια μου). Γνωρίζει κάποιος την διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί; Μήπως όλα είναι εντάξει με τρόπο αυτόματο (δηλαδή με τη εξόφληση τα μηχανήματα περιέρχονται αμέσως στη κυριότητά μου);

Ριξε μια ματια στην συμβαση που υπεγραψες στην αρχη.

Σιγουρα πρεπει να παρεις επισημο εγγραφο εξοφλησης και κυριοτητος του εξοπλισμου που μεχρι τωρα ανηκει στην Πειραιως. Το οτι δεν σε ενοχλησαν δεν σημαινει οτι η συναλλαγη εκλεισε αυτοματα.

Συγχαρητηρια για την εξοφληση και καλες δουλειες!

Όταν θα πάρεις στα χέρια σου άδεια κυκλοφορίας που θα είναι στο όνομά σου χωρίς να γράφει επάνω "Παρακράτηση κυριότητας" θα είναι αναμφισβήτητα δικό σου το αυτοκίνητο. :smile:

Τότε κάποιο τιμολόγιο πώλησης;
Σε αυτή την περίπτωση δεν ξέρω. Αλλά κάπως θα πρέπει να περάσει στην ιδιοκτησία της εταιρίας.

Χρειαζεται εγγραφο μεταφορας κυριοτητος του εξοπλισμου απο την τραπεζα στον δανειοληπτη. Και δεν γινεται αυτοματα.

H Πειραιως εχει ακομα υποθηκευμενο το σπιτι μου παρολο που το δανειο εχει εξοφληθει εδω και εξι χρονια.. Πρεπει να παω ο ιδιος να διευθετησω το θεμα.

Όταν θα πάρεις στα χέρια σου άδεια κυκλοφορίας που θα είναι στο όνομά σου χωρίς να γράφει επάνω "Παρακράτηση κυριότητας" θα είναι αναμφισβήτητα δικό σου το αυτοκίνητο. :smile:

...εάν δεν κάνω λάθος, πρέπει να το κάνεις αυτό μαζί με το αντίστοιχο ΦΕΚ.-bye-

Παίδες ευχαριστώ για τις μέχρι τώρα απαντήσεις σας.
Το leasing αφορά ιατρικό εξοπλισμό και έχει εξοφληθεί από τον Μάρτιο.
Είχα πάρει ένα τηλέφωνο και μου είχαν πει, πως όλα είναι εντάξει.
Δεν έδωσα άλλη σημασία, μια και είχα πέσει με τα μούτρα στη δουλειά τόσο λόγω της γενικότερης κρίσης όσο και λόγω πρόσθετων χρεών κτλ.
Τώρα που καλοκαίριασε και η δουλειά ηρέμησε, αρχίζω και μαζεύω διάφορες εκκρεμότητες.
Μια από αυτές είναι και το συμμάζεμα της τελικής γραφειοκρατίας του leasing. Αύριο θα ξαναπάρω τηλέφωνο να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιο επίσημο χαρτί. Αλλιώς μάλλον πρέπει να ανέβω Αθήνα.
Πάντως σε κάθε περίπτωση θα σας ενημερώσω για το τι γίνεται τουλάχιστον στη περίπτωση του επαγγελματικού εξοπλισμού.

Ανάλογα με το τι έχεις συμφωνήσει κατά την υπογραφή της σύμβασης.
Το "όλα είναι εντάξει" φυσικά και δεν πρέπει να σε εφησυχάζει αφού εκτός του θέματος της κυριότητας,υπάρχει και το θέμα της φορολογίας(πάγια και απόσβεσή τους).

Τελικά το πράγμα έχει ως εξής. Στο παράρτημα της σύμβασης του leasing υπάρχει όρος που αναφέρει τίμημα εξαγοράς κατά τη λήξη της μίσθωσης με συμβολικό ποσό των 10 ευρώ.
Το έγγραφο αυτό έχει υπογραφεί από όλε τις πλευρές και με τη αντίκλητο δικηγόρο μου. Εκείνο που δεν είχα καταλάβει είναι πως με την έκδοση του τελευταίου τιμολογίου (των 10 ευρώ) ουσιαστικά έχει ολοκληρωθεί η εξαγορά του εξοπλισμού. Άρα η επισύναψη του τελευταίου τιμολογίου και της σύμβασης αποτελεί ουσιαστικά και την απόδειξη κυριότητας. Στα αυτοκίνητα χρειάζεται και η αναγραφή της αντίστοιχης μεταβολής της κυριότητας στην άδεια του αυτοκινήτου. Αν πρόκειται για ακίνητο χρειάζεται και αντίστοιχο συμβολαιογραφικό χαρτί.
Ο νόμος ειδικότερα αναφέρει:
Η άσκηση του δικαιώµατος αυτού θα γίνει µε µονοµερή δήλωση του µισθωτή προς τον εκµισθωτή και την καταβολή του συµφωνηθέντος τιµήµατος. Εφόσον πρόκειται για κινητό, η άσκηση του δικαιώµατος αγοράς µπορεί να γίνει εµµέσως ή σιωπηρώς, αφού ο νόµος δεναπαιτεί τύπο για την πώληση και µεταβίβαση της κυριότητας κινητού. Αντιθέτως για τα ακίνητα απαιτείται συµβολαιογραφικό έγγραφο.

Όσο αφορά το φορολογικό, η απόσβεση γίνεται αυτόματα κάθε μήνα (πάγιο κινητό έξοδο), με τη καταχώρηση του μηνιαίου τιμολογίου εξόφλησης του Leasing (σε μένα η διάρκεια ήταν 5 χρόνια).