Τελικά το πράγμα έχει ως εξής. Στο παράρτημα της σύμβασης του leasing υπάρχει όρος που αναφέρει τίμημα εξαγοράς κατά τη λήξη της μίσθωσης με συμβολικό ποσό των 10 ευρώ.
Το έγγραφο αυτό έχει υπογραφεί από όλε τις πλευρές και με τη αντίκλητο δικηγόρο μου. Εκείνο που δεν είχα καταλάβει είναι πως με την έκδοση του τελευταίου τιμολογίου (των 10 ευρώ) ουσιαστικά έχει ολοκληρωθεί η εξαγορά του εξοπλισμού. Άρα η επισύναψη του τελευταίου τιμολογίου και της σύμβασης αποτελεί ουσιαστικά και την απόδειξη κυριότητας. Στα αυτοκίνητα χρειάζεται και η αναγραφή της αντίστοιχης μεταβολής της κυριότητας στην άδεια του αυτοκινήτου. Αν πρόκειται για ακίνητο χρειάζεται και αντίστοιχο συμβολαιογραφικό χαρτί.
Ο νόμος ειδικότερα αναφέρει:
Η άσκηση του δικαιώµατος αυτού θα γίνει µε µονοµερή δήλωση του µισθωτή προς τον εκµισθωτή και την καταβολή του συµφωνηθέντος τιµήµατος. Εφόσον πρόκειται για κινητό, η άσκηση του δικαιώµατος αγοράς µπορεί να γίνει εµµέσως ή σιωπηρώς, αφού ο νόµος δεναπαιτεί τύπο για την πώληση και µεταβίβαση της κυριότητας κινητού. Αντιθέτως για τα ακίνητα απαιτείται συµβολαιογραφικό έγγραφο.
Όσο αφορά το φορολογικό, η απόσβεση γίνεται αυτόματα κάθε μήνα (πάγιο κινητό έξοδο), με τη καταχώρηση του μηνιαίου τιμολογίου εξόφλησης του Leasing (σε μένα η διάρκεια ήταν 5 χρόνια).