Ερώτηση κρίσεως

650 ευρώ θα ήταν μία πολύ καλή τιμή. Δεν διαφέρουν τόσο οι 510 και 520. Αλλά πού βρίσκεις με τόσο? 350+ πηγαίνει μόνος του ο 70-300ED
σήμερα αν θυμαμαι καλά ειδα σε φυλλάδιο των e-photodigital την ε510 με 14:42 και 40:150 519 ευρώ.

τον 70:300 επειδή τον έψαχνα αρχική τιμή έχει 349 ευρω.
σε δυο μαγαζιά τον είχαν ''σπασμένο'' απο πακετο της ε520 και μου έκαναν καλύτερη τιμή απο 280 με 250 στο ένα μαγαζί και 305 στο άλλο.

Η D60 σίγουρα είναι πολύ καλή μηχανή, αλλά σε περιορίζει όσον αφορά τους φακούς.
Και μην ξεχνάς οτι για σταθεροποίηση στον φακό θα πρέπει να πληρώσεις αρκετα.

Χμμ... με βάση και αυτο που λεει ο Ηλιας οτι ουτε κανον ουτε νικον εχουν σταθεροποιηση στο σωμα, η νικον 60D τουλαχιστον, οσο καλη και να ακουγεται δεν εχει ουτε auto focus... οποτε μαλλον την απορριπτω.

Ξαναγυρναω δηλαδη στην πενταξ 100 που ειχε προτεινει και ο Τασος (αν υπαρχει ακομη σε προσφορα).

O φακος sigma apo 70-300 έχει σταθεροποιηση πανω του?

Η D60 δεν έχει ρότορα στο σώμα οπότε δεν έχει Autofocus σε φακούς που δεν έχουν δικό τους. Οι πρόσφατοι φακοί τις Nikon (AFS) έχουν τετοιο μηχανισμό οπότε έχουν AutoFocus. Με τους παλιούς δεν θα έχεις.

Αλλά άν θές να βρείς τηλεφακό καλό χωρίς να τον πληρώσεις πολλά πιστέυω οτι πιό πολύ θα σε βολέψει ένας παλλίος σταθερος. Παίρνεις έναν 300αρη απο ebay που θα είναι και πίο γρήγορος απο ζουμ και είσαι αρχοντας. Αλλα μάλλον ξεχνάς το AF εκεί. Προσωπικά δεν με πειράζει αφου προτιμάω να εστιάζω μόνος μου, αλλά σκέψου το και εσύ. Η χειροκινητη εστίαση δεν είναι και τόσο τρομερό πράμα.

Kαι κάτι ακόμα. Αν θέλεις, με παίρνεις τηλέφωνο, έρχεσαι παίρνεις σώμα ΝΙΚΟΝ με τον 70-300 VR τον κρατάς μια εβδομάδα για να δεις αν είναι αυτό που θέλεις, ή καλύτερο και μετά σκέφτεσαι τί να κάνεις.

Πάντως χθες η D60 είχε 360 με τον απλό 18-55 στο Saturn στην Αθήνα.

Re: Απάντηση: Ερώτηση κρίσεως

Ηλία θα πρότεινα να επικοινωνήσεις με τον nilo, διότι του έχουν περισσέψει κάποιες μηχανές και φακοί (δεν κάνω πλάκα).

Επίσης δες το http://www.dpgr.gr/forum/index.php?topic=32905.0 μήπως ενδιαφέρεσαι και κυρίως το http://www.dpgr.gr/forum/index.php?topic=32736.0 μεταχειρισμένη D80 και SIGMA 70-300 στα 500 ευρώ.

Η D80 Βλαση καλή ακούγεται, για τη σονυ πρεπει να διαβασω, δεν ξερω τιποτα... αν και τα μεταχειρισμενα τα φοβαμαι λιγο.... (εκτος αν ειναι απο γνωστό).

Όπως και να χει ευχαριστω...

Re: Απάντηση: Ερώτηση κρίσεως

Kαι κάτι ακόμα. Αν θέλεις, με παίρνεις τηλέφωνο, έρχεσαι παίρνεις σώμα ΝΙΚΟΝ με τον 70-300 VR τον κρατάς μια εβδομάδα για να δεις αν είναι αυτό που θέλεις, ή καλύτερο και μετά σκέφτεσαι τί να κάνεις.

:grinning-smiley-043:grinning-smiley-043:a0210::a0210:

Η D60 δεν έχει ρότορα στο σώμα οπότε δεν έχει Autofocus σε φακούς που δεν έχουν δικό τους.

Η χειροκινητη εστίαση δεν είναι και τόσο τρομερό πράμα.

Αν βρεθει σε τιμή προσφοράς, οπως αυτή που αναφερει ο Βλασης στο saturn, να το σκεφτω... αλλα αν ειναι σε κανονικη τιμη, γιατι να την προτιμησω (τη νικον) απο μια αντιστοιχη κανον που τουλαχιστον εχει ΑF?

Έτσι, θα εχω περισσοτερες επιλογες για φακους και απο το ebay στο μελλον , οπως πολυ σωστα λες...

β) Στο τεστ της Κ100 του dpreview δείχνει κέρδος 1 στοπ λόγω σταθεροποίησης στ 75μμ. Πόσο μπορεί να αυξηθεί αυτο στα 450μμ ??.

http://www.dpreview.com/reviews/pentaxk100d/page12.asp

Οπως και να έχει η σταθεροποίηση είναι σοβαρό πλεονέκτημα και προσωπικά συμφωνώ οτι είναι σοβαρότερο απο τα καλά ψηλά ISO. Και το ανέφερα ως επιπλέον πλεονέκτημα (επικουρικό αν θέλεις). Αλωστε με αυτή την λογική κατάλαβα ότι το χρησιμοποιείς και εσύ.

Το τεστ είναι στα 50mm (50ρης φακός) και πρόκειται για ένα από τα πρώτα εμπειρικά τεστ του dpreview πάνω σε σύστημα σταθεροποίησης. Νομίζω κατά γενική ομολογία το 1 με 1 1/2 στοπ το έχει το σύστημα της Πένταξ στις εστιακές αποστάσεις κάτω από 50mm. Στα 300mm η διαφορά μπορεί να φτάνει και τα 3 στοπ όμως. Τα 2 στοπ τα θεωρώ δεδομένα σε εστιακά μήκη από 150mm και πάνω (πραγματικά mm φακού εννοώ).

Από προσωπική μου πείρα σε οπτικό is (έχω τον 28-135is της Canon, με is 1ης ή 2ης γενιας), έχω πάνω από 2 στοπ διαφορά στα 135mm (σε σημείο να μπορώ να βγάλω αποδεκτές φωτογραφίες με 1/30 αντί 1/160, αλλά στα 28 η διαφορά δεν είναι τόσο μεγάλη.

@ Sent
OK, τα 75mm / 450mm τα έγραψα πολλαπλασιάζοντας με τον συντελεστή κροπ 1,5 αφου τελικά υπεισέρχεται και αυτός στο τελικό αποτέλεσμα.

Οσον αφορά το τέστ, με τον ίδιο εμπειρικό τρόπο η Sony A100 είχε αισθητά καλύτερη συμπεριφορά. Και πάλι με την ίδια μέθοδο η Α200 ακόμα καλύτερη. Δηλαδή στα 300mm πόσα στοπ δίνει η Α200.
Η λογική μου λέει οτι δεν είναι ολα τα συστήματα σταθεροποίησης ίδια και οτι αυτο της Κ100 υστερεί.

Γενικά διαβάζοντας αποκόμισα την εντύπωση οτι το οπτικό is είναι πιό αποτελεσματικό οπότε η εμπειρία σου για πάνω απο 2 στοπ με το φακό της Canon μου φαίνεται απόλυτα φυσιολογική.

@ Ιlias
Ηλία νομίζω οτι ο Βλάσσης σου έδωσε τις καλύτερες λύσεις. Δοκίμασε και αποφάσισε. Και η αγγελία με την D80 δείχνει να είναι πραγματική ευκαιρία. Εκτός αν και εσύ σαν και εμένα εκτιμάς πολύ το LiveView.-bye-

Μάλλον καταλήγω - ελπιζω και με τη σύμφωνη γνώμη των περισσοτέρων- στην Canon 1000D (Ηλία έχει και Live view, έτσι?? :2thumb22sup: ).

H αγορά θα γίνει απο εξωτερικό, μέσω φίλου που ταξιδεύει συχνά σε Ασιατικές αγορές... υπάρχει κατι που πρεπει να προσέξω (φορτιστές, μπαταρίες κτλ ή είναι ανάξια λόγου)?

Νομίζω (για μενα) είναι καλύτερα -για αρχή- να πάρω κάτι σε κιτ με το βασικό φακό (όποιος είναι στο πακέτο) και να κοιτάξω στη συνέχεια για τον τηλεφακό, αλλα καλο ειναι να ξέρω και τι τιμές παιζουν εκεί...

Οπότε ποιον φακό (οικονομικό παντα) προτεινετε 200ρη και 300ρη (να έχω εναλακτικη) με σταθεροποιήση όμως απαραιτητα και ότι άλλο θεωρειτε απαραιτητο να έχει για την εν λογω canon?

Εναλακτικα -αν δεν σας τα εχω πρηξει- προτείνετε και τον αντιστοιχο βασικο (εδω θα τον ήθελα λίγο φωτεινο αν γίνεται) που θα μπορούσα να παρω αν αγόραζα μόνο σωμα...

Για τους φακούς σκεφθείτε την ολη αγορα ως budget με ταση προς το λίγο καλύτερο...

Πάντως για λήψεις τηλεφακού και με βαρύνουσα τη σημασία του οικονομικού, θα διάλεγα καμία Οlympus, εάν μπορεί να βρεθεί στα 650 όπως προαναφέρθηκε πακέτο με τον 70-300, είναι τζάμι.

Την έπιασες στο χέρι σου?

Χμ... όχι ακόμα τη συγκεκριμένη, αλλα κατα καιρούς έχω κρατήσει διαφορες αλλες και νομιζω μπορω να τη συνηθίσω (αν δε μου καθεται καλα απο την αρχη).

Πάντως για λήψεις τηλεφακού και με βαρύνουσα τη σημασία του οικονομικού, θα διάλεγα καμία Οlympus, εάν μπορεί να βρεθεί στα 650 όπως προαναφέρθηκε πακέτο με τον 70-300, είναι τζάμι.

Eίναι πιο ακριβοι οι φακοι για κανον Τασο?

Τελικά θα μας πείς γιατι την θέλεις την μηχανή με τοσο τεράστιο ζουμ. Εννοώ θα είναι πολύ συχνή η χρήση της σε τέτοιες εστιακές αποστάσεις η απλά για να βρίσκεται, μία στις 20 ασπούμε (δεν είναι λίγο το 1/20, εγώ πάνω απο 200mm ούτε μια στις 50 δεν τραβάω και αυτά σε καμμιά πανσέληνο και μάλιστα με αποτυχία).

Γιατι αν ισχύει το πρώτο έχει δίκιο ο Τάσος για την Olympus. Και αρκετα φθηνότερα θα σου βγεί και μεγαλύτερη μεγένθυση θα έχεις (600mm vs 480mm ισοδύναμο FF). Γιαυτό η πρόταση του Βλάση να δοκιμάσεις τι εστί 300αρης σε Νικον (=450 ισοδύναμο) θα πρέπει να είναι η αφετηρία σου.

Χμ... όχι ακόμα τη συγκεκριμένη, αλλα κατα καιρούς έχω κρατήσει διαφορες αλλες και νομιζω μπορω να τη συνηθίσω (αν δε μου καθεται καλα απο την αρχη).

Ο jim εννοεί άν έχεις δεί πόσο "ψεύτική" την νιώθεις στο χέρι. Για να κρατήσουν χαμηλα την τιμή έχουν ρίξει πολύ την ποιότητα των υλικών. Μοιάζει με παιχνίδι

Ηλία, θα τον δοκιμασω μαλλον του Βλασση το φακο με την πρωτη ευκαιρια...

Για το μεγαλο ζουμ, αν θυμασαι στο πρωτο μου μηνυμα, εκανα συγκριση με την πανασονικ FZ28 η οποια φτανει κοντα στα 500mm και ετσι επελεξα κατι σε 300ρη. Για πρακτικους λογους οπως το σκεφτομαι ομως και οχι οτι εχω δοκιμασει καποιο αλλο φακο, νομιζω θα μου χρειαζεται για τοπια... ας πουμε Μετεωρα (εισαι κατω στο δρομο και τραβας τα μοναστηρια) ή απο καποιο πλοιο να βγαζεις το λιμανι ή από την Άνω Πόλη να βγαζεις το Λευκο Πυργο... δεν ξερω αν ειναι too much ενας 300ρης για τα παραπανω παραδειγματα. Απλα, με τις κομπακτ τετοιες φωτογραφιες δεν βγαζεις....

Τα 600 της olympous καλα ακουγονται αλλα ας μη το παρακανω...δεν θελω το απολυτο σε ζουμ, απλα ξεκινησα με βαση την FZ28.

Όσο για τιμες βλεπω το κιτ της 1000D με φακο με σταθεροποιηση στα 487Ε και απο το cameralab προτεινεται ο EF-S 55-250mm IS που τον βλεπω στα 223Ε, συνολο 710Ε, με καποια πιθανη έκπτωση κοντα στα 650Ε που βγαινει η olympous (και θα εχω κανον :drummer: και.... δανεικους φακους απο τον Τασο στο μελλον.... :BDGBGDB55: ) και αν τα παρω πακετο απο εξω ίσως με μια εκπτωση 20-25% να ερθει και φτηνοτερα.

Μενει βεβαια οπως ειπε και ο Jim... να την πιασω και λιγο στα χερια μου (οποτε ετοιμαζομαι το Σαββατο για ΜΜ, μπορει να πεσω και πανω στο Βλασση -bye- ).

Πως το βλεπεις το σκεπτικό μου?

Να πω οτι αυτος ο φίλος μου πηρε περισυ την νικον D80 από έξω στα 700Ε οταν εδω είχε τιμη στο σκρουτζ 1100 ή 1200Ε αν θυμαμαι καλα...

Last edited: