Ερώτηση κρίσεως

Ο jim εννοεί άν έχεις δεί πόσο "ψεύτική" την νιώθεις στο χέρι. Για να κρατήσουν χαμηλα την τιμή έχουν ρίξει πολύ την ποιότητα των υλικών. Μοιάζει με παιχνίδι

Aυτο το διαβασα στα διαφορα reviews και οντως -αν και το περνανε απ εξω απ εξω- μου χτυπησε καπως.... βεβαια επικεντρωνονται στο οτι δεν εχει μαλακο υλικο εκει που πιανουν δεικτης και αντιχειρας, αλλα και μενα μου εκανε καπως... νομιζω ειχε αναφερθει καπου κι εδω , απο καποιον που την επιασε στα χερια του οτι ειναι "πλαστικουρα" αν θυμαμαι καλα....

Σιγουρα θα τη δω απο κοντα...

Ηλία, θα τον δοκιμασω μαλλον του Βλασση το φακο με την πρωτη ευκαιρια...

Για το μεγαλο ζουμ, αν θυμασαι στο πρωτο μου μηνυμα, εκανα συγκριση με την πανασονικ FZ28 η οποια φτανει κοντα στα 500mm και ετσι επελεξα κατι σε 300ρη. Για πρακτικους λογους οπως το σκεφτομαι ομως και οχι οτι εχω δοκιμασει καποιο αλλο φακο, νομιζω θα μου χρειαζεται για τοπια... ας πουμε Μετεωρα (εισαι κατω στο δρομο και τραβας τα μοναστηρια) ή απο καποιο πλοιο να βγαζεις το λιμανι ή από την Άνω Πόλη να βγαζεις το Λευκο Πυργο... δεν ξερω αν ειναι too much ενας 300ρης για τα παραπανω παραδειγματα. Απλα, με τις κομπακτ τετοιες φωτογραφιες δεν βγαζεις....

Τα 600 της olympous καλα ακουγονται αλλα ας μη το παρακανω...δεν θελω το απολυτο σε ζουμ, απλα ξεκινησα με βαση την FZ28.

.......

Μενει βεβαια οπως ειπε και ο Jim... να την πιασω και λιγο στα χερια μου (οποτε ετοιμαζομαι το Σαββατο για ΜΜ, μπορει να πεσω και πανω στο Βλασση -bye- ).

Πως το βλεπεις το σκεπτικό μου?

Να πω οτι αυτος ο φίλος μου πηρε περισυ την νικον D80 από έξω στα 700Ε οταν εδω είχε τιμη στο σκρουτζ 1100 ή 1200Ε αν θυμαμαι καλα...

Για το ζοομ στην αρχή έγραψες 300αρης+κροπάρισμα γιαυτό σου γράφουμε για 600mm. Μήπως δεν υπολόγισες τον συντελεστή (χ1,5, χ1,6, ή χ2,0) που ισχύει για τα σώματα αυτής της κατηγορίας ?? και άρα δεν χρειάζεται το κροπάρισμα ??. (σσ. 300αρης στην Canon = 480).

Y.Γ. Μια χαρά σκεπτικό. Εχεις ΠΜ.

Ο καλύτερος που μπορείς να αγοράσεις είναι ο CANON 70-200 4.0L. Αμέσως μετά ο CANON 70-300 4.0-5.6 IS. Kαι οι δυο στοιχίζουν 550 ευρώ καινούριοι. Και οι δυο υπάρχουν σε μεταχειρισμένα στο dpgr.

Ο jim εννοεί άν έχεις δεί πόσο "ψεύτική" την νιώθεις στο χέρι. Για να κρατήσουν χαμηλα την τιμή έχουν ρίξει πολύ την ποιότητα των υλικών. Μοιάζει με παιχνίδι

+1 .. H μόνη Canon που δεν θα αγόραζα..
Αλήθεια τι σε χαλάει στο να πας σε Nikon D80 ;

+1 .. H μόνη Canon που δεν θα αγόραζα..
Αλήθεια τι σε χαλάει στο να πας σε Nikon D80 ;

Ότι είναι παλιο μοντελο (οχι σημαντικο), και οτι για σωμα ξεκινησα με βαση την τιμη της D40 (οποτε η παλαιοτητα δεν πειραζε τοσο) και ηθελα να κινηθω εκει κοντα...

Μετα απο το λιγο διαβασμα που εριξα ομως, βλεπω οτι αν ειναι να παω στη D80 μπορω να δω και την 450D... αλλα ετσι το πραγμα δεν εχει τελειωμο... οποτε λεω να μεινω στις "ετικετες" και να κινηθω στην entry level κατηγορία.

Να υποθεσω οτι την κρατησες στα χερια σου την 1000D και ειναι οντως.... "πλαστικουρα" στην αίσθηση?

Πάρε μεταχειρισμένη καμία 20D. Θα σου βγει φθηνότερα, θα κρατήσει περισσότερο. Οκ, δεν έχει lifeview, αλλά υπόψιν το τελευταίο είναι παντελώς άρχηστο σε λήψεις τηλεφακού εάν δεν γίνονται σε τρίποδο. Και περιορισμένης χρησιμότητας και στα λοιπά εστιακά μήκη για φωτογράφηση στο χέρι. Σε τρίποδο και μάκρο και όπου η επακριβής εστίαση με ρηχό βάθος πεδίου είναι απολύτως απαραίτητη, σου λύνει τα χέρια. Μιλάμε για πολύυυυ μεγάλο πράγμα. Ειδικώς σε μάκρο, με το οφθαλμοσκόπιο έβγαζα μέχρι πρότινος τα μάτια μου.

νομιζω ειχε αναφερθει καπου κι εδω , απο καποιον που την επιασε στα χερια του οτι ειναι "πλαστικουρα" αν θυμαμαι καλα....

:flute:

Η αλήθεια είναι πως καμιά φορά είμαι λιγάκι υπερβολικός στις εκφράσεις μου...

Πάρε μεταχειρισμένη καμία 20D. Θα σου βγει φθηνότερα, θα κρατήσει περισσότερο. Οκ, δεν έχει lifeview, αλλά υπόψιν το τελευταίο είναι παντελώς άρχηστο σε λήψεις τηλεφακού εάν δεν γίνονται σε τρίποδο. Και περιορισμένης χρησιμότητας και στα λοιπά εστιακά μήκη για φωτογράφηση στο χέρι. Σε τρίποδο και μάκρο και όπου η επακριβής εστίαση με ρηχό βάθος πεδίου είναι απολύτως απαραίτητη, σου λύνει τα χέρια. Μιλάμε για πολύυυυ μεγάλο πράγμα. Ειδικώς σε μάκρο, με το οφθαλμοσκόπιο έβγαζα μέχρι πρότινος τα μάτια μου.

Το θεμα δεν ειναι το liveview... ειναι οτι αν αρχισω να κοιταω και μεταχειρισμενες, πρεπει να προσθεσω αλλες 6-7 επιλογες υψηλοτερης κατηγοριας και θα μπερδευτω παραπανω...

Το κακο ειναι οτι διαβαζοντας δεξια και αριστερα μπερδευεσαι με τοσες αποψεις, ειδικα αν δεν εχεις και καποια δικη σου μικρη πειρα και πρωτοεισερχεσαι στο χωρο...

Ετσι, κατι που διαβασα και μου φανηκε σωστο, ειναι οτι "ολα τα σωματα πανω κατω ειναι τα ιδια σε δυνατοτητες (αλλο πραγμα τα χαρακτηριστικα, πχ. liveview, IS κτλ) και τη διαφορα την κανουν οι φακοι, οπου και πρεπει να τα σταξεις, αν θελεις να τη δεις αυτη τη διαφορα".

Αν το δεχτω ως σωστο, τοτε εχει βαση να δω για μεταχειρισμενη και τη διαφορα να τη σπρωξω σε κανενα.... L φακουδακι (ετσι για αρχη :BDGBGDB55: ).

Επισης αν ειναι σωστο ξανασκεφτομαι την D40 των 6 ταλαιπωρων μεγαπιξελ και μαλιστα..... "μεταχειρισμενη" και τα ρεστα σε φακους...

Με ποιο συνδυασμο πιστευετε θα ειχαμε καλυτερο αποτελεσμα... D40 και φακο L ή D700 και φακο απο το κιτ?

Με ποιο συνδυασμο πιστευετε θα ειχαμε καλυτερο αποτελεσμα... D40 και φακο L ή D700 και φακο απο το κιτ?

Οι L φακοί νομίζω είναι της canon.

Λίγο ακραίοι οι συνδυασμοί πάντως. Εγώ (για να πω και τη δικη μου γνώμη) θα έπαιρνα ένα καλό σώμα (D80) και έναν 70-300VR (με τον φακό του κιτ θα καλύπτεις καθημερινές σου ανάγκες).

Σώμα με καλές δυνατότητες, και φακός για να σου μείνει!-bye-

Οι L φακοί νομίζω είναι της canon.

Λίγο ακραίοι οι συνδυασμοί πάντως. Εγώ (για να πω και τη δικη μου γνώμη) θα έπαιρνα ένα καλό σώμα (D80) και έναν 70-300VR (με τον φακό του κιτ θα καλύπτεις καθημερινές σου ανάγκες).

+1..

Ο 70-300 VR της Nikon ειναι πολύ καλή περίπτωση και εχει πάρει θετικοτατες κριτικές για το εξαιρετικο value/money που δίνει..
(τον εχω και εγώ στα άμεσα σχέδια μου)

Aν εξαιρεσουμε την "πλαστικουρα" της 1000D, ως δυνατοτητες -για νεοεισερχομενο που ειτε θα θελησει να συνεχισει στο σπορ, ειτε θα τη βαρεθει γρηγορα- πως τη βλεπεις? Ακομα και σε σχεση με την D80?

Η D80 (ανεξαρτητως τιμης) είναι ακομα ανταγωνιστικη (ως σωμα) με τα νεοτερα μοντελα αλλων εταιρειων, εστω και χαμηλοτερης κατηγορίας (Ε-520, Α-300 κτλ)?

Kαι με τις νικον (40 & 60), δε φτανει που πρεπει να πληρωνεις για τη σταθεροποιηση, πρεπει να πληρωνεις και για το AF... απο την αλλη οι φακοι της κανον, μαλλον ειναι πιο ακριβοι, οποτε ερχεται στα ισα....

Aν εξαιρεσουμε την "πλαστικουρα" της 1000D, ως δυνατοτητες -για νεοεισερχομενο που ειτε θα θελησει να συνεχισει στο σπορ, ειτε θα τη βαρεθει γρηγορα- πως τη βλεπεις? Ακομα και σε σχεση με την D80?

Η D80 (ανεξαρτητως τιμης) είναι ακομα ανταγωνιστικη (ως σωμα) με τα νεοτερα μοντελα αλλων εταιρειων, εστω και χαμηλοτερης κατηγορίας (Ε-520, Α-300 κτλ)?

Kαι με τις νικον (40 & 60), δε φτανει που πρεπει να πληρωνεις για τη σταθεροποιηση, πρεπει να πληρωνεις και για το AF... απο την αλλη οι φακοι της κανον, μαλλον ειναι πιο ακριβοι, οποτε ερχεται στα ισα....

Θεωρώ την 1000άρα πολύ καλή σαν μηχανή (και στα λεφτά της). Αν είχε βγει όταν πήρα την D60 (βγήκε μετά από ένα μήνα), και ήταν σε λίγο καλύτερη κατάσταση το σώμα θα την είχα προτιμήσει.

Αν δεν υπήρχε θέμα οικονομικό θα είχα προτιμήσει βέβαια την D80!

Θέσε ένα ανώτατο όριο προϋπολογισμού, γιατί μερικές από τις λύσεις που προτάθηκαν ξεφεύγουν (πχ D80 + 70-300vr ξεπερνάει το 1000ρικο -εννοείται θα υπάρχει και ο απλός φακός του κιτ).

Η πιο οικονομική σε καινούργιο και όχι μεταχειρισμένο σώμα, είναι το παραπάνω σετ της E510 + 14-42 + 70-300ED, εάν μπορεί να βρεθεί στα 650 ευρώ.

Εάν δεν σε πειράζει η χειροκίνητη εστίαση, οι Pentax είναι συμβατές δίχως αντάπτορα με όλους τους φακούς της εταιρίας από το 75 και μετά (μοντούρα Κ). Παίρνεις την Κ200D με τον φακό κιτ σε τιμή λίγο πάνω από τα 500, και έναν 200ρη από ebay για 50 ευρώ.

Επειδή ανέφερες ως πιθανή χρήση του μεγάλου τηλεφακού τη φωτογράφηση τοπίου από απόσταση, και έθεσες για παράδειγμα τη φωτογράφηση της πόλης μας από τα Κάστρα, παραθέτω μία φωτο του ΜΜΘ που είχα ανεβάσει στο νήμα με τη νυχτερινή Θεσσαλονίκη, η οποία έχει ληφθεί από τον πύργο Τριγωνίου με 200ρη φακό (συγκεκριμένα τον Auto Takumar 200/3.5 του 1959).
Όπως και οι άλλες φωτο που παραθέτω. Εννοείται ακροπάριστες. Νομίζεις ότι θα χρειαστείς οπωσδήποτε 300ρη και μάλιστα θα κροπάρεις και το κάδρο του? Ακόμη και σε Olympus (που δεν είναι x1.6 όπως στις Κάνον, αλλά x2.0?)

594522

594519

Αυτά τα κάδρα είναι ισοδύναμα με 320mm. Μήπως τα 480mm (αντίστοιχα 300ρη φακού) και μάλιστα κροπαρισμένα, θα ήταν υπερβολή? Υπόψιν ότι φωτο έχουν ληφθεί από περίπου 3-4+ χιλιόμετρα απόσταση από το ΜΜΘ και σε τέτοιες αποστάσεις τον κύριο ρόλο δεν παίζει η ευκρίνεια του φακού, αλλά η καθαρότητα της ατμόσφαιρας. Στις παραπάνω φωτο η ατμόσφαιρα ήταν τζάμι, είχε βρέξει τις προηγούμενες ημέρες και φυσούσε βοριαδάκι.

Last edited:
Θέσε ένα ανώτατο όριο προϋπολογισμού,

Αυτο ειναι το βασικο για να μη χανομαι... έτσι οπως τα ειδα λοιπον, απο το λιγο διαβασμα που εκανα προσανατολιζομαι στις entry level κοινως
Canon 1000D,
Nikon D60 και
Olympous E-520

Όλες στο σκρουτζ δινουν τιμη λιγο κατω απο τα 500Ε για αγορα απο Ελλαδα με το βασικο φακο κιτ. Εδω θελω να κινηθω σε τιμη... Pentax και Sony για "ψυχολογικούς" λόγους τις βγαζω απ' εξω, όπως και μεταχειρισμένο σώμα.

Επειδή όμως -όπως είπα- θα προσπαθησω η αγορα να γίνει απ' έξω με καλυτερες τιμές τότε ίσως παω σε
Canon 450D
Nikon D80 (με μιση καρδια, λογω παλαιοτητος, θα παιξει ρολο η τιμη)
Νikon D90 (με μισή καρδια επισης, σιγουρα λογω ακριβης τιμης και εξω)

Εναλακτικα, αν βρεθει εδω στη Θεσσαλονίκη η Nikon D40 στα 250Ε (οπως στο Saturn) μαλλον θα την παρω επιτοπου...

Για το φακό τώρα, είπα πως τον 300ρη τον σκέφτηκα ορμώμενος από το τελε ακρο της panasonic FZ28 , που σκεφτομουν να παρω, πριν αποφασισω να παω κατ' ευθειαν σε DSLR.... αρα τα 300mm δεν ειναι δεσμευτικα και τα 200 μου φαινονται καλα... σήμερα θα παρω την D200 του Βλασση με τον 300ρη, οποτε θα εχω και μια αποψη επι του θεματος... (μονο που μετα που να παω σε entry level αν συνηθισω σε τετοιο σωμα :violent-smiley-030: ).

Έτσι τα εχω προς το παρον στο μυαλό μου και....κοιταω τιμες...

Αυτο που σκεφτομαι περισσοτερο, είναι αν θα πρεπει να μπω οικονομικα στο σπορ (D40) και να δω πως θα παει ή να πεσω στα πιο βαθια και να το δω πιο μακροπροθεσμα με καλυτερο σωμα (που ειπε και ο jim).

H πρότασή σου για συστημα olympous μου φαινεται καλύτερη απο τη D40 αλλα...... δεν είναι Nikon (ή Canon) :violent-smiley-030::violent-smiley-030: (το θελουμε και ξυρισμενο :slapface::slapface:)

Για να "φτιαξω" την ιδανική μηχανή που θα ήθελα θα επρεπε να έχει...(χωρις σειρα προτεραιοτητος)

Τιμη με φακο κιτ έως 450Ε
LiveView
VF με πρισματα (νομιζω ειναι πιο φωτεινα)
Σταθεροποιηση (έστω στο φακο του κιτ)
AF στο σωμα (κανουμε ειδικη κατηγορια για τη νικον)
10mp
και να ειναι..... Canon ή Nikon :smash::smash: