Ερώτηση περι προστασίας καταναλωτή...

BIOS

AVClub Fanatic
19 June 2006
15,781
Εχω κατα καιρούς πει ότι έχω αγοράσει δεκάδες πράγματα απο το eshop και δεν είχα ποτέ πρόβλημα. 1-2 φορές που κάτι δεν δούλευε σωστά, μέσα στην εβδομάδα το επέστρεψα κι αντικαταστάθηκε. Γενικά δεν είχα ποτέ παράπονο. Αυτή την φορά όμως έχω, κι έχω μουλαρώσει. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 2 ίδιες μνήμες ddr3 που αγόρασα παλιότερα μαζί, για ένα pc. Πριν κλείσουν 2 χρόνια, η μιά βγήκε off. O υπολογιστής, με την μία (την λειτουργική) ξεκινάει, φορτώνει τα windows και κάνει τα πάντα. Με την άλλη (την χαλασμένη), στο 'ιδιο πάντα motherboard, ξεκινάει τα windows και πριν τα φορτώσει βγάζει μπλέ οθόνη (bsod) και κάνει restart. Η καλή ξεκινάει και δουλεύει OK σε όποιο slot και να την βάλω, η κακή βγάζει bsod σε όλα. Αρα, αφού πρόκειται για πανομοιότυπες μνήμες και η μία δουλεύει ΟΚ, είναι προφανές οτι δεν φταίει το motherboad ή το τροφοδοτικό κλπ, αλλά φταίει η μνήμη. Tις τεστάρισα σε άλλο pc με το memtest και η χαλασμένη κοκκίνησε την οθόνη αμέσως.
Στην ουσία τώρα... Την πήγα στο eshop Ξάνθης οι οποίοι την έστειλαν στην Θεσσαλονίκη. Ο ελεγκτής εκεί μου έστειλε email οτι η μνήμη δεν έχει πρόβλημα και μου την στέλνουν πίσω. Του απάντησα αμέσως και του έγραψα αυτά που ανέφερα πιό πάνω. Μου ξανααπαντάει οτι αφού επιμένω, θα την στείλουν για επιπλέον έλεγχο στην Αθήνα. Απο την Αθήνα μου στέλνουν email και μου λένε οτι η μνήμη είναι ΟΚ και μου την στέλνουν πίσω. Πήγα και την παρέλαβα σήμερα ελπίζοντας ότι θα την είχαν αντικαταστήσει με κάποια άλλη έστω μεταχειρισμένη αλλά λειτουργική, αλλά ήταν η ίδια.
Λοιπόν, δεν πρόκειται για τα χρήματα - 25Ε υπόθεση - αλλά το πήρα πατριωτικά τώρα χριστουγεννιάτικα.
Που μπορώ να απευθυνθώ? Με ποιά σειρά ? Είμαι άπειρος σε τέτοιες περιπτώσεις... Στην υπηρεσία προστασίας καταναλωτή ? Για ρίχτε ιδέες. Απόδειξη, ημερομηνία και serial number έχω ΟΚ. Σκέφτηκα να πάω το pc στο eshop στην πόλη να τους δείξω τι συμβαίνει, αλλά τα παιδιά εκεί (ευγενικότατοι πάντα) δεν φαίνεται να μπορούν να κάνουν και πολλά (απ'οσο συζήτησα μαζί τους)...
Θέλω να αλλαχθεί οπωσδήποτε η μνήμη με δικά τους έξοδα.

Last edited:
Και να το κουβαλησεις επι τοπου (το PC) θα σου πουν ....
"θελετε να βαλουμε το dimmακι σε ενα αλλο board να δειτε οτι δουλευει ?"

Tι θα κανεις, τοτε ?

Μου εχει τυχει μνημη (οχι DDR3) να μην δουλευει σε μητρικη φιλου μου (Epox)
και να δουλευει στην δικη μου (GigaByte) .... και να τραβαει τα μαλλια του !

Mε το MemTest να τρεχει overnight ....

Μη φανταστείτε οτι ανεβοκατεβαίνω χωριό-Ξάνθη (20 χιλιόμετρα απόσταση) για χάρη της RAM- απλά, πολύ συχνά, περνάω έξω απο το μαγαζί τους lol

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Και να το κουβαλησεις επι τοπου (το PC) θα σου πουν ....
"θελετε να βαλουμε το dimmακι σε ενα αλλο board να δειτε οτι δουλευει ?"

Tι θα κανεις, τοτε ?

Μου εχει τυχει μνημη (οχι DDR3) να μην δουλευει σε μητρικη φιλου μου (Epox)
και να δουλευει στην δικη μου (GigaByte) .... και να τραβαει τα μαλλια του !

Mε το MemTest να τρεχει overnight ....

Αν μου πουν αυτό και δουλεύει, τότε πραγματικά θα ζητήσω συγνώμη... Αλλά ξέρω οτι δεν θα δουλεύει γιατί θα δούλευε και σε μένα όπως κάνει άνετα το άλλο, το λειτουργικό ντιμάκι. 2 χρόνια δούλευε ΟΚ. Τώρα πιά όχι.

btw, πρόκειται για αυτές τις μνήμες...
http://www.e-shop.gr/ram-corsair-cmz4gx3m1a1600c9b-vengeance-4gb-pc3-12800-blue-p-PER.549324

Υπάρχει ήδη το sticky νήμα με τίτλο:
Δικαιώματα Καταναλωτών Σε Περίπτωση Αγοράς Ελαττωματικών Προϊόντων, από όπου μπορείς κατ' αρχήν να λάβεις μία γενικότερη ενημέρωση. Ισχύει το δικαίωμα επιστροφής εντός ορισμένης προθεσμίας κλπ. Η ρητή και σαφής προειδοποίηση, ότι θα προσφύγεις στην Προστασία Καταναλωτή συνήθως φέρνει αποτελέσματα. Αν υπάρχει και κάποια τοπική Ένωση Καταναλωτών, ακόμη καλύτερα. Κάνε τους ένα τηλέφωνο.

Κατ' εμέ η must ιστοσελίδα για όλους τους καταναλωτές είναι το www.efpolis.gr. Επίσης και με ένα τηλέφωνο στο 1520 θα σου λυθούν οι απορίες.

Είσαι σίγουρος πως οι 2 μνήμες είναι ακριβώς οι ίδιες; Μήπως η μία έχει διαφορετική συχνότητα χρονισμού από την άλλη την οποία δεν υποστηρίζει το δικό σου motherboard;

Νομίζω θα πρέπει να ζητήσεις από το κατάστημα να σου αναφέρει με ποιο τρόπο ελέγχθηκε η καλή λειτουργία τη μνήμης. Αν για παράδειγμα είναι DDR3-1666 και δοκιμάστηκε σε μητρική DDR3-1333 ενδέχεται να δουλεύει εκεί και όχι σε σένα.
Μου έχει τύχει το συγκεκριμένο σενάριο - μνήμη DDR3-1666 να βγάζει λάθη στην κανονική της συχνότητα αλλά στα 1333 να δουλεύει ΟΚ. Μπορείς να το δοκιμάσεις κι εσύ αν σου επιστράφηκε η μνήμη, αρκεί η μητρική σου να έχει επιλογές για τη συχνότητα της μνήμης.

Είσαι σίγουρος πως οι 2 μνήμες είναι ακριβώς οι ίδιες; Μήπως η μία έχει διαφορετική συχνότητα χρονισμού από την άλλη την οποία δεν υποστηρίζει το δικό σου motherboard;
Ακριβώς οι ίδιες είναι (και τουλάχιστον εγώ τις παρήγγειλα την ίδια ημέρα) αν και στο ser.num έχουν κάποια διαφορά στα πρώτα ψηφία.

Νομίζω θα πρέπει να ζητήσεις από το κατάστημα να σου αναφέρει με ποιο τρόπο ελέγχθηκε η καλή λειτουργία τη μνήμης. Αν για παράδειγμα είναι DDR3-1666 και δοκιμάστηκε σε μητρική DDR3-1333 ενδέχεται να δουλεύει εκεί και όχι σε σένα...
Στην Θεσσαλονίκη την δοκίμασαν - είπαν - με το memtest κι αυτοί (όπως κι εγώ). Οι μνήμες είναι 1600άρες όπως λέει και το link τους
http://www.e-shop.gr/ram-corsair-cmz4gx3m1a1600c9b-vengeance-4gb-pc3-12800-blue-p-PER.549324

Η μητρική είναι παλιά, απο τις πρώτες με 1156 αλλά απροβλημάτιστη τόσα χρόνια και τα 2 τελευταία με το ζευγάρι αυτό των μνημών.
http://www.hardwaresecrets.com/ecs-p55h-a-black-series-motherboard/

At the moment, the integrated memory controller of socket LGA1156 processors supports only DDR3 memories up to 1,333 MHz under dual-channel architecture, however ECS says P55H-A supports DDR3 memories up to 2130 MHz under overclocking.

Ειπες οτι το καλο dimmακι δουλευει απροβληματιστα στα 1600 Mhz ???
Αυτο δεν λεει ολη την ιστορια (για το αν θα δουλεψουν και τα δυο μαζι).

Η παμπαλαια μητρικη που εχω τωρα (καμια σχεση με την δικη σου)
υποστηριζει μεχρι 3 Gb dimms (DDR 400). Οταν πηγα να βαλω ΔΥΟ ολοιδια
dimmακια 1 Gb DDR 400 (χωρις dual-channel τεχνικες) στα αντιστοιχα slots
μου κατεβαζε την συχνοτητα (τα βλεπε σαν DDR 333). Οταν εβαζα μονο
το ενα ... το εβλεπε κανονικα σαν DDR 400. Aρα, σε single-channel διαταξη
μπορουσα να εχω μονο DDR 333 υποστηριξη απο την μητρικη. Εαν ηθελα
ντε και καλα DDR 400 επρεπε να κατεβασω την χωρητικοτητα στο 1 Gb
(δηλαδη, δυο dimmακια των 512 Mb). Στα δυο dimmακια του 1 Gb ...
αδυνατον να εχω υποστηριξη DDR 400.

Κολπακια και τακτικες των κατασκευστων, θα μου πεις ... δυστυχως, ναι.
Προσπαθησε να κατεβασεις την ταχυτητα (στα 1333 Mhz) και δες αν
υπαρχει προβλημα και με τα δυο dimms. To oτι και τα δυο dimmακια
δουλευαν στα 1600 Mhz για δυο χρονια ... ισως να ζορισε πολυ τις ανοχες
της μητρικης. Θα μου πεις "και γιατι να το εμφανισει μετα απο δυο χρονια ?"

Δεν ειμαι memory controller, δεν εχω απαντησεις για ολα ! :p

Last edited:
Καταλαβαίνω τι λες, αλλά το πρόβλημα το εμφανίζει το ένα συγκεκριμένο dimm... To λειτουργικό dimm, όταν είναι μόνο του, σε όποια υποδοχή και να το βάλω, δουλεύει άψογα. Το άλλο, μόνο του, ξεκινάει τα windows, και στα μισά, βγάζει bsod. Αν ήταν πρόβλημα φθοράς στην μητρική, θα το έβγαζε και στα δύο. Το ίδιο και αν ήταν θέμα ταχύτητας... Τώρα, πως γίνεται κι αυτοί λένε οτι δεν τους εμφανίζει πρόβλημα στο memtest... δεν το καταλαβαίνω. Και δεν έχω άλλο pc με ddr3, να την δοκιμάσω...

Re: Απάντηση: Ερώτηση περι προστασίας καταναλωτή...

Νομίζω θα πρέπει να ζητήσεις από το κατάστημα να σου αναφέρει με ποιο τρόπο ελέγχθηκε η καλή λειτουργία τη μνήμης. Αν για παράδειγμα είναι DDR3-1666 και δοκιμάστηκε σε μητρική DDR3-1333 ενδέχεται να δουλεύει εκεί και όχι σε σένα.
Μου έχει τύχει το συγκεκριμένο σενάριο - μνήμη DDR3-1666 να βγάζει λάθη στην κανονική της συχνότητα αλλά στα 1333 να δουλεύει ΟΚ. Μπορείς να το δοκιμάσεις κι εσύ αν σου επιστράφηκε η μνήμη, αρκεί η μητρική σου να έχει επιλογές για τη συχνότητα της μνήμης.

To ιδιο μου είχε τύχει και σε μένα.3 φορες Πήγαιν-έλα στο πλαίσιο. Να πηγαινοερχονται τα ντιμακια απο το καταστημα στην αντιπροσωπια και παλι πίσω. Και εγω να γράφω χιλιομετρα και βενζινες. Σε καποια φάση που φώναζα εκει μεσα, ο "εξυπνάκιας" ο υπεύθυνος με πήγε να δω το μηχανημα τους που έκανε ελεγχο απο το προηγουμενο βράδυ της μνήμες για να μου αποδειξει ότι το θέμα το είχα εγώ και όχι οι μνήμες. Και μολις βλέπω την οθόνη με ένα τύπου memtest που έκαναν παρατηρώ ότι τις έλεγχαν σε χαμηλότερη συχνότητα απο την ονομαστική τους. Μόλις τους το έδειξα μου άρχισαν τα ΝΑΙ μεν ΑΛΛΑ και ότι δεν έιχαν την δυνατότητα να το ελέγξουν σε μεγαλύτερη ταχύτητα. Στο διαταύτα. Η μνήμες ξαναπήγαν στην αντιπροσωπία και ξαναγύρισαν με την ενδειξη οτι ειναι ΟΚ ενω το πλαίσιο τους είχε επισημάνει ότι τελικά όντως δεν δουλευαν στα ονομαστικά MΗΖ (αφου είχα απαιτήσει να τις βάλουν σε ένα πισι που έστηναν εκείνη την στιγμή.
Αντικατάσταση δεν δέχονταν καθώς η αντιπροσωπία της corssair τους έλεγε ότι ήταν όλα καλα!!!!!

Τελικά άκρη δεν έβγαλα ποτέ της πέταξα στα σκουπίδια και ησύχασα. Εγγύση εφ'ορου ζωής και τρίχες κατσαρές...

Άκρη δεν θα βγάλεις, δυστυχώς. Εγώ είχα θέμα με το πλαίσιο, έβρισκαν το πρόβλημα μεν, τις άλλαζαν με μεταχειρισμένες δε. Ανοίγεις RMA στο φόρουμ της corsair, τις στέλνεις (κάπου Γερμανία αν θυμάμαι καλά), και σου στέλνουν νέες, χωρίς ερωτήσεις.

Πέρασα πριν κανα δίωρο απο το eshop και την άφησα πάλι σαν χαλασμένη. Θα τους την αφήνω εκεί μέχρι να την χάσουν στο πήγαιν'έλα ή να τσαλακωθεί η συσκευασία και να ζητήσω αντικατάσταση :) Ούτως ή άλλως στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου θα την έχω.

εντιτ
ξέρει κανείς κάποιο σίγουρο τρόπο να της προκαλέσω επιπλέον βλάβη, αλλά να μην φαίνεται εξωτερικά και να το διαπιστώσουν και οι ίδιοι? (Εκεί φτάσαμε...)

Last edited:
Πέρασα πριν κανα δίωρο απο το eshop και την άφησα πάλι σαν χαλασμένη. Θα τους την αφήνω εκεί μέχρι να την χάσουν στο πήγαιν'έλα ή να τσαλακωθεί η συσκευασία και να ζητήσω αντικατάσταση :) Ούτως ή άλλως στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου θα την έχω.

εντιτ
ξέρει κανείς κάποιο σίγουρο τρόπο να της προκαλέσω επιπλέον βλάβη, αλλά να μην φαίνεται εξωτερικά και να το διαπιστώσουν και οι ίδιοι? (Εκεί φτάσαμε...)

Τελείως λάθος αντιμετώπιση. Αφού την ξαναπήγες, να ζητήσεις αναλυτική απάντηση για τον τρόπο που δοκιμάστηκε η μνήμη και σε τι συνθήκες (τι μητρική κτλ). Αν πάλι την πάρεις πίσω, θα πρέπει να την δοκιμάσεις εσύ σε χαμηλότερη ταχύτητα.