Ερώτηση: Τα γούφερ "τρεμοπαίζουν"

adragon

Established Member
23 January 2010
102
Καλημέρα

Κοιτώντας από κοντά τα γούφερ των Ερμήδων μου (Ερμής Ι), ενώ παίζει το πικάπ, στα κομμάτια χωρίς σήμα (ή με χαμηλό σήμα) παρατηρώ τα γούφερ να ταλαντώνονται χαμηλόσυχνα με αρκετό πλάτος!
Μόλις σηκώσω την κεφαλή ΔΕΝ ταλαντώνονται!

Θυμήστε μου της πιθανές αιτίες!
(Σήμερα με έπιασα αδιάβαστο!!!)

Ευχαριστώ

Αντώνης Δραγώνας

http://i1221.photobucket.com/albums/dd474/adragonas/Pre and Power Amp/M-03005.jpg

Το πικάπ, που παίζει τώρα, είναι το Thorens TD160 B MKII, Mayware Formula IV, Empire Scientific MC 1000 VDH... στο τραπεζάκι στο μέσον του τερραίν...

Σημειωτέον!!!

Τις χαμηλόσυχνες ταλαντώσεις (μεγάλου πλάτους!!!)τις παρατηρώ, όσο "υπάρχει" σήμα από τον δίσκο!
Στο τελος του δίσκου, μέχρι η κεφαλή να "πιάσει" ετικέτα, ΔΕΝ κάνουν ταλαντώσεις!!!

Και τώρα ακριβώς στο LP της Philips με τον Claudio Arrau (παίζει σονάτες του Μπετόβεν) δεν κάνουν ΟΥΤΕ ΕΝΑ χαμηλόσυχνο κούνημα!!! :smash:

Απίθανα πράγματα!!!

Αντώνης Δραγώνας

Ευχαριστώ για κάθε σχετική άποψη

Αντώνης Δραγώνας

Εγώ θα ρώταγα πως έχεις στημένα τα ηχεία σε σχέση με το πικάπ σου...

Προφανώς υπάρχει θέμα.

Αυτο το φαινομενο παρατηρείται πάντα οταν το phono stage δεν εχει subsοnic filter δηλαδη φιλτρο υποηχητικων συχνοτητων και δημιουργείται οταν υπαρχει αναδραση σε χαμηλες συχνοτητες οι οποιες δημιουργουνται απο συντονισμους που οφειλονται καμια φορα στο χωρο, στη τοποθετηση των ηχειων σε σχεση με το πικαπ η αν ο δικος εξωτερικα εχει στρεβλώσεις που δημιουργούν ταλαντώσεις στη κεφαλη.

Σε καποιες περιπτωσεις εχω δει να συμβαινει παρομοιο φαινομενο απο phono stage που εχει καποια βλαβη αλλα με τελείως διαφορετική συμπτωματολογία απο τη δικια σου.

Το ειχα βιωσει κι εγω αυτο το προβλημα παλια οταν χρησιμοποιουσα το ενσωματομενο phono stage του ενισχυτη που δεν ειχε subsοnic filter. Ισως να οφειλεται σε αυτο. Ισως παλι σε κατι αλλο...

Last edited by a moderator:
Ακουστική ανάδραση δημιουργείται όταν μεταφέρονται χαμηλόσυχνες δονήσεις από τα ηχεία μέσω του αέρα, του πατώματος, της στήριξης του πικάπ και του ίδιου του πικάπ, πίσω στη βελόνα της κεφαλής. Η ακουστική ανάδραση εξαρτάται από τη στάθμη ακρόασης (μεγαλύτερη στάθμη -> μεγαλύτερο το σήμα που φθάνει πίσω στη βελόνα), ενώ θα έπρεπε να εξαρτάται λιγότερο από το είδος του προγράμματος. Τουλάχιστον στο παράδειγμα με τον Arrau, επειδή το πιάνο διαθέτει και πλούσιο περιεχόμενο σε χαμηλές συχνότητες, θα έπρεπε να είναι παρούσα.

Στην περίπτωση που περιγράφεις, θα θεωρούσα πως πρόκειται περισσότερο για στρεβλώσεις του ίδιου του δίσκου που μεταφέρονται στη βελόνα. Άλλο ενδεχόμενο που θα εξέταζα είναι φθορά στην ανάρτηση της βελόνας, ή κάποιου είδους ιδιοταλάντωση της ανάρτησης σε συνδυασμό με το σύστημα βραχίονα - κεφαλής. Επειδή διαθέτεις πολλά πικάπ, δοκίμασε αν μπορείς με τους ίδιους δίσκους σε κάποιο άλλο πικάπ.

Σε κάθε περίπτωση θα βοηθούσε ένα φίλτρο υποήχων στο στάδιο phono, σαν αυτό που πρότειναν και άλλοι συγχωριανοί.

@adragon

Συνήθως δεν έχει να κάνει με ακουστική ανάδραση. Αν το κάνει και με το volume στο μηδέν χρειάζεσαι subsonic filter.

Τι έγραψα ο θεός.. Φυσικά και δεν θα το κάνει με το volume στο μηδέν.. :p

Βασικά εννοούσα σε χαμηλές στάθμες.

Άστα να κάνουν δεν υπάρχει πρόβλημα ,.(όσοι ασχολούνται με πικάπ το έχουν παρατηρήσει). Απλά αυτούς τους δίσκους που το κάνουν έντονα μην τους ακούς πολύ δυνατά.

Re: Απάντηση: Ερώτηση: Τα γούφερ "τρεμοπαίζουν"

Άστα να κάνουν δεν υπάρχει πρόβλημα ,.(όσοι ασχολούνται με πικάπ το έχουν παρατηρήσει). Απλά αυτούς τους δίσκους που το κάνουν έντονα μην τους ακούς πολύ δυνατά.
Το παρατηρώ και στους τέσσερεις συνδυασμούς που έχω σε μερικούς δίσκους στα κενά μεταξύ των κομματιών.Παλιότερα στα γνωστά maxi που κυκλοφορούσαν,παρατηρόταν το ίδιο φαινόμενο.

Το RIAA stage του προενισχυτή phono που έχεις δεν διαθετει subsonic filter. Απολύτως φυσικό φαινόμενο αν το "σύστημα" πικάπ-βραχίονα-κεφαλής συντονίζει πάνω από τα 9 Hz (τυπικά). Προσπάθησε με τη βοήθεια ενός ικανού dealer να ρυθμίσεις το πικάπ και να επιλέξεις κατάληλη κεφαλή ή να ρυθμίσεις την μάζα του Mayware.

Last edited:
Το είχα πάντα αυτό το φαινόμενο και απλά ζω με αυτό!
Οταν παρατηρείται πιο έντονα στο κενό των κομματιών πιστεύω ότι φταίει και ο μηχανικός κοπής του δίσκου που, απότομα μεταφέρει τη κοπτική κεφαλή στο επόμενο τρακ με συνέπεια να μη προλαβαίνει το σώμα της κεφαλής/βραχίονα να ακολουθήσει.
Αλλος λόγος, στραβός/έκκεντρος δίσκος ή και μη σωστό ταίριασμα κεφαλής/βραχίονα.

Σε κάθε περίπτωση, πολύτιμο ένα ΣΩΣΤΟ υποηχητικό φίλτρο επειδή μακροπρόθεσμα ταλαιπωρείται άσκοπα το woofer, και καταναλώνεται άσκοπα πολύτιμη ισχύς από τον τελικό.

Και το φίλτρο αυτό μπορεί να υλοποιηθεί εύκολα τοποθετώντας σε σειρά στους ακροδέκτες των ηχείων πυκνωτής μεγάλης χωρητικότητας (200-300μF, μη πολωμένοι ηλεκτρολυτικοί). ;)

Καλημέρα

Κοιτώντας από κοντά τα γούφερ των Ερμήδων μου (Ερμής Ι), ενώ παίζει το πικάπ, στα κομμάτια χωρίς σήμα (ή με χαμηλό σήμα) παρατηρώ τα γούφερ να ταλαντώνονται χαμηλόσυχνα με αρκετό πλάτος!
Μόλις σηκώσω την κεφαλή ΔΕΝ ταλαντώνονται!

Θυμήστε μου της πιθανές αιτίες!
(Σήμερα με έπιασα αδιάβαστο!!!)

Ευχαριστώ

Αντώνης Δραγώνας

Καλημέρα.
Έχω τα Audio Spectrum Artemis TLS. Είχα παρατηρήσει ακριβώς το ίδιο πρόβλημα με πικάπ είτε το Project 6 / Sumiko ARM είτε το Michell Gyro SE / Technoarm με κεφαλή τη Grado Sonata. Με είχε πολύ απασχολήσει και το ρώτησα στο forum:

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=2390

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=2391

Αγόρασα πλακέτα για να φτιάξω υποηχητικό φίλτρο αλλά στην πορεία "έπεσα" πάνω στο Phono One phonostage της Audio Craftworks (του συγχωρεμένου εξαιρετικού Μιχάλη Σπέρτου) το οποίο είναι ένα εξαιρετικό phono ΧΩΡΙΣ υποηχητικό φίλτρο - ο Μιχάλης με διαβεβαίωνε τότε ότι δεν θα μου χρειαζόταν - και άλλαξα και την κεφαλή με τη Denon DL304 και το πρόβλημα ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΕΝΤΕΛΩΣ. Καμία απολύτως ταλάντωση των SEAS στα κενά περάσματα των δίσκων με την ένταση ψηλά. Με το Gyro, που με την Grado ήταν πολύ έντονο το φαινόμενο.

Ακόμη και σήμερα στο τωρινό πικάπ που είναι το Orbe SE, ίδια απροβλημάτιστη συμπεριφορά.

Τότε κόντεψε να με τρελάνει.
Ακόμη δεν κατάλαβα εντελώς τι έφταιγε.
Πάντως είναι γεγονός ότι το πρόβλημα ήταν εμφανές σε μερικούς συγκεκριμμένους δίσκους. Όχι σε όλους.

Last edited:
Ένα κόλπο που μου είχε μάθει πριν πολλά χρόνια ένας γκουρού του χώρου (γνωστός μαγαζάτορας του Κολωνακίου) όταν αντιμετώπισα το ίδιο πρόβλημα.

Ακούμπησε την κεφαλή στο δίσκο με το πλατό σταματημένο ! Δυνάμωσε σιγά σιγά το volume. Κατά 90 % θα αρχίσει ένας βόμβος. Σημείωσε την συμπεριφορά του. (σε ποιο σημείο αρχίζει, ποσό έντονος είναι κ.λ.π.).
Επανέλαβε την ίδια διαδικασία μεταφέροντας το πικ-απ σε διαφορετικές θέσεις του δωματίου.

Αν η συμπεριφορά του βόμβου αλλάζει τότε το πρόβλημα σου είναι «ανάδραση». Αν η συμπεριφορά του βόμβου είναι παραπλήσια, χρειάζεσαι φίλτρο. (στην δικιά μου περίπτωση δούλεψε (ανάδραση) απαλλάσσοντας με από ένα ιδιαίτερα ενοχλητικό πρόβλημα.

Δεν γνωρίζω αν το τεστάκι αυτό είναι για το επίπεδο των μηχανημάτων σου αλλά δεν χάνεις τίποτα να το δοκιμάσεις.

-bye-

Re: Απάντηση: Ερώτηση: Τα γούφερ "τρεμοπαίζουν"

Ακουστική ανάδραση δημιουργείται όταν μεταφέρονται χαμηλόσυχνες δονήσεις από τα ηχεία μέσω του αέρα, του πατώματος, της στήριξης του πικάπ και του ίδιου του πικάπ, πίσω στη βελόνα της κεφαλής. Η ακουστική ανάδραση εξαρτάται από τη στάθμη ακρόασης (μεγαλύτερη στάθμη -> μεγαλύτερο το σήμα που φθάνει πίσω στη βελόνα), ενώ θα έπρεπε να εξαρτάται λιγότερο από το είδος του προγράμματος. Τουλάχιστον στο παράδειγμα με τον Arrau, επειδή το πιάνο διαθέτει και πλούσιο περιεχόμενο σε χαμηλές συχνότητες, θα έπρεπε να είναι παρούσα.

Στην περίπτωση που περιγράφεις, θα θεωρούσα πως πρόκειται περισσότερο για στρεβλώσεις του ίδιου του δίσκου που μεταφέρονται στη βελόνα. Άλλο ενδεχόμενο που θα εξέταζα είναι φθορά στην ανάρτηση της βελόνας, ή κάποιου είδους ιδιοταλάντωση της ανάρτησης σε συνδυασμό με το σύστημα βραχίονα - κεφαλής. Επειδή διαθέτεις πολλά πικάπ, δοκίμασε αν μπορείς με τους ίδιους δίσκους σε κάποιο άλλο πικάπ.

Σε κάθε περίπτωση θα βοηθούσε ένα φίλτρο υποήχων στο στάδιο phono, σαν αυτό που πρότειναν και άλλοι συγχωριανοί.

στο 95% των περιπτώσεων είναι το παραπάνω.

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας!

Αυτός ο βραχίονας ο Mayware, που χρησιμοποιώ στο TD 160, αν και έχει αυτήν την απίθανη προσαρμοστικότητα με όλες (σχεδόν) τις κεφαλές (διότι έχει ένα - κύριο - αντίβαρο εξισορρόπησης του βάρους της κεφαλής και ρύθμισης της οριζοντίωσης του (!!!) και ένα ακόμα ολισθαίνον αντίβαρο για την ρύθμιση του βάρους ανάγνωσης) έχει μία τάση να απορυθμίζεται με την πάροδο του χρόνου (!!!... μήπως κάτι ΔΕΝ σφίγγω αρκετά... :smash:)...
Οπότε, όταν προσπαθώ να τον ξαναρυθμίσω, ουσιαστικά να τον οριζοντιώσω ξανά (το azimuth!!!), συνήθως το έκκεντρο αντίβαρο εξισορρόπησης του βάρους της κεφαλής αλλάζει θέση (ελαφρά), οπότε αλλάζει και η θέση του ολισθαίνοντος αντίβαρου του βάρους ανάγνωσης, με συνέπεια ΟΛΩΝ ΑΥΩΝ να αλλάζει και η ενεργή μάζα του βραχίονα και, επομένως, η συχνότητα συντονισμού του συστήματος βραχίονα κεφαλής...
Το υποηχητικό φίλτρο του C-02 κόβει σχεδόν όλο το πρόβλημα...
Από την άλλη το πρόβλημα ΔΕΝ έχει την ίδια ένταση σε όλους τους δίσκους, οπότε τείνω προς το συμπέρασμα, ότι είναι συνδυασμός της διαφορετικής ενεργής μάζας του βραχίονα ΚΑΙ της κατάστασης των δίσκων...
Τώρα, πείτε μου τι θα έκανα, αν ΔΕΝ είχα αυτόν τον απίθανο C-02!!!
:award:, που έχει υποηχητικό φίλτρο!!!

Αντώνης Δραγώνας

ΥΓ: Θα ήθελα πολύ να τον αξιολογούσε αυτόν τον παπούλη κάποιο έμπειρο αυτί...
Γιατί εγώ, αν και ψάχνω κάτι μήνες (πλέον) να ακούσω σκληράδα και κόκκο και διάφορα άλλα περίφημα (?), που αναφέρονταν για τον C-03 (!), το μόνο που κάνω είναι να ξαναακούω με εξαιρετική ευχαρίστηση την δισκοθήκη μου!!! (ΧΩΡΙΣ να έχω ακόμα πάρει την απόφαση να προχωρήσω σε αλλαγή των πυκνωτών, ούτε στον C-02 ούτε στον M-03!!!)

στο πικαπ ειναι γνωστο το φαινομενο

εγω το ειδα και σε δισκακι του hitec...τοτε που εδινε τρειλερ ταινιων και οντιο κομματια με ηχο 24 μπιτο σε ενα σιντι

Τι συχνοτητα ιδιοσυντονισμου σου βγαζει συμφωνα με το τυπο,ο συνδυασμος κεφαλη-βραχιονας?ενδοτικοτητα,βαρος κεφαλης,κτλ?
Κανονικα πρεπει να εισαι απο 8-12,εισαι μεσα σε αυτο το περιθωριο?εαν δεν εισαι τοτε ειναι ενα ακομη σοβαρο προβλημα (το πιο σοβαρο θα ελεγα).