Eρώτηση

Πράγματι μπράβο .
Γενικά ένα cdrom επειδή έχει μάθει να διαβάζει γρήγορα , στα CD είναι πάρα πολύ καλό άρα μπορείς να φτιάξεις ένα αξιοπρεπέστατο transport με αυτή την ιδέα
Το μονό που θες είναι να γδύσεις το μηχανισμό και να του φτιάξεις μια πραγματικά στιβαρή κατασκευή ή ακόμα καλυτέρα ένα clump .

Εχω πειραματιστει με ενα παλιο cd rom creative,το οποιο ειχε πληκτρα play και next ,δεν τα πηγε κι ασχημα,ειδικα στην ψηφιακη εξοδο πηγε καλα,απλως επαιζε λιγο πιο σιγα απο το κανονικο μου τρανσπορτ.Την ιδεα ομως τελικα την παρατησα,γιατι μπορει κανεις να παιξει με τα φτηνα dvd player τυπου blue sky και silvercrest.(απο οτι εχω δει κι αυτα εχουν ωραιο μηχανισμο αναγνωσης )

Last edited:
Πράγματι μπράβο .
Γενικά ένα cdrom επειδή έχει μάθει να διαβάζει γρήγορα , στα CD είναι πάρα πολύ καλό άρα μπορείς να φτιάξεις ένα αξιοπρεπέστατο transport με αυτή την ιδέα

Το ότι το CD-ROM drive είναι π.χ. 48x δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα είναι και εξαιρετικό σαν transport. Όταν διαβάζει Red Book CDs δουλεύει κανονικά σε 1x λειτουργία, χωρίς σοβαρό error correction, κτλ.

Μπορεί να παίζει εξαιρετικά, μπορεί να παίζει και σαν ένα τράνσπορτ αξίας 5 .. ;)

Το μονό που θες είναι να γδύσεις το μηχανισμό και να του φτιάξεις μια πραγματικά στιβαρή κατασκευή ή ακόμα καλυτέρα ένα clump .

Δεν θα συνιστούσα να πειράξεις τον μηχανισμό, τουλάχιστον το μηχανικό του κομμάτι. Αν κάνεις κάτι τέτοιο, στο ελάχιστο θα καταστρέψεις την προστασία του από τη σκόνη. Επίσης η ιδέα του clamp μου ακούγεται μη εφαρμόσιμη.. Έχεις δει να έχει κάνει κανείς κάτι τέτοιο;

Πρέπει να χρειάστηκε πάρα πολύ "πείραγμα"..

Εχω πειραματιστει με ενα παλιο cd rom creative,το οποιο ειχε πληκτρα play και next ,δεν τα πηγε κι ασχημα,ειδικα στην ψηφιακη εξοδο πηγε καλα,απλως επαιζε λιγο πιο σιγα απο το κανονικο μου τρανσπορτ.Την ιδεα ομως τελικα την παρατησα,γιατι μπορει κανεις να παιξει με τα φτηνα dvd player τυπου blue sky και silvercrest.

Είχε διαφορά σε ένταση σε σχέση με άλλο transport?!

Είσαι σίγουρος;

Πράγματι μπράβο .

Χμμμ… Δεν το καταλαβαίνω ‛αυτό το έχει μάθει’
μα σε μονή ταχύτητα θα διαβάζει το drive με τα παραπάνω από όσο καταλαβαίνω. Άσε που δεν θα ελέγχετε και το όποιο error correction από όσο καταλαβαίνω.

Ναι,ειχε διαφορα σε ενταση,επαιζε λιγο πιο χαμηλα απο ενα καθαρο τρανσπορτ,αλλα κι απο ενα dvd silvercrest με ψηφιακη εξοδο.Φυσικα ολα αυτα ηταν συνδεμενα στο ιδιο ντακ (δεν θυμαμαι πιο ειχα τοτε)και κληθηκαν να παιξουν το ιδιο δισκακι.Ομως απο το cdrom,πηρα κατ ευθειαν σε rca ,απο την ψηφιακη του εξοδο,το λεω αυτο γιατι καπου στο internet ειχα διαβασει οτι κανονικα για να οδηγησεις ντακ απο αυτην την εξοδο ,ηθελε ενα κυκλωματακι τυπικου ενισχυτη σηματος με τα 74HC.Παντως δουλεψε!!

Το κυκλωματάκι που λες δεν είναι ενισχυτής, απλά μετατρέπει το σήμα από TTL σε σωστό s/pdif.

Σαφώς και δεν επηρεάζει την ένταση του ήχου - για την ακρίβεια, σε επίπεδο s/pdif τίποτα δεν μπορεί να την επηρεάσει!

Πρέπει κάπου να γίνεται signal processing για να γίνει αλλαγή της έντασης, πράγμα που (θεωρητικά) δεν κάνουν τα transports.

Μου ακούγεται ανεξήγητο το φαινόμενο που παρατήρησες.

Η διαφορά σε ένταση και εμένα μου ακούγετε ως ‛πρόβλημα’ εάν συζητάμε για ψηφιακή σύνδεση.

Δεν είπα ρε παιδιά ότι θα κάνει κάποιο correction .αυτό είναι γνωστό ότι δεν κάνουν καμιά διόρθωση στα μουσικά cd αλλά όταν μια κεφαλή προλαβαίνει να διαβάσει στο επί 48 τότε έχει πολλές πιθανότητες να διαβάζει καλυτέρα από κάποιο άλλο transport.
Η μετατροπή δεν μου φαίνεται και τόσο δύσκολη .εδώ φτιάχνουμε αλλά και αλλά εκεί θα κωλύσουμε?????
Γιατί είναι δύσκολο ? βγάζεις το μηχανισμό (μαζί με την κεφαλή , αφαιρεις πόρτες κλπ τον βιδώνεις πάνω σε μια πλάκα αλουμινίου και όλο αυτό το αναρτάς .βάζεις και ένα ωραίο κλαμπ και νάτο .το θεμα είναι αν αξίζει ποιοτικά να κάνεις κάτι τέτοιο .

Last edited:
Δεν είπα ρε παιδιά ότι θα κάνει κάποιο correction .αυτό είναι γνωστό ότι δεν κάνουν καμιά διόρθωση στα μουσικά cd αλλά όταν μια κεφαλή προλαβαίνει να διαβάσει στο επί 48 τότε έχει πολλές πιθανότητες να διαβάζει καλυτέρα από κάποιο άλλο transport.
Η μετατροπή δεν μου φαίνεται και τόσο δύσκολη .εδώ φτιάχνουμε αλλά και αλλά εκεί θα κωλύσουμε?????
Γιατί είναι δύσκολο ? βγάζεις το μηχανισμό (μαζί με την κεφαλή , αφαιρεις πόρτες κλπ τον βιδώνεις πάνω σε μια πλάκα αλουμινίου και όλο αυτό το αναρτάς .βάζεις και ένα ωραίο κλαμπ και νάτο .το θεμα είναι αν αξίζει ποιοτικά να κάνεις κάτι τέτοιο .

Οκ, καταλαβαίνω ότι ξεφεύγουμε από το ακριβές θέμα. Αλλά δεν έχω στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι όντος μπορούν να διαβάζουν καλύτερα τα γρήγορα drive σε μονή ταχύτητα. Θα πει κανείς ότι είναι προφανές ίσως - αλλά δεν έχω αντίστοιχα στοιχεία.
Για error correction δεν εννοούσα το ξανα-διάβασμα αλλά λ.χ. C1 & C2 error correction. By default δε ξέρω εάν χρησιμοποιούνται. Αλλά μικρό το κακό γενικότερα.

XE XE ωραία η φυτιλιά που έβαλα. Αντε να το φτιάξει κανένας πιο έμπειρος απο μένα να μας πει εντυπώσεις

Εγώ δεν είμαι σίγουρος ότι το διαβάζει καν σε μονή ταχύτητα.

Πόσο μάλλον το error rate σε διαφορετικές ταχύτητες.

Οπως ειχα γραψει και πριν,οντως παιζει λιγο πιο χαμηλα!!! τελικα δεν θυμομουν λαθος,ομως μην φανταστειτε οτι μιλαμε για τεραστια διαφορα!!!κατα τα αλλα ειναι μια χαρα!!!:idea:

Απάντηση: Re: Eρώτηση

Σ' αυτό έχεις ένα δίκιο!

Ίσως είναι σχετικά απλό το εξής. Να πάρουμε ένα pc και από την spdif έξοδο του drive του να τραβήξουμε μια έξοδο την οποία θα συγκρίνουμε με ένα καλό transport .έτσι θα δούμε πάνω κάτω τι παίζει.
Και βέβαια έχουμε και έναν ακόμη αντίπαλο που ξέρουμε πως παίζει τα φτηνά dvd .

Αν το CD-dvd-rom δεν έχει κουμπιά play-stop-forward δεν μπορεί να παίξει αυτόνομο.

Αν έχει, τότε μπορεί να παίξει αυτόνομα, και μπορείς να πάρεις αναλογική έξοδο είτε από την έξοδο ακουστικών μπροστά (ρυθμιζόμενη συνήθως), ή από την πίσω όψη (fixed).
Μπορείς επίσης να πάρεις και την (περίπου) spdif έξοδο και να την οδηγήσεις σε ένα DAC.

Στην περίπτωση που μπορεί να παίξει αυτόνομα, τότε το cd-rom διαβάζει σε ταχύτητα χ1, όπως διαβάζουν και όλα τα "σπιτικά" players.
Κατα 99% κάνει και τις διορθώσεις (τις όποιες διορθώσεις έχει το red book), C1, και C2.
Λέω 99% γιατί το chipset ελέγχου δεν σχεδιάστηκε για αυτή τη δουλειά, και αν ο προγραμματιστής του firm ήταν λίγο τεμπέλης, δεν θα το καταλάβει κανείς σε νορμάλ χρήση πάνω σε pc.

Η λειτουργία χ1 είναι η ίδια που είχαν τα win95-98 για αναλογική έξοδο του cd. Απλά εκεί είχες τον έλεγχο του drive από τα windows, μέσω του atapi.
Το σήμα audio όμως προερχόταν από την αναλογική έξοδο του drive.

Αν το drive που διαθέτεις δεν έχει κουμπάκια, τότε χρειάζεσαι έναν controller όπως αυτόν που έγραψε ο φίλος παραπάνω, για να αλλάζεις τραγούδι, να κάνεις pause και οτιδήποτε έχει προβλέψει ο σχεδιαστής του controller.

Η ποιότητα ήχου που θα πάρεις από αυτό το τράνσπορτ, εξαρτάται από την ποιότητα-ακρίβεια του μηχανισμού, και από την γενική ποιότητα (συνδυασμός hard/software) του servo chipset που έχει το drive σου.
Μιλάμε για έξοδο spdif, γιατί την αναλογική αστην καλύτερα....
Συνήθως θα πιάσεις την ποιότητα ενός οικιακού στα 200-400 ευρώ.
Θυμήσου πως το drive αυτό σχεδιάστηκε κυρίως για να διαβάζει δισκάκια data σε μεγάλες ταχύτητες και όχι τόσο πολύ για audio.

Τα πράγματα αλλάζουν όταν ζητήσουμε Digital audio playback από τα windows.

Στην περίπτωση αυτή, το drive διαβάζει το δισκάκι σε πολλαπλάσια ταχύτητα, και το σήμα audio βγαίνει από το atapi σε data μορφή. Οι αναλογικές έξοδοι και η spdif είναι ανενεργές.
Στην περίπτωση αυτή αν το software που τρέχουμε είναι "ψαγμένο" μπορεί να κάνει συγκρίσεις και να μας δώσει την πιο σωστή στατιστικά πληροφορία.

Για να γίνει το παραπάνω χωρίς pc χρειαζόμαστε ειδικούς controller.
Κάποια οικιακά και επαγγελματικά cd έχουν υιοθετήσει αυτή τη λύση.