ΕΡΤ ΗD

Status
Not open for further replies.
Re: Εντυπώσεις από τη hd μετάδοση της ΕΡΤΗD

Σου παραθέτω τη σχέση Mbit(μέγαμπιτ) με MByte/sec (μεγαμπάιτ το δευτερόλεπτο)
10 Mbit = 1.2 MBytes/s

στο δια ταυτα, τα 10,2Mbit που "ελεγε" το dvbviewer χτες συμβαδιζει με τα 24.3 που ειπες χτες οτι ειναι το feed?

Re: Απάντηση: Εντυπώσεις από τη hd μετάδοση της ΕΡΤΗD

Στα γρήγορα πλάνα θολώνει διότι τα 25 καρέ είναι λίγα. Το ίδιο συμβαίνει και στα γρήγορα πλάνα των ταινιών που είναι στα μπλε δισκάκια παρότι παίζουν με bitrate στα ~40 Mbits.

Η ουσία είναι ότι στην κάλυψη αθλητικών γεγονότων, δεν πρέπει να επιλέγεις interlaced σήμα (πλην της περίπτωσης, όπως αναφέρθηκε, δυσκολίας με το bandwidth). Έχω δει τέννις σε 1080i καθώς και σε 720p. Η εικόνα του δεύτερου ήταν σαφώς καλύτερη από το πρώτο, ιδίως στη γρήγορη κίνηση της μπάλας. Δεν νομίζω ότι υπάρχει deinterlacer ικανός ο οποίος να μην δείξει γραμμές στη μπάλα που κινείται από σερβίς πάνω από 200 χιλιόμετρα...

Στα στατικά πλάνα σίγουρα η διαφορά ευκρίνειας ήταν αντιληπτή ανάμεσα στις 1080 και 720 γραμμές.

Βασικά, η άριστη επιλογή για την κάλυψη αθλητικών γεγονότων ακούει στη φράση ''50 προοδευτικά καρεδάκια''.

Θα 'θελα να ρωτήσω κάτι πάνω σε αυτό:

Έχω τον IQ DVB-T749HD.
Τον αγώνα της 27ης Απριλίου δεν τον πρόλαβα, ο πρώτος που είδα ήταν το Μάντσεστερ - Σάλκε. Στο πρώτο ημίχρονο έκανε συνεχώς σπασίματα/πιξελιάσματα, δε μπορούσες να παρακολουθήσεις, είτε τον είχα σε 720p, είτε σε 1080i. Στο δεύτερο ημίχρονο αν θυμάμαι καλά έκανε μόνο μια φορά, χωρίς να έχω αλλάξει κάτι. Από αυτό συμπεραίνουμε ότι δεν ευθύνεται ο αποκωδικοποιητής, η κεραία και η εσωτερική εγκατάσταση της κεραίας στο σπίτι μου;
Χθες στο μπάσκετ δεν έκανε καθόλου κολλήματα πάντως.

Και κάτι άλλο, πιο σημαντικό για μένα. Τον αποκωδικοποιητή τον πήρα την περασμένη Πέμπτη (28/4) κι έχω δικαίωμα να τον επιστρέψω εντός 10 ημερών σε περίπτωση που δεν είμαι ικανοποιημένος, κάτι που σημαίνει ότι έχω περιθώριο μέχρι σήμερα.
Αυτό με απασχολεί διότι όταν τον βάζω σε 1080i, παρατηρώ σπασίματα στην κίνηση, ενώ σε 720p είναι τελείως smooth.
Εδώ να πω ότι δεν αναφέρομαι μόνο στο ERTHD, αλλά και στα υπόλοιπα ψηφιακά κανάλια, ανεξάρτητα αν μιλάμε για αθλητικά. Π.χ. σε διαφημίσεις με μηνύματα που κινούνται απ' τα δεξιά προς τ' αριστερά (ως συνήθως) κάνει το ίδιο.

Αυτό είναι θέμα του αποκωδικοποιητή, του καλωδίου HDMI, ή έτσι είναι γενικά το 1080i;
Η τηλεόρασή μου είναι η Samsung LE40A656. Έπαιξα με την επιλογή των 100Hz, αλλά τίποτα.

Να τον πάω πίσω να πάρω τον Crypto ReDi 220MP ή θα δώσω 11 παραπάνω χωρίς να δω απολύτως καμία διαφορά στο πρόβλημα με την κίνηση;

Last edited:

Φανταστική η εικόνα χθες..
Λόγω έλειψης πληροφόρησης ήταν ο πρώτος hd αγώνας που είδα απο την ερτ.
Βέβαια είχε και σε εμένα αρκετά κολλήματα η εικόνα αλλά ελπίζω να το βελτιώσουν..
Και να σκεφτείτε οτι απο το τραγικό περυσινό mundial με την αναλογική ζουμαρισμένη εικόνα έχει περάσει μόνο ένας χρόνος.
Ένα μπράβο στην ερτ. :SFGSFGSF:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Εντυπώσεις από τη hd μετάδοση της ΕΡΤΗD

Θα 'θελα να ρωτήσω κάτι πάνω σε αυτό:

Έχω τον IQ DVB-T749HD.
Τον αγώνα της 27ης Απριλίου δεν τον πρόλαβα, ο πρώτος που είδα ήταν το Μάντσεστερ - Σάλκε. Στο πρώτο ημίχρονο έκανε συνεχώς σπασίματα/πιξελιάσματα, δε μπορούσες να παρακολουθήσεις, είτε τον είχα σε 720p, είτε σε 1080i. Στο δεύτερο ημίχρονο αν θυμάμαι καλά έκανε μόνο μια φορά, χωρίς να έχω αλλάξει κάτι. Από αυτό συμπεραίνουμε ότι δεν ευθύνεται ο αποκωδικοποιητής, η κεραία και η εσωτερική εγκατάσταση της κεραίας στο σπίτι μου;
Χθες στο μπάσκετ δεν έκανε καθόλου κολλήματα πάντως.

Και κάτι άλλο, πιο σημαντικό για μένα. Τον αποκωδικοποιητή τον πήρα την περασμένη Πέμπτη (28/4) κι έχω δικαίωμα να τον επιστρέψω εντός 10 ημερών σε περίπτωση που δεν είμαι ικανοποιημένος, κάτι που σημαίνει ότι έχω περιθώριο μέχρι σήμερα.
Αυτό με απασχολεί διότι όταν τον βάζω σε 1080i, παρατηρώ σπασίματα στην κίνηση, ενώ σε 720p είναι τελείως smooth.
Εδώ να πω ότι δεν αναφέρομαι μόνο στο ERTHD, αλλά και στα υπόλοιπα ψηφιακά κανάλια, ανεξάρτητα αν μιλάμε για αθλητικά. Π.χ. σε διαφημίσεις με μηνύματα που κινούνται απ' τα δεξιά προς τ' αριστερά (ως συνήθως) κάνει το ίδιο.

Αυτό είναι θέμα του αποκωδικοποιητή, του καλωδίου HDMI, ή έτσι είναι γενικά το 1080i;
Η τηλεόρασή μου είναι η Samsung LE40A656. Έπαιξα με την επιλογή των 100Hz, αλλά τίποτα.

Να τον πάω πίσω να πάρω τον Crypto ReDi 220MP ή θα δώσω 11 παραπάνω χωρίς να δω απολύτως καμία διαφορά στο πρόβλημα με την κίνηση;

Χωρίς να λέω πως είναι σίγουρα θέμα αποκωδικοποιητή, αν πάρεις τελικά άλλον δες και τον hyundai hdt3001hdpvr. Αυτόν έχω εγώ. Ξεκινά στα 39,90 πλέον. Έχω ότι πιο φθηνό σε καλώδιο hdmi και δεν είχα καθόλου σπασίματα ή οτιδήποτε στο Μαντσεστερ-Σάλκε. Το μόνο που δε κάνει είναι να υποστηρίζει DTS ήχο.

Σ' ευχαριστώ για την απάντηση Κώστα, αν πάω σ' αυτόν θα 'χω και 4 πιστωτικό :Ρ (φαντάζομαι).

DTS ήχος δε με απασχολεί ούτως ή άλλως, οπότε ΟΚ.

Τι επιλογές σου δίνει για ανάλυση; Τον έχεις σε 1080i/p;

Ο Crypto ReDi 220MP να είναι καλύτερος όλων άραγε;

Απάντηση: Re: Εντυπώσεις από τη hd μετάδοση της ΕΡΤΗD

Σ' ευχαριστώ για την απάντηση Κώστα, αν πάω σ' αυτόν θα 'χω και 4 πιστωτικό :Ρ (φαντάζομαι).

DTS ήχος δε με απασχολεί ούτως ή άλλως, οπότε ΟΚ.

Τι επιλογές σου δίνει για ανάλυση; Τον έχεις σε 1080i/p;

Ο Crypto ReDi 220MP να είναι καλύτερος όλων άραγε;

1080i μέγιστη. Καλύτερος όλων γιατί να είναι? Με 50 Ευρώ? Εκτός αν εννοείς στα λεφτά αυτά. Και πάλι δε μπορώ να ξέρω. Δυστυχώς δεν υπάρχει και thread για τον Hyundai. Παράξενο γιατί είναι πολύ φθηνός και υπάρχει σε μεγάλα καταστήματα. Δοκίμασα να συνδέσεις κάποια άλλη συσκευή στην HDMI της TV, μήπως έχει πρόβλημα η θύρα σου.

στο δια ταυτα, τα 10,2Mbit που "ελεγε" το dvbviewer χτες συμβαδιζει με τα 24.3 που ειπες χτες οτι ειναι το feed?

Όχι είναι 2 ανεξάρτητα πράγματα. Τα 24.3 ήταν το feed στο πουλί, τα που σου έδινε εσένα, ήταν αυτό που έστελνε η ΕΡΤ. Υπάρχει και μία άλλη διαφόρα, τα 24.3 ήταν mpg2 ενώ τα 10 ήταν mpg4

Ναι, εννοώ σε αυτά τα χρήματα.

Θα δω τι θα κάνω, μπορεί να πάω στον Hyundai ή στον Crypto, ανάλογα και ποιον θα βρω διαθέσιμο.

Πάντως για τα σπασίματα σε 1080i είτε ο IQ ευθύνεται, είτε η τηλεόραση (κάποια ρύθμιση ίσως), δε νομίζω να παίζει κάτι άλλο αφού με τα ίδια καλώδια και το Pirelli του Conn-X TV ή το PS3 δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα.

Έστω ότι έχουμε 2 πανομοιότυπες μεταδόσεις η μια ποδοσφαίρου η άλλη μπάσκετ και ωφέλιμο bitrate 10mbps.Σε ποιον αγώνα θα έχουμε καλύτερη εικόνα?Εγώ νομίζω σε αυτόν του μπάσκετ.
Posted via Mobile Device

Δεν μπορείς να το ορίσεις έτσι Ανδρέα. Το σίγουρο είναι ότι όλα τα σπορτς θέλουν μαγαλύτερο bandwidth από οτιδήποτε άλλο και δή αυτά με γρήγορες κινήσεις. Ένας παράγοντας επίσης είναι το fec. Έχουν να κάνουν και οι συνθήκες του χώρου. Έχει να κάνει αν είναι 4:2:0 ή 4:4:2
Το μόνο σίγουριο είναι ότι ότι όσο περισσότερο bandwidth, τόσα λιγότερα προβλήματα έχεις.
Υπάρχει ένα bottom line στις HD μεταδόσεις αλλά δεν υπάρχει ταβάνι.
Εν κατακλείδι, ένας αγώνας ποδοσφαίρου και ένας αγώνας μπάσκετ όπου και τα 2 είναι άψογα φωτισμένα θα έχουν την ίδια λεπτομέρεια στο ίδιο bandwidth. Μην ξεχνάς ότι το πρωτογεννές υλικό είναι και στα 2 τουλάχιστον 1.485 Gbit/s, για να μην σου πω ότι κάποια είναι στα 2.970 Gbit/s.
Με την λογική την δική σου θα βόλευε τους πάντες να μπορούσες να μεταβάλεις το bit-rate αναλόγως του τι θες να κάνεις. Μπορείς να φανταστείς πόσο βολικό θα ήταν για όλους εμάς τους μηχανικούς αυτό???

Παιδιά καλησπέρα.
Είμαι και εγώ ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος από το hd.
Καιρός ήταν να αξιοποιήσουμε τις hd τηλεοράσεις μας...:a0210:

Όπως πολλοί φίλοι (απ ότι διαβάζω), έχω κι εγώ πρόβλημα με ορισμένα σπασίματα στην εικόνα.

Το περίεργο όμως είναι το εξής...
Μένω πολύ κοντά στις γραμμές του ηλεκτρικού και η κεραία
(που βρίσκεται στο μπαλκόνι του τρίτου ορόφου) κοιτάει προς Υμμητό.
Κάθε φορά όμως που περνάει το τρένο πέφτει μαύρο στην οθόνη.
Στην αρχή δεν το χα παρατηρήσει αλλά κάποια στιγμή το πήρα γραμμή
και το τσέκαρα. Και πράγματι κάθε φορά που ανεβοκατεβαίνει κάποιος
συρμός η εικόνα μαυρίζει και επανέρχεται όταν το τρένο περάσει ...

Το τρένο δεν εμποδίζει την κεραία γιατί αυτή βρίσκεται πολύ ψηλότερα...
Τι προτείνετε να κάνω;

Παιδιά καλησπέρα.
Είμαι και εγώ ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος από το hd.
Καιρός ήταν να αξιοποιήσουμε τις hd τηλεοράσεις μας...:a0210:

Όπως πολλοί φίλοι (απ ότι διαβάζω), έχω κι εγώ πρόβλημα με ορισμένα σπασίματα στην εικόνα.

Το περίεργο όμως είναι το εξής...
Μένω πολύ κοντά στις γραμμές του ηλεκτρικού και η κεραία
(που βρίσκεται στο μπαλκόνι του τρίτου ορόφου) κοιτάει προς Υμμητό.
Κάθε φορά όμως που περνάει το τρένο πέφτει μαύρο στην οθόνη.
Στην αρχή δεν το χα παρατηρήσει αλλά κάποια στιγμή το πήρα γραμμή
και το τσέκαρα. Και πράγματι κάθε φορά που ανεβοκατεβαίνει κάποιος
συρμός η εικόνα μαυρίζει και επανέρχεται όταν το τρένο περάσει ...

Το τρένο δεν εμποδίζει την κεραία γιατί αυτή βρίσκεται πολύ ψηλότερα...
Τι προτείνετε να κάνω;

Να μετακομίσεις ίσως :Banane0:

Πέρα από την πλάκα όμως , είναι αρκετά περίεργο

ηλεκτρομαγνητική παρεμβολή. καποια συσκευη δεν ειναι σωστα θωρακισμένη.
καποιος τυχόν ενισχυτης που εχεις η καποιος dvb αποκωδικοποιητής η κάποια αλλη συσκευη. εντοπισε ποια ειναι με δοκιμες (βγαλε- βαλε) και ποσταρε πάλι

Όχι είναι 2 ανεξάρτητα πράγματα. Τα 24.3 ήταν το feed στο πουλί, τα που σου έδινε εσένα, ήταν αυτό που έστελνε η ΕΡΤ. Υπάρχει και μία άλλη διαφόρα, τα 24.3 ήταν mpg2 ενώ τα 10 ήταν mpg4

Όντως.

Προσωπικά, αν μου έλεγαν: "Έχουμε υλικό MPEG2 στα 40Mbps. Μπορούμε να στο μεταδώσουμε είτε σε MPEG2 στα 20Mbps είτε σε MPEG4 στα 10Mbps" θα επέλεγα χωρίς σκέψη το MPEG4.

πολλά σπασίματα (δεν υπήχαν αυτά στις προηγούμενες μεταδόσεις) και υπερκορεσμένη εικόνα. Αν και απ' ότι θυμάμαι πάντα η ετ-1 είχε κάπως αυξημένη τη φωτεινότητα σε σχέση με τη ΝΕΤ.

Έστω ότι έχουμε 2 πανομοιότυπες μεταδόσεις η μια ποδοσφαίρου η άλλη μπάσκετ και ωφέλιμο bitrate 10mbps.Σε ποιον αγώνα θα έχουμε καλύτερη εικόνα?Εγώ νομίζω σε αυτόν του μπάσκετ.
Posted via Mobile Device

To ξέρω ότι αυτό νομίζεις, Ανδρέα, το γιατί σε ρώτησα... :p

Σου απάντησε και ο φίλος nvianitakis, σε γενικές γραμμές, αν έχουμε δύο πρωτογενή υλικά με τα ίδια χαρακτηριστικά ανάλυσης, framerate, χρωματικού βάθους, χρωματικής συμπίεσης, λεπτομέρειας, κτλ. αυτό που θα ζορίσει περισσότερο έναν αλγόριθμο MPEG και θα απαιτήσει υψηλότερο bitrate, είναι αυτό που θα έχει τις μεγαλύτερες συνολικές μεταβολές της εικόνας από καρέ σε καρέ.

Αν δε με απατά η μνήμη μου, στους αγώνες μπάσκετ, κατά κανόνα, υπάρχουν πιο απότομα παναρίσματα, πιο γρήγορες κινήσεις και πιο συχνά cut, απ' ό,τι σε αγώνες ποδοσφαίρου, άρα...

Απάντηση: Re: Εντυπώσεις από τη hd μετάδοση της ΕΡΤΗD

Όντως.

Προσωπικά, αν μου έλεγαν: "Έχουμε υλικό MPEG2 στα 40Mbps. Μπορούμε να στο μεταδώσουμε είτε σε MPEG2 στα 20Mbps είτε σε MPEG4 στα 10Mbps" θα επέλεγα χωρίς σκέψη το MPEG4.

Δημήτρη, τo MPEG-4 είναι μέσες άκρες 30% πιο efficient από το MPEG-2. Δεν είναι τόσο μεγάλη η διαφορά.

Eξαρτάται, αφενός από το είδος του προς κωδικοποίηση υλικού, αφετέρου για ποιό MPEG4 μιλάμε... Το h.264, για παράδειγμα, δεν είναι μόνο 30% αποδοτικότερο από το MPEG2, αλλά αρκετά παραπάνω...

Last edited:

... Έχει να κάνει αν είναι 4:2:0 ή 4:4:2
Το μόνο σίγουριο είναι ότι ότι όσο περισσότερο bandwidth, τόσα λιγότερα προβλήματα έχεις. ...

Πρώτα απ' όλα να διορθώσω το 4:4:2 ( που δεν υπάρχει, από κεκτημένη ταχύτητα το έγραψα) σε 4:2:2 (½ horizontal resolution και full vertical resolution δηλαδή) και να αναφέρω ότι η Premiere league που έρχεται στα 18 γιατί είναι mpg4 δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το Γαλλικό που έρχεται πάνω από 28 και πολλές φορές αγγίζει και τα 42. Τα παραδείγνατα δεν είναι τυχαία και αναφέρονται σε ποδόσφαιρο.

Eξαρτάται, αφενός από το είδος του προς κωδικοποίηση υλικού, αφετέρου για ποιό MPEG4 μιλάμε... Το h.264, για παράδειγμα, δεν είναι μόνο 30% αποδοτικότερο από το MPEG2, αλλά αρκετά παραπάνω...

Υπάρχει μια δημοσίευση πάνω σε αυτό:
έδειξαν σε κόσμο διάφορα βίντεο σε διαφορετικά bitrate και τους ζήτησαν να αξιολογήσουν την ποιότητα. Στο γραγημα κάτω με μπλέ είναι H.264 και κόκκινο το mpeg-2.

Όπως βλέπετε 18mpbs mpeg-2 έχουν λίγο χειρότερη ποιότητα απο 6mpbs mpeg-4 (παντα υποκειμενικά βέβαια).

Μπορείτε να δείτε όλο το paper εδώ... είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν και άλλα....

http://www.its.bldrdoc.gov/pub/n3/video/ieee_10.pdf

Attachments

• mpeg.jpg
    mpeg.jpg
    44.1 KB · Views: 29
Status
Not open for further replies.