ΕΡΤ ΗD

Status
Not open for further replies.
Re: Εντυπώσεις από τη hd μετάδοση της ΕΡΤΗD

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Ηλία στα γραφόμενα του και ειδικά στην αρχή και στο τέλος. Απλά με το πιλοτικό δόθηκε σε περισσότερο κόσμο να απολαύσει το HD και υπάρχει ενθουσιασμός. Συμφωνώ ότι είναι μια πολύ καλή προσπάθεια και ας με κραζουν κάποιοι μηχανικοί της ΕΡΤ που δεν μπορούν να καταλάβουν το τι γραφω. Και ας βγει ο οποιοσδηποτε και να μου δειξει τι το αρνητικο εγραψα, και εκτός των αλλων εχω τα @@ να γραφω οτι γραφω επωνυμα χωρίς να κρυφτω πίσω από ένα nickname. Αν δεν μπορούν να δεχθούν την κριτική να αλλάξουν επάγγελμα. Όλοι μας δεχόμαστε κριτική. Ανέκαθεν η καλοπροαίρετη κριτική ήταν και είναι για το συμφέρον μας. Είναι καλό να ακούν και να ακούμε.

Αυτα

Παίδες μην τα παραλέτε,........................................................................................................Για να είμαστε δίκαιοι βέβαια ηταν δύσκολη αποστολή με αυτή την γεμάτη περιεχόμενο εικόνα, τα πολλά flashing φωτα, κίνηση ... το bitrate οριακό, τα 1440 σε 1920 μειώνουν την ευκρίνεια, το ίδιο και το interlacing.

Κατι μου λεει οτι τσιγκουνευτηκες στη ρυθμιση του sharpness.
Ειναι απαραιτητο το αυξημενο sharpness στην εικονα της νετ HD, για να παρετε ολη τη ευκρινεια. Εγω το ειχα στο 80% χωρις κανενα αλλο προβλημα.
Εαν το χαμηλωνα στο 50% τοτε χανοταν εν μερει η μαγεια της υψηλης ευκρινειας, και η υπηρχε η αισθηση της χαμηλοτερης αναλυσης.

Λυπάμαι που, αναγκασμένος να πάω σε φίλους για τη Eurovision (πίτσες, μπίρες κλπ), έχασα τη HD μετάδοση που θα έβλεπα σπίτι μου.
Απ' ότι καταλαβαίνω ήταν σπουδαία!
Sorry για το :offtopic:, αλλά κάπου πρέπει να πω το πόνο μου!

Αν βρεθεί κάπου το ts απο μετάδοση 720p50 ποιοτικού καναλιού θα ήθελa να το δώ.

Bρήκα το stream της EBU:
Video: 1920x1080 at 25.000 fps, MPEG-2, ~34.6 Mbps avg
Audio: 48 kHz, MPA, 2/0 (L,R) ch, ~384.00 kbps avg

Στα 53GB όμως, δυσκολο το βλέπω να το κατεβάσω.

Δεν νομίζω να είχε δικάναλο ήχο το stream.Σε κάθε περίπτωση,η εικόνα θα είναι εξαιρετική.

Δεν νομίζω να είχε δικάναλο ήχο το stream.Σε κάθε περίπτωση,η εικόνα θα είναι εξαιρετική.

Και σε μένα φανηκε λίγο παράξενο να έχει στέρεο ήχο. Κάποιος σχετικός με τα streams να μας διαφωτίσει λίγο?

Το είδα...δεν είναι απλά από την EBU αλλά από το ESC HD (έτσι έλεγε).Σε κάθε περίπτωση θα ήταν πολύ καλύτερο με 5.1

Απάντηση: Re: Εντυπώσεις από τη hd μετάδοση της ΕΡΤΗD

Bρήκα το stream της EBU:
Video: 1920x1080 at 25.000 fps, MPEG-2, ~34.6 Mbps avg
Audio: 48 kHz, MPA, 2/0 (L,R) ch, ~384.00 kbps avg

Στα 53GB όμως, δυσκολο το βλέπω να το κατεβάσω.

Είμαι ήδη στο 70%, σε 3 ώρες θα έχει κατέβει.... ;-)

Απάντηση: Re: Εντυπώσεις από τη hd μετάδοση της ΕΡΤΗD

Το stream είχε 2 δικάναλους (stereo) ήχους και ένα πολυκάναλο AES3 PCM στα περίπου 2.5Mbps :

Για να ακούσεις τον AES3 χρειάζεται ειδικό decoder, μέχρι στιγμής μόνο το VLC μπορεί να τον καταλάβει και να τον παίξει...
Για να μπορέσεις να γράψεις τον AES3 σε ts μαζί με το video stream με ένα πρόγραμμα όπως το DVBViewer, πρέπει απλά στα settings του καναλιού να προσθέσεις έναν ψευδο-stream ήχου με το PID του AES3 (στο παραπάνω παράδειγμα το 4144 :

Το torrent που κυκλοφόρησε κατά 99.9% ΔΕΝ περιλαμβάνει τον AES3, μόνο το ένα mpeg-2 stereo .... :-(

Λοιπόν, για να μη συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια.

1). Μια επίγεια μετάδοση HD με τους τεχνικούς περιορισμούς που έχει η ΕΡΤ (και στο μέλλον η Digea) δεν θα μπορούσε ποτέ να συγκριθεί με ένα Blu ray.

2).Είναι επίσης άδικο να τη συγκρίνουμε με Δορυφορικές μεταδόσεις τύπου Sky HD.

3).Και είναι πιο άδικο να τη συγκρίνουμε με το πρωτογενές Feed των 40Mbps που είναι 4:2:2

Οι απαντήσεις:
3).
Ο Encoder που βρίσκεται στο γήπεδο παίρνει το πρωτογενές ΑΣΥΜΠΙΕΣΤΟ ΣΗΜΑ (1.5Gbps) από την παραγωγή του event. Αν υποθέσουμε πως το ίδιο σήμα μπορούσε να φτάσει ασυμπίεστο στην Nova, Sky-HD, ΕΡΤ θα είχαμε ακόμη καλύτερη εικόνα (πάντα με τις ίδιες τεχνικές παραμέτρους που χρησιμοποιεί και τώρα ο κάθε πάροχος).
3.1) To Feed έχει πολύ μεγάλο bit rate, και κυρίως είναι 4:2:2 και όχι 4:2:0 που λαμβάνουμε εμείς οι τηλεθεατές, είτε επίγεια είτε δορυφορικά.

2) Οι δορυφορικοί πάροχοι έχουν διαθέσιμο μεγαλύτερο bit rate /κανάλι.
Εχουν επίσης έναν άλλο "άσσο" στο μανίκι τους: Η στατιστική πολυπλεξία που τρέχουν, έχει να μοιράσει το bit rate σε 10-12 κανάλια σε αντιδιαστολή με τα επίγεια που έχουν 4 κανάλια.

1).
Τώρα για τη σύγκριση με το blu-ray δεν χρειάζεται να πω και πολλά.
Πρωτογενές υλικό, bit rate, off-line encoding είναι μερικά από πλεονεκτήματά του.
Επίσης το μικρό bit rate της επίγειας με τα 3SD + 1HD κανάλι δεν μπορούν να δώσουν τα μέγιστα στο HD.
Ειδικά αν σκεφτούμε πως 2 κανάλια από τα 4 παίζουν "bit-βόρο" υλικό και ταυτόχρονα τα υπόλοιπα 2 θα πρέπει να παίζουν χωρίς εμφανή προβλήματα.
Τώρα αν βάλουν στο HD να παίζει ντοκιμαντέρ για το πως κάνουν σεξ τα μυρμήγκια, και στη ΝΕΤ έχει οτιδήποτε πλην αθλητικών, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.
Και η Digea αν έκανε κάτι αντίστοιχο δεν θα μπορούσε εκ των πραγμάτων να κάνει κάτι καλύτερο.

Λύσεις υπάρχουν και το έχουμε ξαναπει.Για εμένα το ιδανικό μη εφικτό για να μην το έχουν κάνει:Να μεταφερθούν τα ραδιόφωνα και οι ΕΤ-1 και ΝΕΤ στο πρώτο μπουκέτο και την θέση τους να πάρει το ΡΙΚ και η ΒΟΥΛΗ.Έτσι έχουμε αμέσως αμέσως 16-17 mbps για το HD κανάλι.

Εμένα οι γονείς μου δεν έχουν ιδέα απο HD.Όταν τους έβαλα να δούν ERT HD και μετά ΝΕΤ έπαθαν πλάκα.Σήμερα τους αγόρασα έναν HD δέκτη και τον σύνδεσα.Ο πατέρας μου με ρώτησε πότε θα μεταδίδεται όλο το πρόγραμμα τηε ΕΡΤ σε HD;Έτσι είναι.Μόλις ο κόσμος δει τι εστι HD δεν θα θέλει να ξαναδεί SD.Αυτό ισχύει και για εμένα φυσικά.Α!Και για μια τέτοια ποιότητα εικόνας μου είπαν χαλάλι το ανταποδοτικό τέλος.

Δε ξέρω τι εκπέμπει η ΕΡΤ (δεν έχουμε ακόμα εκπομπή στην Πάτρα), αλλά QAM64, 3/4 FFEC, guard 1/8 δίνουν 25Mbit, υπέρ αρκετό για ένα HD και 3 SD κανάλια σε MPEG4, ειδικά αν έχουμε και στατιστική πολυπλεξία. Με 3Mbit σε κάθε SD κανάλι, μένουν 15-16Mbit για το HD. Η Nova εκπέμπει 5 HD κανάλια με 50Mbit περίπου.

Αν βέβαια έχουν ακόμα QAM16, σίγουρα δε φτάνει. αφού με 3/4 FEC και 1/8 guard, δίνει μόλις 16,5 Mbit

Λύσεις υπάρχουν και το έχουμε ξαναπει.Για εμένα το ιδανικό μη εφικτό για να μην το έχουν κάνει:Να μεταφερθούν τα ραδιόφωνα και οι ΕΤ-1 και ΝΕΤ στο πρώτο μπουκέτο και την θέση τους να πάρει το ΡΙΚ και η ΒΟΥΛΗ.Έτσι έχουμε αμέσως αμέσως 16-17 mbps για το HD κανάλι.

Δηλαδή μιλάς για τα εξής μπουκέτα:
1o μπουκέτο: (ch48 για Αττική)
NET
ET1
Cine/sport+
Prisma+
+ 5 Ραδιόφωνα.

2o Μπουκέτο: (ch52 για Αττική)
RIK
ΒΟΥΛΗ
ΕΤ3
ERT HD

Προφανώς έχουν νομικό κώλυμα γιατί τα ΝΕΤ, ΕΤ1 ERT HD, και τα ραδιόφωνα έχουν διαφημίσεις.
Αν το κάνουν αυτό, θα είναι αναγκασμένοι να κλείσουν το πομπό που θα παίζει το πρώτο μπουκέτο από Πάρνηθα και Πήλιο, κάτι που μάλλον δεν συμφέρει την ΕΡΤ (μάλλον κανέναν μας).

Σύμφωνα με DVB Analyser που έχω:
Το συνολικό Video bit rate του δεύτερου μπουκέτου (αυτό που μοιράζεται αυτόματα από το σύστημα ανάλογα με τις ανάγκες) είναι 16.3Mbps. Το κέρδος από τα ραδιόφωνα είναι 800kbps, πράγμα που σημαίνει πως το 16,3 θα γίνει 17.1Mbps. Με 13Mbps "ταβάνι" για το HD μένουν 4.1Mbps για τα υπόλοιπα 3. Ψιλοχλωμά τα κόβω και είναι λίγο κρίμα για την ΕΤ3.
Μάλλον έχεις (οριακά) δίκιο.
Μένει στην ΕΡΤ να αποφασίσει τι θα κάνει. Να παραιτηθεί από 2 καλά κέντρα εκπομπής για τα οποία φωνάζει εδώ και καιρό, για 2 μεταδώσεις HD την εβδομάδα?

Βέβαια, αν το ERT HD γίνει κανάλι με 24ωρη ροή τότε αλλάζουν πολλά στις τεχνικές αλλά πολιτικές αποφάσεις.......

Δε ξέρω τι εκπέμπει η ΕΡΤ (δεν έχουμε ακόμα εκπομπή στην Πάτρα), αλλά QAM64, 3/4 FFEC, guard 1/8 δίνουν 25Mbit, υπέρ αρκετό για ένα HD και 3 SD κανάλια σε MPEG4, ειδικά αν έχουμε και στατιστική πολυπλεξία. Με 3Mbit σε κάθε SD κανάλι, μένουν 15-16Mbit για το HD. Η Nova εκπέμπει 5 HD κανάλια με 50Mbit περίπου.

Αν βέβαια έχουν ακόμα QAM16, σίγουρα δε φτάνει. αφού με 3/4 FEC και 1/8 guard, δίνει μόλις 16,5 Mbit

Η Digea εκπέμπει με 16QAM, FEC=3/4, GI=1/8. συνολικό bit rate 16.588235Mbps
Η ΕΡΤ εκπέμπει με 64QAM, FEC=2/3, GI=1/4. συνολικό bit rate 19.905882Mbps
Η Digea χρησιμοποιεί περίπου 13,5Mbps μόνο για video.
Η ΕΡΤ χρησιμοποιεί περίπου 16,3Mbps μόνο για video.
Τα υπόλοιπα μέχρι το συνολικό τους bit rate καταναλώνεται σε ήχους τηλ. καναλιών, teletext, EPG, πίνακες dvb και περίπου 1Mbps Null bytes

Η Digea εκπέμπει με 16QAM, FEC=3/4, GI=1/8. συνολικό bit rate 16.588235Mbps
Η ΕΡΤ εκπέμπει με 64QAM, FEC=2/3, GI=1/4. συνολικό bit rate 19.905882Mbps
Η Digea χρησιμοποιεί περίπου 13,5Mbps μόνο για video.
Η ΕΡΤ χρησιμοποιεί περίπου 16,3Mbps μόνο για video.
Τα υπόλοιπα μέχρι το συνολικό τους bit rate καταναλώνεται σε ήχους τηλ. καναλιών, teletext, EPG, πίνακες dvb και περίπου 1Mbps Null bytes

Πολύ ωραία, γιατί λοιπόν δε γυρνάνε σε 64QAM, 3/4, GI=1/8; Οι περιοχές που καλύπτονται δε νομίζω να έχουν πρόβλημα, άντε να χρειαστεί λίγο παραπάνω ισχύ στον αναμεταδότη.

Πολύ ωραία, γιατί λοιπόν δε γυρνάνε σε 64QAM, 3/4, GI=1/8; Οι περιοχές που καλύπτονται δε νομίζω να έχουν πρόβλημα, άντε να χρειαστεί λίγο παραπάνω ισχύ στον αναμεταδότη.

Η διαμόρφωση της επίγειας ψηφιακής βολεύει όλους τους πάροχους να είναι κοινή σε όλη τη χώρα.
Κοίτα, πρέπει να καλύπτονται πολλές ανάγκες μαζί.
ΠΧ. Το GI 1/8 είναι λάθος για την περίπτωση SFN Πάρνηθα+Υμηττός+Αίγινα. Το χρησιμοποιούσε παλαιότερα η ΕΡΤ στο μπουκέτο με τα +, και είχε κάνει πατέντες με delay σε κάποιους πομπούς για να της "βγει" σωστά.
Για SFN με Υμηττό+Αίγινα είναι ΟΚ.

Ενα πουλάκι στον ΟΤΕ μου είπε πως έχουν τεστάρει 100% τις γραμμές/εξοπλισμό που έχουν για μεταφορά ASI μέχρι 20Mbps. Από κει και πάνω δεν είναι σίγουροι (ακόμη).

Η "λίγο παραπάνω ισχύς" σε όλη την Ελλάδα κοστίζει κάποιες χιλιάδες Ευρώ, και στο πλήρες switch off κάποια Εκατομμύρια Ευρώ.....
Για τον ίδιο λόγο η digea έχει τη διαμόρφωση που έχει, αφού με 4SD MPEG4, ΔΕΝ χρειάζεται παραπάνω bit rate.

Η ΕΡΤ χρειάζεται το παραπάνω bit rate γιατί το ένα μπουκέτο της είναι (ακόμη) MPEG2, και το άλλο έχει το HD.

Για το SFN και το θέμα με το GI δε ξέρω, αλλά FEC 2/3 μου φαίνεται υπερβολικό. Η "λίγο παραπάνω ισχύ' και πάλι είναι πολύ μικρότερη από την εποχή των αναλογικών μεταδοτών. Συνεπώς, με FEC 3/4 και GI 1/4 θα πήγαινε στα 22,5 Mbit.

Γιατί ένα ολόκληρο Mbit σε null packets;

Εάν άνοιγε και η Πάρνηθα θα μπορούσε να δώσει FEC 1/8.Έχουμε ήδη προβλήματα ισχύς στην Αττική.

Status
Not open for further replies.