ΕΡΤ1, ΕΡΤ2, ΕΡΤ3

Re: ΕΤ1, ΝΕΤ και ET3 στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση

καλημερα, επειδη ο υμμητος ειναι μακρυς, ξερει κανεις που πρεπει να κοιταει η κεραια, γιατι ψηφιακα κρατικα δεν εχω δει ακομα. η κεραια μου κοιταει προς παλληνη

Είναι απλό. Η κεραία σου θα κοιτάει στις κεραίες που φαίνονται στην κορυφή του Υμηττού.....

Και εμενα εκει κοιταει αλλα σημα πολυ αδυνατο παιρνω ,χωρις να υπαρχει εμποδιο βλεπω "καρφι" στις κεραιες ,το πιο πιθανο ειναι οτι ειναι αδυνατο (ακομη) το σημα που εκπεμπουν

τωρα τα κρατικα παιζουν κανονικα? και το σημα τους ειναι πιο αδυναμο απο της digea?

Αδύναμο σήμα με σπασίματα ε?

Τελικά δεν την πλήρωσαν μόνο η Πάρνηθα και το Πήλιο...
Πάρτε μια γεύση και για άλλα σημεία εκπομπής της ΕΡΤ που καταργεί η Digea μέσω της ΚΥΑ21161/08 στην Ελλάδα.

"Από το νέο στάδιο ψηφιακής μετάβασης του κέντρου εκπομπής Πλάκας, μένει εκτός το μεγαλύτερο μέρος του Νομού Έβρου, που η «σοφή» ΚΥΑ 21161/08 δεν πρόβλεψε να καλύψει από την αρχή, αν και θεωρείτε πρώτης τάξης παραμεθόριος περιοχή (αφού συνορεύει ταυτόχρονα με Βουλγαρία και Τουρκία)! Όπως συμβαίνει και με το βασικό κέντρο εκπομπής Ανατολικής Μακεδονίας και Δυτικής Θράκης «Υψάριο Θάσου», που παρέμεινε εκτός ΚΥΑ 21161/08. Ενώ καλύπτει τις ίδιες περιοχές με το κέντρο εκπομπής «Πλάκας», συμπεριλαμβανόμενου των Νομών Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Ανατολικής Χαλκιδικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης! Αν είχε προβλεφτεί από την ΚΥΑ 21161/08 να ενεργοποιηθούν το κέντρο εκπομπής «Υψάριο Θάσου» (αντί της «Πλάκας») και ενός κέντρου εκπομπής που να καλύπτει το βόρειο κεντρικό τμήμα του Νομού Έβρου, τότε θα είχαμε πραγματική ψηφιακή κάλυψη για όλη αυτή την περιοχή που συνορεύει με τις όμορες χώρες Βουλγαρία και Τουρκία… Έτσι και η ERT Digital (ενώ έχει έτοιμες εγκαταστάσεις στο «Υψάριο Θάσου»),είναι αναγκασμένη λόγο της ΚΥΑ 21161/08, να μην εκπέμψει ψηφιακά στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Δυτικής Θράκης… Όσο για τα ραδιοφωνικά κανάλια της ΕΡΤ που εκπέμπουν ψηφιακά σε DVB-T, είναι γιατί προβλέπεται σε όλες τις επίγειες ψηφιακές πλατφόρμες στην Ευρώπη. Πάρτε μια γεύση από την Ισπανική επίγεια ψηφιακή πλατφόρμα TDT: http://www.tdt1.com/canales-television-madrid.php. Γιατί για την ΕΡΤ θα πρέπει να υπάρξει εξαίρεση και να εκπέμψει και εκτός των κέντρων εκπομπής που προβλέπει η ΚΥΑ 21161/08. Αφού όλη ελληνική περιφέρεια πληρώνει για αυτήν και απαιτεί να έχει ισότιμη πρόσβαση σε όλα τα ψηφιακά της κανάλια «CINE+, PRISMA+, SPOR+, RIK, NET, ET1, ET3, BOYΛΗ, ΕΡΑ1,ΕΡΑ2, ΕΡΑ3, ΕΡΑ ΣΠΟΡ, ΚΟΣΜΟΣ,FM936»…

Από το greekdigitaltv.blogspot.com

Last edited:

Ετσι φένεται.Ότι το έχει.Ελπίζω να φτιάξει το σήμα και η ποότητα της εικόνας και να μεταδίδει σε 16/9 όλλο το πρόγραμμα γιατί το ποτάμι πίσω δεν κυλάει.

Πρέπει όμως να γινει κάτι γιατί μια έχουμε σήμα και μια όχι. Χαρήκαμε με τις μεταδόσεις τις ΝΕΤ σε 16 9 αλλά αν δεν ήταν έτοιμη η κρατική δίνοντας αυτό το ασθενές σήμα, καλύτερα θα ήταν να μην έδινε επίσημη έναρξη.......

απο Λουτσα πιανει κανεις ΕΤ1, ΝΕΤ και ET3 ?
γιατι εγω τιποτε.

Επειδή έχω εγκαταστήσει ψηφιακό δέκτη τηλεόρασης στο αυτοκίνητο έκανα μία βόλτα σε σημείο που να βλέπω και την Αίγινα και τον Υμηττό. Κάνοντας καινούρια αναζήτηση έπιασα 24 κανάλια να εκπέμπουν ψηφιακά. Μόλις έχασα την οπτική επαφή με την Αίγινα τίποτα.

Πρέπει όμως να γινει κάτι γιατί μια έχουμε σήμα και μια όχι. Χαρήκαμε με τις μεταδόσεις τις ΝΕΤ σε 16 9 αλλά αν δεν ήταν έτοιμη η κρατική δίνοντας αυτό το ασθενές σήμα, καλύτερα θα ήταν να μην έδινε επίσημη έναρξη.......

Αναλογα πως θα το δει κανεις.
Για οσους δεν εχουμε ενσωματωμενο MPEG4 ειναι θετικοτατο, γιατι μπορουμε να δουμε με σημαντικα καλυτερη ποιοτητα τα κρατικα καναλια (εχω ΤΕΛΕΙΑ αναλογικη ληψη, δεν ειμαι περιπτωση με κακη ληψη αναλογικου, ποσο μαλλον οσοι δεν πιανουν καλα αναλογικα)

Ειναι πιο χρησιμη για "εμας" η μεταδοση της κρατικης απο της "ετοιμης" digea την οποια παρα το δυνατο σημα σπανια θα την δουμε αφου στην πραξη σχεδον ποτε δεν θα κατσεις να περασεις σε AV την TV σου και να πιασεις το δευτερο τηλεκοντρολ. Εγω ενω εχω μαλιστα πολυ-τηλεκοντρολ των 150 ευρω και το εχω ρυθμισει ωστε να τα δουλευω ολα, παλι δεν βλεπω digea για νορμαλ τηλεθεαση αφου το zapping αργει χαρακτηριστικα. Digea βλεπω μια ωρα τη βδομαδα οταν ειναι κατι που θελω να το "απολαυσω" (και μονο mega ή ΣΚΑΙ που παιζουν αισθητα καλυτερα απο οτι αναλογικα, οχι τα αλλα που παιζουν χειροτερα), ενω ΕΡΤ (mpeg2) καμια 10ρια ωρες. Ολα λοιπον ειναι σχετικα...

Last edited:

Σχετικα καλα πηγαινουν τωρα. Οχι τοσο ισχυρο σημα οπως τα cine+, κτλ αλλά το παλευουν.
Θα περιμενα πολυ καλυτερο σημα βεβαια, ακομα και στο πρωτο μπουκετο της ΕΡΤ.

blaroko

Νομιζω πως το θεμα αυτο δεν ειναι περι του mpeg2/4 και της ποιοτητας του αναλογικου.
Παρολα αυτα να πω πως με την ψηφιακη μεταδοση, ειτε ειναι σε mpeg2 ή 4, μπορεις να κανεις αξιοπρεπεις εγγραφες. Ενω με αναλογικη ληψη μια εγγραφη ηταν για κλαματα (αφου επρεπε να γινει μετατροπη απο αναλογικο σε ψηφιακο και συμπιεση (κωδικοποιηση) ταυτοχρονα και μετα να ξαναγινει αναλογικο κατα την αναπαραγωγη του). Απλα δεν βλεποταν.
Επισης με 20 παιρνεις αξιοπρεπες (για να μην πω τελειο) στικακι Η/Υ, που κανει ολα αυτα. Ενω για αναλογικα ηθελες καρτα PCI, με ισχυρο επεξεργαστη ή αλλιως ακριβη καρτα για να κανει την μετατροπη μεσω υλικου).
Ουτε DVD recorder, ουτε πατατες, ουτε και αναζητηση προγραμματος. Πλεον εχεις το EPG.
Και ενα STB κοστιζει φθηνοτερα και απο DVD recorder.

Οποτε το ολο θεμα (μεταβαση απο αναλογικο σε ψηφιακο) μονο θετικα εχει.
Ενταξει και γω εχω ακριβοπληρωμενη τηλεοραση με mpeg2 αποκωδικοποιητη.
Ομως η αλλαγη καναλιων ειναι πολυ πιο γρηγορη απο οτι αυτης της τηλεορασης (σε αυτο τον τομεα το STB μου σκιζει).
Αν βαλεις οτι θα ηθελα ενα DVD recorder, ακριβοτερο κιολας, να οι δυο συσκευες, να τα δυο τηλεκοντρολ.
Α, και τηλεκοντρολ 10 συσκευων, με οθονη, με παρα πολλα πληκτρα, και με δυνατοτητα εκμαθησης και μακροεντολες παρακαλω, με 9 απο Lidl...

Και κατι ακομα.
Για να εβλεπες με σχετικα καλη ποιοτητα τα αναλογικα καναλια επρεπε να τα σκασεις για μια τηλεοραση με καλα φιλτρα (κτενωτα, αποριψη θορυβου, μειωση κοκκου, κτλ).
Συν οτι επρεπε να την παλευεις με την κεραια... και παλι ευχαριστημενος δεν θα ησουν.
Για να δεις πολυ καλυτερη εικονα, απο την εικονα που δειχνει η ακριβοτερη (καλυτερη) για αναλογικα, αυτο που χρειαζεται ειναι μια απλη τηλεοραση...
Χωρις πολλα πολλα να τα 1000 κερδος αν μιλαμε για μια τηλεοραση 40+ ιντσων...
Οποτε στοιχιζει και φθηνοτερα για αυτους που ψαχνουν μια καλη σχετικα εικονα (οσο καλη μπορει να δωσει το 576i).

Αν σε ολα αυτα προσθεσεις και το timeshift τοτε το μονο που μενει για την αναλογικη εκπομπη ειναι το: αντε γεια.

Τελος παντων. Δεν ειναι του παροντος θεματος.
Ξεφυγα.

Last edited:

blaroko

Νομιζω πως το θεμα αυτο δεν ειναι περι του mpeg2/4 και της ποιοτητας του αναλογικου.
Παρολα αυτα να πω πως με την ψηφιακη μεταδοση, ειτε ειναι σε mpeg2 ή 4, μπορεις να κανεις αξιοπρεπεις εγγραφες. Ενω με αναλογικη ληψη μια εγγραφη ηταν για κλαματα (αφου επρεπε να γινει μετατροπη απο αναλογικο σε ψηφιακο και συμπιεση (κωδικοποιηση) ταυτοχρονα και μετα να ξαναγινει αναλογικο κατα την αναπαραγωγη του). Απλα δεν βλεποταν.
Επισης με 20 παιρνεις αξιοπρεπες (για να μην πω τελειο) στικακι Η/Υ, που κανει ολα αυτα. Ενω για αναλογικα ηθελες καρτα PCI, με ισχυρο επεξεργαστη ή αλλιως ακριβη καρτα για να κανει την μετατροπη μεσω υλικου).
Ουτε DVD recorder, ουτε πατατες, ουτε και αναζητηση προγραμματος. Πλεον εχεις το EPG.
Και ενα STB κοστιζει φθηνοτερα και απο DVD recorder.

Οποτε το ολο θεμα (μεταβαση απο αναλογικο σε ψηφιακο) μονο θετικα εχει.
Ενταξει και γω εχω ακριβοπληρωμενη τηλεοραση με mpeg2 αποκωδικοποιητη.
Ομως η αλλαγη καναλιων ειναι πολυ πιο γρηγορη απο οτι αυτης της τηλεορασης (σε αυτο τον τομεα το STB μου σκιζει).
Αν βαλεις οτι θα ηθελα ενα DVD recorder, ακριβοτερο κιολας, να οι δυο συσκευες, να τα δυο τηλεκοντρολ.
Α, και τηλεκοντρολ 10 συσκευων, με οθονη, με παρα πολλα πληκτρα, και με δυνατοτητα εκμαθησης και μακροεντολες παρακαλω, με 9 απο Lidl...

Και κατι ακομα.
Για να εβλεπες με σχετικα καλη ποιοτητα τα αναλογικα καναλια επρεπε να τα σκασεις για μια τηλεοραση με καλα φιλτρα (κτενωτα, αποριψη θορυβου, μειωση κοκκου, κτλ).
Συν οτι επρεπε να την παλευεις με την κεραια... και παλι ευχαριστημενος δεν θα ησουν.
Για να δεις πολυ καλυτερη εικονα, απο την εικονα που δειχνει η ακριβοτερη (καλυτερη) για αναλογικα, αυτο που χρειαζεται ειναι μια απλη τηλεοραση...
Χωρις πολλα πολλα να τα 1000 κερδος αν μιλαμε για μια τηλεοραση 40+ ιντσων...
Οποτε στοιχιζει και φθηνοτερα για αυτους που ψαχνουν μια καλη σχετικα εικονα (οσο καλη μπορει να δωσει το 576i).

Αν σε ολα αυτα προσθεσεις και το timeshift τοτε το μονο που μενει για την αναλογικη εκπομπη ειναι το: αντε γεια.

Τελος παντων. Δεν ειναι του παροντος θεματος.
Ξεφυγα.

Δεν διαφωνουμε σε θεωρητικο επιπεδο. Στο πρακτικο ομως ο θυμος μου ειναι για το θεμα που εχουμε θίξει αλλες φορες, της αλλαγης 2 φορες συστηματος σε 3 χρονια. Πηραμε παρα πολλοι τηλεορασεις πριν 2-3 χρονια, πολλοι μαλιστα ακριβες αφου πλασμα δεν παιρνεις καθε λιγο, οι οποιες ειναι ηδη "προβληματικες" λογω των "κερδοσκοπων". Αλλη μια διαφωνια σε πρακτικο επιπεδο στις πραγματικες συνθηκες "digea" ειναι οτι η ψηφιακη μεταδοση ειναι πολλες φορες χειροτερη (πχ ΑΝΤ1, TV Μακεδονια κλπ) λογω της προχειροτητας του εγχειρηματος. Επισης κατι πρεπει να γινει με το delay στην αλλαγη καναλιων που δεν ξερω αν ειναι θεμα της digea ή των chipset των δεκτων. Σιγουρα εχει ενα πλεονεκτημα ευκολιας στις εγγραφες εναντι του αναλογικου η ψηφιακη αλλα εγω προσωπικα ειχα σχεδον την ιδια εικονα, και μπορουσα να κανω και το μονταζ μου σε πχ 5 λεπτα για μια διωρη εκπομπη. Με την ψηφιακη σε mpeg2 ειναι ολα καλυτερα. Με το mpeg4 ομως μονταζ δεν μπορω να κανω και εχω δοκιμασει ολα τα διαθεσιμα (4-5) software και σε 2-3 pc. Nada! Μονταρω mpeg2 και απο dvd-recorder και απο δορυφορικη απευθειας το stream πανω απο 6-7 χρονια.
Οσο για το remote του lidl, εχω ενα στο ντουλαπι 2 χρονια. Δεν λυνει τα θεματα που ανεφερα στο προηγουμενο ποστ κανενα remote, δεν φταινε αυτα, γιατι εβαλες ενσταση στην τιμη; Ειπα κατι σχετικο με την τιμη; :ears:

Τουλάχιστον,το θέμα αλλαγής των καναλιών έχει να κάνει με πολλά πράγματα...επεξεργαστής...mpeg4(αργούν παραπάνω)κτλπ.Τα άλλα δεν θα ήθελα να τα σχολιάσω...η ψηφιακή εκπομπή μόνο θετική μπορεί να είναι...και το mpeg4 το ίδιο!

Χωρις παρεξηγηση και με χιουμοριστικη διαθεση να πω οτι μου θυμησες πολυ εντονα κυβερνητικο εκπροσωπο!

Χωρις παρεξηγηση και με χιουμοριστικη διαθεση να πω οτι μου θυμησες πολυ εντονα κυβερνητικο εκπροσωπο!

Με την εξαίρεση του ότι δεν σου είπα ψέματα,το mpeg4 μας εξασφαλίζει την καλύτερη εκμετάλευση bitrate και το ότι μπορούν να ''χωρέσουν'' παραπάνω σταθμοί ανά συχνότητα.

Ακριβως, αυτο ομως δεν ειναι σε οφελος του τηλεθεατη αλλα του εμπορου/καναλιου... Και εγω ειμαι υπερμαχος του Mpeg4 απο εποχης divx/xvid αφου χωρουσαν πιο πολλα σε ενα cd/dvd και ετσι εριχνα το κοστος αποθηκευσης...
Ουτε οι κυβερνητικοι εκπροσωποι λενε ψεματα, θολωνουν τα νερα και αποφευγουν να απαντησουν επι της ουσιας, λενε ουδεν σχολιον οταν στριμωχτουν και πετανε και μια αληθεια η οποια εχει σκοπο να αποπροσανατολισει... :p

Ακριβως, αυτο ομως δεν ειναι σε οφελος του τηλεθεατη αλλα του εμπορου/καναλιου... Και εγω ειμαι υπερμαχος του Mpeg4 απο εποχης divx/xvid αφου χωρουσαν πιο πολλα σε ενα cd/dvd και ετσι εριχνα το κοστος αποθηκευσης...
Ουτε οι κυβερνητικοι εκπροσωποι λενε ψεματα, θολωνουν τα νερα και αποφευγουν να απαντησουν επι της ουσιας, λενε ουδεν σχολιον οταν στριμωχτουν και πετανε και μια αληθεια η οποια εχει σκοπο να αποπροσανατολισει... :p

Πρακτικό παράδειγμα...έχουμε οφέλημο bitrate 8 mbps,με κωδικοποίηση mpeg2,θα πάρουμε ή μια εξαιρετική μετάδοση sd ή μια μέτρια hd...αντιθέτως,με mpeg4 θα έχουμε μια πολύ καλύτερη HD...Δεν είναι θέμα κόστους,και έχουμε και εμείς όφελος,δηλαδή την καλύτερη εικόνα(σε δορυφορική μετάδωση...ναι,θα είχαμε πρόβλημα).

Πρακτικό παράδειγμα...έχουμε οφέλημο bitrate 8 mbps,με κωδικοποίηση mpeg2,θα πάρουμε ή μια εξαιρετική μετάδοση sd ή μια μέτρια hd...αντιθέτως,με mpeg4 θα έχουμε μια πολύ καλύτερη HD...Δεν είναι θέμα κόστους,και έχουμε και εμείς όφελος,δηλαδή την καλύτερη εικόνα(σε δορυφορική μετάδωση...ναι,θα είχαμε πρόβλημα).ΔΕΝ θα ειχαμε εννοεις

Αν το δουμε τοσο μελλοντικα, οκ, σιγουρα τα 8Μhz των UHF ειναι λιγα για mpeg2 fullHD. Εκει δεν θα χωρουσε μια mpeg2 fullHD μεταδοση, θα ειχαμε blocking και αλλα.
Απλα καποιοι μας εδωσαν κακως αρχικα το mpeg2, αγορασαμε μετα απο αρκετο καιρο καθοτι ειμαστε και ψιλιασμενοι και περιμεναμε εξελιξεις που δεν φανηκαν στον οριζοντα, και τσουπ, παρτε τον Πουλιεζο... Μπορουσαμε να περασουμε σε H.264 σε πεντε χρονια που θα ηταν και ωριμο αφου τοτε θα δουμε Ελλαδα fullHD (και αν!!) ωστε να μην την πληρωσει χωρις λογο παλι ο καταναλωτης.

Μονο θεμα κοστους ειναι λοιπον... Γιατι θες πχ μονο 240ΚWh αντι για 480ΚWh καθε μερα! Ασε που ξανακουνας την αγορα tv-δεκτες κλπ...

Last edited:

Μπορουσαμε να περασουμε σε H.264 σε πεντε χρονια που θα ηταν και ωριμο αφου τοτε θα δουμε Ελλαδα fullHD (και αν!!) ωστε να μην την πληρωσει χωρις λογο παλι ο καταναλωτης.

Μονο θεμα κοστους ειναι λοιπον... Γιατι θες πχ μονο 240ΚWh αντι για 480ΚWh καθε μερα! Ασε που ξανακουνας την αγορα tv-δεκτες κλπ...

Σε 3-4 χρόνια όμως πάλι τα ίδια θα είχαμε. Γιατί μας έδωσαν mpeg2 αφού θα πηγαίναμε σε mpeg4. Η ερτ+ εκπέμπει μόνο αθήνα θεσσαλονίκη και πήλιο.Τουλάχιστον η υπόλοιπη ελλάδα ας πληρώσει μόνο 1 δέκτη.

Νομιζω πως ολα ειναι θεμα επιλογων.
Επιλεγεις αν θα εισαι ο πρωτος που θα ακολουθησει την νεα τεχνολογια, που παντα ειναι και ακριβη, ή επιλεγεις να παρεις μια ωριμη τεχνολογια, που εχει λυσει τα προβληματα και κοστιζει λιγοτερο κιολας.
Δεν πιστευω ομως το οτι υπηρχαν ανθρωποι που αλλαξαν τηλεοραση μονο και μονο για να βλεπουν τα "ψηφιακα" της ΕΡΤ.
Εαν το εκαναν αυτο τοτε δεν εχω λογια να πω.

Πριν δυο χρονια κυκλοφορουσαν μονο mpeg2 τηλεορασεις, γιατι μονο αυτες εβγαζαν οι κατασκευαστες. Ακομα και η Samsung A656, το κορυφαιο μοντελο, εβγαινε με mpeg4 μονο για την Γαλλια, ως A676. Για καμια αλλη αγορα δεν εβγαινε με mpeg4. Ουτε για Γερμανια που το μοντελο εκει ηταν το A659.
Μονο η Sony ειχε ενα μοντελο, το W κατι, αλλά σαν εικονα (στα αναλογικα που σε ενδιεφερε εκεινη την περιοδο) μαπα, τρελο πιξελιασμα οταν ενεργοποιουσες το DNR και χωρις αυτο η εικονα ηταν δεκαετιας 80... (χιονια στο καμπαναριο).

Αναγκαστικα επρεπε να αγορασω τηλεοραση.
Τελικα ουτε την A656 δεν πηρα, μιας και ηταν ακριβη.
Πηρα στα λεφτα μιας 556 (και πιο κατω) την 40F86, απλα επειδη για 40" τα λεφτα της καλα ηταν αν αναλογιστεις οτι καποτε ηθελες 400.000 δρχ για μια καλη τηλεοραση (CRT, 29").
Δηλαδη η επιλογη μου ηταν να παρω "περσινο" μοντελο (6 μηνων, μιας και καθε 6 μηνες αλλαζαν τα μοντελα), κατα πολυ φθηνοτερα, και μαλιστα απο ανεξαρτητη εισαγωγη ωστε να την παρω ακομα φθηνοτερα.
Και ηταν και κορυφαιο μοντελο.

Επι του θεματος.
Τελευταια η εκπομπη mpeg2 απο το πρωτο μπουκετο εχει βελτιωθει. Στην αρχη υπηρχε πιξελιασμα, οχι τρομερο αλλά υπαρκτο. Την ιδια εικονα βλεπω να ακολουθει και το νεο αυτο μπουκετο.

Σε 3-4 χρόνια όμως πάλι τα ίδια θα είχαμε. Γιατί μας έδωσαν mpeg2 αφού θα πηγαίναμε σε mpeg4. Η ερτ+ εκπέμπει μόνο αθήνα θεσσαλονίκη και πήλιο.Τουλάχιστον η υπόλοιπη ελλάδα ας πληρώσει μόνο 1 δέκτη.

Η υπόλοιπη Ελλάδα έτσι κι αλλιώς ένα δέκτη θα πληρώσει αφού οι καινούργοι δέκτες εκτός από MPEG4 αποκωδικοποιούν και MPEG2.