ΕΡΤ1, ΕΡΤ2, ΕΡΤ3

Re: ΕΤ1, ΝΕΤ και ET3 στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση

Ναι. Και διευκρίνησα ότι πρόκειται γι' αντανακλάσεις.
Δες μήπως έχεις καμιά παρεμβολή από αναλογικά, στη συχνότητα που θα έπρεπε να λαμβάνεις τα κανάλια της ΕΡΤ (UHF 52?)
Επίσης, μήπως έχεις κεντρικό ενισχυτή στην εγκατάσταση. Μπορεί να τα χαλάσει όλα.

Ενισχυτη δεν εχω καθολου. Τα κρατικα της ΕΡΤ τα επιανα καμπανα στο αναλογικο απο Υμηττο. Βασικα τραβαω και 2 καλωδια απο την ιδια κεραια γιατι στο pc εκανε παρεμβολες το Τ και τραβηξα ξεχωριστο καλυτερης ποιοτητας καλωδιο (75 ohm) αλλα δεν φτανει στην tv , χρειζομαι επεκταση..

ΕΝΤΙΤ: Και ειμαι σχεδον απεναντι απ τον Υμηττο.. (μπραχαμι) Οπτικη επαφη τελεια απο την ταρατσα, και απο αποσταση δεν πρεπει ναναι πανω απο 5 Klm..

Last edited:

Δεν έχει σημασία άν πιάνεις καμπάνα τ' αναλογικά. Μπορεί κάποιο αναλογικό που πιάνεις καμπάνα, να σου "ταπώνει" κάποια ψηφιακά.
Δε καταλαβαίνω τι εννοείς με τα καλώδια και το Τ που δε φτάνει στη τηλεόραση.
Δε δοκιμάζεις μ' ένα σκέτο καλώδιο, χωρίς σύνδεση στη κεραία να δεις τι πιάνεις? Αφου είσαι απέναντι από Υμηττό, και με μια μεταλλική κρεμάστρα (απ' αυτές που δίνουν τα καθαριστήρια), θα πιάνεις.

Το Τ ειναι διακλαδωτης, ηθελα να στειλω σημα απο την κεραια στο TV tuner του pc, αλλα λογω που περναγε μεσω της tv το καλωδιο για το pc εκανε παρεμβολες και ετσι τραβηξα δευτερο καλωδιο απο την κεραια και εχω ενα καλωδιο (απο την ιδια κεραια) για την tv, και ενα για το pc (tv tuner) . Δεν ξερω αν καταλαβες, anwy.

Το σκετο καλωδιο που λες πως θα πιασει καλυτερα μονο του, αφου δεν πιανει συνδεμενο πανω στην κεραια..?

Αυτο που λες με το καποιο απο τα αναλογικα να καπελωνει το σημα για τα ψηφιακα παιζει, αλλα σε ολα..? δεν θα εβλεπα καποιο? πχ ΕΡΤ3, η καποιο αλλο..? 4-5 εχει η Ερτ..

Ξερω γω, τι να πω.. εχω μπερδευτει γιατι πιστευα οτι με τοσο καλο σημα σε ολα τα αναλογικα, τουλαχιστον δεν θαχα προβλημα με τα κρατικα της ερτ.. anwy. thanks :)

ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, ΕΡΤHD παίζουν από την ίδια συχνότητα/κανάλι. Ένα από τα πλεονέκτημα του dvb-t είναι ότι χωράνε έως 4 ( ; ) διαφορετικά προγράμματα/σταθμοί στο ίδιο κανάλι/συχνότητα.

Εγώ πάντως από Ηλιούπολη, ακριβώς δίπλα στο σταθμό Αγ. Δημητρίου του μετρό (με οπτική επαφή προς τις κεραίες εκπομπής) είχα κάποια δυσκολία στη λήψη των συγκεκριμένων. Με αλλαγή καλωδίου κεραίας, όλα οκ τώρα.

Αρα υπαρχει μεγαλη πιθανοτητα να φταιει το καλωδιο στην προκειμενη περιπτωση. Νασαι καλα φιλε nautilus με βοηθησες αρκετα, λογω και της ιδιας σχεδον περιοχης. Οποτε θα δοκιμασω με το 2ο καλωδιο.

Στην ίδια περιοχή με τον nautilus7 με τον lifeview σε μια από τις πρίζες κεραίας δεν έχω καταφέρει να πιάσω τα κρατικά, σε άλλες πρίζες παίζουν κανονικά, αλλά είναι πολύ χαμηλότερη η ένταση τους για αυτό και δυσκολευόμαστε να τα πιάσουμε. Για αρχή τσέκαρε το καλώδιο της κεραίας.

Για αρχή καλώδιο κεραίας, μετά άλλη πρίζα/δωμάτιο. Αν δεν στρώσει περιμένεις μέχρι τις 20/7 που θα καθαρίσει το τοπίο από τα αναλογικά σήματα μήπως στρώσει τότε. Αν όχι, πας διακοπές και ξανακοιτάς από τέλη Αυγούστου όλη την εγκατάσταση της κεραίας σου. :P

Στην ίδια περιοχή με τον nautilus7 με τον lifeview σε μια από τις πρίζες κεραίας δεν έχω καταφέρει να πιάσω τα κρατικά, σε άλλες πρίζες παίζουν κανονικά, αλλά είναι πολύ χαμηλότερη η ένταση τους για αυτό και δυσκολευόμαστε να τα πιάσουμε. Για αρχή τσέκαρε το καλώδιο της κεραίας.

Δεν νομίζω ότι είναι θέμα ισχύος. Το έχω δει σε κάποια σπίτια και 99% λύνεται με καλύτερο (όχι τα πολύ απλά) καλώδιο από την πρίζα στο δέκτη. Είναι θέμα κυρίως της εσωτερικής εγκατάστασης (καλωδίωσης) των σπιτιών. Δυστυχώς έχω δει σε νεόκτιστη πολυκατοικία, 3 πρίζες, ίδιος δέκτης, στη μία πρίζα 97%, στις άλλες έχανε την 52. Ήταν προφανές ότι ο ηλεκτρολόγος μάλλον βιαζόταν!

ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, ΕΡΤHD παίζουν από την ίδια συχνότητα/κανάλι. Ένα από τα πλεονέκτημα του dvb-t είναι ότι χωράνε έως 4 ( ; ) διαφορετικά προγράμματα/σταθμοί στο ίδιο κανάλι/συχνότητα.

Εγώ πάντως από Ηλιούπολη, ακριβώς δίπλα στο σταθμό Αγ. Δημητρίου του μετρό (με οπτική επαφή προς τις κεραίες εκπομπής) είχα κάποια δυσκολία στη λήψη των συγκεκριμένων. Με αλλαγή καλωδίου κεραίας, όλα οκ τώρα.
Μια συχνότητα DVB-T μπορεί να έχει συνολικό διαθέσιμο Bitrate μέχρι 31,6 Mbps (64 - QAM modulation,7/8 coding rate).Συνεπώς έστω ότι κάθε κανάλι έχει 4 mbps bitrate,μπορείς να βάλεις (θεωρητικά) μέχρι 7 κανάλια.

Απάντηση: ΕΤ1, ΝΕΤ και ET3 στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση

Δεν είστε οι μοναδικοί, εγώ από Σταυρό Aγίας Παρασκευής πιάνω καλά της DIGEA αλλά της ΕΡΤ με σπασίματα ή μερικές φορές καθόλου. Δεν μπορώ να εξηγήσω τι φταίει, υποθέτω ότι εκπέμπουν με χαμηλότερη ισχύ, περιμένω στις 20/7 που θα καθαρίσει κάπως το τοπίο να δω αν βελτιωθούν αλλιώς θα αρχίσω να ψάχνω καλώδια, κεραίες κλπ.

Δεν νομίζω ότι είναι θέμα ισχύος. Το έχω δει σε κάποια σπίτια και 99% λύνεται με καλύτερο (όχι τα πολύ απλά) καλώδιο από την πρίζα στο δέκτη. Είναι θέμα κυρίως της εσωτερικής εγκατάστασης (καλωδίωσης) των σπιτιών. Δυστυχώς έχω δει σε νεόκτιστη πολυκατοικία, 3 πρίζες, ίδιος δέκτης, στη μία πρίζα 97%, στις άλλες έχανε την 52. Ήταν προφανές ότι ο ηλεκτρολόγος μάλλον βιαζόταν!

Είναι συνδιασμός χαμηλής ισχύς και κακής καλωδιώσης. Για αυτό και υπάρχουν αρκετοί που ενώ πιάνουν τα κανάλια της Digea δεν πιάνουν τα κρατικά. Δηλαδή της Digea που έχουν πιό ισχυρό σήμα, ακόμα και με την κακή καλωδίωση μπορούν και τα πιάνουν.

Re: Απάντηση: ΕΤ1, ΝΕΤ και ET3 στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση

Δεν είστε οι μοναδικοί, εγώ από Σταυρό Aγίας Παρασκευής πιάνω καλά της DIGEA αλλά της ΕΡΤ με σπασίματα ή μερικές φορές καθόλου. Δεν μπορώ να εξηγήσω τι φταίει, υποθέτω ότι εκπέμπουν με χαμηλότερη ισχύ, περιμένω στις 20/7 που θα καθαρίσει κάπως το τοπίο να δω αν βελτιωθούν αλλιώς θα αρχίσω να ψάχνω καλώδια, κεραίες κλπ.

Το ch48 με τη βουλή, bbc κλπ το πιάνεις?

Η ΕΡΤ εκτός από χαμηλότερη ισχύ σε σχέση με τη digea (Για Υμηττό πάντα) έχει επιπρόσθετα και πιο "δύσκολο" σχήμα διαμόρφωσης, αφού παίζει με 64QAM αντί για 16QAM που παίζει η Digea.
Έχουν υποσχεθεί αναβάθμιση ισχύως στον Υμηττό πριν το δικό τους switch off, που θα λύσει αυτά τα προβλήματα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: ΕΤ1, ΝΕΤ και ET3 στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση

Τα πιάνω καλά. Μονο στο 52 έχω πρόβλημα με την κεντρική κεραία. Σε ένα δωμάτιο που βλέπει Υμηττό δοκίμασα με μια μικρή εσωτερική χωρίς ενισχυτή και τα έπιασα όλα καλά κολλώντας την με το μαγνητάκι πάνω στο καλοριφέρ.

Η ΕΡΤ εκτός από χαμηλότερη ισχύ σε σχέση με τη digea (Για Υμηττό πάντα) έχει επιπρόσθετα και πιο "δύσκολο" σχήμα διαμόρφωσης, αφού παίζει με 64QAM αντί για 16QAM που παίζει η Digea.
Έχουν υποσχεθεί αναβάθμιση ισχύως στον Υμηττό πριν το δικό τους switch off, που θα λύσει αυτά τα προβλήματα.

Επειδή αυτό με τη διαμόρφωση δεν είχα ακούσει, τι κερδίζει η ΕΡΤ με αυτό; Εκτός αν "αναγκαστικά" το χρησιμοποιεί λόγω ERT HD.

Μεγαλύτερο bitrate, αλλά και μεγαλύτερη ευαισθησία σε σφάλματα όταν η λήψη δεν είναι καλή.

Επειδή αυτό με τη διαμόρφωση δεν είχα ακούσει, τι κερδίζει η ΕΡΤ με αυτό; Εκτός αν "αναγκαστικά" το χρησιμοποιεί λόγω ERT HD.

Σωστά μάντεψες. Της δίνει περισσότερο bit rate για να χωράει και το HD (με το ζόρι, αλλά χωράει).
Την ίδια διαμόρφωση έχουν και στο άλλο μπουκέτο (βουλή, ρικ, κλπ) γιατί το MPEG2 που χρησιμοποιούν εκεί θέλει περισσότερο bit rate για να παίξει καλά.

Re: Απάντηση: ΕΤ1, ΝΕΤ και ET3 στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση

Φιλε εγω τα πιανω αυτα.. ΡΙΚ Βουλη bbc κλπ καμπανα. Τα κανονικα της ερτ ομως ουτε ιχνος!

Θέλα να ρωτήσω το εξής,τώρα που το αναλογικό σήμα θα σταματήσει από Υμηττό,έχει ακουστεί τίποτα από τους παρόχους(Digea-Ert) αν θα αυξηθεί το σήμα τους ώστε να μπορέσουνε κάποιες περιοχές που εκπέμπανε μόνο αναλογικά και οριακά ψηφιακά,να έχουνε λήψη ψηφιακού σήματος ικανοποιητική?

Απάντηση: ΕΤ1, ΝΕΤ και ET3 στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση

Αυτό φίλε μου μένει να το δούμε μόλις γίνει το switch off. Εδώ στην περιοχή της Νότιας Εύβοιας αναμένεται να γίνει ο κακός χαμός διότι πολλές περιοχές (χωρια) που παίρνουν ασθενές αναλογικό σήμα απο Υμηττό και δεν πιάνουν καθόλου ψηφιακά, θα μείνουν στο σκοτάδι...
Τα 46 είναι ανύπαρκτο και θα παραμείνει καθώς δεν αναμένεται να κλείσει ο αναλογικός αναμεταδότης των Στύρων, το 47 περνάει δεν περνάει και το 52 συνήθως μόνο τα βράδυα!
Αυτό θα ισχύει και για πολλές περιοχές της χώρας.