Εσείς βλέπετε Rainbow;

Σχετικά με το Rainbow Effect:

• Total voters
    0
Εγώ βλέπω σε Optoma HD65 (συνήθως στην εναλλαγή υποτίτλων και αν είναι κακή η ποιότητα του βίντεο), ενώ δεν βλέπω καθόλου σε Optoma 800x, δεν ξέρω γιατί συμβαίνει αυτό.

Για να πω την αλήθεια όμως δεν με ενοχλεί τόσο, ώστε να με απέτρεπε από την αγορά ενός DLP προβολέα, αν αφοσιωθώ στην ταινία (αντί να προσπαθώ να το δω, επειδή ξέρω που να το ψάξω) δεν με ενοχλεί καθόλου, οπότε διαλέγω τη κουρτίνα Νο 2.

Αλέξη εγώ ουσιαστικά δεν είχα ποτέ πρόβλημα με το rainbow. Το έβλεπα στην αρχή στον Χ1, αλλά γρήγορα το "συνήθισα" και δεν το παρατηρούσα καθόλου. Μετά με τον 7700 έπρεπε να ψάχνω για να το βρω, και τώρα με τον 5000 πρέπει να προσπαθήσω να βρω ειδική σκηνή στην οποία να είναι ορατό, και αν..

Οπότε θα έλεγα ότι για μένα είναι πλέον ανύπαρκτο σαν φαινόμενο.

Thanks για την απάντηση Δημήτρη.

Το περίεργο με εμένα είναι ότι ενώ αρχικά δεν έβλεπα, τώρα που άρχισα
να το ψάχνω (για να δω αν θα πάρω DLP ή όχι) το βλέπω αρκετά. Δεν με
ζαλίζει αλλά με ενοχλεί.

Πέρσι στο συγκριτικό που είχε γίνει στην Ηχοέκφραση, δεν είχα δει καθόλου
και μάλιστα προέτρεψα έναν φίλο και αγόρασε εκείνη την ημέρα τον 5000.
Στον Infocus 82 του Βασίλη του Σωκρατίδη ήταν η πρώτη φορά που έψαξα
να το βρω και το είδα αλλά όχι έντονα. Στον Planar του Μπάμπη τις πρώτες
2-3 φορές που τον είχα δει δεν είχα δει καθόλου, δεν το είχα ψάξει βέβαια
και ίσως αυτό να έπαιζε σημαντικό ρόλο. Τις τελευταίες 2 φορές που τον έχω
δει, βλέπω rainbow ... όχι έντονα αλλά βλέπω (θεωρώ βέβαιο ότι το ψάχνω πλέον).
Στον 5000 του Panman που είχα πάει επί τούτου, δυστυχώς είδα αρκετά
αλλά το είχα και συνεχώς στο μυαλό μου. Μάλιστα κάποια στιγμή που τσεκάραμε
κάτι στην κίνηση και η προσοχή μου ήταν εκεί και όχι στο rainbow δεν το είδα
καθόλου.

Αυτό που πιστεύω είναι ότι αν έχει κάποιος ευαισθησία και το έχει και στο μυαλό
το βλέπει συνέχεια.

Αυτό που με προβληματίζει (επειδή μου αρέσουν οι DLP πάρα πολύ) είναι αν
αγοράζοντας έναν DLP με τον καιρό το φαινόμενο θα εξαλείψει ή αν θα τον
βγάλω σε αγγελία τον πρώτο μήνα.

Αλέξη εκείνο που πιστεύω είναι ότι ψάχνεις κάποιον να σε πείσει ότι το rainbow δεν αποτελεί πρόβλημα για σένα! :grinning-smiley-043

Δεν υπάρχει περίπτωση να πάρεις DLP και να μην το σκέφτεσαι όλη την ώρα. :antlers:

Αλέξη εκείνο που πιστεύω είναι ότι ψάχνεις κάποιον να σε πείσει ότι το rainbow δεν αποτελεί πρόβλημα για σένα! :grinning-smiley-043

Δεν υπάρχει περίπτωση να πάρεις DLP και να μην το σκέφτεσαι όλη την ώρα. :antlers:

Νεκτάριε, δεν νομίζω να προσπαθεί κάποιος να τον πείσει. Απλώς, ο καθένας αναφέρει τις εμπειρίες του από τους DLP. Προσωπικά ήμουν στην ίδια θέση του Αλέξη πριν 2,5 χρόνια. Είδα τον Panasonic 900 και δίπλα τον Infocus IN76. Στον δεύτερο έβλεπα κανονικά και με το νόμο rainbow. Δεν με ενόχλησε, όμως, τόσο ώστε να μην τον αγοράσω. Μετά από 2 μήνες το rainbow εξαφανίστηκε. Δεν ξέρω πως και γιατί. Γνωρίζω μόνο ότι δεν το βλέπω πια. Αυτά, από τη δική μου εμπειρία μ' έναν DLP.

Re: Απάντηση: Εσείς βλέπετε Rainbow;

Νεκτάριε ειλικρινά αυτό που προσπαθώ είναι να δω μήπως κάνω λάθος
και απορρίπτω μια ολόκληρη κατηγορία (DLP) επειδή στην παρούσα φάση
έχει κολλήσει το μυαλό μου. Με προβληματίζει πολύ το γεγονός ότι από
εκεί που δεν έβλεπα καθόλου (παρα μόνο εαν το έψαχνα) τώρα βλέπω.
Αυτό που έγραψε ο Δημήτρης, o spcav και ο Γιάννης, το διάβασα και την
προηγούμενη εβδομάδα στο αμερικάνικο forum και μάλιστα το έλεγα στον
Panman γιατί μου έκανε ιδιάιτερη εντύπωση.

Νεκτάριε, δεν νομίζω να προσπαθεί κάποιος να τον πείσει. Απλώς, ο καθένας αναφέρει τις εμπειρίες του από τους DLP. Προσωπικά ήμουν στην ίδια θέση του Αλέξη πριν 2,5 χρόνια. Είδα τον Panasonic 900 και δίπλα τον Infocus IN76. Στον δεύτερο έβλεπα κανονικά και με το νόμο rainbow. Δεν με ενόχλησε, όμως, τόσο ώστε να μην τον αγοράσω. Μετά από 2 μήνες το rainbow εξαφανίστηκε. Δεν ξέρω πως και γιατί. Γνωρίζω μόνο ότι δεν το βλέπω πια. Αυτά, από τη δική μου εμπειρία μ' έναν DLP.

Thanks Γιάννη.

Και πάλι όμως δεν θα χρειάζεσαι έναν τρόπο να διακόπτεις τα 2 από τα 3 χρώματα;
Τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά (όπως θα γίνεται με τα LEDs) θα πρέπει να γίνει μηχανικά. Οπότε θα είχαμε τα ίδια προβλήματα, και επιπλέον πολυπλοκότητα στη σχεδίαση.

Δημητρη δεν ειμαι προφανως εξειδικευμενος μηχανικος στο θεμα αυτο αλλα μου φαινεται αστοχο οτι εδιωξαν τοσο κοσμο μ'αυτη την ιστορια.Παντα ειχα την αισθηση οτι δεν μπορει ναναι και τοσο δυσκολο να φτιαξεις τρεις συγχρονες εικονες απο ενα πανελ.Με πρισματα,διχροικα φιλτρα και καθρεφτες ολα γινονται,πολυπλοκοτητα σιγουρα.

Από τη στιγμή που έχεις μόνο ένα πάνελ και πρέπει να στείλεις διαδοχικά τα τρία χρώματα στην οθόνη, πάλι το rainbow δεν το γλυτώνεις, είτε με μηχανικό είτε με ηλεκτρονικό τρόπο. Μόνο αν η ταχύτητα εναλλαγής γίνει πολύ μεγαλύτερη, θα μειωθούν κατά πολύ αυτοί που μπορούν να το δουν, τότε βέβαια θα μπουν άλλα προβλήματα στο παιχνίδι... :D

Προσωπικά έχω καταλήξει στο εξής:

Όσο περισσότερο βλέπω ταινίες τόσο λιγότερο διακρίνω rainbow.
Νομίζω ότι το μάτι (ή ο εγκέφαλος?) συνηθίζει, αλλά και επανέρχεται στην αρχική κατάσταση όταν έχει περάσει καιρός που δεν έχω δει (ταινία).

Υπαρχει καποια μηπως επιστημονικη αναφορα-αρθρο επανω στο θεμα?
Οτι υπάρχουν, υπάρχουν! Έχει τύχει να διαβάσω και το λέω αλλά αρκετά παλιώτερα και δυστυχώς δε θυμάμαι να σου πω τις ακριβείς πηγές.
Ωστόσο, πέρα από την αρκετά εκτεταμένη αναφορά που γίνεται κι εδώ (σε ποστς του φόρουμ) στο φαινόμενο, αν γκουγκλάρεις και το ψάξεις λίγο πιο προσεκτικά (ως προς την επισημότητα εννοώ), είμαι σίγουρος ότι θα βρεις σημαντικές αναφορές κα ιόχι μόνο στα Ελληνικά βέβαια.

Re: Απάντηση: Εσείς βλέπετε Rainbow;

αν εννοεις γιατι καποιοι βλεπουν και αλλοι οχι,δεν πιστευω οτι υπαρχει γενικα αποδεκτη εξηγηση,υπαρχουν θεωριες.

απαντησα οχι με την εξης ομως παραμετρο

την θεαση σε προβολεις απο benq 8720 και μετα

παλαιοτερα εβλεπα μεν αλλα ελαχιστο

Ο τροχος ειναι μια τεχνικη προβολης εικονας (χρωματων βασικα) που βασιζεται στο να ξεγελαει το οπτικο νευρο νομιζοντας οτι αυτο που βλεπει ειναι "σταθερο"...

Ε, καποιων το νευρο ξεγελιεται... και καποιων οχι... γιατι να χρειαζεται επιστημονικη εξηγηση σε κατι που βασιζεται σε "τρικ" ?

Κι εγώ πάντως το πρωτοείδα και μάλιστα πολύ έντονα από την αρχή (σε σπιτική προβολή), πολύ πριν μάθω για την ύπαρξη και την ερμηνεία του όρου. Γι αυτό μάλιστα θεώρησα αρχικά ότι πρέπει να είχε κάποιο προβληματάκι ο τότε ακριβός SONY DLP βιντεοπροβολέας, αν και κάποιοι φίλοι μου που βλέπαν μαζί μου, δεν μπορούσαν να το διακρίνουν!

Για να λέω όμως την αλήθεια, δεν έχει τύχει να ξαναπαρακολουθησω σε πολύ σύγχρονα DLP μοντέλα ώστε να κρίνω το πως λειτουργεί τώρα πια το θέμα.

Ο τροχος ειναι μια τεχνικη προβολης εικονας (χρωματων βασικα) που βασιζεται στο να ξεγελαει το οπτικο νευρο νομιζοντας οτι αυτο που βλεπει ειναι "σταθερο"...

Ε, καποιων το νευρο ξεγελιεται... και καποιων οχι... γιατι να χρειαζεται επιστημονικη εξηγηση σε κατι που βασιζεται σε "τρικ" ?
Έτσι, και επιπλέον μπορεί να εξαρτάται από την κατάσταση του θεατή σε μια δεδομένη στιγμή - πχ κουρασμένος / ξεκούραστος.

Απάντηση: Re: Εσείς βλέπετε Rainbow;

μπορεί να εξαρτάται από την κατάσταση του θεατή σε μια δεδομένη στιγμή - πχ κουρασμένος / ξεκούραστος.
Ισχύει και αυτό αλλά μόνο σε όσους το βλέπουν αμυδρά γενικότερα. Εγώ π.χ. το έβλεπα πολύ έντονα σε ότι κατάσταση κι αν ήμουν. Μιλάμε για μεγάλη ενόχληση!

Originally Posted by a_sxizas View Post

Το φαινόμενο σχετίζεται με την ουδό ενεργοποίησης των ραβδίων και των κωνίων στο μάτι. Στους περισσότερους ανθρώπους η ουδός αυτή κυμαίνεται σε ένα στενό εύρος τιμών, λίγο πολύ κοινό. Σε μερικούς όμως τυχαίνει να είναι μικρότερη, δηλαδή ένα ερέθισμα μικρότερης έντασης δύναται να προκαλέσει ενεργοποίηση του φωτοευαίσθητου υποδοχέα και αντίληψη όρασης. Σε απλά ελληνικά, μερικοί άνθρωποι έχουν πιο γρήγορο "κλείστρο" στο μάτι τους από την πλειοψηφία. Αυτοί λοιπόν, που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, εφόσον δεν έχουν κάποια διαθλαστική ανωμαλία (μυωπία, υπερμετρωπία κτλ.) έχουν κατάλληλη όραση για να γίνουν πιλότοι, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να πάρουν προβολικό DLP γιατί είναι οι περισσότερο ευπαθείς στο Rainbow Effect.

Υπάρχει και μια άλλη κατηγορία ανθρώπων που βλέπουν το Rainbow Effect, όχι όμως συνέχεια και μπορούν να εκπαιδευτούν στο να μη το βλέπουν. Όπως πολλά πράγματα στη φύση έχουν μικρές διαφοροποιήσεις, έτσι και οι άνθρωποι δεν ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους με την ίδια ταχύτητα. Αυτοί λοιπόν που έχουν τη συνήθεια να βλεφαρίζουν με μεγάλη ταχύτητα, είναι πολύ πιθανό να είναι ευπαθείς στο φαινόμενο κατά την ώρα του βλεφαρισμού, καθώς δημιουργούν συνθήκες γρήγορου κλείστρου με μηχανικό τρόπο αυτή τη φορά. Αυτή η κατηγορία παθούντων, έχει τη δυνατότητα να μάθει να μην βλέπει το φαινόμενο.

Πειραματιστείτε και βρείτε σε ποιά κατηγορία ανήκετε... :D :D :D

Oh, yes (δηλ. το βλέπω αλλά θα μπορούσα να παρακολουθήσω ταινία - κατηγορία 2 ψήφισα - ).
(Δεν με απασχολεί όμως, έχω CRT).

Εγώ, όπως έχω ξαναπεί, έχω εδώ και αρκετά πια χρόνια, συνδυασμό υπερμετρωπίας και αστιγματισμού και στα δύο μάτια μου σε διαφορετικούς αλλά και μικρούς βαθμούς.

Να ξαναπώ επίσης πως το φαινόμενο εντείνεται άμα κοιτάς σε μεγάλη επιφάνεια ή από πολύ κοντά ή ακόμα περισσότερο, σε συνδυασμό των παραπάνω, και έχεις την τάση να παρακολουθείς συχνά μεγάλο μέρος της εικόνας προσεκτικότερα. Κι αυτό γιατί για να το κάνεις σε τέτοιες συνθήκες, χρειάζεται να μετακινείς στιγμιαία και πάρα πολύ συχνά τους βολβούς των ματιών σου κατάλληλα προς το σημείο παρακολούθησης. Αυτό επίσης δημιουργεί συνθήκες που αναδεικνύουν το φαινόμενο και που πολύ μοιάζουν στη βάση τους και πάλι με τα όσα περιέγραψε νωρίτερα ο φίλος JL_?.

Εγώ απάντησα το βλέπω αλλά μπορώ να παρακολουθήσω άνετα ταινία. ...
αλλα ήμουν έτοιμος να βάλω δε με ενοχλεί. Τελευταία φορά που το είδα ήταν σε x2 τροχό 5 segments DLP projector. Ποιός ξέρει σήμερα τι παίζει...