espresso ...not easy as it sound.

πολλά παίζουν ρόλο.
Να φανταστείς στη δική μου ρυθμίζεις θερμοκρασία νερού, ποσότητα δόσης καφέ (όταν τον αλέθει η ίδια, από 6-9 γραμμάρια), πόσο ψιλό ή χονδρό θα το κόψει, εάν θα το "βρέξει" για λίγο πριν αρχίσει να του περνά νερά ("pre-brewing"), καθώς και πόση ποσότητα θα αφήσει να τρέξει (3 μνήμες). Εάν έχεις διάθεση για ψάξιμο τον κάνεις όπως θέλεις.
Καφέ παίρνω από ένα καφεκοπτείο κοντά στο γραφείο μου, αλλά υπάρχουν και πολύ ακριβά μείγματα κόκκων. Κάτι blue mountain και δεν συμμαζεύεται, πάνω από 50 ευρώ το κιλό μιλάμε. Εντάξει, δεν είναι πολύ ακριβά εάν σκεφτείς ότι με αυτό μπορώ να φτιάξω κοντά 100 καφέδες, απλώς είναι 4πλάσια τιμή από τα υπόλοιπα, πώς να το κάνεις...

Το σημαντικότερο με τις υπεραυτόματες (αυτοκαθαρίζεται, αλέθει, δοσομετρεί, κάνει καφέ και απορρίπτει τα υπολείματα μόνη, εσύ βάζεις μόνο κόκκους και νερό -και την πλένεις τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, εννοείται) είναι η ευκολία, τη δική μου την πήρα γιατί δεν ήθελα να αφιερώνω παραπάνω από 30 δεύτερα στην παρασκευή καφέ κάθε πρωί. Τεμπελιά δλδ Και τώρα μετανιώνω που δεν πήρα μοντέλο με χρονοδιακόπτη, να είναι έτοιμη για παρασκευή με το φλυτζάνι ζεσταμένο στην πλάκα της κάθε πρωί με το που θα την επισκεφτώ.

Υπόψιν τους κόκκους τους διατηρείτε στο ψυγείο και καλό είναι σε 2-3 εβδομάδες να φεύγουν.

Δε μου λες, μήπως έχει και usb να την ρυθμίζεις και απο το PC ,γιατι με τόσες ρυθμίσεις πρέπει να είσαι μηχανικός! :p :ernaehrung004:

Απ ότι κατάλαβα μια τέτοια μηχανή θα πηγαίνει στο χιλιάρικο κοντά?

Απάντηση: Re: espresso ...not easy as it sound.

Δεν ταιριάζει σε εμάς τους Ελληνες αυτό το στυλ. Ακου καφές του ποδιού!!!
Εδώ είναι Ελλάδα η χώρα του φραπέ. Αράζεις στην καφετέρια με το φραπόγαλο για κλείνεις ένα 4ωρο χαλαρά πίνοντας φραπέ.
Οχι εσπρέσο. Πού ξανακούστηκε κεφές σφηνάκι στην Ελλάδα;

:worshippy: :worshippy: :worshippy: :worshippy: :worshippy:
ευγε νεε μου !!!!!!

ετσι ! αυτο τους λεω και εγω εδω με τα πικρα νεροζουμια που μου σερβιρουν καλοκαιριατικα ειδικα ..........:twoguns::twoguns:

ενα ΦΡΑΠΕ ρεεεεεεεεεεε....

καλος και ο εσπρεσο δε λεω .... αλλα μονο για να οδηγησεις τη νυχτα μακρυ δρομο η να ξυπνησεις πρωι πρωι γρηγορα...

Δε μου λες, μήπως έχει και usb να την ρυθμίζεις και απο το PC ,γιατι με τόσες ρυθμίσεις πρέπει να είσαι μηχανικός! :p :ernaehrung004:

Απ ότι κατάλαβα μια τέτοια μηχανή θα πηγαίνει στο χιλιάρικο κοντά?

Οχι απαραιτητα ξεκινανε απο 500 +- και συνηθως ειναι φθηνοτερες απο μια καλη semi με εναν καλο μυλο ειδικα στον πατο της κατηγοριας .
Ειναι αναλογα το τι θες να κανει και ποσο ντιτζιταλενια ειναι
Για αγορες και πληρ. τιμων εδω
http://www.espressocoffeeshop.com/
για reviews κ.λ.π. στα προηγουμενα

εάν θυμάμαι καλά 610 πήγε, αλλά έχει 2χρόνια+.
Και υπάρχουν και πολύυυυ ακριβότερες. Saeco, Gaggia, Spidem (νομίζω φθηνότερο παράρτημα της Saeco είναι αυτή) Jura....
Στα 300-400 ευρώ ξεκινούν οι υπεραυτόματες νομίζω

τελικά πρεπει πρώτα να έχεις δουλέψει στη NASA για καμιά 10 χρόνια για να μπορέσεις να φτιαξεις ένα καφέ της προκοπής!!

Εγώ πάντως σε όσες συζητήσεις έχω συμμετάσχει με αυτό το θέμα, δεν έχω καταλήξει στο ποιος είναι καλύτερος καφές ή ποιος τρόπος είναι ο καλύτερος.
Στον καθένα αρέσει κάτι διαφορετικό :)

Απάντηση: Re: espresso ...not easy as it sound.

Εγώ πάντως σε όσες συζητήσεις έχω συμμετάσχει με αυτό το θέμα, δεν έχω καταλήξει στο ποιος είναι καλύτερος καφές ή ποιος τρόπος είναι ο καλύτερος.
Στον καθένα αρέσει κάτι διαφορετικό :)

Γι αυτό κι εμείς προτιμούμε τον φραπέ! Μακράν καλύτερος.

Ο παλιός προϊστάμενός μου εδώ στην δουλειά ήταν Γάλλος. Τον είχαμε μάθει να πίνει φραπέ και τρελλαινόταν, τού άρεσε πάρα πολύ. Οταν τον είχα ρωτήσει γιατί δεν έχουν φραπέ στην Γαλλία, είχε κι αυτός την ίδια απορία, δεν μπορούσε να το εξηγήσει γιατί να μην υπάρχει αυτός ο καφές εκεί;
Οταν έφυγε και επέστρεψε μόνιμα εκεί, πήρε βέβαια σέϊκερ και μιξεράκι και την απαραίτητη τεχνογνωσία για να μάθει τους συμπατριώτες του να πίνουν φραπέ.

Ο επόμενος που πήρε την θέση του, Αμερικανός, επίσης έμαθε να πίνει φραπέ. Εχει δύο χρόνια που έχει επιστρέψει στην Αμερική. Τον προηγούμενο μήνα που ήρθε να μάς επισκεφτεί, το πρώτο πράγμα που ζήτησε όταν ήρθε στο γραφείο ήταν να τού φτιάξουμε εκείνον τον πολύ ωραίο καφέ που πίναμε εδώ που δεν μπορεί να τον βρει πουθενά στο USA.

Οπότε τι συζητάμε;

Έχει και το φραπόγαλο την ομορφιά του, δεν το αρνούμαι.

Βέβαια ο άρωμα του φρέσκου καφέ είναι άλλο πράμα. Να μοσχομυρίζει ο χώρος.

Μετα απο συμβιωση με αυτην για πανω απο πεντε χρονια στο σπιτι ........

saeco_combi_magic_cappuccino.gif

και αυτων στο γραφειο και σε φιλους......

saeco_via_veneto_107.jpg
00140.jpg

....εχω καταληξει οτι η Saeco φτιαχνει εσπρεσσο.....!!!!!!

Ειμαι ψημενος να περασω σε αυτην .....

normal_Saeco_Primea_H10040.jpg

:worshippy:

περισσοτερα, μολις βρω λιγο χρονο !!!!

μηχανες εχω 2 καφεδες τρελλλλλλλλλλααααααααααααα
απο lamborgini ,starbucks,illy lavaza................συλεκτικους............
μεχρι τον καφε που πινει το βατικανο
σαν αυτον κανενας αλλος
dear brow οταν ερθεις θα σου φτιαξω ενα αλα καστρουνης

μηχανες εχω 2 καφεδες τρελλλλλλλλλλααααααααααααα
απο lamborgini ,starbucks,illy lavaza................συλεκτικους............
μεχρι τον καφε που πινει το βατικανο
σαν αυτον κανενας αλλος
dear brow οταν ερθεις θα σου φτιαξω ενα αλα καστρουνης

Οχι ρε συ , με χαλασες τωρα :furious3:. Ο Καστρουνης δε πινει καφε.....οτι του βαλεις πινει ....:flipout::flipout::flipout:

γιαυτο κατεβασε το κουτι με την κασια ?
το περιεργο ειναι οτι δεν τον εκοψε!!!!!!!!!!!!!!!!

Re: Απάντηση: espresso ...not easy as it sound.

γιαυτο κατεβασε το κουτι με την κασια ?
το περιεργο ειναι οτι δεν τον εκοψε!!!!!!!!!!!!!!!!
:flipout::flipout:Κασια .... απο το μακαριτη τον πατερα μου εχω ν ακουσω αυτη τη λεξη που ηταν λουστραδορος .
Το καινουργιο " δυστροπο " 14κιλομωρο που μου ηρθε σημερα .
Καθοτι αναζηταμε κατι περισοτερο απο πλαγκ ιν , πλαγκ αουτ .
Επισης αυριο ερχετε απο το http://www.coffee-world.gr/ ο καφες που αργησε λογο τελωνιακων διαδικασιων και απο οτι πληροφορηθηκα σημερα τηλεφωνικως το μαγαζι ειναι δεν ειναι 1,5 μηνα γιαυτο δεν εχει οργανωθει πληρως ακομα ( δεν εχει αγορα με καρτα π.χ. ) και το τυπος που μιλησα , ευγενεστατος ( 5 φορες συγνωμη μου ζητησε και θα παρω και δωρακι φλυντζανακια για την καθυστερηση ) και αν μη τι αλλο εχει τετοια ποικιλια που εκτος των 2 μεγαλουπολεων ειναι σχεδον αδυνατον να βρεις χωρια οτι ειναι και Ελληνικο .
Εντυπωσεις τουμορο

Attachments

• rancilio_silvia_grande.jpg
    rancilio_silvia_grande.jpg
    10.6 KB · Views: 29
Κασια .... απο το μακαριτη τον πατερα μου εχω ν ακουσω αυτη τη λεξη που ηταν λουστραδορος .
η κασια ειναι μια μαυρη σκονη που διαλυεται με νερο και δινει σκουρο τονο στο ξυλο πριν λουστραριστει, οσο πιο λιγο νερο τοσο πιο σκουρο το χρωμα
τετοιο πραμα δοκιμασε κατα λαθος ο μανωλης

Re: Απάντηση: espresso ...not easy as it sound.

Κασια .... απο το μακαριτη τον πατερα μου εχω ν ακουσω αυτη τη λεξη που ηταν λουστραδορος .
η κασια ειναι μια μαυρη σκονη που διαλυεται με νερο και δινει σκουρο τονο στο ξυλο πριν λουστραριστει, οσο πιο λιγο νερο τοσο πιο σκουρο το χρωμα
τετοιο πραμα δοκιμασε κατα λαθος ο μανωλης

Βρε ξερω τη ειναι η κασια ....... αρνουμε να πιστεψω οτι την ηπιε ομως , ειναι δυνατον ?
Τα δοντια ποτε επανηλθαν μαζι με τη γλωσσα στο κανονικο χρωμα?
a055.gif

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΜΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΙΝΕΛΙΑ !!

Last edited:
Εχοντας ηδη απο τη Δευτερα το μεσημερι (5ημερη , οχι εκδρομη , αποστολη αν και ηταν στο Αθενς απο σαβατο πρωι) ηρθε στο σπιτι μου η περιβοητη στους εσπρεσσομανιακ ανα τον κοσμο mis Silvia .
Απο μουρη, κατασκευη κ.λ.π. ειναι κατι αναλογο με το ..... πως να βαλετε ενα Τανκ στην κουζινα σας :flipout:
Η μηχανη ξεφευγει πολυ απο τα μεχρι τωρα στανταρτ τυπου Κρουπς, ντελονκι και τις low end gaggia και σε παραπεμπει σε αυτο που θα ελεγε κανεις
" επαγγελματικο εργαλειο " και η αληθεια ειναι πως ειναι .
Χωρις να εχω το μυλο στο σπιτι και με εναν Ιlly κομενο για την Κρουπς προσπαθησα να κανω την πρωτη μου αποπειρα και η καταληξη ηταν δραματικη αποτυχια (ψιλοαναμενομενο).
Next day κλεβοντας λιγο χρονο απο το αρμπαιτ σκαω στο καφεκοπτειο και τσακωνω εναν Illy κομενο στο 2 και 3 μισο μισο για τα τεστ (πρεπει να παρω μυλο ρε ΓΜΤ )
Λιγο απο δω λιγο απο κει , μια ετσι μια αλλοιως ειναι ζητημα αν καταφερα να φτιαξω 2 απο τους δεκαπεντε καφεδες εως τωρα που να ειναι καπως απροπριετ για εσπρεσσο. (πρεπει να παρω μυλο ρε ΓΜΤ )
Σαν χεβυ μεταλ εργαλειο θελει το χρονο του να ζεσταθει και για τους ποιο χαρυ απ υπαρχει μια διαδικασια η οποια περιγραφετε εδω http://www.coffeekid.com/archived/rancilio/cheatsilvia
πολυ αναλυτικα .
Enyway με τουτα και μ εκεινα μολις σημερα καταφερα να ευχαριστηθω μια καλη κουπα καφε ( τη δευτερη στη σειρα γιατι την πρωτη την εσπρωξα στη Βασω:flipout:) αλαζοντας την δυναμη που πατουσα τον καφε ο οποιος δεν ειναι κομενος στα μετρα της οπως και να χει ......(πρεπει να παρω μυλο ρε ΓΜΤ )
Στην ιντερνογραφια που εμπεδωσα " καταλαβα " γιατι οι φθηνες μηχανες ειναι τιγκα στην κρεμα που διαρκει ωρες .
Χρησιμοποιουν ειδικο καλαθι για τον καφε με πολυ μικρες τρυπες και ΔΕΝ θελει καθολου πατημα ο καφες , σχεδον ενα απλο στρωσιμο αρκει οπως εκανα οντως -γιατι αλλοιως δεν δουλευε -στην μικρη πλην τιμια κρουπς που τωρα της εστειλα μεταθεση για το μαγαζι .
Ειναι μια σιγουρη μεθοδος η οποια αρεσει στο ματι τουλαχιστον αλλα σε αντιπαραβολη της μιας γευσης με την αλλη ( το χω διπορτο τωρα) .......................καμμια σχεση .
Θα επανελθω ποιο πληρης και ελπιζω ποιο happy μετα την αγορα μυλου και δοκιμαζοντας και τον νεο μου καφε .
Σε γενικες γραμμες αν Δεν ειστε κ@βλωμενοι για ενα κουαλιτι εσπρεσσο Home made ,αν Δεν γουσταρετε την διαδικασια που απαιτειτε για ενα " καλο φλυτζανι καφε" και γενικα αν ειστε τυπος που Δεν γουσταρετε το "ταξιδι" , τοτε ΜΗΝ την αγορασετε .
Αφενος κανει ακριβα και αφετερου χρειαζετε και συνοδο εναν καλο μυλο μιας και ΔΕΝ νοηειτε οτι εχετε τετοια μηχανη και αγοραζετε προκομενο καφε απο το σουπερ μαρκετ η οτι θα σας τον κοβει καποιο " τυχαιο " καφεκοπτειο και αλλα που δεν ειναι επι της παρουσης .
Υπαρχουν καλυτερες λυσεις ποιο ανεξοδες και το κυριωτερο ποιο ευκολες σχεδον in every step , But............
Γιαυτο το "αλλά " αξιζει η ολη ιστορια η οποια τουλαχιστον στην αρχη εχει φιδια , δρακους ,bugs και γενικα καμμια σχεση με το toy story .
Πρεπει ομως να γουσταρεις το "ταξιδι " και αυτη ειναι μια μηχανη που μπορεις να ταξιδεψεις , σε αντιθεση με αλλες που ειναι κατι σαν το μετρο , απλα δεν μπορεις να πας παραπερα οσο και να θες .

Το be continiue

ΥΣ
Πολλοι θα πουν : καλα αμα ειναι γ@μηθουμε για να φτιαξουμε ενα κωλοκαφε ......αστο καλυτερα και θα χουν απολυτο δικιο για τον εαυτο τους .
Ποτε ομως μια ferrari δεν ηταν το ποιο ενδεδειγμενο μεσο για να πας το πρωι στη δουλεια σου .
Καποιους δεν τους απασχολει καν η υπαρξη της και στη τυχον θεα της μπορει να πουν Ωρε την τουτο ια ?
Καποιοι ακομα θα γινονταν πολυ δυστηχισμενοι αν ειχαν μια στην κατοχη τους ( χαρισμα ρε παιδι μου ) μιας και δεν θα μπορουσαν να την συντηρησουν και ακομα χειροτερο να την οδηγησουν καν .

Μπατ δατς φακεν λαιφ ............ ε μπιτς

Last edited:
ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΜΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΙΝΕΛΙΑ !!

δεν νομίζω να τα κάνουν με απλό αφρισμένο γάλα αυτά τα κόλπα... μήπως αφρίζουν εβαπορέ απευθείας δεν ξέρω.
Εμένα το πλησιέστερο σε καρδούλα στον καπουτσίνο που φτιάχνω, είναι κάπως έτσι:

attachment.php

συνοδοιπόρος και εγώ…έχοντας περάσει τη τελευταία δεκαετία αλλάζοντας μηχανές (Krups,Jura Capresso ,Saeco ) κατέληξα σε μια εντοιχισμένη Miele σαν το Τάσο με τη διαφορά ότι έχει ενσωματωμένη μηχανή αλέσματος … η διαφορά… τεράστια… πέρα από τη φρεσκάδα έχεις τη δυνατότητα να φτιάξης το δικό σου μίγμα ;) ανάλογα με τη διάθεση, ώρα, στιγμή…

cva4070_with_cappucinatore.jpg

…καφέδες… Illy, Lavazza, Danezi, Segafredo, Starbucks και Coffeway χύμα κλπ… το καλύτερο μου μίγμα…

2 1/2 Espresso Starbucks
1 Espresso Illy
1 Crème Chocolate Coffeway

O συγκριμένος έχει μια απαλή μυρωδικά γεύση σοκολάτας στο τελείωμα του ιδανικός για χαλαρές στιγμές…

Ο πρωινός συνήθως Segafredo κόκκινος…

Για καπουτσίνο (αν και δεν είμαι φιλος…) o Illy που δεν είναι τόσο άγριος συνάμα απροβλημάτιστος για συντροφιά με γάλα διαρκείας Νουνού…(όχι εβαπορέ) o Starbucks επίσης μια πολύ καλή επιλογή …

Συγγνώμη, βρε παιδιά, που ρωτάω, αλλά αυτή (βλ. φωτο) την έχετε δοκιμάσει???? Τόσα χρόνια παρέα της μπορώ να διαβεβαιώσω ότι έφτιαχνε αξιοπρεπέστερο espresso από όσες οικιακές μηχανές δοκίμασα......

Attachments

• Caffettiera alluminio 6 tazze.jpg
    Caffettiera alluminio 6 tazze.jpg
    19.8 KB · Views: 20