ESS9018K2M

Όσοι έχετε δοκιμάσει 627, τι χαρακτήρα θα λέγατε ότι έχουν;

Δοκιμαζω από χτες το tda1545a με τα ίδια παρελκόμενα του 9018k2m και έχω μια εντύπωση ότι και στις δύο περιπτώσεις ακούω τα 627 και όχι τα dacs.

Δεν είναι καθόλου εύκολος τελεστικός.

Θέλει ιδιαίτερη μνεία η τοπική τροφοδοσία του.

Σε καλό σχέδιο λοιπόν θα έλεγα ότι έχει killer bass, μεγάλα σώματα και πολύ μεγάλη στερεοφωνική εικόνα...

Εμπειρία από καλή υλοποίηση προενίσχυσης.

Απάντηση: Re: ESS9018K2M

Όσοι έχετε δοκιμάσει 627, τι χαρακτήρα θα λέγατε ότι έχουν;

Δοκιμαζω από χτες το tda1545a με τα ίδια παρελκόμενα του 9018k2m και έχω μια εντύπωση ότι και στις δύο περιπτώσεις ακούω τα 627 και όχι τα dacs.

Εντελώς υποκειμενικά και στο δικό μου σεταπ,σε σύγκριση με τους 2134 ήταν πολύ πιο αναλυτικοί.
Με κακές ηχογραφήσεις ανυπόφοροι,με καλές ιδανικοί.
Αλλά είμαι λίγο μεγάλος για να αλλάξω μουσικές,οπότε έφυγαν από κει που ήρθαν.

Και το ad823 που μου αρέσει είναι επίσης αναλυτικό. Ο χαρακτήρας που περιγράφω έχει να κάνει κυριως με το eq.

Ενώ στην αρχή με το tda νόμιζα ότι αυτό ευθύνεται για την έμφαση στη μεσαία περιοχή, μάλλον καταλήγω ότι αυτό είναι χαρακτηριστικό του 627.

Μιχάλη, δεν μπορείς να συμπεράνεις έτσι εύκολα για τον 627.

Δεν είναι τελεστικός που τον καρφώνεις έτσι απλά όπου υπάρχουν 8 τρύπες και αρχίζεις και βγάζεις συμπεράσματα... :)

Δεν προσπαθώ να βγάλω συμπέρασμα για τον 627. Προσπαθώ στην περίπτωση αυτή να βγάλω συμπερασμα ανάμεσα σε 2 dac και δεν μπορώ!

Κανονικά κανένα opamp δεν πρέπει να καρφωνουμε έτσι απλά και το ξέρω. Στη φάση όμως αυτή αυτό μπορώ αυτό κάνω και είτε το αναλογικό είναι σωστό είτε όχι, καταλήγω ότι σε ένα τεράστιο ποσοστό ακούω αυτό και όχι το chip.

Απάντηση: Re: ESS9018K2M

Μιχάλη, δεν μπορείς να συμπεράνεις έτσι εύκολα για τον 627.

Δεν είναι τελεστικός που τον καρφώνεις έτσι απλά όπου υπάρχουν 8 τρύπες και αρχίζεις και βγάζεις συμπεράσματα... :)

+1
Κάπου έχω τα πρόσθετα που χρειαζόταν το κύκλωμα για την αλλαγή από 2134,μου είχαν στείλει τις θέσεις από την Marchand γιατι ρώτησα αφού με είχαν φοβίσει τα παλικάρια εδώ για ταλαντώσεις,θα τα βρω και θα τα ανεβάσω.
Δυό πυκνωτές και δυο αντιστάσεις αν θυμάμαι καλά,από κάτω τα είχα κολλήσει.

Και κάποιες μετρήσεις των τροφοδοτικών μου (Diyinhk - TPS7A4700) τις οποίες πήρε ο dimdim. Έχουν μετρηθεί 2 x 3.3 και ένα +-12. Δε θυμάμαι με ποια σειρά.

Πολύ χαμηλός θόρυβος, στα όρια μέτρησης του παλμογράφου.
Είναι πάρα πολύ καλά.

Επειδη ο κυρ Μανολης μας τσιγκλαει συνεχως με τα ευρηματα του
http://avclub.gr/forum/showthread.p...WM8804?p=1057514337&viewfull=1#post1057514337
σκεφτομουν το εξης για το δικο μου DAC9018Κ2Μ μιας και εχει την δυνατοτητα να τροφοδοτηθει ξεχωριστα καθε τροφοδοσια
ΑVCL-AVCR-DVCC-και του ρολογιου ξεχωριστα τον αριθμον 4 γενναται το εξης ερωτημα ?

http://www.diyaudio.com/forums/vend...ow-noise-ldo-regulator-pcb-5.html#post4239877
απο τον Ales στα 24 ευρω per supply
or
Salas D-Reflector ?
Kαπου παλαιοτερα ειχα βρει ενα συγκριτικο γραφημα με την αποκριση ολων των τροφοδοτικων που τρεχουν στο Diyaudio .απο 100hz εως 20khz...αλλα δεν μπορω να το βρω ξανα ...

ή προτεiνεται συνδιασμο των παραπανω ?

To δικο μου DAC δεν εχει τοπικα reg ειναι σαν την δευτερη φωτο ..

Attachments

• dsc04764.jpg
    dsc04764.jpg
    136.5 KB · Views: 178
  • usb-dsd-dxd-384khz-dac-with-bit-perfect-volume-control-and-spdif-inputxmoses9018k2m (1).jpg
    usb-dsd-dxd-384khz-dac-with-bit-perfect-volume-control-and-spdif-inputxmoses9018k2m (1).jpg
    101 KB · Views: 173
Last edited:
Για αρχή, με βάση την εμπειρία μου και όσα έχω διαβάσει κατά καιρούς θα τα έβαζα στην παρακάτω "σειρά κρισιμότητας":

1) Τροφοδοσία ρολογιού (πρέπει να γίνει ούτως ή άλλως..),
2) AVCL & AVCR (κάνουν όντως διαφορά στον ήχο, είναι τα reference των αναλογικών σταδίων του 9018)
3) DVCC

Το ιδανικό IMHO θα ήταν 4 x Ref-D, αλλά μιλάμε για μεγάλο κόστος, σίγουρα υπερδιπλάσιο των πλακετών του Ales.

Δεν ξέρω στη θέση σου τι θα έκανα.

Για αρχή πάντως θα έβαζα άλλο αναλογικό στάδιο (ξέρω, άσχετο, αλλά εγώ αυτό θα έκανα :p).

Έλα πάμε για άσμα λαϊκό, το άσμα των ασμάτων ♪♫ "Ο Κυρ Μανόλης ο τσιγκλάρης, με το θόρυβο μας έχει ιντριγκάρει" ♫♫♪
Επιτυχία δεδομένη...

Η άποψή μου είναι να μη γεμίσεις με shunt, θα ψηθείς το καλοκαίρι. Θέλει λίγο ζύγισμα, λίγο μελέτη με ακροάσεις που θα αποδώσει καλύτερα το shunt.
Η δική μου γνώμη και πάντα με επιφύλαξη είναι να αφήσεις τροφοδοσία ρολογιού με tps7A47xx, να δοκιμάσεις την DVcc είτε με reflektor είτε με άλλου τύπου άψογη τροφοδοσία, ενώ τα AVCL/AVCR είτε με shunt BiB αλλά χαμηλού ρεύματος (δηλ. να είναι εντελώς χλιαρές οι ψύκτρες) ή με άλλου τύπου συμμετρικό τροφοδοτικό.

Το χεις ,το χεις Μανολη:guitarist:

Σε ευχαριστω Μανολη, να φανταστω οτι εχεις δει την συμπεριφορα αυτων των τροφοδοτικων στις επιμερους θεσεις ?

Re: Απάντηση: ESS9018K2M

Η άποψή μου είναι να μη γεμίσεις με shunt, θα ψηθείς το καλοκαίρι. Θέλει λίγο ζύγισμα, λίγο μελέτη με ακροάσεις που θα αποδώσει καλύτερα το shunt.
Η δική μου γνώμη και πάντα με επιφύλαξη είναι να αφήσεις τροφοδοσία ρολογιού με tps7A47xx, να δοκιμάσεις την DVcc είτε με reflektor είτε με άλλου τύπου άψογη τροφοδοσία, ενώ τα AVCL/AVCR είτε με shunt BiB αλλά χαμηλού ρεύματος (δηλ. να είναι εντελώς χλιαρές οι ψύκτρες) ή με άλλου τύπου συμμετρικό τροφοδοτικό.

Βασικά τα shunt δεν σημαίνουν απαραίτητα πολλή θερμότητα, εμείς είμαστε οι βλαμμένοι που για κατανάλωση 50mA βάζουμε το CCS στα 500mA.. :p

Με λελογισμένη χρήση και καλή ψύξη δεν φαντάζομαι να υπάρχει πρόβλημα, ούτε με 40 βαθμούς έξω.

Αλλά όντως, το κακό είναι ότι αν δεν δοκιμάσεις, δεν θα μάθεις που κάνουν το περισσότερο καλό (ή κακό) τα shunt.

Αν ήμουν στη θέση του Νίκου (με τις συγκεκριμένες ανάγκες για τοπικές σταθεροποιήσεις) και είχα λίγη όρεξη για πειραματισμό, θα δοκίμαζα κάτι τέτοιο: http://www.diyaudio.com/forums/solid-state/253390-experimentations-regulators-3.html#post3879434
Μιλάω για το σχηματικό στο #21. Έχει κόστος κατασκευής κάποια ελάχιστα και φαίνεται αστέρι στις μετρήσεις του.. και είναι και shunt. Το μόνο που του λείπει είναι ένα CCS μπροστά και είναι έτοιμο. Σίγουρα δεν είναι Ref-D ή BiB, αλλά στοιχίζει πενταροδεκάρες και μπορεί να παίζει πολύ καλά (να έχει δηλαδή τα βασικά "καλά" του shunt).

Θα ήθελα και εγώ να το δοκιμάσω κάποια στιγμή, αλλά τους τελευταίους μήνες πάντα έχω κάτι καλύτερο (βλέπε: πιο επείγον) να φτιάξω..

Τέλος, αν θυμάμαι καλά, τα AVCL/AVCR δεν θέλουν συμμετρικό τροφοδοτικό, ένα απλό θέλουν σε ελάχιστα mA (π.χ. το original 9018 ήθελε 25mA).

'''Τέλος, αν θυμάμαι καλά, τα AVCL/AVCR δεν θέλουν συμμετρικό τροφοδοτικό, ένα απλό θέλουν σε ελάχιστα mA (π.χ. το original 9018 ήθελε 25mA).'''

Oπωσδηποτε ξεχωριστα δυο psu ή ενα και για τα δυο αραγε ..AVCL-AVCR ???
Λεω να δοκιμασω τα εξης ΤPSA για το ρολοι , ενα D-Ref για AVCL-AVCR μιας και, για να πας τοσο χαμηλα στα 3.3V μονο με Bib BJT το οποιο μαλλον εχει καταργηθει, και ενα D-Ref για DVCC..;ή και ΤPSA παλι
Καποιο white paper απο ESS τι να λεει αραγε?
http://www.esstech.com/files/4314/4095/4318/sabrewp.pdf

Last edited:
Δεν είναι απαραίτητο να είναι ξεχωριστά τα τροφοδοτικά για τα AVCCL/AVCCR, αλλά θεωρείται best practice αν θέλεις ότι καλύτερο.

H ESS γενικά είναι για κλωτσιές όσο αφορά την τεκμηρίωσή της.. Δύσκολο να βρεις το οτιδήποτε χωρίς να υπογράψεις NDA.

Αυτό το whitepaper θεωρείται "κλασικό", είναι πια 8 χρονών και δεν λέει πολλά πράγματα όσο αφορά hints για την πρακτική εφαρμογή των sabre.