ESS9018K2M

Separately powering AVCC-L and AVCC-R has audible advantages as reported by diyinhk [link]:

Separating the ES9018 AVCC_R/L power supplies provide a much more 3D sound stage. The location of every instrumentals is much much more clear

It’s like listening the differences between an upright piano and a grand piano.

This is really a breakthrough even after many layout improvements since the first version. I finally know why many diy’ers want dual mono config or at least a seperate AVCC_R/L power supply.

http://waltjung.org/PDFs/Improved_PN_Regs.pdf

https://hifiduino.wordpress.com/2013/06/26/building-the-99-es9018-dac-board-part-iii/
The plan is to use the following configuration:
  • 5V: AVCC shunt regulator
  • 3.3V: Digital 3.3V and Digital 1.2V regulator
  • 3.3V: clock

Last edited:
Θα ηθελα καποιος που γνωριζει τα Bib BJT+ στα 3.3V να απαντησει στο εξης οταν ζεσταινονται ανεβαζουν την ταση εξοδου οπως και τα Βib IRF ή την κατεβαζουν Γνωριζω πολυ καλα τα D-Reflector οτι την κατεβαζουν. Tα BIB BJT+ ομως ?

Last edited:
Νίκο ? θα σου πρότεινα να μην " πάιξεις " πάνω στο τσιπάκι ντιρέκτ με διακριτά τροφοδοτικά , έστω και ένα μικρό θερμικό ρολάρισμα πρός τα πάνω , η πιο βαριά έστω και μικρή αστοχία του 5 τα εκατό θα είναι θανατηφόρο για το τσίπιο

δεν έχει ανοχές της τάξης του ντιουη ,, δεν σχωρνάει τπτ ,, θα το πάρεις στο χέρι γιά πλάκα , βάλε κάτι πιό σίγουρο εκεί σαν τό tps και παίξε πιό πίσω με ότι γουστάρεις ,,

έαν χρειαστείς κάτι κουφό ως αναφορά το τεχνικό ενχειρίδιο του τσίπιου , στείλε μου μνμ

δυστυχώς η μαμα κομπανία δεν επιτρέπει δημοσίευση , και δίνει χαρακτηριστικά πολυ επιλεκτικά και μετά απο υπογραφή ,

Σε ευχαριστω Βασιλη!! για τις συμβουλες σου θα τεσταρω τα τροφοδοτικα μου πολλες φορες για αρκετη ωρα και σε δυσκολες συνθηκες πριν τα βαλω.. επανω .Σιγουρα θα παω για TPS στο ρολοι και DVCC ,και D-Reflector ΑVCL-AVCR
Αυτη ειναι η απαντηση του Ηονγκολεζου
This is a product for diyer to enjoy.
There are many advantages such as higher channel seperation, but the advantages is small for general usage.
You are welcome to try and sharing your result with the others on the internet.

Καλό θα ήταν σε κρίσιμες τιμές που οι ανοχές είναι αυστηρά ±5%, εάν τοποθετηθούν τύπου shunt τροφοδοτικά να μην είναι σε κατάσταση hot-rod.
Είναι η προσωπική μου άποψη σε αυτές τις καταστάσεις το ρεύμα ηρεμίας να είναι χαμηλό έως πολύ χαμηλό, να υπάρχει ελάχιστη θερμική μετάβαση από χειμώνα-καλοκαίρι και από κρύο σε κανονική λειτουργία έτσι ώστε οι ανοχές να μη ξεπερνούν το ±2%.
Διαφορετικά είναι δεδομένο ότι θα πάρεις στο χέρι το dac chip.

Σαφώς προτιμότερη είναι η μέθοδος που προτείνει ο Βασίλης, όπου τοπικά θα βάλεις ένα πολύ καλό dc-dc reg και ως αρχική τροφοδοσία μπορείς να βάλεις και hot-rod shunt άφοβα.
Εν κατακλείδι, παίξτε με την τροφοδοσία και ακούστε τι το παραπάνω δίνει η απευθείας με shunt έτσι ώστε να δείτε εάν αξίζει να πάρετε το ρίσκο της ή όχι.

Απάντηση: Re: ESS9018K2M

Νικόλα δώσε μου 1-2 μέρες να το δω γιατί δεν θυμάμαι.
Έχω στην άκρη ένα 3.3 - να το ρίξω στην πυρά να δω πως συμπέριφέρεται...

Απάντηση: Re: ESS9018K2M

Μανολη εσυ θα ξερεις τα BIB BJT+ ανεβαζουν ελαφρως την ταση οταν ανεβαινει η θερμοκρασια ?

Νικόλα δώσε μου 1-2 μέρες να το δω γιατί δεν θυμάμαι.
Έχω στην άκρη ένα 3.3 - να το ρίξω στην πυρά να δω πως συμπέριφέρεται...

Σου έγραψα την απάντηση στο νήμα με τα Salas BiB, είδα ότι είχες ρωτήσει το ίδιο και εκεί.

Με έχει πιάσει μια τρέλα τελευταία με τα διάφορα i/v που ενδεχομένως να ταιριάζουν με την κατασκευή μου.

Αρχικά σκέφτηκα τη λύση του να βρω το reference datasheet ώστε να αποκτήσω και το reference i/v για το k2m. Επικοινώνησα με την ESS απευθείας σε μια έκφανση αθεράπευτης αισιοδοξίας και εννοείται ότι ακόμη περιμένω απάντηση. Στη συνέχεια απευθύνθηκα σε reseller όπου με συνοπτικές διαδικασίες μου έστειλε να υπογράψω NDA και παρότι το ήξερα, η αλήθεια είναι ότι ενοχλήθηκα. Αντιλαμβάνομαι ότι το προιόν δεν απευθύνεται σε τελικούς χρήστες, αλλά πχ επίσης δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η AK δίνει τα πάντα φόρα παρτίδα χωρίς να βάζει τον ενδιαφερόμενο σε διαδικασίες. Εν ολίγοις τους είπα ότι δεν ενδιαφέρομαι να υπογράψω NDA και τέλειωσε και αυτό μέχρι νεωτέρας. Λογικά κάποια στιγμή θα μπω στον κόπο να το υπογράψω, αλλά και πάλι δώρον άδωρον γιατί πχ δεν θα έχω τη δυνατότητα να το μοιραστώ, να ζητήσω βοήθεια κλπ.

Επίπρόσθετα, μια που κυκλοφορούν διάφορα best practices της ESS και υπάρχουν i/v σε αυτά με το AD797, αποφάσισα να πάρω δύο σε dip8 να υπάρχουν και βέβαια να μπουν και σε μια πρόχειρη δοκιμή πάνω στο υπάρχον μηχάνημα. Η δοκιμή ήταν κάτι παραπάνω από απογοητευτική. Με εξαίρεση το έντονο μπάσο τα υπόλοιπα ήταν για κλάμματα. Τα έβγαλα γρήγορα και τοποθέτησα και πάλι τα 627 αλλά υποπτευόμενος ότι κάτι δεν πάει καλά, τα τοποθέτησα ξανά, τσίμπησα ελάχιστα την ένταση για δευτερόλεπτα, άκουσα την Άρτα και τα Γιάνεννα από θόρυβο και επαλήθευσα ότι είναι ένα δύσκολο opamp που αν δεν το περιποιηθείς σε κερνάει oscillation με την πρώτη ευκαιρία. Για την ιστορία το offset ήταν 0,1/1.

Τέλος μετά από κουβέντες με διάφορους συμφορουμίτες, έπεσαν στα χέρια μου και διάφορα γνωστά αναλογικά της diy κοινότητας:

https://www.by-rutgers.nl/PDFiles/Mature IV-converter.pdf

http://www.diyaudio.com/forums/digi...-sen-evolution-minimalistic-iv-converter.html

Αλλά πραγματικά δεν ξέρω το πόσο έχει νόημα να μπω σε διαδικασία υλοποίησής τους, μην έχοντας γνώση που σημαίνει ή φόρτωμα σε φίλους (κάτι που πλέον δε θέλω να ξανακάνω) ή μάστορες και κυρίως έξοδα.

Τέλος, μια που έχω τα 797 υπάρχει και η σκέψη υλοποίησης του απλούστερου δυνατού που δίνει η ESS:

αν και κάτι μου λέει ότι αυτό που έχω αυτή τη στιγμή είναι μια από τα ίδια (απλώς δεν μπορώ να δοκιμάσω το 797).

H αλήθεια είναι ότι η απόδοσή του με τα 627 είναι πέρα από κάθε προσδοκία. Έχω μια εντύπωση ότι τα συγκεκριμένα opamps ξεμπροστιάζουν κακές ηχογραφήσεις, αλλά εν γένει το αποτέλεσμα είναι νομίζω πολύ καλό για τα δεδομένα της μετριότητας του όλου συστήματος. Παρόλα αυτά με τρώει αρκετά ο κώλος μου για κάποιο σοβαρό αναλογικό, για να καταλάβω αν και κατά πόσο χάνω κάτι με δεδομένο το υπόλοιπο DAC.

Last edited:
Αυτά τα ρημάδια τα καλά τα αναλογικά, αφενός είναι δυσκολοεύρετα αφετέρου ψιλοκρύβονται είτε επιμελώς είτε δίνονται με λανθασμένες τιμές ή συνδέσεις στο κύκλωμα από ηλιθίους που δεν τους αγγίζει η πραγματική φιλοσοφία του diy.

Δυστυχώς φίλε μου κανένας τελεστικός δεν μπαίνει σε κρίσιμο σημείο έτσι απλά με μία αλλαγή, χρειάζεται "συμμάζεμα" του τριγύρω κυκλώματος σταθεροποίησης έτσι ώστε να έρθει στο sweet spot του και να μην ταλαντώσει.
Κάποιοι είναι εύκολοι ή απλά κοντά ο ένας στον άλλον και η αλλαγή δεν προβληματίζει. Κάποιοι άλλοι όμως αμέσως δυστροπούν και το κύκλωμα χωλαίνει.
Δυστυχώς θέλει γνώση, διάβασμα, ψάξιμο, όργανα μέτρησης και diy-στες που αφουγκράζονται τη φιλοσοφία του να μοιράζεις τη γνώση και όχι να τη φυλακίζεις.

Τη φιλοσοφία της ESS να μη την σχολιάσουμε καλύτερα, ας βλέπουμε τις άλλες εταιρίες που δίνουν τα πάντα από πληρέστατα εγχειρίδια, evaluation board κ.α
Πάντα ήταν κρυψίνιους ως εταιρία, το γιατί το ξέρει μόνο η ίδια...

Αυτό το 9018 έχει υλοποιηθεί ως προς την έξοδο ποικιλοτρόπως, από απλή παθητική έξοδο με μόνο μια αντίσταση για το i/v και μερικοί έχουν γράψει πως ακούγεται μια χαρά, από απλό κύκλωμα τελεστικού όπως αυτό που ανέβασες από την ESS, από μετατροπή i/v με παρεμβολή μετασχηματιστών μέχρι και πολύπλοκα διακριτά στάδια.

Από τη δική μου εμπειρία, μπορώ να πω ότι από τα απλά στάδια εξόδου που συνήθως γίνονται με έναν απλό τελεστικό η απόδοση υπολείπεται μπροστά σε εκείνα τα dac-chip που η μαμά τα υλοποιεί με εσωτερικό το στάδιο i/v (δηλ. τα dac chip εξόδου τάσης), ενώ για να πάρεις τα μέγιστα ενός i/v dac-chip, πρέπει να υλοποιήσεις καλό στάδιο εξόδου με άριστη τροφοδοσία.

Re: Απάντηση: ESS9018K2M

Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου.

Η έρευνα θα συνεχιστεί και αν βρεθεί κάτι που να μη θέλει ένα κάρο τροφοδοσίες και είναι εύκολα υλοποιήμο, ίσως μπω στη διαδικασία υλοποίησης με κάποιον τεχνικό.

Αναφορικά με το παρακάτω:

Τη φιλοσοφία της ESS να μη την σχολιάσουμε καλύτερα, ας βλέπουμε τις άλλες εταιρίες που δίνουν τα πάντα από πληρέστατα εγχειρίδια, evaluation board κ.α
Πάντα ήταν κρυψίνιους ως εταιρία, το γιατί το ξέρει μόνο η ίδια....

Η απάντησή τους ήταν:

However please be aware that all customers must sign an NDA before ESS will release their full data sheets. The reason for this is because there are multiple technical patents pending on our devices and we limit circulation to those customers who are seriously interested in using our products.

Να σημειωθεί ότι αυτό είναι μια μπούρδα γιατί αν υπέγραφα το NDA ως Μένιος Κουκουρούκου, τώρα θα το είχα στα χέρια μου.

Μιχάλη και να υπογράψεις , δεν λέει τίποτα ,, περνάς μια ψιλοανάκριση , τσεκάρουν για καμια βδομάδα τι ρολο βαράς ,, και μετά ίσως να σου δόσουν ένα PDF το οποίο ειναι και αυτό πολύ σφίγκα για διάφορα θέματα και πρέπει να σπάσεις τα μουτρα σου μόνο σου για να καταλάβεις πράγματα ,,,

και ασφαλώς έχουν διμιουργήσει έχθρα σε πολύ κόσμο και κοσμάκι ,

κάτι τους βολέυει μάλλον και έχουν αυτη την τακτική ..

εμένα πάντως ο τζένεραλ μηχανικός τους αφου πέρασα το τέστ της σφίγκας , μου δίνει αυτόματα ολα τα revision & notification για ότι έχω υπογράψει

λές και είναι η νασα ένα πράγμα ... :BDGBGDB55:

Την ανάκριση την πέρασα στο πρώτο mail και μετά αμέσως μου ήρθε το pdf.

Μάλλον έκανα βλακεια που δεν ξεμπερδεψα με τη μία.

Εγώ πάντως το PDF του "καλού" 9018 το είχα πάρει πανεύκολα, χωρίς NDA και χωρίς ανακρίσεις, απλά ζητώντας το από έναν συγκεκριμένο distributor που είχαν αναφέρει στο diyaudio.. Αλλά μάλλον έχουν σφίξει τα πράγματα από τότε.

Μιχάλη, έχω εδώ ένα IVY III το οποίο είναι ότι πρέπει και είναι στη διάθεσή σου.. το κακό είναι ότι είναι χωρίς τους πιο πολλούς τελεστικούς (έχουν πάει σε άλλες κατασκευές..). Δηλαδή χρειάζονται 4 x OPA1632D (τσιμπάνε κάπως.. 6-7 ο ένας) και μερικοί πυκνωτές (δεν τσιμπάνε ιδιαίτερα..).

Ευχαριστώ πολύ και δημόσια!

Προσπαθώ να κάνω αυτό το στάδιο project εκμάθησης, οπότε προς το παρόν θα παλέψω όσο μπορώ με τα σχέδια που θα βρω. Ελπίζω η πρόσκληση να παραμείνει ανοιχτή :D :D

Επιστροφή στο θέμα "επιλογή opamp". Μετά από πολλές ακροάσεις με τα 627 παρατήρησα μια αστάθεια στη συνολική απόδοση. Εννοώ ότι σε ένα μεγάλο εύρος μουσικών επιλογών, υπήρχαν στιγμές που έπαιζε θεικά αλλά και στιγμές που δε μου άρεσε καθόλου. Θα μπορούσα εύκολα να πω ότι το 627 δε συγχωρεί κακή ηχογράφηση, αλλά δε μου αρέσει ως εξήγηση. Ακόμα βέβαια και κάτι τέτοιο να ισχύει, το θεωρώ κακό χαρακτηριστικό, διότι δε γίνεται να ακούμε μόνο ότι αποδίδει καλά ηχητικά στα μηχανήματά μας. Κάτι τέτοιο είναι παράνοια.

Αυτή τη στιγμή έχει γίνει ακόμη μια επιστροφή στο AD823, όπου νομίζω τελικά ότι είναι και ο τελεστικός που συνολικά ταιριάζει καλύτερα στην κατασκευή μου.