Ειδικά σε λεωφορεία και τρόλλευ, το σύστημα πάσχει... Δεν υποστηρίζω ότι δεν πρέπει να πληρώνουμε εισιτήριο, ούτε ότι είναι εξυπνάδα... αντίθετα δείχνει κουτοπονηριά, και η συνειδητή πράξη θεωρείται απάτη... ΑΛΛΑ, συμβαίνει πολλές φορές να χρειαστεί κάποιος να πάρει λεωφορείο ή τρόλλευ σε σημείο ή ώρα που δεν μπορεί να βρεί να αγοράσει εισιτήριο. Μου έχει τύχει 2-3 φορές αυτή η περίπτωση αν και τα τελευταία 20 χρόνια κυκλοφορώ σε μόνιμη και καθημερινή βάση (δυστυχώς) με αυτοκίνητο. Την μια μάλιστα φορά είχα στο πορτοφόλι μου ένα εισιτήριο γιά τον ηλεκτρικό το οποίο ήταν παλαιού τύπου (θα το είχα 3-4 χρόνια εκεί) και φυσικά δεν ίσχυε. Πάντως αν μου τύχει σε τέτοια περίπτωση έλεγχος σε λεωφορείο ή τρόλλευ, θα προσφερθώ να πληρώσω την τιμή του εισιτηρίου (ούτε λεπτό παραπάνω) επί τόπου και σε οποιαδήποτε νύξη γιά πρόστιμο ή να ακολουθήσω τον ελεγκτή σε αστυνομικό τμήμα, απλά θα τους γελάσω κατάμουτρα. Ξέρω ότι δεν έχουν το δικαίωμα οποιασδήποτε σωματικής επαφής επάνω στον επιβάτη, ούτε καν να τον βγάλουν με το ζόρι έξω από το λεωφορείο - αλλοιώς θα πέσει πολύ γέλιο. Σε περίπτωση ακινητοποίησης του λεωφορείου, μόνο τότε θα κατεβώ γιά να μην δημιουργήσω πρόβλημα στους υπόλοιπους επιβάτες. Εννοείται φυσικά ότι στην προτροπή "Ελάτε μαζί μας κύριε.." αρνείσαι ευγενικά και με κατανόηση (εντάξει, την δουλειά τους κάνουν στο κάτω κάτω...) να τους ακολουθήσεις αλλά αν γίνουν κουραστικοί τους δείχνεις ή και τους λες που τους έχεις γραμμένους και απομακρύνεσαι σφυρίζοντας... Στο μετρό η στον ηλεκτρικό τώρα, κατευθύνεσαι προς την έξοδο κι ας τους να στριφογυρίζουν γύρω σου - δεν έχουν το δικαίωμα σωματικής επαφής ούτε αυτοί, ούτε τυχόν (από την ολυμπιάδα) εναπομείναντα στοιχεία ασφάλειας (σεκιούριτυ κλπ)... Στην σπάνια περίπτωση που υπάρχει εκεί αστυνομικός έλεγχος, απλά συνεχίζεις τον δρόμο σου... Και οι αστυνομικοί έχουν σοβαρότερα πράγματα να κάνουν, άσε που βαριούνται κιόλας... Τι θα κάνουν, θα σε πυροβολίσουν γιά 1 ευρώ ? Αν έχεις χρόνο και θες να παίξεις, κατευθύνεσαι μόνος σου στους αστυνομικούς και τους λες ότι θες να υποβάλεις μήνυση στους κυρίους που σε παρενοχλούν γιά το εισητήριο που μόλις πέταξες στα σκουπίδια...
Δεν έχω κάνει τίποτα από τα παραπάνω, αλλά δεν ξέρω τι απ'όλα θα έκανα αν μου τύχει... Το σίγουρο είναι ότι χωρίς αστυνομική παρουσία δεν σταματώ και δεν κουβεντιάζω με κανένα...