Εστησα την κομπίνα του αιώνα !

Από τη στιγμή που δεν είναι ποινικό αδίκημα η αποφυγή πληρωμής εισιτηρίου (το παλιό άρθρο 391 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο πάλι μιλούσε για δόλια αποφυγή), δεν μπορώ να καταλάβω πώς έσερναν τους τουρίστες... Ας τους έστελναν αγωγή στο σπίτι τους στην Κίνα. Εάν δείτε παρόμοιο περιστατικό, πληροφορήστε τους τουρίστες ότι η παράνομη κατακράτηση τιμωρείται από το άρθρο 325 του Ποινικού Κώδικα με φυλάκιση.

Ουσιαστικά μιλάμε για θέατρο του παραλόγου.

Διότι σε ελέγχουν ΠΡΙΝ μπείς στο τρένο . Εκεί θα έπρεπε να σου κάνουν απλή σύσταση γιατί δεν έχεις χρησιμοποιήσει ακόμη τίποτα..
Ισχυρίζονται μάλιστα ότι αφού έχεις περάσει τις θέσεις των ακυρωτικών έχεις κάνει χρήση του μετρό πριν ακόμα μπείς μέσα.

Φυσικά όλοι οι πραγματικοί τζαμπατζήδες κάνουν μεταβολή και γυρίζουν πίσω. Ποιός θα προχωρήσει εν γνώσει του προς τους ελεγκτές χωρίς εισιτήριο ? Ο έλεγχος είναι σκέτο καραγκιοζηλήκι .Ετσι κόβουν τα πρόστιμα και ταλαιπωρούν τους ανημέρωτους ή αφηρημένους επιβάτες .

Οι άνθρωποι του μετρό έχουν πάρει σοβαρά τον ρόλο τους και είναι κυριολεκτικά men in black. Μεγαλείο και γελοίο μαζί (το γελοίο κερδίζει εύκολα βέβαια)

Ελλάδα = Η ωραιότερη χώρα με το γελοιοδέστερο κράτος.

Φαντάσου δηλαδή να επιχειρήσεις να μπείς στο γήπεδο σε θύρα ακριβότερη από το δικό σου εισιτήριο, κατά λάθος, και καθώς ελέγχουν το εισιτήριο σου να σου κόψουν πρόστιμο 70 φορές την αξία του και να σε πάνε στην αστυνομία.

Για κάποιον που ρώτησε οι κινέζες ήταν πολύ καλές .

Last edited:
.....Οι άνθρωποι του μετρό έχουν πάρει σοβαρά τον ρόλο τους και είναι κυριολεκτικά men in black. Μεγαλείο και γελοίο μαζί (το γελοίο κερδίζει εύκολα βέβαια)

Ελλάδα = Η ωραιότερη χώρα με το γελοιοδέστερο κράτος.

Φαντάσου δηλαδή να επιχειρήσεις να μπείς στο γήπεδο σε θύρα ακριβότερη από το δικό σου εισιτήριο, κατά λάθος, και καθώς ελέγχουν το εισιτήριο σου να σου κόψουν πρόστιμο 70 φορές την αξία του και να σε πάνε στην αστυνομία.

Για κάποιον που ρώτησε οι κινέζες ήταν πολύ καλές .

Διαβάζοντας τον τίτλο του νήματος, πίστευα σε κάτι πολύ ευάφανταστο, όμως δυστυχώς για μια ακόμη φορά αποκαλύπτεται πόσο πίσω βρισκόμαστε σε οργάνωση.
Ηλία, είχες πολύ μεγάλο κουράγιο.

Συγνώμη κυρ Αβοκάντε (εκ του advocat),

Ο Ηλίας δεν μπορεί να προβεί σε κάποια μήνυση έτσι ώστε να "αποζημιωθεί" για την ταλαιπωρία με τον Α' ή τον Β' τρόπο?

Τα έχουμε ξαναπεί βρε παιδιά. Το ρουφιανολόι στην Ελλάδα είναι συντεχνιακό.. Παίρνεις τα μπράβο σου, φιλικό χτύπημα στη πλάτη και σου πετάνε και κανα ψίχουλο να το γλύψεις σαν το σκύλο...
Ο σωστός στρατιώτης χρειάζεται κίνητρα. Το αίσθημα εξουσίας των μπουρτζοβλαχάδων προκύπτει αβίαστα...

Συγνώμη κυρ Αβοκάντε (εκ του advocat),

Ο Ηλίας δεν μπορεί να προβεί σε κάποια μήνυση έτσι ώστε να "αποζημιωθεί" για την ταλαιπωρία με τον Α' ή τον Β' τρόπο?

:flipout::flipout::flipout::flipout:

να 'σαι καλά βρε Τάταρε, με έκαμες και γέλασα

Άρα την επόμενη φορά μπορεί να πέσουν και τίποτα
«μπουκέτα» έτσι για το χαβαλέ……
Ας ακουμπήσουν χέρι πάνω μου και θα
«μειδιάσει και το ποικιλόχρωμο ερίφιο»

μπορει να μην εχουν το δικαιωμα οι ελεγκτες να σε πανε στο τμημα αλλα μπορουν να φωναξουν αστυνομικους για να πατε ολοι μαζι... τωρα αν εχει ορεξη καποιος να τραβιολογιεται και να βριζεται με τους ελεγκτες για να τους ξεφυγει πριν ερθει η αστυνομια, πασο.
πιο ευκολο να ξεφυγεις ειναι στο λεωφορειο, που ο ελεγκτης ειναι μονος του και απο τη στιγμη που κατεβειτε κατω απο το λεωφορειο μπορεις να ακολουθησεις το...ενστικτο σου.
να πω και ενα καλο που μου εχει συμβει: εχω μπει στο τραμ χωρις εισητηριο και με το που καθομαι βλεπω 4 ελεγκτες να με κοιτανε... ερχεται ο ενας, μου λεει "εισητηριο?", του δειχνω ενα ηδη ακυρωμενο του μετρο που ειχα μαζι μου, και καλα οτι μπερδευτηκα, μου λεει "ελα μαζι μου" και παμε στους αλλους ελεγκτες, οποτε λεει στον εναν "δωστου ενα εισητηριο να το χτυπησει!!!".

μπορει να μην εχουν το δικαιωμα οι ελεγκτες να σε πανε στο τμημα αλλα μπορουν να φωναξουν αστυνομικους για να πατε ολοι μαζι...

ωστόσο το να θέτεις Κινέζους υπό συνθήκες οιονεί κράτησης μέχρι να πληρώσουν το "πρόστιμο" αποτελεί σοβαρό πλημμέλημα. Μόνο στοιχεία έχουν δικαίωμα να ζητήσουν.

Η βασική δική μου απορία φίλε Send μια και είσαι δικηγόρος , απότι έχω καταλάβει , είναι ότι αφού δεν έχεις μπεί στο τρένο τι σόι παράβαση έχεις κάνει ?

Οτι έχεις πρόθεση να ...μπείς χωρίς εισιτήριο . Σε βλέπουν αποφασισμένο να το κάνεις το κακό ?. Γυαλίζει το μάτι σου . Είναι νόμιμο αυτό ?.Θα τρελαθούμε τελείως. (γιά παράδειγμα εγώ μετά το τμήμα και το πρόστιμο πήρα ταξί από τα νεύρα μου - τι παράβαση έχω κάνει νομικά δηλαδή ?)

(άσχετα βέβαια με τον απαράδεκτο τρόπο του ελέγχου όπως έχω περιγράψει που μόνο τους τζαμπατζήδες δεν πιάνει ) .

Last edited:
Το ξαναείπα, ποινικώς δεν έχεις κάνει τίποτα. Υπήρχε παλιότερα το άρθρο 391 του Ποινικού Κώδικα αλλά έχει πλέον καταργηθεί.
To "πρόστιμο" που επιβάλλεται είναι "οιονεί", ας το πούμε, διοικητικής φύσης, βάσει του Νόμου 1214/1981. Εάν δεις το άρθρο 2α´, αναφέρει ρητά "Η επιβολή του προστίμου γίνεται με πράξη του υπαλλήλου του οικείου φορέα που έχει ειδική εξουσιοδότηση γι' αυτόν το σκοπό, την οποία αυτός συντάσσει επί τόπου, δηλαδή εντός του οχήματος και ειδικά για τους μετακινούμενους με τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο το πρόστιμο επιβάλλεται επιπλέον και σε όσους δεν έχουν ή δεν επιδεικνύουν εισιτήριο νόμιμα ακυρωμένο κατά το χρόνο παραμονής τους στις αποβάθρες μετά τα ακυρωτικά μηχανήματα. Αντίγραφο της πράξης, με πρόσκληση στον παραβάτη για άμεση πληρωμή του προστίμου στο συντάκτη της πράξης υπάλληλο ή για πληρωμή μέσα σε είκοσι (20) ημέρες στο ταμείο του οικείου Συγκοινωνιακού Φορέα ή στον Ο.Α.Σ.Α., παραδίδεται στον παραβάτη."

Πάντως μέχρι εκεί φτάνει η αρμοδιότητά τους. Ούτε να σε σύρουν κλπ κλπ Κανονικά μετά την επίδειξη ταυτότητας, ώστε να είναι δυνατή η βεβαίωση του προστίμου, δεν έχουν καμία άλλη δικαιοδοσία. Φαντάζομαι πέραν του σημείου αυτού χωρεί και άμυνα, οπότε καλά θα κάνουν να προσέχουν οι υπάλληλοι

ωστόσο το να θέτεις Κινέζους υπό συνθήκες οιονεί κράτησης μέχρι να πληρώσουν το "πρόστιμο" αποτελεί σοβαρό πλημμέλημα. Μόνο στοιχεία έχουν δικαίωμα να ζητήσουν.

Θα είναι κομάτι δύσκολο ειδικά αν οι ταυτότητές τους είναι γραμμένες στη γλώσσα τους... Θα θέλουν και μεταφραστή! :p
Άσε που οι κινέζοι θα νόμιζαν ότι τους πάνε στο απόσπασμα!

Απάντηση: Re: Εστησα την κομπίνα του αιώνα !

....αφού δεν έχεις μπεί στο τρένο τι σόι παράβαση έχεις κάνει ?

Οτι έχεις πρόθεση να ...μπείς χωρίς εισιτήριο . Σε βλέπουν αποφασισμένο να το κάνεις το κακό ?. Γυαλίζει το μάτι σου . Είναι νόμιμο αυτό ?.Θα τρελαθούμε τελείως.

Ηλία, δεν έχεις δεί το Minority Report;
icon10.gif

Όπως τα λές ακριβώς είναι... Η ωραιότερη χώρα στον κόσμο μα το πιό γελοίο κράτος.
icon9.gif

Ειδικά σε λεωφορεία και τρόλλευ, το σύστημα πάσχει... Δεν υποστηρίζω ότι δεν πρέπει να πληρώνουμε εισιτήριο, ούτε ότι είναι εξυπνάδα... αντίθετα δείχνει κουτοπονηριά, και η συνειδητή πράξη θεωρείται απάτη... ΑΛΛΑ, συμβαίνει πολλές φορές να χρειαστεί κάποιος να πάρει λεωφορείο ή τρόλλευ σε σημείο ή ώρα που δεν μπορεί να βρεί να αγοράσει εισιτήριο. Μου έχει τύχει 2-3 φορές αυτή η περίπτωση αν και τα τελευταία 20 χρόνια κυκλοφορώ σε μόνιμη και καθημερινή βάση (δυστυχώς) με αυτοκίνητο. Την μια μάλιστα φορά είχα στο πορτοφόλι μου ένα εισιτήριο γιά τον ηλεκτρικό το οποίο ήταν παλαιού τύπου (θα το είχα 3-4 χρόνια εκεί) και φυσικά δεν ίσχυε. Πάντως αν μου τύχει σε τέτοια περίπτωση έλεγχος σε λεωφορείο ή τρόλλευ, θα προσφερθώ να πληρώσω την τιμή του εισιτηρίου (ούτε λεπτό παραπάνω) επί τόπου και σε οποιαδήποτε νύξη γιά πρόστιμο ή να ακολουθήσω τον ελεγκτή σε αστυνομικό τμήμα, απλά θα τους γελάσω κατάμουτρα. Ξέρω ότι δεν έχουν το δικαίωμα οποιασδήποτε σωματικής επαφής επάνω στον επιβάτη, ούτε καν να τον βγάλουν με το ζόρι έξω από το λεωφορείο - αλλοιώς θα πέσει πολύ γέλιο. Σε περίπτωση ακινητοποίησης του λεωφορείου, μόνο τότε θα κατεβώ γιά να μην δημιουργήσω πρόβλημα στους υπόλοιπους επιβάτες. Εννοείται φυσικά ότι στην προτροπή "Ελάτε μαζί μας κύριε.." αρνείσαι ευγενικά και με κατανόηση (εντάξει, την δουλειά τους κάνουν στο κάτω κάτω...) να τους ακολουθήσεις αλλά αν γίνουν κουραστικοί τους δείχνεις ή και τους λες που τους έχεις γραμμένους και απομακρύνεσαι σφυρίζοντας... Στο μετρό η στον ηλεκτρικό τώρα, κατευθύνεσαι προς την έξοδο κι ας τους να στριφογυρίζουν γύρω σου - δεν έχουν το δικαίωμα σωματικής επαφής ούτε αυτοί, ούτε τυχόν (από την ολυμπιάδα) εναπομείναντα στοιχεία ασφάλειας (σεκιούριτυ κλπ)... Στην σπάνια περίπτωση που υπάρχει εκεί αστυνομικός έλεγχος, απλά συνεχίζεις τον δρόμο σου... Και οι αστυνομικοί έχουν σοβαρότερα πράγματα να κάνουν, άσε που βαριούνται κιόλας... Τι θα κάνουν, θα σε πυροβολίσουν γιά 1 ευρώ ? Αν έχεις χρόνο και θες να παίξεις, κατευθύνεσαι μόνος σου στους αστυνομικούς και τους λες ότι θες να υποβάλεις μήνυση στους κυρίους που σε παρενοχλούν γιά το εισητήριο που μόλις πέταξες στα σκουπίδια...
Δεν έχω κάνει τίποτα από τα παραπάνω, αλλά δεν ξέρω τι απ'όλα θα έκανα αν μου τύχει... Το σίγουρο είναι ότι χωρίς αστυνομική παρουσία δεν σταματώ και δεν κουβεντιάζω με κανένα...

Εάν αρνηθείς να τους δώσεις στοιχεία ταυτότητας, έχουν εκ του νόμου δικαίωμα να ζητήσουν συνδρομή αστυνομικού πάντως, μόνο για αυτό όμως. Δηλαδή για παροχή στοιχείων ταυτότητας ώστε να είναι δυνατή η βεβαίωσης της παράβασης στο όνομά σου.
Οι δε Κινέζοι σίγουρα θα είχαν διαβατήριο, όπου αναγράφονται τα απαραίτητα στοιχεία με λατινικούς χαρακτήρες.

Εάν αρνηθείς να τους δώσεις στοιχεία ταυτότητας, έχουν εκ του νόμου δικαίωμα να ζητήσουν συνδρομή αστυνομικού πάντως, μόνο για αυτό όμως.

Σωστά!... Το θέμα είναι ότι μέχρι να βρουν τον αστυνομικό δεν μπορούν να σε κρατήσουν εκεί με το ζόρι... "Βρείτε τον, και εγώ εδώ πιό κάτω θα είμαι, να του δώσω τα στοιχεία μου... κανένα πρόβλημα" LOL