Έτοιμο PC Build ή DIY???

Τα M1 ξεκινούν από 1000 . Παρά ταύτα, κάθε προιόν έχει και το κοινό του.
Όσον αφορά τους υπολογιστές, ανάλογα με τη χρήση του καθενός, μπορεί να είναι επιβεβλημένη η αγορά πιο ακριβού μηχανήματος.

Συνεπώς το ''πάνθεον'' είναι κατ' ελάχιστον ατυχές.

Σε ενα site που φιλοξενει ΕΡΑΣΤΕΣ της τεχνολογιας και οχι απλους ΧΡΗΣΤΕΣ .... ισως και να ειναι ατυχης χαρακτηρισμος.
Ομως η κουβεντα ξεκινησε απο VfM .... δηλαδη Value for Money ! Και ειδικα για Apple vs Wintel.
Δεν ξεκινησε απο το ποιες ειναι οι αναγκες ενος CEO ..... !

Στα 500 η 600 ευρω .... τι προσφερει η Apple ? (για να το συγκρινω με καποιο αντιστοιχο Wintel laptop)

Στα 500 ή 600 καλώς ή κακώς, καλό μηχάνημα δεν αγοράζεις, ούτε desktop ούτε laptop. Θα είναι μια υλοποίηση για βασικές εφαρμογές γραφείου και μέχρι εκεί. Σε laptop ειδικά, το αποτέλεσμα θα είναι πενιχρότατο, μέτρια internals, κακό σασί, κακή οθόνη.

Το Value for Money δεν σημαίνει απαραίτητα φθηνό αλλά πως αξίζει τα χρήματα του.
Αυτή τη στιγμή, στα laptop, για όποιον δεν ενδιαφέρεται να τρέχει εφαρμογές πέραν των δημοφιλών, γενικά διαθέσιμων και το macos δεν του δημιουργεί προβλήματα διαλειτουργικότητας, τα M1 macbook είναι οι πιο value for money συσκευές στην αγορά αυτή τη στιγμή. Και σε διαβεβαιώ, δεν είμαι fan της Apple, κάθε άλλο.

Aπο 600 ευρω laptop σου γραφω αυτην την στιγμη. Και ΝΑΙ ... το χω για βασικες εφαρμογες γραφειου.
Ομως ... ποσος και ποσος κοσμος θελει ακριβως αυτο ? ΒΑΣΙΚΕΣ ... ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ... ΓΡΑΦΕΙΟΥ !
Ηδη ο Πετειναρακης αυτο ξεκαθαρισε στην ερωτηση του. Και ο αρχικος poster (PavlosZaro).... το ιδιο επραξε.
Κατηγορια τιμης 800/900 ευρω και ΟΧΙ για laptop .... αλλα για PC. Που, εξ ορισμου, ειναι φθηνοτερο απο ενα laptop
(ιδιων επιδοσεων) αφου δεν χρειαζεται να στριμωξει τα παντα ολα .... και ΔΕΝ περιλαμβανει και μια οθονη στη συνθεση.

To Value for Money δεν σημαινει απαραιτητα φτηνο (ναι) αλλα ουτε σημαινει ακριβουτσικο οπως ενα Μ1 (Macbook Air).
Η Αpple παντα ξεκινουσε απο μια κατηγορια τιμης και ... ΠΑΝΩ. Παντα, σε ολη την την ιστορια, δεν απευθυνοταν
στην πλεμπα. Σιχαινοταν χρηστες που μετρουσαν διφραγκα στις τσεπες τους. Απευθυνοταν στους λιγους που
ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ να την αγορασουν και να απολαυσουν την (αδιαμφισβητη) υπεροχη της σε OS + hardware.
Εαν δεν συνεβαινε αυτο, να επιλεξει τους λιγους ... θα χε κατακλυσει τον κοσμο, ηδη απο την δεκαετια του 80
(και δεν θα μιλαγαμε για αγορα PC σημερα).

Απο την αλλη, η δυσλειτουργικοτητα που αναφερεις δεν εχει να κανει μονο με το αν κατι χαλαει (η θα χαλασει συντομα)
σε ενα μηχανημα. Αλλα και το ποσο διαδεδομενο ως πλατφορμα ειναι (δηλαδη MacOS + ΑRM απεναντι σε Windows + Intel).
Η υπεροχη του συνδυασμου Λειτουργικο + Επεξεργαστης .... ΣΠΑΝΙΑ .... αποτυπωνεται στις προτιμησεις της πλεμπας.
Και η πλεμπα ειναι το 95% του κοσμου σημερα (ακομα και αν συνυπολογισουμε οτι ARM επεξαργαστες εχουν σχεδον ολα
τα κινητα μας μεσα τους). Ο μεσος χρηστης υπολογιστη (που θελει να να κανει λιγο απο ολα αλλα οχι πολυ απο κατι)
θα προσπαθησει να αγορασει κατι που δεν θα κανει την ζωη του δυσκολη οταν αποφασισει να ζητησει βοηθεια. Και τα Wintels
εχουν ξεκαθαρα την πρωτοκαθεδρια εδω περα. ΞΕΚΑΘΑΡΑ. Μπορεις να του πεις χιλια πραγματα για την υπεροχη, σταθεροτητα
και διαδραστικοτητα ενος Mac. Και θα χεις και απολυτο δικιο. Δεν θα τον παραμυθιαζεις. ΟΝΤΩΣ οι Macs ειναι αφταστοι.
Οταν ομως ερθει η ερωτηση "α ναι ξεχασα να σας ρωτησω, τρεχει η Χ η Ψ εφαρμογη που ειδα σε εναν φιλο μου ?"
τοτε καλα θα κανει ο πωλητης να εχει φροντισει ΟΛΟΙ οι φιλοι του αγοραστη .... να τρεχουν MacOS.

Θα πω το αναποδο που ειπες στο τελος ... δηλαδη οτι ΕΙΜΑΙ fan της Apple ... ομως ποτε δεν ειχα τα χρηματα.
Δεν ειμαι απο τους απλους χρηστες (ασχετα αν ολα τα προηγουμενα κραυγαζουν την υπερασπιση μου προς αυτους)
ειμαι απο τους εραστες της τεχνολογικης υπεροχης (χωρις δυνατοτητα αποκτησης) .... ΟΜΩΣ .... ριχνω και μια ματια
που και που, περα απο μενα. Πρωτα στο τι ρωτησε ο poster, μετα ο Πετειναρακης και δευτερον στο τι βλεπω εγω
στην κοινωνια γυρω μου. Μπαινω λιγο στην θεση τους. 1000 $ για ενα laptop ... θεωρειται τιμη εκκινησης ?

VFM = Value For Money =/= Cheaper/st.

Value for money (VFM) is not about achieving the lowest price. It is about achieving the optimum combination of whole life costs and quality. Traditionally VfM was thought of as getting the right quality, in the right quantity, at the right time, from the right supplier at the right price.

Η λύση είναι μια αλλά θέλει να αφιερώσεις λίγη ώρα σε εκμάθηση.
Φθηνό εως πάμφθηνο pc, light Linux distro και 2-3 μέρες να ξεπεράσεις το πολιτισμικό σόκ.
Αν δεν είσαι gamer, δεν τρέχεις λογιστικά προγράμματα ή custom erp's για οτιδήποτε άλλο θα σε καλύψει απόλυτα.

Ενταξει βρε Χρηστο ...

πες στον Νικο (Πετειναρακη) τι να αγορασει με 700 ευρω .... απο Apple.

Apple mini M1 το βασικό μοντέλο.
Για αυτά που το θέλει βάζει κάτω μηχανήματα των 5000 ευρώ (και πολύ παραπάνω).
Ναι ρίχνει στα αυτιά στο macbook pro 2020 με i9 (για να κάνουμε συγκρίσεις στο ίδιο λειτουργικό).

Το μόνο που δεν ξέρω είναι αν κάποια από τα προγράμματα που χρησιμοποιεί (πχ για αποδείξεις κ.λπ.) βγαίνουν και σε macOS.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Παιδιά το mini θα ήταν ιδανικό, και ως προς την ισχύ, και ως προς την αισθητική μεριά του.Αν έρθει η ώρα με το καλόθα το ψάξουμε ενδελεχώς παρέα αν έχετε όρεξη. Σίγουρα πάντως η απόφαση θα ληφθεί με γνώμωνα τη συμβατότητά του με το αναγκαίο λογισμικό..

Παιδιά το mini θα ήταν ιδανικό, και ως προς την ισχύ, και ως προς την αισθητική μεριά του.Αν έρθει η ώρα με το καλόθα το ψάξουμε ενδελεχώς παρέα αν έχετε όρεξη. Σίγουρα πάντως η απόφαση θα ληφθεί με γνώμωνα τη συμβατότητά του με το αναγκαίο λογισμικό..

Για αυτό και δεν σου το προτείνω Nίκο.
Ειδάλλως πια φωτό, βίντεο, surf κ.λπ. είναι μια χαρά.

Apple mini M1 το βασικό μοντέλο.
Για αυτά που το θέλει βάζει κάτω μηχανήματα των 5000 ευρώ (και πολύ παραπάνω).
Ναι ρίχνει στα αυτιά στο macbook pro 2020 με i9 (για να κάνουμε συγκρίσεις στο ίδιο λειτουργικό).

Το μόνο που δεν ξέρω είναι αν κάποια από τα προγράμματα που χρησιμοποιεί (πχ για αποδείξεις κ.λπ.) βγαίνουν και σε macOS.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Nαι αλλα ειναι η οθονη που θα ερθει πολυ ακριβη Χρηστο (συν το κλαβιέ και το ποντικι).Θα μου πεις να παρει αλλη μαρκα οθονη ;
Ε με αλλη μαρκα ειναι ξενερωμα αλλα και παλι για να χτυπησει στανταρ της Apple οθονης στα ιδια λεφτα θα του ερθει πανω-κατω μειον την ομορφια.

Oποτε I Mαc ειναι μια εξαιρετικη εναλακτικη.

Βεβαια το Μινι μπορει να το βρει και μεταχειρισμενο πιο φτηνα, και δεν ρισκαρει και πολυ οσο με ενα ολοκληρωμενο Imac

Υπερβολικα αφοριστικους σας βρισκω. "Βασικες εργασιες γραφειου" με 600 ευρω;
Δηλαδη πριν 5 χρονια πού ζουσαμε, στην εποχη των σπηλαιων;
Συγκρινετε εναν I5-4590, επεξεργαστη που πριν 5 χρονια κοστιζε γυρω στα 200 ευρω και θεωρειτο δυνατουτσικος, οπωσδηποτε επαρκης για ο,τι θα του ανεθετε ενας χρηστης περαν των πλεον απαιτητικων εργασιων, με εναν I3-10100, ο οποιος κοστιζει τα μισα χρήματα (υποτιθεται, δεν ξερω γιατι τσιμπησαν τελευταια τοσο), αποδιδει 50-60% καλυτερα στα benchmarks, και εχει και τα διπλα νηματα, χωρια την υποστηριξη πιο συγχρονων τεχνολογιων. Τετοιοι επεξεργαστες εξοπλιζουν τους υπολογιστες των 600 ευρω... Ε οχι και για βασικες εργασιες γραφειου... Αυτες πλεον - μαλλον εδω και χρονια- τις καλυπτει και ενα κινεζικο μινι πισι.
Ετσι ειναι η εξελιξη.

Eχεις δικιο σ'αυτο Τασο.

Η διαρκης εξελιξη θολωνει την κριση μας. Aγοραζουμε ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ απο οσα ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ.
Καθονται πυρηνες και νηματα στην ουρα ... με ενα χαρτακι προτεραιοτητας ... περιμενοντας να τους φωναξουν.
Κανονικα, δεν ηθελα ουτε την GTX 1660 να προτεινω στον Νικο ... αλλα χωραγε στην τιμη (που εθεσε εξαρχης).
Εφαρμογες γραφειου, αν τον δουμε στενα και στυγνα, εξυπηρετουνται απο το ενσωματωμενο κυκλωμα γραφικων
πoυ στην συγκεκριμενη περιπτωση του i3 10100 (που αναφερες) ειναι ενα Ιntel UHD Graphics 630.
Ομως κατι ειπε για Lightroom (o Νικος) και ειπα .... "ασε, μην γινεσαι σπαγγοραμμενος".

Το τι γινεται με cores και threads, θα το αναφερουν καποτε οι ιστορικοι του μελλοντος για να γελανε τα παιδια.

PS δουλευω με εναν xeon L5639, με 16 γιγα ραμ@1333 και μια GTX 750. Κανενα προβλημα.
Στα βασικα, δηλαδη εφαρμογες γραφειου, σερφαρισμα, γιουτιουμπ, αλλα και σχεδιαση (ζωγραφικη) με ταμπλετα, τα παει εξισου καλα, μην πω και πιο γρηγορα στα πιο βασικα, ο lenovo που περισυ πηρα μετ. στον μεγαλο (μεγαλωνει η οικογενεια και ολοι θελουμε απο εναν!) με ταπεινο i3 6100 με ενσωματωμενα γραφικα, 8 γιγα ddr3 και m.2 σκληρο. Τι να τους κανω τους 6 πυρήνες και 12 νηματα του xeon (οκ, πιο χαμηλης συχνοτητας λειτουργιας, ειναι "L" μοντελο) εαν δεν αξιοποιουνται.

Σε συγκριση με τα παραπανω, ο i3 10100 με 16 γιγα ddr4 ειδικα αν εχει και nvme ειναι υπερτουμπανο. Και λεμε οτι αρκει "μονο για τα βασικα"?
Να σας πω τι αρκει για τα βασικα. Εχει η συζυγος στο γραφειο ενα AIO, HP 7320. Μοντελο 2010 τελη νομιζω. Δηλαδη γεματης δεκαετιας. Το πηρε εαν θυμαμαι σε προσφορα 600 ευρω τοτε, με ωραια touch οθονη, με i3 2130, με 4 γιγα ddr3 και 500ρη μηχανικο σκληρό και win7. Τοτε πηγαινε μια χαρα το μηχανακι.
Με τον καιρο βαρυναν οι ιστοσελιδες, το λειτουργικο και οσα τρεχει πισω (δεν ειχε ασχοληθει ποτε να κανει φορματ) , πρεπει να ειχε και θεματακι ο σκληρος, και ψιλοσερνοταν, και τελευταια εκανε ενα δυο κολληματα. Λοιπον... σε πληροφορω, του πηρα εναν 240ρη ssd intenso με 27 ευρω, αρα απο τους απλους, του εβαλα ενα στικακι 4ρι ddr3 so-dimm που ειχα παρει καποτε γι αυτον αλλα βαρεθηκα να τον ανοιξω να του βαλω και του πηγα ετσι τη μνημη στα 8, του εγκατεστησα καινουργια την τελευταια εκδοση των win10 20h2, η οποια αναγνωρισε τελεια το αρχικο κλειδι, και το μηχανημα πεταει σε ολα οσα χρειαζεται στο γραφειο. Μηχανημα 10ετιας με επεξεργαστη 8 γενιες πισω. Σκεφτηκα να παρω απο το ebay εναν καλυτερο επεξεργαστη (ως aio, παιρνει μονο s εκδοσεις των i5 και i7), 25 ευρω κάνει ενας i5 2400 ή 2500s... αλλα ειπα, τι τον θελει;

Παντως,
ο Chrome χρησιμοποιει ενα thread για καθε επιπλεον tab (αν υπαρχει thread).
Aρα 4 tabs .... 4 threads.

Do the math, for more ....

Στον ταπεινο και ελεεινο i3 (8ετιας) στο laptop μου, σημαντικη πτωση
στις επιδοσεις παρατηρω ΜΕΤΑ τα 6 tabs (που σπανιως φτανω).
Ομως παρολα αυτα, δεν παυω να νιωθω underpowered.

Οι επεξεργαστες των φορητων ειναι πολυ υποδεέστεροι στα ζορικα, λογω ψυξης και throttling. Στο γραφειο εχω εναν lenovo tiny (μας εφαγε η ομορφια) , με i5 4570t (2πυρηνος, 4 νήματα), που στα ζορια ειναι αισθητα υποδεεστερος των υπολογιστων που εχω σπιτι, παροτι i5. Ωστοσο σε φυλλομετρητη και εργασιες γραφειου δεν ειχε ποτε θεμα.

Για τα βασικά, εφαρμογές γραφείου, ίντερνετ, κλπ. εδώ και πολλούς μήνες κάνω όλες μου τις δουλειές με αυτό:
Beelink BT4 x5-Z8500 4GB RAM 64GB ROM 1000M LAN 5G WIFI bluetooth 4.0 USB3.0 Mini PC Support Windows 10 EU

Κόστος 100 ευρώ περίπου.
Πρόλαβα και το πήρα λίγο πριν αρχίσει η καραντίνα.

db15f26a-1b4b-43f1-927c-7f81fb7cb5ee.jpg.webp

Απίστευτα πρακτικό, μέγεθος παλάμης, μεταφέρεται πανεύκολα παντού, το συνδέεις σε οποιαδήποτε σύγχρονη τηλεόραση μέσω HDMI, ή σε οποιοδήποτε καλό μόνιτορ. Αυτή τη στιγμή το έχω συνδεδεμένο πάνω σε ένα φωτογραφικό 24" monitor της Benq, με ασύρματο πληκτρολόγιο/ποντίκι και ένα USB 3 Hub της TP Link 7 θυρών. Όπου έχω συνδέσει πολλά και διάφορα. (Εξωτερικό σκληρό 4 TB, δίσκο, USB Stick, 3 USB Audio interfaces, κ.ά.).

Στο χωριο το είχα συνδεδεμένο πάνω σε μία 42" LG, 4K.

Εντάξει, δεν λέω, δεν έχει την ισχύ και την ταχύτητα ενός κανονικού desktop, όμως το 90% και παραπάνω των απλών καθημερινών εργασιών γραφείου, ακρόασης μουσικής και θέασης ταινιών τις εκτελεί χωρίς πρόβλημα.

Δεν θα το χρησιμοποιούσα για επεξεργασία ήχου ή εικόνας. Εκεί χρειάζεται συναρμολογημένο Desktop, όπου έχουμε ορίσει εμείς τα επιμέρους υποσυστήματα και προδιαγραφές. Αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός. Γι' τις εργασίες που είναι φτιαγμένο, τις εκτελεί ικανοποιητικώτατα.