Ετοιμοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί για πιλοτικές ψηφιακές εκπομπές

Απάντηση: Re: Ετοιμοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί για πιλοτικές ψηφιακές εκπομπές

Γίνεται.

Ευχαριστώ φίλε Μάνο. Έτσι, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, όσοι πήραμε σχετικά πρόσφατα τηλεόραση με ενσωματωμένο δέκτη MPEG-2, είναι να αγοράσουμε ψηφιακό δέκτη MPEG-4, για να παρακολουθήσουμε την ψηφιακή μετάδοση. Άλλωστε, το κόστος δεν θα είναι μεγάλο. (Για 60 ευρώ ακούστηκε).

Καλησπέρα φίλε. Σύμφωνα με αναφορές κάποιων φίλων του φόρουμ που βρίσκονται κοντά στις εγκαταστάσεις του σταθμού, εκπέμπει και στα δυο συστήματα μετάδοσης. Αν η τηλεόρασή σου έχει ενσωματωμένο δέκτη MPEG-2, τότε δεν θα λαμβάνει τη μετάδοση MPEG-4. Aυτό που δεν γνωρίζω, είναι αν η μετάδοση γίνεται παράλληλα και στα δυο συστήματα (δεν ξέρω αν αυτό είναι τεχνικά δυνατό).

Η tv μου υποστηρίζει mpeg2 σύμφωνα με το manual.
Στον πάνω όροφο ακριβώς όμως, ο φίλος που έχει την samsung 656A, πιάνει κανονικά τα ψηφιακά κανάλια του star.
Κοίταξα στο manual της samsung και αναφέρει κι εκεί καθαρά ότι υποστηρίζει mpeg2.
Μάλιστα κι εδώ σε ένα thread που έχει ανοιχτεί για το ποιες tv υποστηρίζουν mpeg4, την samsung 656 δεν την αναφέρει.
Κι εκεί είναι που έχω φάει το κόλλημα.

Re: Απάντηση: Ετοιμοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί για πιλοτικές ψηφιακές εκπομπές

Η tv μου υποστηρίζει mpeg2 σύμφωνα με το manual.
Στον πάνω όροφο ακριβώς όμως, ο φίλος που έχει την samsung 656A, πιάνει κανονικά τα ψηφιακά κανάλια του star.
Κοίταξα στο manual της samsung και αναφέρει κι εκεί καθαρά ότι υποστηρίζει mpeg2.
Μάλιστα κι εδώ σε ένα thread που έχει ανοιχτεί για το ποιες tv υποστηρίζουν mpeg4, την samsung 656 δεν την αναφέρει.
Κι εκεί είναι που έχω φάει το κόλλημα.

Καλησπέρα Σωτήρη,
το Star αλλάζει συνεχώς τη ροή των δοκιμαστικών καναλιών, δυσκολεύοντας τον καθένα μας να βγάζει άκρη. Πριν 2-3 μέρες, υπήρχε ένα κανάλι με όνομα "Star MPEG4" και έδειχνε εικόνα υψηλής ανάλυσης. Εχθές το κανάλι αυτό είχε αντικατασταθεί με κάποιο κανονικής ανάλυσης ("STAR SERVICE 2"), το οποίο δεν ξέρω αν ήταν MPEG2 ή MPEG4.
Δυστυχώς από την τηλεόραση μου που υποστηρίζει MPEG4, δεν γνωρίζω αν υπάρχει τρόπος να δω σε τι μορφή εκπέμπει κάθε φορά.

Καλησπέρα Σωτήρη,
το Star αλλάζει συνεχώς τη ροή των δοκιμαστικών καναλιών, δυσκολεύοντας τον καθένα μας να βγάζει άκρη. Πριν 2-3 μέρες, υπήρχε ένα κανάλι με όνομα "Star MPEG4" και έδειχνε εικόνα υψηλής ανάλυσης. Εχθές το κανάλι αυτό είχε αντικατασταθεί με κάποιο κανονικής ανάλυσης ("STAR SERVICE 2"), το οποίο δεν ξέρω αν ήταν MPEG2 ή MPEG4.
Δυστυχώς από την τηλεόραση μου που υποστηρίζει MPEG4, δεν γνωρίζω αν υπάρχει τρόπος να δω σε τι μορφή εκπέμπει κάθε φορά.

καποιο κουμπακι info ισως...

καποιο κουμπακι info ισως...

Υπάρχει οθόνη αλλά δυστυχώς δεν την καταλαβαίνω. Ίσως ανεβάσω καμιά φωτογραφία.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Ετοιμοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί για πιλοτικές ψηφιακές εκπομπέ

Καλησπέρα Σωτήρη,

Ναι, μάλλον αυτό θα συμβαίνει. Αλλάζει τη ροή το κανάλι, αφού είναι τελείως πειραματική η μετάδοση.

Από την Δευτέρα όλα τα κανάλια του STAR αναφέρουν και οι 2 tv που έχω (Sharp με mpeg2 και LG με mpeg 2/4) ότι είναι στα 576i.
Την προηγούμενη εβδομάδα όλα ήταν στα 576i εκτός του STAR Service 1 το οποίο έπαιζε στα 720p.
Αυτό που αναφέρω με την samsung του φίλου μου, είναι ότι ενώ αυτός σήμερα πχ τα βλέπει κανονικά, εγώ την ίδια ώρα στην sharp έχω μαύρη οθόνη. Ναι μεν μου βγάζει το όνομα του καναλιού και την ανάλυση σε 576i, αλλά εικόνα τίποτα.
Σε επιλογή που έχει η tv για την ισχύ του σήματος μου δείχνει ότι λαμβάνει κανονικά στα 77%.
Κάποιος με samsung 656A βλέπει κανονικά τα κανάλια του STAR;

...Στον πάνω όροφο ακριβώς όμως, ο φίλος που έχει την samsung 656A, πιάνει κανονικά τα ψηφιακά κανάλια του star.
Κι εκεί είναι που έχω φάει το κόλλημα.....

Για σου Σωτηρη
για το προβλημα που εχεις με την τηλεοραση του φιλου σου στο πανω
οροφο,μια ιδεα ακομα ειναι να δεις αν εχει το ιδιο firmware με τη δικη σου.
μπορεις να κοιταξεις σε καποιο μενου θα βρεις την εκδοση.

Δεν εχει να κάνει με το firmware αν το hardware δεν υποστηρίζει κάτι.

Στις λήψεις γνωστού μου από Μοσχάτο που προφανώς λαμβάνει απο αντανάκλαση τις δοκιμές του Star ,άλλες λαμβάνονται με τηλεόραση με Mpeg4,άλλες με τηλεόραση με Mpeg2 κλπ...και όταν αλλάζουν συνέχεια τα δεδομένα και ισχύς του σήματος,δεν μπορεί κανείς να βγάλει συμπέρασμα τι γίνεται.Αυτό το νόημα έχει ή έννοια των δοκιμών άλλωστε.

Πάντως για να επιμένει το Star και σε δοκιμές Mpeg2,πιθανόν σε κάποιες περιοχές να εκπέμψει και σε Mpeg2.

Πάντως για να επιμένει το Star και σε δοκιμές Mpeg2,πιθανόν σε κάποιες περιοχές να εκπέμψει και σε Mpeg2.

Είναι όμως εφικτό αυτό φίλε Λεωνίδα, από τη στιγμή που το Star περιλαμβάνεται μεταξύ των επτά ιδιωτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας, για τα οποία ανακοίνωσε η DIGEA ότι θα ξεκινήσουν σε MPEG-4; Εννοώ αν είναι τεχνικά και θεσμικά δυνατό. Δηλαδή μπορεί να εκπέμψει αλλού με το ένα σύστημα και σε διαφορετική περιοχή με το άλλο;

Το καθεστώς που θα ορίσει η Πολιτεία ή τι θα γίνει στην πράξη είναι αβέβαιο ακόμα.

Με τα σημερινά δεδομένα δεν απαγορεύεται ελεύθερο πρόγραμμα ενός σταθμού να αναμεταδίδεται μέσω άλλου ή από άλλον που έχει άδεια σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο.

Last edited:
Φαντάζομαι ότι αφού θα αναλάβει η DIGEA δεν θα έπρεπε να κάνει καμία δοκιμή το σταρ. Ίσως θέλουν να μάθουν και οι ίδιοι;

Αν ήθελαν κάποιοι να μάθουν, θα μπορούσαν να έκαναν ήδη τόσο καιρό δοκιμές στις βοηθητικές συχνότητες που έχουν ανά περιοχή ,όλα τα κανάλια Πανελλαδικής εμβέλειας.

Κάτι άλλο έχουν σκοπό να κάνουν μελλοντικά ,μην περιμένουμε να μας το πούνε άμεσα,αλλά ότι ναναι ελπίζω να είναι προς όφελος των καταναλωτών όχι για τυχόν συμφέροντα κάποιων.

απο το satleo:

<<Ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει ως σήμερα στο στάδιο της λεγόμενης μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση. Η ΕΡΤ εκπέμπει πιλοτικά 3 κανάλια, ενώ η Digea, η κοινή εταιρεία των σταθμών εθνικής εμβέλειας, ετοιμάζεται να μεταδώσει ψηφιακό σήμα από το Ξυλόκαστρο. Το δύσκολο βήμα είναι η έναρξη της μετάδοσης του ψηφιακού σήματος στην Αττική, αφού πρέπει να διακοπεί η αναλογική μετάδοση από το σημείο εκπομπής της Αίγινας. Αντίστοιχη διαδικασία πρέπει να γίνει και στη Θεσσαλονίκη. Ήδη στην Digea θεωρούν πως με τα δεδομένα της οικονομικής κρίσης δεν θα πρέπει να σταματήσει το κέντρο εκπομπής στην Αίγινα, διότι αν οι τηλεθεατές δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν τον αποκωδικοποιητή, τότε θα μείνουν χωρίς τηλεόραση>>

εχουμε πολυ δρομο ακομα.....

Τελικά το μόνο που μένει στην Ελλάδα είναι τα "λίγα πράγματα" και τα μεγάλα λόγια...

Εξαγγελίες, γραβάτες, χαμόγελα και χειραψίες μπροστά στις κάμερες είναι το δυνατό μας χαρτί.
Τα "λίγα πράγματα" στη συνέχεια είναι η σκληρή πραγματικότητα.

Τέλος, όταν με απίστευτη καθυστέρηση, πάντα ως ουραγοί στην Ευρώπη, υλοποιηθεί κάτι να σου πάλι οι "γραβάτες" μπροστά στις κάμερες να κορδώνονται και να πανηγυρίζουν ανερυθρίαστα.

Πόσες φορές δεν έχουμε δει αυτό το έργο?

Τελικά το μόνο που μένει στην Ελλάδα είναι τα "λίγα πράγματα" και τα μεγάλα λόγια...

Εξαγγελίες, γραβάτες, χαμόγελα και χειραψίες μπροστά στις κάμερες είναι το δυνατό μας χαρτί.

Τέλος, όταν με απίστευτη καθυστέρηση, πάντα ως ουραγοί στην Ευρώπη, υλοποιηθεί κάτι να σου πάλι οι "γραβάτες" μπροστά στις κάμερες να κορδώνονται και να πανηγυρίζουν ανερυθρίαστα.

εχουν ισοπεδωθει αλλα σοβαροτερα πραγματα.
η ψηφιακη τηλεοραση θα τους ξεφευγε....????

Πολύ σωστός!
Έχω πάντως μία υποψία ότι οι ιδιωτικοί σταθμοί...περιμένουν κάποια κρατική ενίσχυση για να προχωρήσουν, ενω η ΕΡΤ ως συνήθως δεν κάνει τίποτε που θα μπορούσε να τους ενοχλήσει...