Ετυμολογίες λέξεων

Απάντηση: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Οι λέξεις Father/Πατήρ/Πατέρας και Μother/Μήτηρ/Μητέρα παίζει να προέρχονται από την Ελληνική?

Αν ναι, νομίζω ότι είναι από τις σημαντικές.

ετσι ειναι.

Re: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Το secret ? :drummer:

Λογικά από το λατινικό sacramentum δηλαδή "ιερός" (Αγγλιστί sacred).
Τις πολύ παλιές εποχές (π.χ. Αρχαία Αίγυπτος) η γνώση και η γραφή ήταν προνόμιο θρησκευτικών καστών όπως οι ιερείς και συνεπώς ήταν κρυφές από την πλειονότητα του κόσμου.
Συνεπώς ιερός = μυστικός.
Υ.Γ. Με όλα αυτά όμως παρεκκλίνουμε από την ουσία του νήματος, ίσως χρειάζεται ένα νέο νήμα με τίτλο "Ετυμολογία και προέλευση λέξεων ή φράσεων".

Re: Απάντηση: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Οι λέξεις Father/Πατήρ/Πατέρας και Μother/Μήτηρ/Μητέρα παίζει να προέρχονται από την Ελληνική?

Αυτές είναι παλιές ινδοευρωπαικές λέξεις και η ελληνική είναι ένα απο τα παρακλάδια, αν και έχει διαχωριστεί απο τόσο παλιά που δεν έχει άλλη συγγενική γλώσσα (το ίδιο και η αλβανική).
Για όσους ενδιαφέρονται για τις συγγένειες των γλωσσών όλου του κόσμου θα αναφέρω το βράδυ ένα καταπληκτικό βιβλίο (στα ελληνικά) που έχω διαβάσει πριν απο καμιά 20αριά χρόνια (δεν θυμάμαι τώρα τον τιτλο και τον συγγραφέα)

Μόνο για όσους δεν δέχονται την κοινή καταγωγή από μία αρχαία γλώσσα των γλωσσών που τυπικά αναφέρονται ότι ανήκουν στην ινδοευρωπαΐκή ομάδα (και για όσους είναι έτοιμοι να αντιδράσουν, όχι δεν μιλάω για "ινδοευρωπαίους" και "ινδοευρωπαΐκή" φυλή!)

Παρεμπιπτόντως, μερικά online λεξικά προσφέρουν αρκετά καλή ετυμολογική ανάλυση για τις αγγλικές λέξεις. Για παράδειγμα τα Webster και Dictionary.com που προσφέρονται και ως μηχανές αναζήτησης στον Firefox (ίσως και σε άλλους browser). Πχ για το secret το webster αναφέρει:

"Etymology: Middle English, from Anglo-French secré, secret, from Latin secretus, from past participle of secernere to separate, distinguish, from se- apart + cernere to sift"

http://www.merriam-webster.com/dictionary/secret

Δεν διαφωνώ ότι η ρίζα του video να προέρχεται από αυτό που έγραψες, γι'αυτό εξ'άλλου διευκρίνησα βάζοντας το "αυστηρή έννοια", διόλου απίθανο να είναι έτσι.

Η κοινή ρίζα δεν σημαίνει και ετυμολογική προέλευση, αλλά κοινή (απώτατη) καταγωγή των δύο γλωσσών.

Κοινή (ινδοευρωπαϊκή) καταγωγή. Εάν είναι έτσι γιατί να μην προέρχεται η ελληνική μήτηρ από τη λατινική mater. Έχουμε ενδείξεις ότι είμαστε ό,τι παλαιότερο κυκλοφορεί;

Σημαντική λέξη?
Μακράν το "μαλάκας"

Χάρι Κλυν εν έτη 1984 (νομίζω)

Απάντηση: Re: Απάντηση: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Αυτές είναι παλιές ινδοευρωπαικές λέξεις και η ελληνική είναι ένα απο τα παρακλάδια, αν και έχει διαχωριστεί απο τόσο παλιά που δεν έχει άλλη συγγενική γλώσσα (το ίδιο και η αλβανική).
Για όσους ενδιαφέρονται για τις συγγένειες των γλωσσών όλου του κόσμου θα αναφέρω το βράδυ ένα καταπληκτικό βιβλίο (στα ελληνικά) που έχω διαβάσει πριν απο καμιά 20αριά χρόνια (δεν θυμάμαι τώρα τον τιτλο και τον συγγραφέα)

H αλβανική έχει πολλές αφγανικές προσμίξεις εκτός απο τις λατινο-ελληνο-σλαβο-τουρκικές.
Πχ η λέξη τσοπάνος (ξέρω, ξέρω κάποιος θα γελάει τώρα που το διαβάζει) στα αλβανικά αλλά και στα αφγανικά είναι "τσοπάν"
Το "μαύρο μαντήλι" είναι "σκούρα μαντήλα" στα αρβανίτικα αλλά και οι αλβανοί το λένε έτσι. Εδώ έχουμε λατινική ρίζα, σκούρα=μαύρη.

6 χρόνια τώρα κάνω διατριβή :flipout::flipout:

Κοιτα να δεις διαβαζω τοση ωρα και γελαω που θα γραψω για το μακακα....και :flipout::firstprize::ernaehrung004::ADFADF1::Banane0:

τι να σου πω ρε!!!!
δεν ερχόσουν αυριο?

Υ.Γ. αυτο το Ερρικος δηλαδή ειναι συνθετο από το Ε και Ρικος και παιρνει δύο ρ?
Βρε το Μαλαφεστα Ελληνας ηταν

Last edited:

Από ότι υποστηρίζουν κάποιοι ερευνητές τα ελληνικά φαίνεται να συγγενεύουν περισσότερο με τα αρμένικα, και να έχουν κάποια κοινή καταγωγή.

http://en.wikipedia.org/wiki/Graeco-Armenian

Αυτές είναι παλιές ινδοευρωπαικές λέξεις και η ελληνική είναι ένα απο τα παρακλάδια, αν και έχει διαχωριστεί απο τόσο παλιά που δεν έχει άλλη συγγενική γλώσσα

Δεν υπάρχει άλλη λέξη πριν το ''πατήρ''. Πατήρ---padre----father. Οι Ινδοευρωπαίοι που έζησαν πριν τους Έλληνες προφανώς δεν θα είχαν πατεράδες γι' αυτό δεν υπάρχει λέξη...

Κοινή (ινδοευρωπαϊκή) καταγωγή. Εάν είναι έτσι γιατί να μην προέρχεται η ελληνική μήτηρ από τη λατινική mater. Έχουμε ενδείξεις ότι είμαστε ό,τι παλαιότερο κυκλοφορεί;

Τι ρωτάς και 'συ τώρα?? Οι Λατίνοι πριν τους Έλληνες??:damnyou::damnyou:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Πχ η λέξη τσοπάνος (ξέρω, ξέρω κάποιος θα γελάει τώρα που το διαβάζει)

:flipout: :flipout: :flipout:

Ε μα πες, έχω άδικο! Εσύ μάλιστα έχεις εντρυφήσει κανονικά στον όρο! Φωτοτσομπάνος διπλωματούχος!

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Τι ρωτάς και 'συ τώρα?? Οι Λατίνοι πριν τους Έλληνες??:damnyou::damnyou:

κι όμως, τα ιταλικά φύλα είχαν πανάρχαια παρουσία στη χερσόνησο. Μην κοιτάς πότε ανέπτυξε κάθε λαός πολιτισμό... εξάλλου δεν μάθαμε πώς έλεγαν τη μητέρα οι Μινωίτες ή οι Κυκλαδίτες που προηγήθηκαν

Από ότι υποστηρίζουν κάποιοι ερευνητές τα ελληνικά φαίνεται να συγγενεύουν περισσότερο με τα αρμένικα, και να έχουν κάποια κοινή καταγωγή.

http://en.wikipedia.org/wiki/Graeco-Armenian

Μπαααααα!
Τα μακαρόνια με σάλτσα στα αρμένικα είναι "γιεργκάϊνα γκλοραχμορατζάκ λολιγκώβ" το οποίον μεταφράζεται ως "ζυμαρικό, στρογγυλό με τρύπα στη μέση και ντομάτα"
Αουτς!!!!!!!:vroam:

Μπαααααα!
Τα μακαρόνια με σάλτσα στα αρμένικα είναι "γιεργκάϊνα γκλοραχμορατζάκ λολιγκώβ" το οποίον μεταφράζεται ως "ζυμαρικό, στρογγυλό με τρύπα στη μέση και ντομάτα"
Αουτς!!!!!!!:vroam:

Από εκεί θα βγήκα και η αρμένικη βίζιτα, που λένε. Μέχρι να το πεις όλο αυτό, πέρασε η ώρα.

Όπως είδατε ανοίχτηκε νέο νήμα για την κουβέντα που ανοίξαμε στο νήμα της γλώσσας που αφορά τις ετυμολογίες λέξεων έτσι ώστε να μην μπερδεύονται οι δύο συζητήσεις.

Last edited:

Είχε πρόσφατα μία εκπομπή η τηλεόραση της ΝΕΤ (σε μεταμεσονύκτια ώρα φυσικά) με θέμα την Ελληνική Γλώσσα.

Μεταξύ άλλων έκανε και διάφορες ερωτήσεις σε τυχαίους για το ποια είναι η σημαντικότερη Ελληνική Λέξη που έχει καθιερωθεί παγκόσμια.

Οι απαντήσεις , ως συνήθως, ….λαχανόκηπος. Από ..Μουσακάς και Φέτα μέχρι ..Νανοτεχνολογία

Μια και το έφερε η κουβέντα η Νανοτεχνολογία είναι ένας πραγματικά εντυπωσιακός όρος που δείχνει πως γλώσσα με ορολογία πριν από 3500 χρόνια μπορεί να περιγράψει τεχνολογικές ανακαλύψεις του 21 αιώνα μ.Χ.
Προς ενημέρωση πάλι η λέξη Φέτα δεν είναι ..ελληνική.

Ποια είναι η σημαντικότερη Ελληνική Λέξη που χρησιμοποιείται παγκόσμια κατά τη γνώμη σας.?

Τα Μαθηματικά φυσικά, τι άλλο ?