επ, το ξέχασα αυτό το νήμα! η δική μου προτίμηση φέτος ήταν ξεκάθαρα το αλβανικό. ένα τραγούδι που άνετα ακούω και ξανακούω. βαλκανικές επιρροές με μοντέρνο ήχο, άψογη εκτέλεση, λιτή και επαγγελματική εμφάνιση. Δεν μπορω να θυμηθω αλλο αλβανικο τραγουδι που να μου αρεσε ποτε.
Το αυστριακο δυσκολο τραγουδι με εκπληκτικη φωνη, που ειναι στο ιδιο στυλ με το περυσινο νικητηριο της Ελβετιας. Απο τα υπολοιπα, συμπαθητικα το δικο μας με υπεροχη φωνη, το Νορβηγικο, της Δανιας (με αρκετες ομοιοτητες με Euphoria κλπ), θα ελεγα και της Φινλανδιας με το απαραιτητο κιτς στοιχειο της διοργανωσης. Επισης στα ακουσματα μου και το Λιθουανικο, οχι τιποτα ενθουσιωδες βεβαια, οπως και το Λεττονικο με το φολκλορ του. Τωρα κατι Machiatto και κατι sauna, ψιλοσυμπαθητικα αλλα εως εκει. Αυτο που μου αρεσε γενικα ειναι οτι αρκετες χωρες επιλεγουν πλεον τη γλωσσα τους και οχι αυτο το ομογεννοποιημενο αγγλοφωνο πραγμα που εχει σαρωσει για πολλα χρονια. προτιμω να ακουω κατι κι ας μην το καταλαβαινω, απο το να προσπαθουν ολοι να δειξουν ποσο καλοι μαθητες ειναι στα αγγλικα. ακομη κι αν τα νικητηρια τραγουδια των τελευταιων ετων ειχαν αγγλοφωνους στιχους, θα τα προτιμουσα στη μητρικη τους γλωσσα.
επισης κορυφαια στιγμη και η παρακατω: