Εξ Αποστάσεως Ακουστικές Εντυπωσεις και Κριτική!

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,610
Αθήνα, Ηλιούπολη
Το θέμα το έθεσα με αφορμή την Έκθεση High End στο Μόναχο 2025 σε γειτονικό νήμα. Εδώ.
Αλλά πιστεύω πως το θέμα αξίζει μία ιδιαίτερη χωριστή συζήτηση. Όλο και περισσότερος κόσμος κάνει παρουσιάσεις και reviews στο Youtube. Και μάλιστα πολλοί ηχογραφούν -με τα κινητά τους (!)- για να μας δείξουν πως παίζουν οι συσκευές και τα μηχανήματα που παρουσιάζουν.

Είναι αυτό σωστό; Μπορούμε πραγματικά να καταλάβουμε πως ακούγεται ένα μηχάνημα μόνο και μόνο επειδή κάποιος το ηχογράφησε με ένα κινητό;
Η πρώτη -αυθόρμητη- απάντηση είναι -"Όχι"!
Και δεν είναι μόνο η εντελώς ανεπαρκής ποιότητα ηχογράφησης του ίδιου του κινητού. (Τι να κάνουμε, δεν είναι φτιαγμένο για τέτοια δουλειά)!
Είναι και ο χώρος. Τις περισσότερες φορές εντελώς ακατάλληλος που και αυτός ακούγεται και εισέρχεται στην ηχογράφηση. Επομένως κανένα ασφαλές συμπέρασμα δεν μπορεί να εξαχθεί από τέτοια διαδικασία. Πολύ περισσότερο δεν μπορούμε να κρίνουμε και να συγκρίνουμε μηχανήματα με αυτό τον τρόπο.

Είναι όμως πάντα έτσι;
Υπάρχουν προϋποθέσεις -και θα το δείξουμε- που αν τηρηθούν αυστηρά, μπορούμε πράγματι με πολύ μεγάλη ακρίβεια να εγγράψουμε και να μεταφέρουμε ένα ηχητικό γεγονός. Και τότε μπορούμε να το αναπαράγουμε επίσης με μεγάλη ακρίβεια.
Η όποια κρίση μας λοιπόν θα είναι τότε επίσης πολύ κοντά στην πραγματικότητα. Δηλαδή στο συμπέρασμα που θα καταλήξαμε, εάν είμασταν παρόντες κατά τη δημιουργία του ηχητικού γεγονότος.

Αυτές οι προϋποθέσεις αποτελούν το θέμα και τη συζήτηση του παρόντος νήματος.

Αντιγράφω λοιπόν παρακάτω:

- Τα ενισχυτικά της Silbatone Acoustics με τα γιγάντιο σύστημα ηχείων κόρνας για κινηματογραφικές αίθουσς της Western Electric του 1928, αναδημιουργημένα σήμερα. (Διαβάστε εδώ και κατόπιν δείτε και ακούστε σχετικά εδώ). Πρόκειται για εμπειρία!

Αυτα , ή αλλα παρομοια (σε αποτελεσμα) θα επρεπε να εχουν/με σαν reference οσοι αρεσκομαστε να μιλαμε για "ουδετεροτητα" και (οχι ουκ ολιγα) κακογουστα (ανκαι εντυπωσιακα) "εκτρωματα" της "εξελιξης".
Ειχα την τυχη να ακουσω ηχεια της WE πριν πολλα χρονια στην Αγγλια και συμφωνω οτι οντως προκειται για (αξεχαστη) εμπειρια.

Εξ Αποστάσεως Εντυπώσεις
και
Ακουστικές Εκτιμήσεις
Μίας Έκθεσης

Χαίρομαι, διότι επαληθεύεται η άποψη που κατέληξα ακούγοντας μόνο με ακουστικά. Τα Western Electric δεν τα είχα ακούσει ποτέ από κοντά. Και μάλλον δεν θα συμβεί στο μέλλον. Ένοιωσα όμως αμέσως ότι πρόκειται για εμπειρία. Γι' αυτό και το έψαξα!

Το συμπέρασμα είναι ότι αν η ηχογράφηση γίνει σωστά (με το σωστό εξοπλισμό και τις κατάλληλες τεχνικές) είναι δυνατή η σωστή μεταφορά εντυπώσεων από μακριά με μεγάλο βαθμό προσέγγισης της πραγματικότητας.

Ενθαρρύνομαι λοιπόν να πιστεύω, ότι και οι άλλες εντυπώσεις για ηχεία και συστήματα που αποκόμισα με ακροάσεις μέσω ακουστικών και ανέφερα πιο πάνω είναι σωστές και ισχύουν.

Προϋποθέσεις.​
Τα κινητά που χρησιμοποιεί κατά κανόνα σήμερα ο περισσότερος κόσμος είναι πολύ καλά όταν πρόκειται για εικόνα φωτογραφίας και video, είναι όμως εντελώς ανεπαρκή, όταν χρειαζόμαστε ηχογράφηση με πολύ υψηλή πιστότητα, κατάλληλη για ακουστικές εκτιμήσεις.
Για τη σωστή ηχογράφηση και σωστή μεταφορά ακουστικών εντυπώσεων θα χρειαστούν:

Α) Ένα ζευγάρι υψηλής ποιότητας μικρόφωνα ή (εναλλακτικά) ένα μικρόφωνο στερεοφωνικό. Τα μικρόφωνα να είναι καρδιοειδή σε διάταξη XY. (Βλ. εικόνες).

XY Recording Technique



XY Recording Stereo Pair


Τα μικρόφωνα πρέπει να στοχεύουν προς τα ακουστικά κέντρα των αξόνων των δύο ηχείων που ηχογραφούμε (όπως στις εικόνες).
Επιλέγοντας διάταξη XY με καρδιοειδή μικρόφωνα απορρίπτουμε την επίδραση του γύρω χώρου αναπαραγωγής των ηχείων και λαμβάνουμε μόνο (κατά το μεγαλύτερο ποσοστό) το πεδίο ηχητικής ακτινοβολίας των ίδιων των ηχείων. Μικρόφωνα Omni μόνο ως συμπληρωματικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Για τέτοια εφαρμογή είναι ακατάλληλα ως κύρια μικρόφωνα. Όσο καλύτερα -με επίπεδη απόκριση, χωρίς δικό τους χαρακτήρα- είναι τα μικρόφωνα, τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα.

B) Κατάλληλος εγγραφέας σε format με ανάλυση από 44,1 KHz/24 Bits και άνω.

Γ) Ακρόαση με ακουστικά. Έτσι αφαιρείται η επίδραση του δικού μας χώρου. Τα ακουστικά που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι όσο το δυνατόν ουδέτερα χωρίς δικό τους χαρακτήρα. Ένας καλός DAC και ενισχυτής ακουστικών ή συνδυασμός DAC/Amp είναι απαραίτητος. Ειδικά αν η συγκεκριμένη ηχογράφηση αφορά κορυφαία μηχανήματα.

Αν τηρηθούν όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις, τότε -κατά την υποκειμενική μου εκτίμηση- μπορούμε να φτάσουμε ένα ποσοστό προσέγγισης της πραγματικότητας (δηλ. εάν είμασταν εκεί) της τάξης του 75-85%.
Το οποίο είναι πάρα πολύ καλό!
 
Τεστ
Το παρακάτω δείγμα έχει ηχογραφηθεί σωστά. Οκτώ ζευγάρια ηχεία στον ίδιο χώρο ηχογραφημένα με το σωστό τρόπο υπό τις ίδιες συνθήκες (συνοδά) παίζουν ακριβώς τα ίδια κομμάτια. Οι διαφορές που προκύπτουν είναι πραγματικές διαφορές. Οι ίδιες διαφορές με τις λεπτομέρειες που θα προέκυπταν εάν είμασταν μέσα στο κατάστημα και προσπαθούσαμε να διαλέξουμε.

Βάλτε τα ακουστικά σας και αφιερώστε χρόνο. Δεν είναι εύκολο το τεστ. Δυσκολευόμαστε και διστάζουμε να βγάλουμε συμπεράσματα από το ένα στο άλλο. Όπως ακριβώς θα κάναμε, εάν βρισκόμαστε μέσα στο κατάστημα!

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
 
Το θέμα το έθεσα με αφορμή την Έκθεση High End στο Μόναχο 2025 σε γειτονικό νήμα. Εδώ.
Να πω , προς αποφυγη παρεξηγησης, οτι το δικο μου σχολιο το εκανα με το εξης σκεπτικο:
Στην εκθεση στην Αγγλια οπου ακουσα τα WE , ειχα ακουσει ολα τα συστηματα που ειχαν εκτεθει εκει.
Με οσο βοηθουσαν οι χωροι , ολα οσα ακουσα , αλλα καλα , αλλα οχι και τοσο, δεν θυμιζαν τιποτα αλλο απο οτι θυμιζουν σε ολες τις εκθεσεις, δηλαδη ενα καλο ή οχι τοσο καλο συστημα "hi-fi" . Εκεινο που διεφερε με το συστημα με τα ηχεια της WE , ηταν αυτο το αισθημα που νιωθει καποιος οταν περπατα στο δρομο και ακουει καποιους να παιζουν μουσικη ζωντανα στο δρομο, και περπατα μεχρι να τους βρει και να τους απολαυσει.
Αυτο εκανα τοτε. Ακολουθησα τον ηχο που με ειχε εντυπωσιασει τοσο, και ειδα μπροστα μου τα WE. Τα εβλεπα , τα ακουγα , και απλα τα απολαμβανα.
Με αυτη την εννοια χρησιμοποιησα στο ποστ μου τον ορο "ουδετεροτητα" , ορο που προσωπικα , πολυ σπανια χρησιμοποιω . Μου ειχε θυμισει πραγματικο, ζωντανο γεγονος, οσο πολυ λιγα συστηματα απο τα πολλα που ακουσα καταφεραν . Κι ομως, ηταν κατι ηχογραφημενο , και εβγαινε απο τα WE.
 
  • Like
Reactions: vlad66
Να πω , προς αποφυγη παρεξηγησης, οτι το δικο μου σχολιο το εκανα με το εξης σκεπτικο:
..................................
Με αυτη την εννοια χρησιμοποιησα στο ποστ μου τον ορο "ουδετεροτητα" , ορο που προσωπικα , πολυ σπανια χρησιμοποιω . Μου ειχε θυμισει πραγματικο, ζωντανο γεγονος, οσο πολυ λιγα συστηματα απο τα πολλα που ακουσα καταφεραν . Κι ομως, ηταν κατι ηχογραφημενο , και εβγαινε απο τα WE.
Καμμία παρεξήγηση! Το ίδιο ακριβώς συναίσθημα και μάλιστα από ακουστικά! Εντυπωσιάστηκα τόσο πολύ που ενώ δεν είχα ιδέα, ούτε για τη Silbatone που τα ξαναφτιάχνει, ούτε για τη Western Electric, έκατσα και έψαξα όσες πληροφορίες υπάρχουν διαθέσιμες για τις εταιρείες και την ιστορία τους και αν βρω υλικό προς ακρόαση, το ακούω κι' αυτό.

Το νήμα βέβαια αφορά τις δυνατότητες σωστής μεταφοράς ακουστικών εντυπώσεων. Και είμαστε σε καλό δρόμο, νομίζω. :)
 
  • Like
Reactions: AUDIOLYTIC
Προσωπικά είχα βοηθηθεί πολύ από ένα συγκεκριμένο κανάλι στο YouTube,το οποίο συνέκρινε ηχεία studio,αλλά και εμπορικά.
Και ήταν τραβηγμένο το βίντεο με τέτοια γωνία λήψης, που ήταν ορατά τα μικρόφωνα.
Νομίζω ότι κάπου έγραφε και τον εξοπλισμό.

Στη συντριπτική πλειοψηφία όμως , είναι για κλωτσιές τέτοιες ακροάσεις ,λόγω προβληματικού εξοπλισμού .
 
@mdvq
Η αναγραφή του εξοπλισμού ηχογράφησης και βιντεοσκόπησης είναι εντελώς απαραίτητη, εάν θέλουμε να είμαστε σοβαροί, να κάνουμε δουλειά, να μπορούμε να κρίνουμε και να μην ξοδεύουμε χωρίς λόγο τον πολύτιμο χρόνο μας.
 
  • Like
Reactions: mdvq